Как се лекува бъбречната амилоидоза

Амилоидозата е заболяване с отлагане на специфично вещество – амилоид, в различни органи и най-вече в бъбреците.То може да възникне без особена причина – първична амилоидоза, или при хронични инфекциозни знойни заболявания -бронхиектазии, туберкулоза, хроничен абсцес, остеомиелит и други. Нарича се вторична аплилоидоза.В основата й стои разстройство в метаболизма. Амилоидът е съставен от белтъци, въглехидрати и мазнини и има нишковидна структура. Той се отлага главно в бъбречните гломерули. В началото бъбрекът увеличава размерите си, а в по-късните стадии склерозира и се сбръчква.Болестта е с продължителност от три и повече години. Отначало няма видими признаци. Първият признак е появата на белтък в урината. В следващия стадий се разбиват отоци по краката, в плевралната и коремната кухина се събира течност.Болните отслабват и стават анемични. Амилоид се отлага и в други органи. Езикът се уголемява, установяват се ставни болки, артериалното налягане понякога се повишава.Постепенно се развива бъбречна недостатъчност, която непрекъснато напредва и завършва с тежка уремия.Лечението се провежда с безсолна диета и лекарства – колхицин и диметилсулфоксид. При първичните амилоидози се прилагат и противомаларични препарати.Профилактиката на вторичната амилоидоза се състои в своевременното и компетентно лечение на хроничните гнойни заболявания, които я причиняват.

Дайте мнение и Вие тук!

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как помага едно лечение на кисти на яйчниците с мед? Тампони с мед Като вътрешно средство Медицинска дъвка и мед при киста Калина с мед Мед и маз Помага и при кисти на бъбреците!

Лечение на кисти на яйчниците с мед. Рецепти с билки за киста на яйчника

Рецептите на Петър Дънов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!