деменция симптоми
Симптоми на деменция

Деменцията се проявява с разнообразни симптоми

Симптоми: Различна от т. нар. доброкачествено старческо забравяне, болестта деменция постепенно намалява интелекта.

Разпознаването на проявите й още в ранните стадии и своевременната и адекватна терапия дават шанс развитието и да бъде забавено и дори спряно. Днес все по-често ни се случва да се срещаме с проблемите около диагнозата “деменция“.

Деменцията е заболяване, което най-често засяга хората над 65 години, и се отличава с нарушения при краткотрайната и дълготрайната памет, обърканост, липса на концентрация и влошаване на интелектуалните способности. Тя засяга много по-често възрастните над 80 години, но вече се забелязва и при хора около 60 години, като заболяването прогресивно снижава възрастовата граница.

Трябва обаче да се прави разграничение между деменция и доброкачествено старческо забравяне! Ето защо в тази статия подробно ще ви опишем разнообразните симптоми на деменцията – чрез тях ще успеете да разпознаете наличието на болестта у ваши близки или у вас самите. Това е важно, защото в 15 процента от случаите деменцията е обратима, стига да бъде диагностицирана навреме и да се вземат мерки.

Сред най-честите причини за заболяването са Алцхаймер, инсулт, травма на мозъка или диабет, макар че точната причина все още не е установена. Фактор е и фамилната обремененост.

Разлика между старческо забравяне и деменция

Както казахме по-горе, важно е да се прави разлика между деменцията и доброкачественото старческо забравяне, което е присъщо за възрастните.

При обикновеното старческо забравяне хората по-трудно си спомнят част от информацията, но не забравят цялата информация. Или казано най-просто с пример: При доброкачественото забравяне възрастният ще изключи къде си е оставил очилата, а при деменцията болният няма да знае за какво му служат.

Освен това, при старческото забравяне хората бързо реагират при припомняме и действат адекватно, докато при деменцията се забелязва обърканост и силно отличителна липса на концентрация.

Още един пример:

Нормално е да забравите къде сте оставили ключа си, но не е нормално да не знаете как се отключва с него. Едното говори за обикновено, доброкачествено забравяне, а другото – за деменция. Неслучайно думата произлиза от латински и означава буквално „без ум“.

Разнообразни симптоми

Симптомите могат да бъдат най-разнообразни – психически, поведенчески, но най-сигурният симптом е проблемът с паметта, честото забравяне. Почти винаги деменцията първо удря по краткотрайната памет, а в последствие – и по дълготрайната.

1. Психически

При психическите симптоми често се наблюдава негативно мислене, което прераства в депресия. Мисли от рода на: „Аз вече съм стар, не мога да правя това“, „Стар съм, скоро ще си отида“, могат да са началните симптоми на деменция.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Постоянната тревожност, притеснение, стрес също може да са симптоми на прогресираща деменция.

Възможно е да се появят и халюцинации или нощно бълнуване.

Болните трудно се ориентират във времето, не знаят къде се намират, закъде са тръгнали, а при тежките случаи забравят кои са, забравят близките си, не могат да ги разпознаят.

Дайте мнение и Вие тук!

2. Промени в поведението

Безпричинната проява на агресия може да е чест симптом при старческа деменция. Болните стават апатични към заобикалящия ги живот и нямат желание да правят неща, които преди са им доставяли удоволствие, например някое хоби.

Наблюдават се и нарушения в речта, трудно изговаряне на някои думи. Чест симптом е задаването на един и същ въпрос последователно.

Болните от деменцията стават много импулсивни и лесно могат да потъпчат морални и етични норми, което преди не е било присъщо за поведението им. Често се забелязва и промяна в хигиенните навици.

Друг симптом може да е нетипичната умора при изпълняването на лесни задачи, а също и неспособността да се изпълнят нови задачи. Например – да накарате болния да сгъне салфетка по различен начин от познатия му.

Надежда има!

Днес медицината е добре развита в тази област и може да помогне заболяването да бъде туширано в ранен етап или да се забави неговата прогресивност.

Затова наблюдавайте себе си и вашите близки за горепосочените симптоми и вземете мерки навреме!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

деменция старческа съдова лечение симптоми дом за стари хора - 01

Мнения за най-добрите лекарства за деменция: Халоперидол, Неврохелт и др.

Кои са най-добрите лекарства за деменция. Мнения за Неврохелт, Халоперидол и алтернативно лечение, форум за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *