Кога сърцето бие тревога?

Списанието на Американската медицинска асоциация /JAMA/ публикува важна статия за ускорения пулс. Тя е особено полезна за възрастните, които често страдат от различни разстройства на сърдечния ритъм.

Авторите твърдят, че ускореният пулс е обичайна реакция на организма при по-големи физически напрежения и силни емоции. Когато за него няма някоя по-сериозна болестна причина, той бързо се появява и бързо се нормализира.

У възрастните обаче, които много по-често са подложени на ОТРИЦАТЕЛНИ ЕМОЦИИ, а и нервната система е доста изтощена, нервната регулация на сърцето се разстройва за по-продължително време и сърцето реагира по-дълго с ускорен пулс.

Честотата му може да стигне 140 -150 удара /при 70 – 72 нормално/ и това създава значителен риск при увредените коронарни и мозъчни съдове на възрастните. Лечението е с бързо вземане на успокоителни лекарства и билкови чайове, хладни бани, ароматерапия и отстраняване на стресовите условия.

Причини за ускорения пулс могат да бъдат различни СЪПЪТСТВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, при които организмът така реагира на по-големите изисквания.

Дайте мнение и Вие тук!

ХИПЕРТОНИЯТА е една от най-честите причини у възрастните.

Ако кръвното налягане неочаквано и рязко се повиши, сърцето убързява ритъма, за да преодолее по-голямото съпротивление в съдовете.Постоянният ускорен пулс над 90 в минута често се дължи на малки ВЪЗЛИ В ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА и начало на Базедова болест, които дълго време остават неразпознати. Щом пулсът две седмици е трайно над 90, задължително е изследването на щитовидната жлеза и лечението й. Други чести причини са: ГРИП И ВИРУСНИ “ПРОСТУДИ”. Те увреждат сърдечния мускул.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

дихателна аритмия

Дихателна и синусова аритмия. Аритмията не е толкова страшна!

Подробна и изчерпателна статия за явленията дихателна и синусова аритмия. Всичко, което задължително трябва да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!    АБОНИРАЙ СЕ!