булимия
Булимия - това е сериозно

Опасната булимия: какво е, как да я лекуваме

Симптоми и признаци. Обичайното лечение. Лекарства против булимия. Ципралекс. Снимки и видео. Анорексия и булимия. Булимия нервоза. При бременност. При болна щитовидна жлеза. При цистит. Йога. Хомеопатия. Аюрведа. Хипноза. При гастрит. При диабет. При шизофрения. При депресия. При косопад. При целулит. При повръщане. При язва. При алкохолизъм.

булимия
Булимия – това е сериозно

Какво е булимия и как да определим, че проблемът е точно този? Булимия е разстройство, определяно като хранително. Изразява се в тайно преяждане, което се компенсира с мерки за освобождаване от поетите храни и калории – предизвикано повръщане, прием на лаксативи и диуретици, прекомерни физически натоварвания (medical.bg).
На практика става дума за заболяване на психиката; човекът с булимия се фиксира върху подобно поведение след поредица от неуспешни диети. Част от хората с булимия имат проблеми с алкохол или наркотици, което определя цялата група отклонения като невъзможност да се контролират импулсите.

Ето как могат да се формулират симптомите на булимия:

  • Натрапчиви мисли за храна;
  • Автоагресия, желание за самонаказване;
  • Раздразнителност;
  • Променливо настроение, емоционална нестабилност;
  • Главоболие, влошаване на съня;
  • Сухота в устата, пресъхване на лигавиците, бледа и вяла кожа;
  • Сърцебиене (dar-center.com).

Обичайното лечение

Според специалистите хората с булимия са в по-благоприятно положение от анорексиците. Уврежданията на тялото не са така необратими и състоянието може да се преодолее с подходящо комплексно лечение. Прилага се медикаментозна и психотерапия. Вършат работа антидепресанти, които се избират индивидуално в зависимост от конкретиката на случая. Ролята на психотерапията се свежда до разкриване на причините, които са довели до проблема. Има теории, според които проявата на хранителните разстройства е генетично обусловена. На пациента с булимия се съдейства да започне да възприема себе си без негативизъм, да реагира позитивно на събитията наоколо и да говори за реалните си проблеми. Показват се модели на поведение и реакции и се акцентира върху необходимостта от здравословно хранене и физическа активност (medical.bg).
Има и случаи, при които се налага хоспитализация, основно заради физиологични отклонения и увреждания на вътрешни органи и системи в резултат на булимичния режим.

Лекарства против булимия

Прилагането на медикаменти, по принцип антидепресанти, има за цел да нормализира серотониновите нива в главния мозък. Недостигът на серотонин се счита за физиологична основа на булимията и върху нея може да се въздейства чрез лекарствена терапия (ezine.bg). Вместо медикаменти може да се прилага в зависимост от случая билкова терапия, медитация, ароматерапия и акупунктура, хомеопатия, или да се търси комбиниран вариант плюс когнитивна поведенческа терапия (framar.bg).

Ципралекс

Ципралекс е пример за медикамент с антидепресивно действие, прилаган успешно при психични разстройства и повлияващ случаи на булимия. Той е от типа “селективни инхибитори на обратното поемане на серотонина”. Простичко казано – приемът на ципралекс увеличава стойностите на вече споменатия серотонин и по този начин се създават условия за балансирано възприемане, анализ и вземане на поведенческо решение.
Ципралекс е вариант за въздействие при депресии и тревожни разстройства. Медикаментът помага да се извърви съществена част от комплексното лечение при едно хранително разстройство с психична основа, каквото е булимията.

Анорексия и булимия

Двете диагнози са свързани с разстройство на хранителното поведение. Имат обща основа – болестно отклонение на психиката по отношение на храната и храненето. При анорексия има трайно губене на тегло, отказ и отвращение от храната. При булимия нещата са по-различни, там са характерни пристъпи на прекомерно хранене – следвани от епизоди на освобождаване от храната по принудителен начин. Възможно е анорексици да имат булимични моменти. При анорексията има свръхкжонтрол върху храненето, при булимията – загуба на контрол с последващо преживяване на вина и омраза към себе си (houtoeat.info).
Причините за тези отклонения, както вече стана дума, може да са обусловени на генетично ниво, но провокиращи проявата им фактори са различни събития в личния живот, спомени от детство със свръхтегло, неуспешни житейски стъпки, депресивни състояния, стрес и пр. И при двете диагнози с времето настъпват увреждания на жизненоважни органи и системи, които налагат болнично лечение. При анорексията доста от пораженията са видими, докато при булимия страдащите могат например на запазят теглото си, но да са измъчвани от болести на храносмилателния тракт – гастрити и язви.

Булимия нервоза

Последиците за здравето от булимия нервоза – това е точното название на проблема, са доста сходни с тези на анорексията. Състоянието се счита за живото застрашаващо, тъй като уврежданията от режима на хранене са сериозни. По време на булимичен пристъп например могат наведнъж да се поемат около 3 000 калории, които след това експресно се освобождават и това поставя организма в стресова ситуация. Изразената булимия нервоза причинява средно два-три такива пристъпа в рамките на една седмица.
При съмнения за булимия нервоза са необходими комплексни изследвания, които да установят докъде са достигнали пораженията от патологичния режим на хранене (cityclinic.bg). За това, разбира се, е необходимо и съдействието на пациента.
Ето какви са стъпките при диагностицирането на булимия нервоза:

  • Пълен преглед;
  • Изследване на кръв – кръвни показатели, биохимия, тестове за хормони;
  • ЕКГ;
  • Рентгенография на белите дробове и кости – за да се елиминират хипотези за вътрешни увреждания, счупвания, пневмонии и пр;
  • Ехокардиография;
  • Изследване на урина.

Всички тези данни дават възможност за проследяване на пораженията и предприемане на паралелна терапия – заедно с приема на антидепресанти и психотерапевтичните процедури.

При бременност

булимия
Преяждането при булимия е тайно занимание

Хранителните разстройства и бременността са трудно съвместими. Ако една бъдеща майка съхрани особеностите на хранителния си режим и през бременността, рисковете за собственото й здраве нарастват, а нормалното износване на плода е под въпрос.
Жените с булимия по принцип при бременност трупат твърде много килограми и това създава условия за проява на хипертонични пристъпи. Такива жени са по-податливи на послеродова депресия и имат доста сериозни проблеми с кърменето (medical.bg).
Сложното при бременните с булимия е това, че те не би трябвало след пристъпите на преяждане да следват обичайните си тактики – с прием на слабителни, диуретици или физически свръхнатоварвания. В ранните етапи на бременността това с голяма вероятност причинява аборт. Освен това е възможно да се развият решаващи за плода дефицити; при непълноценно хранене е вероятно д се проявят различни аномалии и да се роди бебе с увреждания.

При болна щитовидна жлеза

Трупането на килограми и неуспешното провеждане на диети може да провокира депресивни състояния и булимия. Важно е да се знае, че една диета може да се окаже неуспешна по чисто физиологични причини: ако примерно щитовидната жлеза е болна, не функционира правилно и хормоноотделящата й функция е потисната, килограмите се увеличават и се наблюдава напълняване дори при балансирано хранене. Точно по тази причина всяко предприемане на диети трябва да бъде консултирано със специалист, за да е ясна картината на общото здравословно състояние. Хипотиреоидизмът причинява увеличаване на теглото и отоци и в такива случаи булимичният режим на хранене допълнително усложнява нещата (blitz.bg).

При цистит

Демир бозан за безсъние

Опасно състояние при проявена булимия е дехидратацията. Честото използване на слабителни и диуретици може да причини дехидратация на организма, промяна в параметрите на водно-солевия баланс и животозастрашаващи състояния. Но дори да не се достигне до подобни състояния, отделителната система се излага на риск и преживява стрес от пренатоварване и стимулация за непрекъснато изхвърляне на течности. При такъв режим не е невъзможно да се развият възпалителни огнища в системата, включително пикочния мехур (цистит) и бъбреците. Възможно е дори да се достигне до бъбречна недостатъчност (narodnirecepti.blogspot.com).

Йога

Заниманията с йога могат да подпомогнат лечението при булимия, но само като част от комплексна терапия (latshaws.net). Идеята е да се усвоят леки, ненатоварващи движения, с чиято помощ се отпуска мускулатурата. Усвояват се и елементарни техники на правилно дишане и концентрация, която освобождава от неприятните мисли и непрекъснатото сравняване с някой по-добър или по-красив, по-успешен и т.н. Добре е с йога да се започне още в ранните фази на булимия, защото тогава успехът е сигурен. Другото условие е да се намери компетентен и дискретен йога инструктор.

Хомеопатия

Хомеопатията е един от алтернативните методи за лечение на хранителни разстройства, в частност булимия (homeopathytoday.eu). Обикновено терапевтът, който трябва да има квалификация на хомеопат и на психиатър, избира между продукти като HYDRASTIS CANADENSIS, LYCOPODIUM CLAVATUM, CONIUM MACULATUM, MANGANUM METALLICUM. Естествено – за това се изисква доста обстойно проучване на конкретната история. За самолечение изобщо не може да става дума.

Дайте мнение и Вие тук!

Аюрведа

Като противодействие на булимия и отклоненията, свързани с този проблем, е усвояването на принципи на храненето по Аюрведа (zdravnitza.com). Разбира се, за това е необходимо желание и воля за вникване в тази философия, усвояване на правила и тяхното следване. Храненето по Аюрведа напълно изключва “протуберанси” от рода на преяждане и предизвикано повръщане, тъй като природосъобразното хранене се възприема като грижа за тялото и духа, за равновесието между телесно и духовно.

Хипноза

булимия
От булимия не се смъкват безумно килограми както от анорексия

Специалистите намират хипнозата за успешен вариант при лечението на анорексия и булимия (hipnoza.org). За да се достигне до успех обаче винаги е необходима достатъчно силна вътрешна мотивация на пациента. Когато тази възможност се обсъжда, специалистите неизбежно правят сравнение с други болестни състояния на психиката. Счита се, че депресиите и разстройствата се повлияват по-бързо и лесно от хипноза. Хранителните разстройства и всички зависимости по принцип са по-упорити и лечението изисква повече време.

При гастрит

При булимия приемът на големи количества храна, обикновено зле сдъвкана и безразборно комбинирана, претоварват стомаха и затрудняват неговите функции. Такъв режим травмира лигавицата му, особено когато пристъпите на преяждане са последвани от принудително повръщане. Мъчителните спазми и обърканата продукция на стомашни сокове правят лигавицата на стомаха уязвима и причиняват гастрит. Не е без значение приемът на диуретици и лаксативи, т.е. на чужда “химия” за постигане на по-бързо освобождаване на приетите храни.
Преживяването на епизоди на булимия поставя в стрес цялата храносмилателна система; въздейства негативно върху лигавиците на стомаха и червата и предизвиква трайни болестни промени (allaboutlifechallenges.org).

При диабет

Има случаи, при които пристъпите на булимия са свързани с развитието на диабет. Болестта все още е в ранна фаза, но стойностите на кръвната захар варират неконтролирано и това причинява усещане на неистов глад – независимо, че може току що да е поета храна. Организмът буквално крещи по този начин, тъй като тъканите нямат източник на енергия.
Ако такива симптоми се наблюдават често, непременно трябва да се потърси лекарска консултация и да се направят изследвания на кръвна захар. Ако проблемът е този, за който става дума, трябва да се действа без отлагане – иначе се навлиза в порочен кръг, когато гладът провокира безобразно тъпчене с всякаква храна, увеличаване на килограмите и затлъстяване, което пък отвежда към захарен диабет и метаболитен синдром (antidiabet.com).

При шизофрения

Популярно е схващането, че булимията е резултат на органично или функционално разстройство на централната нервна система или психично заболяване. Сред психичните отклонения специалистите сочат шизофренията, както и състояния на психопатии и натрапчиви състояния. Това на практика означава, че е необходима обстойна и точна диагностика и на първо място – адекватна терапия на психичните отклонения (krasotaimedicina.ru).

При депресия

Проявите на булимия могат да са част от депресивната симптоматика; възможно е развитието на булимия да потопи един човек в дълбока и трудно лечима депресия. Елементарно е да се очаква, че разстройство с характеристиките на булимия ще отмине без сериозно лечение; възможните първи успехи не означават излекуване – необходимо е много внимание и търпения, както и сериозна мотивация от страна на потърпевшия (krasotaimadicina.ru).

При косопад

Медицината е категорична, че хранителните отклонения от рода на анорексия и булимия се отразяват негативно върху състоянието на кожата и космените фоликули; загубата на коса е видима и това е допълнителен стресиращ фактор за хората, които преживяват и без това трудни моменти. Стресът и непълноценното хранене са в основата на косопада и особено на формата му – алоцепия, при която загубата на коса става на петна по скалпа (revita.bg).

При целулит

Появата на целулит може в някои случаи да се окаже капката, която прелива чашата на негативните чувства към самия себе си: и без това не се харесваш, а това вече е твърде много! Опитите да контролираш тялото и храненето си могат да провокират както булимия, така и анорексия. Вероятно има логика в съвета – да се научиш да се възприемаш такъв, какъвто си. Целулит – това наистина не е приятно, но има начин донякъде да се контролира (forum.abv.bg). Другата “утеха” е, че и при най-големи старания много нещо зависи от наследствеността.

При повръщане

Освобождаването от прекомерните количества храна, приети в пристъп на вълчи глад при булимия, създава доста здравословни проблеми: при повръщане през хранопровода, гърлото и устната кухина преминава маса, смесена със стомашни сокове. Тези киселинни по същество съставки причиняват дразнене и възпаление, могат да предизвикат зачервяване и оток. Със сигурност въздействат негативно и върху зъбния емайл.

При язва

Нарушените принципи на здравословно хранене се отразяват негативно върху състоянието на стомашната лигавица; причиняват гастрит, а в по-тежки случаи могат да провокират и язва. Такива проблеми не могат да останат без терапия поради лошата прогноза в бъдеще. Как се съвместяват с “режима” на един човек с булимия? Очевидно терапията следва да бъде част от комплексно лечение.

При алкохолизъм

Макар да изглежда странно, булимията може да има връзка с алкохолизма. Двете неща са с обща основа – невъзможност да се контролират импулсите. Тягата към алкохола е също така непреодолима, както пристъпите на вълчи глад (howtoeat.info).

Първоначално публикувано на:04.04.2015 @ 15:49

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

3 Мнения

  1. Хора, сменете името на този сайт. Откъде на къде” лекар?”Той няма никаква научна стойност. Не заблуждавайте читателите. Информацията тук е на ниво “пейката пред блока”.

  2. Лекар.БГ

    Здравейте, 911! Това не е сайт за наука, а за здраве. Разглеждаме болестите, симптомите и тяхното лечение и се опитваме да бъдем полезни на читателите в тази посока. Бихте ли споделили с нас какво точно в сайта или в конкретната статия така ви е подразнило, че ни препоръчвате смяна на името!? Благодарим предварително!

  3. Защо не се дава информация от лекарите за това състояние при Диабет Ас винаги съм искал съвет как да спра огромното ядене но никои не го взема на серйозно Какво да направя

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *