Силната музика влошава слуха на подрастващите

Слушането на силна музика влошава слуха и може да доведе до частично или пълно оглушаване.

Човешкото ухо се чувства най-комфортно, когато възприема звук от 60 децибела – така звучи човешката реч.

Гръмки звуци над 90-100 децибела вече са нежелателни. А 130-140 децибела – това вече предизвиква болка в ушите и им причинява травма. С такава гръмка музика се сблъскват тийнейджърите в дискотеките и на рокконцертите.

Американски учени от Университета в Аризона открили, че лявото ухо по-добре възприема музиката, а дясното – речта. Пак световната статистика твърди, че в света ежегодно с 20-25 на сто нараства броят на хората, страдащи от влошен слух.

А сега за слушалките и слушането на силна музика.

Когато слушаме музика от аудиокасета в достатъчно просторно помещение, ние наистина можем да се почувстваме приятно и да си отдъхнем. Но когато подрастващият включи плеъра си и си постави слушалките, става друго.

Звуците постъпват в ухото целенасочено. 80 децибела, звучащи от касетофона в стаята или от слушалки, се възприемат по различен начин от ухото. Ако децата слушат по-тиха музика от слушалките, не е толкова вредно.

Всъщност специалистите съветват да им купувате такива слушалки, които да обхващат цялата ушна мида, а не такива, които се поставят в слуховия проход. Така децата ще могат да се абстрахират от околните шумове и няма да се налага да увеличават музиката.

А и няма да навредят на слуха си.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Силната музика влошава слуха на подрастващите
5 (100%) 1 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *