кърлеж
Ето как правилно да приклещите кърлеж!

Как да действаме при ухапване от кърлеж

Как изглежда кърлеж в кожата? Видове кърлежи. Пъпка след ухапване от кърлеж (ухапано). Вадене с олио. С чесън. Снимки.

Още в текста: Първа помощ при ухапване от кърлеж.

Препарати. Репелент. Пръскане. Антибиотик. Доксициклин. Гривна против комари и кърлежи. Чесън. Йод. Болести, пренасяни от кърлежите. Лаймска болест – симптоми и лечение. Тетанус. Треска. Кърлежов енцефалит.

Какво се прави най-напред при ухапване от кърлеж? По тази тема има доста противоречиви съвети и твърдения. Популярно е уверението, че няма нищо страшно и че е достатъчно да пуснеш капка олио върху “кръвопиеца” кърлеж, за да те остави на мира – пада сам и може лесно да бъде унищожен. Това обаче може да се случи само ако опасното същество току що се е впило в кожата; ако вече е “захапало” здраво, трябва да се хване с пинсета и да се върти обратно на часовниковата стрелка – така се отстранява без проблеми.

За специалистите такова действие е опасно: при ухапване от кърлеж най-правилният подход е да се търси много бързо лекарска помощ. Търсете не изобщо лекар, а инфекционист – той е наясно как точно да отстрани вашия кърлеж и как да обработи поразеното място. Деликатният момент е при отделянето на кръвосмучещото тялото му да остане цяло – ако част от него остане в кожата, има опасност инфекцията да се развие много бързо.

Кърлежите са преносители на много патогенни микроорганизми (blitz.bg). При ухапване от заразен екземпляр симптомите у човек или животно се развиват в рамките на 1-2 дни.

Има и случаи, при които “агресорът” остава незабелязан и проблемът става явен едва когато се проявят симптомите на опасно заболяване. Затова ако неочаквано ви заболи глава, имате мускулни и ставни болки и вдигате температура – помислете дали това е летен грип или сте хванали заразата при последната разходка из природата. В такива случаи медиците следва добре да огледат тялото: дори даден кърлеж да е паднал или неволно отстранен, мястото на ухапването ще е зачервено и по характерния му вид началото на инфекцията ще бъде установено със сигурност.

Топлото време и влагата вече събудиха “врага” и информациите за ухапани от кърлеж са налице. След разходка в парка или игра на хубава полянка огледайте внимателно всяко място от тялото си, което е било открито и може да бъде обект на атака. Същото трябва да се прави с домашните любимци. Ухапаният от кърлеж не е човек без шансове – има варианти за профилактика след ухапване, както и за лечение при развита инфекция. Но всеки разбира, че най-добре може да се справим с опасността зараза от кърлеж, като я избегнем.

Вадене

забит кърлеж, ухапване от кърлежи
Ухапването от кърлеж може да стане причина за преждевременна смърт

Съветът – да изтичате при лекар инфекционист е правилен, но вариантът не винаги е възможен. Какво да правите, ако сте далеч от населено място и нямате лично превозно средство?
Разумното е при излизане сред природата да си имате в пакета за първа помощ материали за справяне с кърлеж. Добре е да носите специална пинсета, ръкавици и някои медикаменти. Необходимо е да се действа без отлагане по един от следните начини:

  • Напръскайте с лидокаин спрей (този медикамент се отпуска с рецепта – опитайте да си го набавите по приятелска линия). Трябва също да сте сигурни, че не сте алергични към него. Напръскайте ухапаното място и след 1-2 минути с ръкавици и пинсета издърпайте замаяния кърлеж. Намажете ухапаното със спирт и търсете начин да се доберете до здравен пункт или болница.
  • С лидокаина все пак е сложно; по-просто е мястото да се обработи внимателно, без натискане, с памуче, потопено в спирт или мазнина. След 1-2 минути повтаряме същата операция: ръкавици, пинсета и дезинфекция.
  • Ако видимо вашият кърлеж е съвсем леко “закачен” за кожата, лекичко го издърпайте директно с пинсетата (az-jenata.bg).

Какъвто и да е избраният вариант – молете се кърлежът да не е заразен. Всъщност не всеки екземпляр носи болести; дали е така може да установи само лабораторният анализ. Затова е необходимо въпросният кърлеж да бъде прибран по подходящ начин (стъклено шишенце или друга сигурна опаковка, каквато имате под ръка). Подобен анализ ще отхвърли необходимостта от това да гълтате антибиотици – или ще установи какво точно ви е вкарал кърлежът в кръвта, как да протече лечението ви.

Как изглежда (снимки)

кърлеж, снимки
Така изглежда един от около 40-те вида кърлежи, разпространени у нас

Как да разпознаем кърлеж? Кръвосмучецият паразит има характерно телце, прилично на дребно зърно от леща; снабден е с четири чифта крачета – двата предни чифта имат вендузи, с чиято помощ се прикрепва към кожата на жертвата.

Как изглежда кърлеж в кожата
Около впития в кожата кърлеж се вижда зачервяване
“Фигурин

Кърлежите обитават песъчливи или тревисти райони; усещат приближаването на “храната” по топлината и миризми и при случаен контакт се лепват и наместват.

Впиват се в кожата и започват да смучат кръв. Когато резервоарите им се заредят – пускат се сами и остават на удобно място за нова атака, докато храната се преработи.

кърлеж, Вадене с олио
Кърлеж се отстранява със специални пинсети

Приемникът може освен човек, куче или друго домашно животно да бъде диво животно, птица, земноводно. Важното е да е топлокръвно; именно този тип безразборно общуване създава условията за предаване на тежки болести (im-control.eu).

В България вилнеят около 40 вида кърлежи; звучи смразяващо – но помислете само, че в света са над 850!

Препарати

Има доста богата гама от препарати за обработката на площи, които са потенциално опасни и могат да бъдат база за развитието на кърлежи. При пръскане е важно да се улучи моментът – достатъчно рано, за да се предотврати раздвижването на паразитите. Наложително е да се спазват правила за достатъчно ефективна концентрация, както и предпазни мерки – предупреждения за буферен срок, в който обработеният терен може да е опасен за деца и домашни животни (otrovi-com).
Освен обработката на общински площи има вариант за персонална грижа в лични дворове и градини; съветът е да се спазват съответните инструкции за безопасност.
Ето названията на някои препарати, които при определени условия редуцират риска от заплахата кърлеж: спрей против комари и кърлежи МАКС, Алфабан супер, Бандит, Микрозин, Омнитокс, Пауър АС, Биотек ампули и др.

Репелент

Репелентите против кърлежи и комари предлагат няколкочасова защита срещу възможно ухапване от кръвосмучещите. Някои хора ги намират за неефективни, но тези продукти си имат специфична роля. Нанасят се върху застрашените зони по кожата, като се внимава да не попадат върху лигавиците и очите. Не бива да се пръскат и разранени кожни зони. В някои случаи може да се пръска външната повърхност на дрехите. Добре е да се внимава с количествата, особено при деца, защото става дума за токсичен препарат. След като е преминал моментът на потенциалната заплаха, кожата трябва да се измие обилно с вода и сапун, а дрехите да се изперат. Варианти на подобни репеленти са Аерореп КЛ, БРОС спрей против комари и кърлежи и др. Компонентите в тези продукти са например бензилбензоат, диметилфталат, дибулфталат.

Пръскане

Пръскането срещу кърлежи се извършва от специализирани фирми, под санитарен контрол и с одобрени от Здравното министерство препарати. Първото трябва да се извърши преди пролетното затопляне, а последното – в късна есен. Преди пръскане подлежащите на обработка площи се окосяват. Мястото не трябва да се мокри най-малко един час преди обработката. По правило се обработва и съседна на терена ивица, която е широка един метър (vreditelbgi).

Антибиотик. Доксициклин

кърлеж, гривни против кърлежи, ухапано
Гривни ще ни пазят от заплахата кърлеж

Дребничният кърлеж е в състояние да убие човек. Кръвосмучещите пренасят тежки болести от рода на ку-треска, лаймска болест, марсилска треска, енцефалит, кримска треска, туларемия. Подобни тежки заболявания могат да се овладеят с подходящи антибиотици – но винаги е добре заразата да се предотврати или да се улови в ранен момент.
Най-често прилаган антибиотик е доксициклинът. Ако кърлежът е прекарал върху тялото по-малко от 24 часа, обикновено е достатъчна една висока антибиотична доза. Някои специалисти са скептични към подобна мярка, но паралелно с всичко друго ухапването от кърлеж е опасно и с вероятността от бактериална инфекция. При положение, че кърлежът е бил върху тялото ви повече от едно денонощие, антибиотичното лечение трябва да бъде поне три дни. Междувременно трябва да се направи кръвно изследване, за да се установи дали има реална заплаха за здравето и живота, и едва тогава се назначава по-сериозна антибиотична терапия (bolenzdrav.com).
Продължителната антибиотична терапия при ухапване от заразен кърлеж е ориентирана принципно към антибиотици от групата на тетрациклините, а при деца – от макролидите. За лаймска болест е препоръчителен и пеницилин.

Гривна против комари и кърлежи

Това е активно рекламиран продукт – еластична гривна от микрофибърна материя, фабрично напоена с етерично масло от лимонова трева. Екстрактът цитронела съдържа терпени – компоненти, които причиняват парализа на кръвосмучещите насекоми и по този начин предпазват от опасните им ухапвания и ужилвания. Предпазването от кърлеж чрез гривна с цитронела е природосъобразна алтернатива на всякакви репеленти и препарати за обработване на площите, при които винаги е налице токсичен елемент. При разходка сред природата не пречи да се обезопасите с такава гривна: според анонсите тя е активна в продължение на 240 часа след поставянето. Излъчването не е опасно за човешкия организъм, уверяват производителите на “BUGS LOCK” и от olx.bg .

Дайте мнение и Вие тук!

Чесън

Сред множеството споделени съвети за махане на кърлеж има и такъв – за използване на скилидка чесън. Разрязва се на две и се намазва внимателно кръвосмучещото – според практикували до две минути паразитът пада.
Вярно е, че в подобни случаи най-добре е да се търси професионална помощ, но това не винаги е възможно. Човек се обърква при противоречивите напътствия: ту че може да се действа агресивно и даден кърлеж да се вади с пинсетата без всякакво “замайване” със спирт или мазнина. Ту да не си и помисляме за такова нещо, защото можем да го скъсаме и заразена част от него да остане в кожата ни. Вероятно има смисъл съветът – да натъркаме глезените си с чесън като превантивна мярка, за да отблъснем всякакви кръвосмучещи, хапещи и сеещи зараза насекоми и буболечки! (trekto.info).

Йод

Това е един от традиционните дезинфектанти, заедно със спирта, които се използват за обработка на ухапаното място след отстраняването на кърлежа. Важно е да не се забравя, че при разходки в паркове или из природата всеки път след прибиране вкъщи трябва да се преглеждат потенциално опасните открити зони за евентуална находка на паразит. Това се отнася както за хората, така и за домашните любимци. Редовният оглед ще помогне заплахата да се неутрализира, преди да са изминали 24 часа от ухапването (riokoz-vt.com).

Болести, пренасяни от кърлежите

кърлеж, ухапано, ухапване, вадене, снимки
Ето как правилно да приклещите кърлеж!

Специалистите препоръчват при ухапване от кърлеж независимо от предприетите мерки състоянието на човека или животното да се следи от 20 до 30 дни. Важно е да се наблюдава дали на мястото на ухапването няма да се появи зачервяване, подутина или оток. При зараза се проявяват и други общи признаци – температура, главоболие, обриви, петна по кожата или кървене на венците.

Най-често пренасяните от кърлеж инфекции са лаймска болест, марсилска треска, кримска треска, енцефалит, ку-треска. Въпреки възможностите, които съвременната медицина има, при напреднал стадий на заболяването е възможен летален изход (riokoz-vt.com).

Лаймска болест – симптоми и лечение

Болестта се пренася от т.н. иксодов кърлеж. Счита се, че до 30% от възрастните екземпляри в тази популация носят заразата.
Заразеният човек развива първия стадий на болестта от 3 до 30 дни след ухапването (riokoz-vt.com). Около ухапаното място се образува зачервяване във формата на кръгче с диаметър около 5 см. Ако не бъдат взети адекватни мерки, зачервяването ще обхваща все по-голяма площ от кожата. Паралелно с това се проявяват и други симптоми на лаймската болест: увеличение на най-близките лимфни възли, отпадналост и главоболие, мускулни и ставни болки. Вторият стадий може да се развие няколко месеца след ухапването. Болният човек е отпаднал, усеща необяснима умора, по кожата му се появяват червени петна, усеща промени в сърдечните функции, оплаква се от неврологични и очни проблеми. Третият стадий е проява на описаните симптоми с поражения върху мозъчните функции, двигателния апарат, сърдечно-съдовата дейност. Лаймската болест изисква лечение с антибиотици и стриктни контролни изследвания; при остатъчна зараза лечението се повтаря. Обикновено при лаймска болест се препоръчват тетрациклинови антибиотици и/или пеницилин.

Тетанус

кърлеж, тетанус, ухапване
Симптомите на марсилска треска след ухапване от кърлеж се различават ясно от специалист

Ваксината против тетанус след ухапване от кърлеж е ненужна, защото кръвосмучещото не пренася тази зараза. Това е мнението на микробиолога професор Тодор Кантарджиев (vesti.bg). Слагането на такава ваксина обаче е наложително в случаите, когато паралелно с ухапването от кърлеж е налице разраняване и в раната е попаднала пръст.

Треска

Чрез ухапване от кърлеж могат да се предадат няколко форми на треска: марсилска треска, ку-треска и кримска треска.

  1. При марсилската треска болният развива висока температура, усеща обща отпадналост, повръща, има силно главоболие, мускулни и ставни болки. Тези симптоми се появяват около седмица след срещата с кърлеж. Три-четири дни след началото на болестта по тялото се появава петнист обрив; мястото на ухапването си превръща в раничка, която хваща коричка. Ако липсва лечение, болестта засяга бъбреците, черния дроб и нервната система, започват кръвоизливи (riokoz-vt.com). При навременно лечение с антибиотици е възможно пълно излекуване. Случаи на марсилска треска в тежка форма през последните години са регистрирани в Южна България и по Черноморието.
  2. Ку-треската засяга домашните животни, ухапани от кърлеж. От тях при неспазване на някои санитарни норми могат да се заразят и хора. Общите симптоми са почти като при марсилска треска, но без кръвоизливи; последица от заразата е трудна за лечение пневмония. Ако заболяването се хронифицира, може да бъде засегнато сърцето. Лечението с антибиотици е успешно.
  3. Кримската или конго-треската е най-тежкото от представените заболявания. При него след ухапване от кърлеж могат да се проявят първоначално симптоми на грип, усложнени с кървене от венците. Постепенно кървенето се активира и е трудно за овладяване. Заразата може да се поеме и при контакт с човек, болен от кримска треска. Вероятността от смъртен изход е висока. Кърлежи, заразени с тази болест и нейни преносители, са регистрирани в няколко района на страната: Шуменско, Великотърновско, Старозагорско, Пазарджишко, Хасковско, Бургаско, Сливенско, Кържалийско.

Кърлежов енцефалит

Това е тежко мозъчно заболяване с 30% смъртност. През първата му фаза симптомите са като при грип. През втората се проявяват признаците на тежко възпаление, което засяга цялата мозъчна тъкан, нервните сплитове на шията и плещите; възможна е парализа на едната половина на тялото (doctorbg.com). Болният чувства и преживява силно главоболие, температура над 40 градуса, припадъци, кома.

Видове кърлежи

Както вече стана дума – в България са разпространени около 40 подтипа кърлежи, принадлежащи към три основни групи. Според класификациите тези кръвосмучещи могат да се разделят и на твърди и меки. Говори се за пасищен, кучешки, говежди кърлеж (im-conytol.eu). Сред меките кърлежи са познати този при кокошките, т.н. кокошинки. А също и причинителят на крастата.

Нимфа

кърлеж, видове кърлежи
Как се развива един кърлеж: любопитна схема!

В развитието на всеки кърлеж има четири етапа: яйце, ларва, нимфа и възрастен екземпляр.
Етапът нимфа следва непосредствено след този на ларвите: излюпените от яйцата ларви изпълзяват по тревите в даден район и очакват своя гостоприемник. Обикновено това са птици, домашни или диви животни. Ларвите – за разлика от възрастния кърлеж – имат три чифта крачета. С тях се захващат за кожата на приемника и започват да смучат кръв. След като заредят резервоарите си се пускат и – усвоявайки кръвта – започват да линеят и да се трансформират в млади кърлежи или нимфи. Тук се повтаря изчакването на подходящ приемник – след като се насмучат с кръв от него, паразитите се пускат и падат. Достигайки земята или тревиста растителност линеят и оформят същинския, зрял кърлеж.

Тревен

Най-сериозна заплаха за човешкото здраве представляват т.н. иксодови или иксоидни кърлежи. Обичайното им място на обитаване са зелените площи – в извънградска среда, или в градски паркове, детски площадки, запуснати зелени площи в междублокови пространства и т.н. Това са трихостови паразити, т.е. пълният цикъл на развитието им може да обхване три приемника – дребни диви животни, домашни животни и любимци, хора. Обикновено ларвите и нимфите паразитират върху дребни гризачи, овце, крави. Развиват се за 2-3 години. Могат да заразят с лаймска болест, енцефалит, туларемия (im-control.eu).

По кучетата

Кучетата са сред жертвите на Rhipicephalus sanguineus – кафяв кучешки кърлеж, и Dermacentor marginatus – кучешки кърлеж.

  • Кафявият кучешки кърлеж се развива бързо, достига завършен цикъл за четири месеца и предпочита кучета – в отсъствието им напада котки и хора. Доста адаптивен и плодовит; женските снасят безброй яйца два пъти годишно, като избират за това цепнатини в кучешки колиби или стени. Преносител е на марсилската треска, а при кучетата – на пироплазмоза.
  • Кучешкият кърлеж Dermacentor marginatus е по-едър, със специфична шарка по тялото; предпочита тревни площи, развива се за около година. Преносител е на ку-треска, енцефалит, туларемия, кучешка пироплазмоза (im-control.eu).

Кърлежи по котките

Иксоидните кърлежи могат да нападнат и котки (zoolubimci.com). Всъщност като топлокръвно животно котката е изложена на същата опасност по отношение на кърлежите – като кучето, козата или овцата, като човека. Ако котката е домашна, но излиза и навън и има вероятност да донесе вкъщи кърлеж, трябва внимателно да се преглежда главата, по-специално ушите, лапите. Ветеринарните лечебници и зоомагазините предлагат каишки, спрейове, пудра за обработка на животинската кожа, за да се намали рискът от кърлежова инвазия. Стопроцентова застраховка, разбира се, няма.

 

Първоначално публикувано на:20.04.2015 @ 18:44

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Тетрациклин от прыщей

Тетрациклин – познатият антибиотик, ползи и предупреждения

Лечение с тетрациклин – какви са важните инструкции за прилагане. Как се избира подходящата форма …

Едно мнение

  1. С една дума – не го вадете сами, отивайте на лекар. После гледайте раничката дали дава признаци на заразяване.
    Антибиотици – по скоро не, освен ако няма заразяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *