линекс
Пробиотикът линекс успешно регулира чревната микрофлора

Полезно: помогнете си с пробиотика линекс!

Какво е известният пробиотик линекс. Видове: форте и бейби линекс. Linex gastro при гастрит и имуно. При язва. Мнения. На капсули. Пие ли се с антибиотик? Цена и по-евтин аналог. При бременност. При запек на бебе. При повръщане. Противопоказания, странични ефекти и вреди. Дозировка и как се пие. Какво смята д-р Михайлов. Линекс или лактофлор? С алкохол. Може ли едновременно със смекта?

Какво е известният продукт линекс? Ефективен пробиотик, в чийто състав са включени млечнокисели бактерии от три полезни щама. Линекс е средство, с чиято помощ се нормализира балансът на стомашно-чревната флора.

Регулира се перисталтиката, подобрява се метаболизмът и усвояването на хранителни компоненти. Стабилизира се имунната система (galenia.bg).

Чрез приема на линекс обогатяваме чревната среда с комбинация от най-важни бактерии – Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium infantus v.liberorum, Streptococcus faeclum. Присъствието им подпомага възстановителните процеси след терапии с антибиотици, след химио- и лъчетерапия. Редуцира се опасността от гнилостни процеси и инфекции в чревния тракт; балансират се състояния като запек или диария. Пробиотикът подкрепя цялостно организма при възстановяването му след вирусни инфекции или прекарани оперативни терапии на коремната кухина.

Линекс въздейства позитивно и на органите от дихателната система. Препятства разпространението на вътрешни инфекции, особено на отделителната и репродуктивната система. Доказано е също, че приемът на линекс като профилактично средство намалява стойностите на лошия холестерол. Чрез него имунната система е трайно стабилна – важен момент, особено при бум на респираторни заболявания или грипни епидемии.

линекс
Пробиотикът линекс успешно регулира чревната микрофлора

Видове: Форте и бейби линекс

Продуктът линекс може да бъде намерен в няколко варианта, в зависимост от специфичните допълнителни въздействия, формата или целевата потребителска група.

  • Вариантът линекс форте освен щамове на трите базови млечнокисели бактерии съдържа добавени пребиотици – инулин с олигофруктоза. Добавките са фактор, който при усвояване от добрите чревни бактерии ускорява техния растеж и съкращава времето за нормализиране на бактериалната среда в чревния тракт. Линекс форте обаче трябва да се прилага след консултация със специалист: формата не е подходяща за хора с тежки хронични заболявания на червата, имунен дефицит или диабет.
  • Вариантът линекс бейби (framar.bg) е прахообразна форма за приготвяне на суспензия. Основа на продукта са живите лиофилизирани бифидобактерии. Този вид бактерии са от съществено значение за нормализиране на стомашно-чревните функции през първите месеци от живота. Присъствието им съдейства за укрепване на имунната система, поддържане на точен киселинно-основен баланс и пълноценно развитие на ензимните функции. Линекс бейби може да се дава на кърмачета – едно стандартно саше дневно, по време на кърмене. Деца на възраст 2-12 години могат да вземат два пъти по едно саше. Стандартното количество се разтваря в мляко, вода или бебешка храна.

Linex gastro при гастрит и имуно

линекс
Вариантите на линекс са в зависимост от целевата група и бактериалния състав

Формата линекс гастро е съчетание от бактериалните щамове Lactobacillus acidophilus species L.gasseri, Bifidobacterium infantis, Enterococcus faecium.

Профилът на този пробиотичен продукт позволява да бъде прилаган успешно за стабилизиране баланса на чревната микрофлора; предотвратява растежа на патогенни микроорганизми и оптимизира усвояването на витамините (framar.bg).

Неутрализира смущения от рода на запек, диария, подуване и газове. Приема се под формата на капсули – по 1-2 до три пъти дневно в зависимост от характера на проблема.

Линекс имуно съдържа в добавка към лиофилизираните живи лактобактрии – още и микроелементите цинк и селен. Комплексът нормализира чревната микрофлора и стабилизира имунната система. Ефективният курс с линекс имуно се провежда с прием на една капсула дневно в продължение на месец. Този вариант на пробиотика се препоръчва като компонент от профилактични програми преди зимния сезон.

При язва

“Демир

Множество проучвания и експерименти доказват ползата от пробиотиците за предотвратяване на язвена болест, както и за успешното лечение на вече проявеното сериозно заболяване. Най-често причина за появата на язва на стомаха или дванадесетопръстника са нередовното и небалансирано хранене, стресът, възпалителни процеси или прекомерен прием на медикаменти, присъствието на хеликобактер пилори.

При всяка от изброените причини противодействие могат да оказват пробиотичните продукти, особено тези с бифидобактерии. Доказан е положителният ефект от въвеждането на пробиотици при комплексно лечение на язва (spisaniemd.bg). Продуктите линекс с лакто- и бифидобактерии са приложими в такива случаи като част от терапията, препоръчана от гастроентеролог.

Мнения

  • От framar.bg
    sarkis: “Ако след сладкото по-сладко от водата няма, то след антибиотика по-важно от пробиотика няма.”
  • От spodeli.net
    033a45df7f: “Това нещо ме е спасявало от запек, комбиниран с газове. Може би ще помогне и на теб. разбира се, може и да не съм права в твоя случай, не претендирам, че много знам. Иди в аптеката и питай за Линекс, прочети си листовката, вземай я по 2 капсули по 3 пъти на ден, успокой се, по възможност се разхождай след храна, не яж много газообразуващи истории и трябва да стане работата”.
  • От bg-mamma.com
    didaka: “Линекс на фирмата Сандос също е хубав, но ме притеснява, че идва от Словения за нашия пазар. Тези сега се предпочитат от педиатрите. Био Гая е на една много добра фирма Ewopharma и качеството е отлично, но този момент със съхранението…”

На капсули

Продуктът линекс във вариантите форте, имуно и гастро се предлага под формата на капсули. Препоръчителните количества са фабрично дозирани; така “добрият” бактериален състав е надеждно защитен.

Лесно се съхраняват и приемат. Освен това капсулата се разтваря едва в тънките черва, където всъщност следва да бъде колонизиран бактериалният състав. Капсулите гарантират по-висок процент на усвояване на лиофилизираните бактерии и по-резултатна терапия с продукта.

Пие ли се с антибиотик?

Лечението с антибиотици има много критици – и все пак в много случаи приемът им е неизбежен. Както всички знаем, заедно с патогенните микроорганизми антибиотикът унищожава и полезната микрофлора; страда стомашно-чревният тракт, настъпват неблагоприятни промени в действието на ензимите, нарушават се метаболизмът и имунитетът.

За да не се случи всичко това, паралелно с антибиотиците е добре да се вземат и пробиотици. Стандартната препоръка е между приема на антибиотици и пробиотици да има интервал от два-три часа; буферното време е необходимо на пробиотиците, за да се “разгърнат” в новата среда и да започнат да функционират.

Освен по време на антибиотичното лечение, пробиотици се приемат средно една седмица след като сме изпили последната доза на антибиотика. По лекарска препоръка приемът на линекс може да бъде удължен, или да се възобнови след пауза (framar.bg).

Цена и по-евтин аналог

линекс
С линекс можем да си спестим много проблеми

Линекс не е недостъпен като цена продукт, но и не е от евтините. Капсулите линекс от 25 мг струват около 8 лв за 16 бройки; при сериозен здравословен проблем това е доза за 3-4 дни. Линекс имуно е 20 лв за 20 капсули, линекс форте – десетина лева за 14 капсули.

Вариантът линекс бейби (саше) е 10 лв за десет пакетчета или 17 – за 20 бройки.

Дайте мнение и Вие тук!

По-евтина е таблетната форма Дей-вит пробио, 17 лв за 30 бройки. Дей-вит пробио е комбинация от пробиотик, витамини, минерали и коензим Q10.

Друга възможност е Лактофлор, 6-7 лв за 30 капсули (framar.bg). Лактофлор е пълноценен пробиотик с четири щама от полезни бактерии; освен добър резултат от приема му не е без значение фактът, че цената му е по-ниска и това без съмнение е важно – особено при по-продължителен прием. Може да се мисли върху практиката – хората с потребност от подобен продукт да правят сами избора си, като се ориентират по мнения на други потребители във форумите. Все пак е добре за пореден път да се припомни, че и приемът на пробиотици следва да се консултира с лекар. Така например вариантът на лактофлор с фибри не е подходящ за хора възпалителни хронични заболявания на чревния тракт.

При бременност

Линекс се счита за безопасен по време на бременност и кърмене, но все пак е добре приемът му да бъде препоръчан от лекар. Обикновено се дава при дисбактериоза – след лечение с антибиотици, при оплакване от подуване на корема и интензивно газообразуване, диария или запек (beremennost,net). Пробиотикът нормализира чревната перисталтика – съществен плюс при бременност, когато такива проблеми възникват по-често от обичайното.

При запек на бебе

Продуктът линекс бейби съдържа бифидобактерии, които нормализират чревната перисталтика и раздвижват задържаните шлаки. Освен това чрез продукта се балансира микробиалният състав и се постига оптимален режим за функциониране на стомашно-чревния тракт. Препоръчва се прием на една доза линекс бейби дневно (framar.bg).

При повръщане

В някои случаи повръщането може да е симптом на дисбактериоза в резултат на лечение със силни медикаменти (drmaneva.com). В такъв случай се препоръчват пробиотици и линекс е подходящ за тази цел. Описаната картина се наблюдава обикновено при малки деца, а линекс бейби е точният пробиотик.

Противопоказания, странични ефекти и вреди

Има специално предупреждение за продукта линекс форте: той не е подходящ за потребители с хронично чревно заболяване, при алергия към някоя от съставките или при имунен дефицит.

Линекс форте трябва да се използва много предпазливо от диабетици заради вероятността продуктът да съдържа прости захари (framar.bg).

Продуктите линекс не могат да се приемат едновременно с алкохол, защото това унищожава висок процент от бактериалните щамове. Същото действие има и горещата вода – ако се ползва за разтваряне на прахообразна форма.

Важно е и предупреждението – при паралелна терапия с антибиотик и линекс между приема на двата продукта да има интервал от 2-3 часа. Хранителните добавки от типа на линекс не могат да навредят, но какъв е смисълът да се приемат без точен избор или без спазване на правила, ако не упражняват ефекта си пълноценно?

Дозировка и как се пие

Дозировката на линекс зависи от формата на продукта, възрастта на потребителя и здравословния му проблем.

  • Капсулите линекс се приемат след хранене, с достатъчно количество вода. Стандартният линекс, линекс гастро е в дози от 1-2 капсули три пъти дневно при възрастни и деца над 12 години. За деца от 2 до 12 се препоръчва прием на 1-2 капсули един или два пъти на ден. Въпреки че е пробиотик, линекс следва да се взема в препоръчани от лекар дози; това се отнася и за продължителността на терапията.
    Линекс форте се взема от възрастни до три пъти дневно, по една капсула; деца на 2-12 години могат да вземат до два пъти по една капсула; бебета и деца под 2 години – една капсула. В последния случай капсулата се разтваря и съдържанието се сипва в малко течност в лъжичка.
    Линекс имуно се взема по схема – веднъж дневно в първите 20 дни на 2-3 последователни месеца.
  • Линекс бейби за деца на 2-12 години е в доза 1 саше веднъж или два пъти на ден. При бебета и деца до 2 години – 1 саше веднъж дневно. Пробиотикът се приема по време на хранене, разтворен във вода, мляко или бебешка храна (framar.bg).

Погрешно е да се очаква бърз и траен ефект от приема на пробиотици, тъй като на добрите бактериални щамове им е необходимо време за “усвояване на терена”. По тази причина в много случаи се налага да ги приемаме седмици наред, докато постигнем необходимия баланс на чревната микрофлора. Положителното действие става осезаемо и с това, че укрепналата имунна система ще ни спестява немалко епизоди с хрема и кашлица. Ще ни позволи да се разминем и с гълтането на хапчета и сиропи.

Какво смята д-р Михайлов

Известният хомеопат и фитотерапевт д-р Атанас Михайлов принципно е за пробиотиците като част от природосъобразното лечение; адмирира ги като добър вариант за укрепване на имунната система (ladyzone.bg – форум). Според него приемът на пробиотици след лечение с антибиотици трябва да продължи поне един месец (metsababa.net).

Линекс или лактофлор?

Лактофлор е пробиотик, който съчетава четири щама – включително специално споменавания от специалистите лактобацилус булгарикус и бифидобактерии. Продуктът е с доказано добър ефект; отзивите в потребителски форуми са положителни. За немалко хора изборът – линекс или лактофлор се решава при сравняване на цените. Лактофлор е по-достъпният продукт. Има и вариант с фибри (framar.bg).

С алкохол

Линекс, както пробиотиците по принцип, не бива да се “полива” с алкохол. Алкохолът и горещите течности унищожават голяма част от бактериалния материал и на практика приемът на продукта е безполезен (framar.bg).

Може ли едновременно със смекта?

Смекта е ентеросорбент; поглъща и извежда от организма токсини и патогенни микроорганизми. По този начин продуктът подобрява качеството на чревната среда и я прави подходяща за развитие на полезните бактерии. Използва се при диарии, може да се прилага по време на бременност (happydoctor.ru).
Линекс или друг пробиотик може да се прилага паралелно; важно е обаче да се спазва правилото – час до час и половина интервал след смекта. Това впрочем се отнася за всяка храна и всеки медикамент, тъй като при последователен прием – независимо от поредността – свойството на смекта да абсорбира и извежда от организма би обезмислило приема на пробиотици.

Първоначално публикувано на:03.05.2015 @ 18:40

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

Едно мнение

  1. Захариева

    Никъде не се упоменава дали може пробиотици да се приемат с витамин Д3.Моят стомах не приема мастно разтворими витамини.Сега имам дефицит на витамин Д3 и е много голям проблемът ми с приема му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *