Диета и билки помагат след операция на простатата

В тази статия говорим за последствията от операция на простатата и възстановяването от нея.

Пациентите, които са преживели трансуретрална резекция на простатата, макар че самата операция се прави без разрези, все пак през възстановителния период е необходимо да спазват някои ограничения.

Възстановителният период е 2-3 седмици. През това време на пациента се препоръчва:

• да спазва диета. От менюто се изключват всички продукти, които имат раздразващо действие: подправки, люти, солени, мариновани ястия и алкохол;

• през деня трябва да се приемат повече течности: ако няма ограничения поради проблеми със сърдечносъдовата система – около 3 литра, след 20 ч. – обратно, намалете течностите;

• полезно е да се пият билкови отвари и настойки с пикочогонно и противовъзпалително действие: отвара от листа на червена боровинка, мечо грозде, иглика, змийско мляко, плодове на офика, шипки;

• не се разрешава вдигането на нищо, по-тежко от 1,5 кг;

• в продължение на 1 месец се приемат антибактериални препарати, които се предписват от лекар след бактериологично изследване на урината.

Дайте мнение и Вие тук!

На втората или третата седмица след операцията в урината може да се появи кръв – от съвсем леко оцветяване до съсиреци. Макар и да е свързано със заздравяването нанаранената повърхност на пикочния мехур, все пак ще се наложи да посетите лекар.

ПРИ СИЛНО КРЪВОТЕЧЕНИЕ ИЗВИКАЙТЕ „БЪРЗА ПОМОЩ“

Възобновяването на сексуалния живот трябва да стане не по-рано от 4 седмици след операцията (ако няма усложнения). Същото се отнася и до шофирането. Трансуретралната резекция не води до нарушения в ерекцията.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Простамол Уно, prostamol-uno-01

Колко време се пие Простамол Уно и как? Мнения, странични ефекти и действие

Точно колко време може да се пие Простамол Уно и Простамол Макс? Какви мнения съществуват? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.