Tиковете задължително трябва да се лекуват

 Самостоятелното лечение при нервни тикове е недопустимо. Всичко трябва да съгласувате със специалист. Имайте предвид, лечението е дълго, но вие трябва да го проведете на всяка цена.

Най-честите проблеми при деца с признаци на неврозоподобни състояния са логоневроза (заекване), нарушен сън, енуреза и невроза на натрапчивите движения, т.е. нервен тик. И ако първите три състояния биват хванати навреме от родителите, то нервният тик понякога въобще не може да бъде забелязан.

Тикът е внезапно, отривисто движение, предизвикано от неволно съкращаване на мускулите.

Всичко започва с прост (локален) тик, засягащ мимическите мускули на лицето. Може да се забележи често примигване на детето, жумене, неволно движение ъгълчетата на устата и крайчетата на носа.

Дори лекарите не могат веднага и лесно да диагностицират простия тик в ранен стадий, защото по време на преглед състоянието се нормализира.

Учестеното мигане и потрепване на раменете – това са характерни първични признаци на тика. По статистика педиатрите ги откриват само в половината случаи. А единичните лицеви тикове, които по принцип не пречат, остават незабелязани дълго време.

Ако простият тик не започне да се лекува навреме, може да се превърне в разпространен тик.

Синдромът на Турет, е най-сложният тик. Неговите характерни симптоми са замятане главата назад, съкращаване на коремните мускули и неволно подскачане и присядане.

Има още една неприятна, но много типична особеност на този вид тик -това са вокалните тикове. Детето диша шумно, провлачва гласните букви, повтаря думи. Към признаците на този загадъчен синдром се отнася и така наречената копролалия – това е тази болест, това състояние, при което

БОЛНИЯТ НЕВОЛНО ИЗРИЧА РУГАТНИ.

нервни тиковеЧесто когато детето отиде в детска градина, състоянието му се обостря. Затова този преход трябва да бъде плавен.Родителите не приемат странното поведение на детето като симптом на заболяване и затова му правят забележки.

Дайте мнение и Вие тук!

А ТОВА СЪЗДАВА ДОПЪЛНИТЕЛЕН СТРЕС ЗА НЕГО И САМО ЗАДЪЛБОЧАВА СЪСТОЯНИЕТО МУ.

Грешката, която правят родителите, е, че го водят при очен лекар, ако то мига често. А всъщност трябва да бъде лекувано от невролог. Не се страхувайте и не се срамувайте – навреме съобщавайте тревожните симптоми на специалистите.

Дори и детето ви да гримасничи, като по този начин подражава, пак се консултирайте с лекар. Стресовете, конфликти в семейството, нездравословен начин на живот, нерационално хранене – всичко това може да бъде причина за нервните тикове. Но те се откриват и при деца от много добри и спокойни семейства.

При тях пък грешката е, че те се стремят почти маниакално да „развиват” чедото си. Желаят то да се научи на много неща. Така стигат до крайности.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *