нистатин на маз и гел, таблетки
Терапиите с нистатин спасяват от гъбички

Нистатин на крем, гел и таблетки. Как действа при гъбички. Мнения и др.

За какво се взима нистатин. При цистит. Крем – при херпес. При гъбички, включително по ноктите. Шампоан – при пърхот. При себореен дерматит. При ангина. При афти. При акне. При язва. Взаимодействие с ципрофлоксацин. С ябълков оцет. С доксициклин. С микомакс. С низорал. С тетрациклин. С флуконазол. С алкохол. С оцет

Какво е приложението на популярния антибиотик нистатин? Най-общо казано, спасява от гъбични инфекции. Активният му компонент микозамин блокира растежа на гъбичките, способен е да унищожава някои от тях.

Прилага се при инфекции от кандида, микотични инфекции в устната кухина, гърлото и хранопровода. Ефективен е при заразяване на стомаха и червата.

Препоръчва се при продължително лечение с други антибиотици, което може да провокира развитие на гъбична инфекция. Подходящ е като профилактично средство при лица с намалена по различни причини имунна защита. Успешно съдейства за овладяване на влагалищни инфекции (framar.bg).

При цистит

Възпалението на стената на пикочния мехур – цистит, може да е причинено от бактерии, но също така е възможно причинителите да са вируси или гъбички. Ако категорично е установено, че става дума за гъбички, терапията с антибиотик – перорален прием – е неизбежна и нистанин е подходящ вариант за това (framar.bg).

Лечението се назначава от специалист; при остри състояния инфекцията може да се овладее за няколко дни. Ако обаче циститът е хроничен, лечението на гъбичната инфекция е продължително, но с по-ниски дози от медикамента. Паралелно с лекарствените продукти се препоръчват и различни билки.

В някои случаи (по правило при жени) циститът може да е придружаваща диагноза при генитални инфекции от гъбички. Според специалистите при диагностициране на цистит по принцип винаги следва да се проверява и хипотеза за генитална инфекция.

Крем – при херпес

Нистатин крем е форма за външно приложение; прилага се при гъбични инфекции върху кожата. Използването му при херпес е спорно – известно е, че лабиалният херпес има вирусна природа и нистанин не е най-добрият вариант за лечение. Мазането с нистатин крем на херпес – лабиален или генитален има смисъл единствено ако се установи, че е налице вторична гъбична инфекция (framar.bg).

При гъбички, включително по ноктите

Нистатин за локално външно приложение – крем или унгвент, дава добър терапевтичен ефект при гъбички по ъгълчетата на устните, кожата между пръстите – включително около ноктите, външната зона на гениталиите. Препоръчват го при гъбични инфекции, провокирани от агресивно прилагане на други антибиотици. Това обаче не е ефективното решение за гъбички по ноктите (framar.bg).

Шампоан – при пърхот

нистатин
Терапиите с нистатин спасяват от гъбички

Лекарственият пазар предлага немалко варианти на шампоани против пърхот, от добрата стара Нивеа до медицински средства като Низорал, Климбазол, Дандрене. Популярна обаче е практиката обикновен фитошампоан да се обогатява със стрити таблетки нистатин, или да се правят измивания с разтворен в топла вода нистатин.

 

Демир бозан за безсъние

Препоръчвана в мрежите практика се оказва 1-2 таблетки добре стрит нистатин да се разтворят в 300-500 мл топла вода и след измиване на косата да се направи финално обливане, след което скалпът и косата само се подсушават (puls.bg).

При себореен дерматит

Ако дрожди са причината за себореен дерматит в конкретен случай, би следвало проблемните зони на кожата или скалпа да се повлияват от нистатин крем. Най-добре е при съмнения за подобен здравословен проблем да се потърси специалист, тъй като аматьорските опити нерядко задълбочават заболяването и удължават терапията.

Дерматологът най-добре може да прецени дали в такива случаи вършат работа обливанията с топла вода, в която са разтворени стрити таблетки нистатин – тази практика се коментира доста оживено в нета (forum.framar.bg).

Преди да продължим с другите болести, вижте и това за лечението на себорея с Нистатин:

https://www.lekar.bg/2016/03/24/%D1%81%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F/

При ангина

Един от вариантите на ангината е микотичната – причинявана от неприятните кандида. При нея са налице общите симптоми на ангината, без висока температура. В зависимост от състоянието и възрастта на пациента може да се приложи локална терапия с медикаменти от рода на дактарин орал гел.

В по-тежки случаи се налага перорален прием на антибиотика нистатин. Дозировката и продължителността на лечението може да определи единствено лекарят. Други медикаменти, използвани при микотична ангина, са фунгостатин лосион, фунголон и микомакс (pramed.com).

При афти

нистатин
Лечението на гъбички по ноктите е продължително

Прилагането на нистатин под формата на лосион при афти с вторична гъбична инфекция е, така да се каже, вчерашният ден от терапията на този болестен проблем (pramed.com).

Доста хора имат спомен за нистатиновия лосион, както и за ефективното зелено мазило гранофурин. Актуалните продукти в момента са дактарин орал гел или фунгостатин суспензия.

При акне

Продуктите с нистатин – крем или унгвент, могат да бъдат част от комплексна терапия при по-усложнени случаи на акне (neboleem.net). Нистатин се използва по-скоро с профилактична цел, най-вече за предпазване от проява на кандидози. При упорития характер на този кожен проблем и наличието на потенциални инфектирани точки вторичната инфекция с гъбички е напълно възможна.

При язва

Ако здравословен проблем налага терапия с нистатин под формата на таблетки, трябва да се изясни дали пациентът не страда от язва на стомаха и/или дванадесетопръстника или тежък гастрит. Приема се, че ако състоянието на проблемните зони от тялото е спокойно, терапията с нистатин може да започне, но под лекарско наблюдение и при крайна необходимост.

По принцип повечето специалисти считат, че преоралният прием на нистатин не е добър вариант в описаните случаи и че е по-добре да се разчита на нистанин форми за локално външно приложение (omedicine.info).

Взаимодействие с ципрофлоксацин

Комбинирането на два антибиотика – единият от които е нистатин – може да се назначи единствено от лекар. И то – при доказан комплексен характер най-често на вагинална инфекция. Ако лабораторният анализ е установил едновременно бактериална и гъбична зараза, комбинирането на нистатин с ципрофлоксацин дава резултат (bg-mamma.com).

Нистатин таблетки се приемат на 6 часа, ципрофлоксацин на 12, и се избира крем или унгвент за локално външно приложение.

С ябълков оцет

нистатин
С нистатин се овладяват вагинални инфекции

Неприятният проблем себорея може да се овладее успешно чрез комбинацията от нистатин и ябълков оцет (rozali.com). Популярна е рецептата с две таблетки нистатин стрит и две лъжици ябълков оцет в половин литър топла вода. С тази смес се обливат скалпът и косата, като се оставя разтворът да премине и полицето – в случай на раздразнение.

Тази терапия се прилага веднъж седмично, след промяна в положителна посока се намалява концентрацията до една таблетка на половин литър вода. В мрежата има и доста критични коментари със съвет – да не се разчита на подобни рецепти тип “народна медицина”. В момента са налични доста добри продукти, които превъзхождат по лечебен резултат комбинациите на нистатин с ябълков оцет.

Дайте мнение и Вие тук!

С доксициклин

Както и в случая с комбинацията нистатин+ципрофлоксацин, съчетаването на двете лекарства има за цел да овладее определена бактериална инфекция – за това е доксициклинът. Нистатин се препоръчва профилактично, като предпазна мярка срещу развитието на гъбична инфекция. За някои пациенти е добре веднага след спирането на антибиотика да се започне курс с пробиотици, чиято роля е да насърчат регенерацията на полезните чревни бактерии (zdravoe.com).

С микомакс

Паралелният прием с микомакс трябва да бъде препоръчан от специалист, като се отчете степента на инфектиране и здравословното състояние на пациента. Необходима е индивидуална схема на лечение, която фиксира дозировка, продължителност и начина на редуване на микомакс и нистатин.

Обикновено съчетаването на двата медикамента се налага при по-упорити инфекции; има резон и изборът на един от двата в зависимост от постиганото въздействие. Микомакс е продукт с добри качества за провеждане на противогъбична профилактика – създава условия, които не стимулират растежа на гъбички и по този начин възпира разпространението на инфекцията.

С низорал

Низорал също е лекарствен продукт с противогъбично действие. Обикновено низорал и нистатин се разглеждат като алтернативни медикаменти; избира се този, който при дадени обстоятелства би постигнал по-силен ефект. Възможно е също комбиниране на двете лекарства, като в зависимост от конкретния случай може да се избере форма от единия медикамент за перорален прием, и другия като крем или унгвент, т.е. за локално външно приложение.

С тетрациклин

Съществуват комбинирани форми на двата антибиотика (вижте в medi.ru). Една таблетка съдържа компоненти нистатин и компоненти тетрациклин. Тетрациклиновата съставка има бактерицидно действие. Комбинирането с нистатин има насоченост към потенциална опасност от вторична гъбична инфекция с кандида. Това комбиниране обаче има и профилактична функция, като ограничава опасността от поява на гъбички в резултат от антибиотичното лечение с тетрациклин.

Този вид комбиниран антибиотик е подходящ за инфекции, причинени от чувствителна към тетрациклина микрофлора. С него се лекуват възпаления на дихателните органи – включително пневмонии, възпаления на бъбреците и отделителната система, полово предавани болести, гнойни инфекции на кожата и меките тъкани, тонзилит, фарингит, стоматит, акне.

С флуконазол

Флуконазол е още един продукт с антимикотично действие; разпространява се под формата на таблетки. Както и микомаксът – флуконазолът атакува мембраните на гъбичните клетки, прави ги уязвими и потиска тяхното възстановяване. Така клетките на патогена се разпадат и той загива.

Възможни са комбинации на флуконазол с нистатин, като от него се избира най-подходящата форма – обикновено за локално външно приложение. При остри състояния се изготвя индивидуална схема за паралелното приложение на двата медикамента.

С алкохол

Нистатин и алкохол – лоша комбинация. По принцип съчетаването на антибиотик и алкохол е противопоказано. Проблемът е, че и медикаментът, и алкохолът натоварват черния дроб с токсини и това за един човек с болестен проблем едва ли е добре. Най-малкото зло в случая ще е отслабеното действие на медикамента. При задържане на токсини в организма нещата ще са по-сложни, а гъбичната инфекция ще продължи да се развива.

С оцет

Съчетаването на нистатин с оцет е познато от някои популярни рецепти за лечение на псориазис. Стрити таблетки нистатин се смесват с ябълков оцет и вода и с този разтвор се обливат след измиване косите – ако псориазисът засяга скалпа (вижте по-горе).
Тази смес гарантирано помага срещу пърхот!

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/09/11/%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%BB/

https://youtu.be/NkwbGATISNc

Първоначално публикувано на:18.04.2015 @ 15:56

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или …

Едно мнение

  1. При устновена Кандида крузеи от гърло – нистатин ефикасен ли е и има ли по- ефективен антимикотик, тъй като фруконазол няма ефект?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *