Как се лекуват възпалени венци

Лечението на възпалени венци е работа на стоматолога. Той ще предпише мазила за възпалените венци и смеси за жабурене.

Обикновено се препоръчва маз “Индекстол” и жабурене с билкови отвари. Въобще манипулациите с възпалените венци са много болезнени и е нужно време, за да се успокоят. Ако въобще не можете да отхапвате и да сдъвквате, трябва храната да е течна, и то – хладна.

Горещите храни могат да предизвикат кръвонапълване на възпалените венци и неочаквано да получите кръвоизлив. Обикновените сокове и напитки обаче не са достатъчни, за да ви дадат калориите, които са ви нужни.

Трябват ви зеленчуци, плодове, млечни продукти. Нужно е всичко да е разбито доста фино с миксер. Вземете белени домати, но без семките, и ги разбийте. Ще си направите крем супи от праз, карфиол, картофи.

След разбиването и пасирането прибавяйте също разбити с миксер млечни продукти, от които ще получавате достатъчно белтъци. За млечните коктейли използвайте прясно мляко. Към тях прибавяйте също разбити ябълки, киви, банани или други плодове, които желаете.

Дайте мнение и Вие тук!

След като състоянието на венците ви се подобри, можете да добавяте сварено и добре пасирано телешко или пилешко. Постепенно преминете към различни полутечни каши.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

пчелен клей (прополис) за отслабване

Пчелен клей помага при възпалени венци и за отслабване

Народната медицина препоръчва няколко изпитани рецепти с пчелен клей (прополис) за възпалени венци, но също …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!