Аспиринът е нож с две остриета. Служи за разреждане на кръвта!

Статистиката сочи, че всяка година се употребяват около 80 милиарда таблетки от най-масовото лекарство в света – аспирина.

Пием го при простуда, махмурлук, за предпазване от сърдечносъдови заболявания и пр., и пр. Но дали наистина аспиринът е толкова универсален?Препаратът се е появил през 1893 г. и go днес се продава без рецепта. Основното действащо вещество на аспирина е ацетилсалициловата киселина. Тя влиза в състава и на други лекарства: цитрамон, седалгин, ибупрофен, диклофенак и още над 400 препарата.Покрай известните на всички свойства учените са открили и нови – полезни и не толкова полезни.

ЕТО НЯКОИ ОТ ТАЙНИТЕ НА АСПИРИНА

• Пулмолозите: може да се използва за предотвратяване на развитието на астмата.

• Онколозите: може да се използва при лечение на рака в началните му стадии.

Учените са установили, че аспиринът препятства формирането на съдовете, които хранят нарастващото раково образувание. Предполага се, че това се дължи на противовъзпалителното му действие.

• Стоматолозите – не го дъвчете!

Лекарите са установили, че оказва пагубно влияние върху здравето на зъбите, ако не се приема правилно. Специалистите разказват за два случая, когато при пациенти са се появили проблеми със зъбите поради постоянен прием на аспирин.

Но това нямаше да се случи, ако бяха пили разтворими таблетки или – с вода, но не и да ги дъвчат. Както всяка киселина, и аспиринът разрушава емайла на зъбите.

Освен това не се препоръчва приемането му като болкоуспокояващо, ако зъбоболът е придружен с кървене на венците. От аспирина то може да се усили, затова по-добре изпийте един ибупрофен и потърсете лекар.

• Кардиолозите – предписват го в минимални количества.

Милиони хора го пият профилактично срещу запушване на кръвоносните съдове, инфаркт и сърдечен пристъп, тъй като той разрежда кръвта и съответно понижава риска от възникването на тромби.

Разбира се, това трябва да се прави само по предписанието на лекар, спазвайки определената доза.

• Офталмолозите: самолечението може да причини слепота.

Вече споменахме за способността на аспирина да разрежда кръвта, а това може да доведе до кръвоизлив в очите при тези, които го приемат редовно.Кръвоизливът може да доведе както до понижаване на зрението, така и до пълна слепота.

Дайте мнение и Вие тук!

И все пак – аспиринът е безопасен за повечето от хората, ако се спазва дозировката (може да я намерите в инструкциите на опаковката).

НЕ ПРИЕМАЙТЕ АСПИРИН, АКО

  • приемате други препарати, разреждащи кръвта (такива са лекарствата за лечение на тромбоза);
  • имате язва на стомаха;
  • имате заболявания на черния дроб и бъбреците;
  • ако пиете повече от три чаши алкохол на ден.

Не се препоръчва даването на аспирин на деца до 12 години, за понижаване на температурата: много рядко, но все пак може да възникне една много опасна форма на бъбречна недостатъчност – синдром на Рей.

“Фигурин

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/03/08/%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD-3/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Разбиране на диабетната микроангиопатия и лечение с лекарства и най-нови терапии.

Диабетна микроангиопатия. Лекарства и терапии

Разбиране на диабетната микроангиопатия и лечение с лекарства и най-нови терапии. Диабетът, метаболитно разстройство, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *