Не лекувайте гломерулонефрита в домашни условия, защото може да си навредите

Зимните болести удрят в бъбреците

Острият гломерулонефрит засяга по-често мъжете, показва медицинската статистика. Заболяването обикновено се развива след прекарана стрептококова инфекция (възпалено гърло, скарлатина).

Класически прояви на острия гломерулонефрит са оток, повишаване на кръвното налягане, промени в урината.

Все пак, в последните години често се маркират само промените в урината – пикочен синдром. Характеризира се с появата на белтък в урината.

Разпознаването на острия гломерулонефрит, без наличието на симптоми като високо кръвно налягане, отоци и видими за окото промени в урината, е трудно, тъй като пациентите се оплакват само от обща слабост, повишена умора, тъпи болки в лумбалната област.

Въпреки това при такива симптоми, които са се появили след прекарани инфекциозни болести, по-лесно може да се диагностицира наличието на остър гломерулонефрит. Ситуацията може да се изясни чрез клиничен анализ на урината.

Появата при по-млади пациенти на оток, високо кръвно налягане, главоболие – значително засилва съмнението за наличие на остър гломерулонефрит.

Дайте мнение и Вие тук!

Картината на остър гломерулонефрит може да се прояви и с недостиг на въздух, сърцебиене, повишена жажда, гадене, повръщане. Количеството на отделената урина е намалено. В кръвта може да се увеличи съдържанието на азотни токсини.

Пациентите, страдащи от остър гломерулонефрит, подлежат на задължителна хоспитализация и лечение в болница. Провеждане на лечението вкъщи или самолечението е напълно недопустимо, тъй като има опасност от сериозни усложнения, застрашаващи живота на пациента.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!