Няма хапчета за лечение на хронична лимфедема

До днес лекарите не могат да намерят точния отговор за лечението на хроничната лимфедема на ръката. Има няколко вида лечение.

Един от тях е т. нар. мануален лимфен дренаж, казано по-просто – масаж. С помощта му се достига определен отток на лимфата. Другият метод са специалните упражнения, които се изпълняват със специални компресиращи чорапи или с бинтове.

За съжаление, лимфедемата не се лекува медикаментозно. Лекарственото лечение се прилага за съпътстващите заболявания, например антибиотици при инфекциозни усложнения.

Прилага се и хирургично лечение на лимфедема на ръката.

Състои се в отстраняване на излишната тъкан от кожата. Но се прилага само в изключителни случаи, когато е затруднено движението.

Лимфедемата представлява подуване на дланта и/или ръката, поради затруднена лимфна циркулация в ръката. Причинява се като резулат от операцията или от премахването на лимфните възли в подмишницата. Освен подуване, може да има ограничена подвижност, чувствителност към инфекции и целулит.

Дайте мнение и Вие тук!

Бъдете внимателни към най-ранните симптоми на лимфедема.

При първите признаци на болка, дискомфорт или подуване потърсете специалист. Не разчитайте оплакванията да отшумят от само себе си.

Няма универсално средство за предпазване от лимфедема. Най-доброто поведение е да не допускате наранявания, травми, инфекции по ръката и кожата от страната на оперираната гърда.

Ето и няколко съвета при лимфедем на ръката:

  • пазете ръката си чиста и намазана с крем;
  • избягвайте нарушаване на целостта й – например пробождане от игли при инжекции и др.;
  • избягвайте притискане на кожата, например от тежки колиета и бижута, тесни дрехи, апарати за кръвно налягане, тежки чанти или презрамки;
  • носете ръкавици при всички дейности с ръце – работа в градина, миене на чинии, домашна работа, шиене, спорт;•избягвайте слънчев загар. Прилагайте лосиони с ултравиолетов защитен фактор над 15;
  • избягвайте изгаряния от всякакво естество;избягвайте ухапвания от насекоми. Носете си, особено през лятото, кортикостероиден крем в случай на ухапване;
  • избягвайте високи и ниски темератури, както и резки смени в температурата;
  • избягвайте солени храни. Солта задържа течностите;
  • избягвайте вдигането на големи тежести;
  • избягвайте повтарящи се движения със засегнатата ръка. Ако повтарящите се движения са наложителни, правете чести почивки.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

хапчета за киселини в стомаха, ефикасни

Ефикасни хапчета за киселини в стомаха. Какво друго да пия?

Топ 12 лекарства за киселини: Ранитидин. Алмагел. Еспумизан. Трифала. Талцид. Нукс вомика. Фосфор. Антиацид. Омепразол. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *