Подаграта е коварно заболяване

Подагра е заболяване, дължащо се на нарушена обмяна на пикочната киселина в организма.

Най-често тя е наследствена, но може да е като последица от бъбречни, кръвни и други заболлявания, а също и при приемане на някои медикаменти. По-често боледуват мъжете. Горна граница на пикочната киселина в кръвта е 420 ммол/л.

Заболяването се характеризира с остри ставни кризи и повишено ниво на пикочната киселина в кръвта (хиперурикемия).

Отлагането на кристали пикочна киселина в организма, най-вече в ставите, бъбреците и други органи и тъкани а също и честото съчетание на подаграта с високи стойности на холестерола и високо кръвно налягане налагат продължително лечение на заболяването с цел избягване на ставните кризи, образуване на камъни в бъбреците, ранните инфаркти и инсулти.

Режим на болния от подагра.

Всяка промяна на обичайният режим на болния може да предизвика ставни кризипрумора, претоварване на ставите, грешка в диетата,травми, простудни заболявания, стцес, употреба на алкохол и др. Те са причини за ставните кризи а не за самото заболяване.

ДИЕТА при подагра.

Диетата при болният от подагра е задължителна. Тя цели намаляване на вноса на храни които образуват пикочна киселина и предотвратява ставните кризи.Забранени храни:карантия (далак,черен дроб, шкембе и др.), тлъсти риби, алкохол, вкл. бира.

Ограничава се употребата на месо особено от млади животни и яйца поради високото съдържание на холестерол а също така и животински мазнини, фасул, грах, леща, спанак, сини сливи и патладжан.

Разрешени за консумация:зеленчуци, плодове, мляко и млечни продукти тестени произведения,картофи, ориз.Препоръчва се употреба на много течности (2-2,5 л дневно) особено минерални води (хисарска, горнобанска), а също нормализиране на телесното тегло.

ЛЕЧЕНИЕ НА СТАВНАТА КРИЗА.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечението на ставната криза трябва да стане още при първите прояви – парене, мравучкане, лека болка.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

При напредване на кризата лечението е по трудно. Основно лечебно средство е колхицинът. В начлото се започва по 1 таблетка на 2 часа, но не повече от 6 табл. След това се преминава на 1 или 2 таблетки дневно до пълно преминаване на кризата.

При тежки форми на заболяването, препарата може да остане като постоянна терапия.

Удачно е при криза комбинацята с нестероидни противовъзпалителни-фелоран, пироксикам, ибупруфен идр.

ЛЕЧЕНИЕ НА ХИПЕРУРИКЕМИЯТА.

Излъчването на повишеното количество пикочна киселина от организма изисква продължителен прием на препарати. Най-често се използва алопуринол (милурит) в доза 300 мг. еднократно дневно. Препарата не лекува ставната криза, а я изостря, затова при криза той се спира. Започването на препарата става при състояние без криза и то заедно с колхицин 3-4 дни по 1 таблетка дневно.

Поради склонността за образуване на камъни в бъбреците, удачно е приемане на алкализиращи урината препарати – солуран или сода бикарбонат. Лекарствата, използвани за лечението на подаграта имат странични действия, а някои от тях са токсични, поради което се прилагат под лекарски контрол.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Neo2

Неоренал при камъни в бъбреците и подагра. Форте. Цена. Мнения

Медикаментът неоренал: видове, режим на прием, цена, мнения, резултати. Форте. Взема ли се при бъбречни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *