аневризма или аневризъм
Аневризма е опасно разширение на кръвоносен съд, "балонче", което се изпълва с кръв и заплашва да се спука

Аневризма на мозъка – последици. Симптоми. Възстановяване след спукана аневризма

Аневризма в мозъка, на сърцето и на аортата. Симптоми на мозъчна аневризма.

Още в текста: Какво да правим при аневризма. Лечение с клипс. Мозъчна и на коремната аорта. Симптоми на тази в главата и на сърцето. Главоболие и температура. Снимки. Причини. Операция (трепанация) и цена. Последствия от спукана аневризма. Спазъм. Хеморагичен инсулт. Кома. Аневризмална костна киста. Венозна аневризма. Аспирин – действие. Спорт може ли? А алкохол? Аневризма и хидроцефалия

Какво е аневризма и какво трябва да направи за здравето си един човек с такава диагноза?
Аневризма е болестно разширение на голям кръвоносен съд в някаква негова част поради слабост на стената. Има висок риск от спукване. Възможно е да имате аневризма и да не подозирате изобщо за проблема с години. Също така е възможно още при първата болестна проява да загинете от мозъчен кръвоизлив.

Има известна мистерия около причините да се развие аневризма (zdrave.bg). Холандски изследвания сочат, че проблемът аневризма може да е провокиран от обичайни действия като кихане, напъване при запек, духане на носа, прекаляване с кола и кафе, стрес, силен гняв, претоварване във фитнеса.

Диабет, хипертония и атеросклероза също могат да провокират появата на аневризма.

Когато се установи диагноза аневризма, действията са съобразени със състоянието на пациента. Ако се касае за малки размери и липса на изявени симптоми от рода на болки, изпотяване и сърцебиене, поява на подутини на необичайни места, човекът с аневризма се наблюдава стриктно и се препоръчва режим без тютюнопушене и мазна храна, с физически упражнения и контрол на кръвното налягане.

Периодично – на 6 или 12 месеца, се проследява регистрираната аневризма с ехограф или чрез компютърна томография. При нарастване до над 5.5 см и риск от разкъсване се прибягва до интервентно лечение (pharmacy-bg.com). Плановите операции при аневризма гарантират висок успех, докато при спешни операции при разкъсвания преживяемостта е 50%.

Лечение с клипс

Поставянето на клипс при аневризма е начин да се изолира проблемният кръвоносен съд, който се е превърнал в балон и заплашва живота при възможно спукване. Обикновено при мозъчна аневризма се препоръчва интервенция – оперативно лечение на аневризма с отваряне на черепа по класическа методика или по-модерният ендоваскуларен метод чрез проникване по хода на магистрални кръвоносни съдове (blitz.bg).

И в двата случая поставеният клипс, “щипка” изолира болния участък на кръвоносния съд от кръвообращението и така предотвратява опасността от спукване и кръвоизлив, който в много случаи е фатален.

Мозъчна и на коремната аорта

аневризма на мозъка
При аневризма в мозъка руптурата означава хеморагичен инсулт

Аневризма може да развие кръвоносен съд в мозъка, на гръдната или на коремната аорта (pharmacy-bg.com).

При мозъчна аневризма нещата могат да останат неразкрити, ако “балончето” е малко. При по-големи размери зачестяват главоболия и се появяват проблеми със зрението. Спукването на мозъчна аневризма е придружено с нетърпимо главоболие, изтръпване на лицето и схващане на лицевите мускули, гадене и повръщане, загуба на съзнание.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Аневризма на коремната аорта по правило засяга зоната на бъбречните артерии (cityclinic.bg). В повечето случаи се открива случайно, при изследване на коремни органи. Нарастването на коремна аневризма може да причини болки в кръста, бъбречни проблеми, влошено кръвообращение на долните крайници. Спукването на коремна аневризма води до големи кръвозагуби и е животозастрашаващо.

Симптоми на тази в главата и на сърцето

Симптомите на мозъчна аневризма са най-често коментирани и обикновено при този вид аневризма основен признак е главоболието (pharmacy-bg.com). Не са малко медиците които признават, че операциите на мозъчна аневризма са сред най-сложните черепно-мозъчни интервенции.

Счита се, че дори при слабо изразена симптоматика като редки пристъпи на главоболие, смущения в зрението и временна промяна на чувствителността на лицето, трябва да се оперира. Така единствено може да се избегне опасен мозъчен кръвоизлив, срещу който на практика няма застраховка.
Аневризма на гръдната аорта се развива в около 30% от случаите на аневризма изобщо (puls.bg).

Разширения на аортата се оформят в онази част на кръвоносния съд, която преминава през гръдния кош. При евентуална руптура или спукване започва излив на кръв в гръдния кош. Проблемът се разпознава по силната, остра болка зад гръдната кост към гръбнака и по протежението му.

Дори да не е достигнато до такъв тежък епизод с гръдна аневризма, наличието й създава проблеми при преглъщане, възможно е да се появят кървави храчки, потенето на лицето и хлътването на очните ябълки също са сред признаците на това състояние. При гръдна аневризма се препоръчва хирургично лечение, преди да се достигне до фатален кръвоизлив.

Главоболие и температура

Внезапното силно главоболие, което се проявява изневиделица, придружено е със схващане на врата и объркване, трябва да е сигнал за сериозен здравословен проблем. Не отлагайте посещението при лекар, особено ако такъв тип главоболие ви се случва за първи път и сте на възраст над 55 години. Причините може да са различни, но мозъчната аневризма е една от тях, при това с доста висока вероятност (jivotatdnes.bg).

Снимки, схеми

Подобни снимки не радват никого – но са добър нагледен материал за това какво може да ни причини описваното заболяване. Единственият начин да намалим опасността от подобно състояние е да се стремим към здравословен и по-хармоничен живот. Съзнателно. Макар че и тогава не сме застраховани.

Причини

"Балончето" при аневризма, последици
„Балончето“ при аневризма

Най-общо казано, причините за поява на аневризма се свеждат до слабост на артериалната стена в някакъв участък на кръвоносния съд. Този дефект може да е по рождение, а може и да е придобит в резултат на заболяване или травма (pharmacy-bg.com).

Сред заболяванията, чието развитие се отразява на тонуса и здравината на артериалните стени, са атеросклерозата, хипертонията и диабетът.

При атеросклероза по стените на кръвоносните стени могат да се утаят холестеролови плаки – това ги прави слаби и уязвими.

Хипертонията променя в стресов план кръвоносните съдове, причинява втвърдяване и загуба на еластичността им.
При диабет кръвоносните съдове променят тъканта си заради бързо протичащи склеротични промени. Стените стават податливи на деформации.

Някои въздействия върху общото здраве повишават риска от проява на аневризма: например възпалителните процеси, засягащи стените на кръвоносните съдове.

Дайте мнение и Вие тук!

Това се случва при вирусни и бактериални инфекции, зараза със сифилис, по време на бременност или при заболявания на сърдечните клапи. Травми и падания също създават предпоставки за образуване на аневризма в отслабен или наранен участък на важен кръвоносен съд.

Операция (трепанация) и цена

Мозъчната аневризма е считана за най-опасна, симптоми
Мозъчната аневризма е считана за най-опасна

Препоръките за лечение на мозъчна аневризма по правило насочват към операция. Съвременните операции от този тип разчитат на микрохирургията, при която инвазията е минимизирана, работи се с микроскоп и специален инструментариум. Съдът с аневризма се изолира чрез титаниеви щипки-клипсове (tokudabolnica.bg).

По-новите методи за лечение на мозъчна аневризма са ендоваскуларни, т.е. избягва се проникване през черепа. При този тип лечение специални микрокатетри се вкарват през кръвоносните съдове до наблюдаваната аневризма и тя се изолира чрез спирали и стентове.

мнения, отзиви, коментари, форум

Лесно е да се прецени, че ендоваскуларното лечение създава по-малко рискове; травмата от терапията е малка, възстановяването – много бързо. Ако му се наложи – всеки би предпочел именно този вариант, при който няма да ти отварят черепа.

Само че консумативите за такава операция не се покриват от здравната каса. Една от “пружинките” – спирали, стентове, с които се изолира опасната аневризма, струва 2 000 лева, а се налага да се слагат 10-15. Пригответе 30 000 кеш, ако искате такова лечение (duma.bg).

Последствия от спукана аневризма

Опасно: аневризма в близост до сърцето!
Опасно: аневризма в близост до сърцето!

Спукване или руптура на аневризма е опасно състояние, с висок риск от летален изход. Според медицинската статистика с повече шансове в такива случаи, независимо къде се намира спуканото “балонче”, са младите пациенти, които бързо са потърсили помощ. Най-често се говори за спукана мозъчна аневризма и хеморагичен инсулт – събитие, което е заредено с висок риск за живота.

Част от оцелелите са с различни увреждания вследствие на пораженията върху главния мозък от спукана аневризма.

Спазъм

Изливът на кръв при спукана аневризма дразни кръвоносните съдове в мозъка и може да причини рязкото им, внезапно свиване, спазъм (puls.bg). Това е една от възможните опасни последици след руптура на аневризма дори когато са взети мерки навреме и е проведено оперативно лечение.

При спазъм на кръвоносните съдове мозъкът или част от него престава да получава кислород и се получава ситуация като при инсулт. На практика мозъкът престава да функционира.

Хеморагичен инсулт

аневризма на аортата
Аневризма може да развие и аорта в коремната кухина

Руптурата на мозъчна аневризма води до кръвоизлив в тази деликатна зона. При повечето случаи на подобно състояние пострадалият човек усеща силна болка, губи съзнание.Кървенето причинява хеморагичен инсулт, увреждане на мозъчната тъкан и смърт. Смъртността при тези болестни проблеми е много висока.

Исхемичен мозъчен инсулт: Критични дни. Хеморагичен и др. видове.

Кома

Има вероятност след руптура на аневризма загубилият съзнание човек да изпадне в кома. Такова състояние не е изключено и след оперативното лечение. И при най-съвършената терапия и навреме взети мерки висок процент от крайния положителен резултат зависи от организма на самия пациент.

Аневризмална костна киста

Този вид костна киста се отнася към доброкачествените (puls.bg). Най-често е разположена в задната част на гръбначния стълб или в дългите кости. Представлява кухина в костната тъкан, която се изпълва с кръв. Подлежи на хирургично лечение с добри прогнози.

Венозна аневризма

аневризма на вените, последствия, симптоми
Аневризма е опасно разширение на кръвоносен съд, „балонче“, което се изпълва с кръв и заплашва да се спука

Характеристиката за слабост на стената на кръвоносен съд, коментирана в посока артерии, може да се отнася и за вена, като се касае за вродено състояние с произтичащите опасности за рисков епизод. Венозната аневризма се среща значително по-рядко.

Аспирин – действие

Известно е, че аспиринът забавя съсирването на кръвта. При системен прием на аспирин и евентуален инцидент с руптура на аневризма това означава увеличена загуба на кръв. Затова пациентите, за които е известно наличие на аневризма и този проблем се проследява от лекар, не бива да приемат безконтролно аспирин или антикоагуланти (meduy.com).

Спорт може ли? А алкохол?

Интензивният спорт и фитнес е противопоказен при диагностицирана аневризма (zdrave.bg). Понякога аневризма се открива случайно именно при физическо натоварване и упражняване на някакъв спорт. Не е известно в кой момент точно стената на увредения кръвоносен съд ще поддаде и ще се получи кръвоизлин. От това не следва, че човекът с аневризма не бива да е физически активен – но трябва да се избягват резките натоварвания, силовите упражнения, всичко свързано с големи усилия.
В някои публикации се твърди, че в малки количества алкохолът играе предпазна роля срещу инфаркт и аневризма на сърдечната аорта (vesti.bg). Същевременно е известно, че алкохолът принципно вреди на кондицията на кръвоносните съдове, следователно е рисков фактор при аневризма.

Аневризма и хидроцефалия

Хидроцефалията може да е последица от руптура на аневризма (meduy.com). Изливът на кръв блокира циркулацията на течностите около главния и гръбначния мозък; събирането на течност притиска мозъчната тъкан и може да създаде допълнителни проблеми.

Хидроцефалия: възможно ли е лечение?

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

възстановяване след извънматочна бременност

Възстановяване след извънматочна бременност. Кога най-рано се открива? ЧХГ

Кога най-рано се открива извънматочна бременност? Как става сполучливото възстановяване след нея? Стойности на ЧХГ …

7 Мнения

 1. Стианова

  Това е тежко и сериозно заболяване , но може да бъде овладяно без да дсе налага на всеки 2-6 месеца да се правят операций. Тъй като в България страдат близо 1000 човека , се обръщам към тях : Ако решите ,че искате да сте здрави без да очаквате държавата да осигурява 1000 човека със 70 000 всеки , а вие пожелаете да се излекувате , трябва да знаете , че в България също има кадърни и умни хора , които не по- зле прилагат лечение на нелечими заболявания , но разликата е ,че вашия живот не е нито 70 000 нито дори 5 000 – вашия живот няма цена.Проумейте най- накрая ,че тези които ви искат тези непосилни суми на всеки 6 месеца – полагат за вас ПАЛЕАТИВНИ грижи госпожи и господа, проумейте ,че не само операцията е спасение.
  Всеки от тези болни хора , които ИСКА ДА БЪДЕ ЗДРАВА да пише на мейла ми по- долу за да го свържа с хората , който без операции и 70 000 са възстановили хора от мозъчен аневризъм, а другото всичко е общи приказки , медийн интерес ,лични реклами и облагодетолстване! Подчертавам ,че на журналя, лекари , любопитни няма да им бъде отговорено , на хора които нямат такъв проблем , а гледат сензации. Мейла за писане е :[email protected]

 2. Майка ми има малка 4 мм аневризма, която леко прокърви, какво ще ме посъветвате!?

 3. Петър Дамянов

  Полезна статия.Моят проблем е ААА от -7 год.с непромемени размери 36-40/зависи кой кам вижда/.Откри се тромб.Какъв съвет може да ми дадете?Благодаря!

 4. Моника Шикова

  Здравейте.На 27 години съм,преди 3 години ме диагностицираха с малигнене меланом-зликачествен,на тялото.След прекарване на 4 операции,последва едногодишно лечение с Интерферон Алфа,в последствия два пет скенера в рамките на 6 месеца който бяха чисти.Преди 2 месеца започнах да губя периодично съзнание съпроводено с истръпване на лявата ръка на която е проведена пълна лилмфна дисекция,а също така главоболие и замъглено зрение.След консулт с онколога ми ми направиха и ЯМР преди 5 дни,на който откриха малка аневризма(4мм) На СР.Какво бихте ми препоръчали в този случай?

 5. Сашка Димитрова

  Здравейте, възможно ли е да възниква болка в главата след ендоваскуларна интервенция на аневризма в мозъка? И колко месеца след интервенцията може да се появява болка? Кога се счита, че човек е излекуван, няма опасност за неговия аневризъм да се спука и няма последствия от операцията?

 6. Донка Танева

  Оперирана съм от аневризма в главата преди 6 месеца до преди няколко дни всичко беше наред, но от 2-3 дни усещам парене, и като че ли пълзят мравки точно на местото на операцията. Професорът ми каза че са премахнали голяма бомба преди да гръмне и ще е нужно повече време за въстановяване. Но сега това усещане ме притеснява. Искам да попитам до каква степен вредят цигарите и кафето? Благодаря ви!

 7. Цигари абсолютно забранено ,свиват кръвоносните съдове след това следват последствията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.