гастрит, симптоми и лекарства
Симптоми на гастрит - включват температура. Лекарства и стандартно лечение + билки и диета.

Гастрит: Симптоми и лекарства. Диета, лечение, болки

Симптоми на гастрит и болки. Обичайното лечение с лекарства. Маслини. Ранитидин. Диета и хранене. Хапчета за колит и обострен (и остър) гастрит.

Още в текста: Авокадо. Кисело зеле. Зелен чай. Кисело мляко. Зехтин. Хранителни добавки. Прополис. Л карнитин. Кафе. Отслабване при гастрит. Йога. Гастрит и колит. И язва. И анемия. Температура. Главоболие. Фарингит. Болки в гърдите. Разстройство. Запек. Рак. Рефлукс. Световъртеж. Аритмия. Кръв в изпражненията. Гастрит и алкохол

Какво е гастрит и какви са неговите симптоми? Накратко – гастрит е възпаление на стомашната лигавица, причинено от бактерии, стрес или химически дразнители (от храни, лекарства, храносмилателни сокове с променена концентрация).

Възпалителният процес може в перспектива да доведе до друга диагноза, но на етап гастрит лигавицата е със съхранена цялост.

Как да разберем, че ни тормози гастрит? Ето типичните му симптоми:

⇒ Болки в стомаха, усещане за тежест в горната зона на корема;
⇒ Гадене и хълцане;
⇒ Виене на свят, прилошаване;
⇒ Пресъхване на устата или напротив – обилно отделяне на слюнка; езикът е белезникав, обложен;
⇒ Черни изпражнения (pharmacy-bg.com).

Обичайното лечение

Обичайното лечение на гастрит включва диета и медикаменти, препоръчани от лекар. Възможно е в определени моменти да се наложи прием на антибиотици, ако се касае за присъствие на хеликобактер пилори.

В останалите случаи се избират лекарства, които регулират количеството или киселинността на стомашните сокове – антиациди, инхибитори на протонната помпа, Н1 блокери от рода на ранитидин или фамотидин (pharmacy-bg.com).Мента, сладник и пиренейски пореч са билките, които също могат да помогнат за излекуването на гастрит.

Диета и хранене

Специалната диета при гастрит щади стомашната лигавица и й гарантира условия и режим за възстановяване (framar.bg). Избягват се храните, които активират отделянето на секрети; предпочитат се супи и пюрета. Забранени са много студените или прекалено горещи храни и пърженото.

Готвените ястия са варени, варени на пара или печени. Препоръчва се 6-кратен прием на храни в неголямо количество. Едно от условията на успешната диета е вечерният прием на мляко.

Диетата при гастрит, популярна като диета 1а, изключва хляба и хлебните изделия. Супите са слизести от зърна – овес, ечемик, ориз или грис, с млечно-яйчена добавка и сметана.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Позволени са нетлъсти, млени меса без свинско, агнешко и овнешко, леки нетлъсти риби, прясно мляко, сметана, прясна несолена извара, яйца – рохко сварени или омлет на пара, желета и кисели от сладки плодове, шипкова отвара.

Забранени са зеленчуци под всякаква форма – при остри състояния, кисело-млечни напитки, сирене, газирано, сладкарски произведения, сосове и подправки, обикновена извара, кафе и какао, силен чай.

Авокадо

гастрит
Поразената стомашна лигавица е свидетелството за гастрит

Сред многобройните полезни ефекти на авокадото е общото укрепване на имунната система, което има значение при лечението на гастрит.

Конкретно за такива случаи е важен противовъзпалителният му ефект – включването на авокадо в менюто успокоява стомашната лигавица (integrabg.info).

Паралелно с това чрез половин плод авокадо можем да си набавим въпреки ограниченията на диетата при гастрит – ценни протеини, магнезий и калий, желязо и цинк, витамини – почти цялата В-гама, А, РР, важния заради възпалителния процес Е (gotvach.bg).

Кисело зеле

Интересът към киселото зеле не е от вчера: то отдавна е причислено към групата на т.н. функционални храни. Първата реакция на всеки от нас би била изненада: нима киселото зеле може да се включва в менюто на болен от гастрит?!

Когато говорим за ползата от киселото зеле, имаме предвид богатството на витамини, фибри, ензими и пробиотици. Ако по някакъв начин спестим на гастритния си стомах фибрите, всичко останало трябва да му е от полза.

Така се и оказва – само че трябва да се заложи на зелевата чорба. И в народната медицина тя е квалифицирана като лечебен тоник при язва и гастрит (ladyzone.bg). Достатъчно е два пъти на ден да се изпива половин чаша зелев сок един час преди ядене, и атаките от гастрит за седмица ще отзвучат.

Ефектът се дължи на съдържащия се в сока витамин U, който подобрява храносмилането и съдейства за оздравяване на стомашната лигавица (blitz.bg).

Зелен чай

Зеленият чай е сред разрешените напитки при гастрит, но не бива да си правим силна запарка. Действа противовъзпалително, успокоява лигавицата на стомаха и балансира стомашното съдържимо откъм пропорции на алкални и киселинни компоненти.

При гастрит е добре да се изпиват четири чаши зелен чай дневно, като всеки път се прави прясна запарка. След като кипнете водата – оставете я за 5-6 минути да почива и да се охлади до около 60-65 градуса. Чаят се пие не много горещ, но никога студен, ако се касае за терапия на гастрит (zdrave.ws).

Кисело мляко

Редовният прием на българско кисело мляко вечер предотвратява появата на гастрит. Ако обаче той вече се е проявил и се налага лечение, включването на кисело мляко прави терапията по-успешна Особено ако причината за гастрит е хеликобактер пилори (zdrave.bg).

Киселото мляко и печената ябълка са основни компоненти в диетата на Петър Дънов при остър гастрит.

Зехтин

Лечението на гастрит със зехтин е практикувано от поколения в народната медицина (newage.bg). Ето няколко проверени рецепти със студено пресован зехтин:

  • Всяка сутрин се пие по една супена лъжица зехтин на гладно в продължение на две седмици. След зехтина се хапва една малка филийка хляб, може препечена. Почива се 3 седмици и терапията се повтаря.
  • В буркан се сипват 250 г хубави маслини и 250 г зехтин. Бурканът се оставя на слънце за 20 дни, след което зехтинът се прецежда и се прибира в хладилника в тъмна стъклена бутилка. Пие се по една супена лъжица три пъти дневно преди хранене.
  • 100 г свежа билка жълт кантарион се накълцва ситно и се сипва в буркан, след което се залива с половин литър студено пресован зехтин. Държи се на слънце три седмици. Прецежда се и се прибира в стъклена бутилка в хладилника. При гастрит се пие три пъти дневно по една супена лъжица 20 минути преди ядене. Същият маслен извлек може да се използва и за намазване на одрасквания, рани и ухапване от насекомо: действа антисептично и противовъзпалително.

Хранителни добавки

Противно на някои резерви към хранителните добавки, те на практика могат да окажат ценен оздравителен ефект при гастрит. Разбира се, в случай че са подходящо подбрани.

Ето кои са подходящите хранителни добавки, които могат да оптимизират лечението на остър или хроничен гастрит – касае се за мултивитамини, билкови екстракти и микроелементи, пробиотици (herbamedicabg.com):

  • Пробиотици;
  • Омега-3 мастни киселини – масло от крил, рибено масло; в този случай е необходимо да се консултирате с лекар, тъй като рибеното масло може да провокира кървене;
  • Екстракт от мастиково дърво, женско биле, червена боровинка – потискат растежа на патогенни бактерии и предпазват лигавицата от ерозии;
  • Витаминни комплекси или съчетания от витамини и микроелементи – А, В, С,Е + селен, магнезий, цинк и калций;
  • Таблетки с ментово масло;

Прополис

гастрит
Нездравословното хранене е обичайна причина за гастрит

При гастрит се практикува трикратен прием на спиртен екстракт от прополис – прави се два часа преди хранене, като се накапват 30 капки от екстракта в супена лъжица прясно мляко.

Екстрактът може да се приготви вкъщи от 30 г прополис и 100 г медицински спирт. Прополисът се оставя във фризер за една нощ, за да може да се счука на прах. Залива се със спирта и се оставя за 4-5 денонощия на стайна температура. Накрая се филтрира и е готов за прием (newage.bg).

По-лесно е да се купи от аптеката 30-процентна клеева тинктура; върши същата работа.

Л-карнитин

Л-карнитинът стимулира оздравителните процеси в стомашната лигавица при гастрит, а при язва ускорява зарастването на разранените участъци (l-carnitin.ru). Важно е обаче да се отбележи, че приемът трябва да се прекрати при остри състояния и пристъпи с болки или кървене.

При хроничен гастрит приемът се съобразява с диагнозата – дневната доза се приема на няколко пъти, винаги с храна и достатъчно вода. Някои експерти са на мнение, че в такива случаи е по-добре да се пие л-карнитин на капсули, а не течен (bb-team.org).

Ранитидин

Ранитидин е един от лекарствените продукти, които потискат стомашно-киселинната секреция (framar.bg). Медикаментът не се препоръчва при бременност и кърмене, не е подходящ за деца под осем години, при напреднали заболявания на сърцето, черния дроб и бъбреците.

Дайте мнение и Вие тук!

Този медикамент се прилага също при лечението на язва и гастро езофагеален рефлукс. Дозировката и продължителността на приема се определят от лекар в зависимост от диагнозата, възрастта и дали се касае за остра или хронична форма на гастрит с пристъпи на обостряне.

Обикновено приемът е два пъти на ден, сутрин и вечер, а терапевтичният курс е 4-6 седмици. Вече обаче Ранитидина го забраниха, защото може да доведе до рак, така че по-добре потърсете заместители на това лекарство.

Кафе

Кафето е сред напитките, които дразнят стомашната лигавица и според всички препоръки на специалистите при гастрит трябва да бъдат забравени (framar.bg). Според други обаче при контролиран гастрит е допустимо отклонение от правилото, но трябва все пак да се внимава. Факт е, че кофеинът и хлорогеновата киселина увеличават киселинността на стомашния сок и това не бива да се забравя (vitasportmedika.com).

В повечето случаи е достатъчно да се съобразим с условието – да не пием кафе на гладно.

Отслабване при гастрит

Обикновено амбициозните програми за редукция на теглото предполагат глад, а това като мярка е противопоказно на гастрита. Много често резултатът от някаква диета е “разбитият” стомах. При гастрит нерядко се проявява болезнено отслабване и това едва ли радва някого.

Може ли все пак един човек да започне диета за отслабване, ако има гастрит? Всъщност гастритната диета 1а дава такава възможност, тъй като ограничава част от най-натоварващите с килограми храни.

Ето една полезна рецепта за зеленчуков сок, който има оздравителен ефект върху проявен гастрит и в същото време съдейства за отслабване:

в сокоизстисквачка се изцеждат три моркова, една краставица, една ябълка, три стръка целина и един стрък мента. Работи се със сокоизстисквачка, за да спестим на стомаха си дразненето от фибрите (otslabvane-dieti.net).

Йога

гастрит
Йога и билково лечение помагат при гастрит

Стомашните проблеми, включително гастрит, са един от фокусите на оздравителните йога-практики. Има доста йога-студиа, в които основните пози, движения и съзнателно постигани състояния се адаптират към конкретен потребител, към частния му здравословен проблем.

Този тип лечение предполага общо укрепване на тялото и духа и в частност – акценти върху проблемните зони в тялото. Йога-терапиите дават възможност – след като се усвоят специфичните комплекси – да се практикуват самостоятелно в домашни условия и доста хора предпочитат това.

Гастрит и колит

Нерядко гастрит и колит, т.е. възпаление на дебелото черво, се проявяват паралелно. Това е особено характерно при случаи на нездравословно хранене, бактериална инфекция, стрес. Симптоматиката може да се развие остро – с болки в стомаха и последващи мъчителни колики в чревния тракт, диария, подуване на корема и образуване на газове. Острите състояния обикновено засягат и тънките черва. Когато целият тракт – от стомаха до дебелото черво страда, нещата не са никак безобидни и има нужда от компетентна намеса. Медикаментозната терапия, използването на билки и особено продължителното спазване на диета дават шанс за излекуване, без да се стига до хронични състояния (gotvarstvo.bg). Още ТУК:

Как се излекувах от колит (видео). Лечение с банани и мед. Какво да сготвим при язвен колит? Лекарства, билки, диета

И язва

Симптомите при гастрит и язва на стомаха са сходни; еднотипни са и причините, които причиняват язва: много често това е наследствено предразположение, което се проявява при стрес, под действието на патогена хеликобактер пилори, при неправилно хранене и прекалена употреба на алкохол, на тютюнопушене (pramed.com). За да се постави точна диагноза при сходната симптоматика и да се определи дали става дума само за гастрит или вече е налично и разраняване на стомашната лигавица, т.е. язва, е необходима точна диагностика. Препоръчват се рентгенова снимка с контрастно вещество или гастроскопия. И в този случай специфичната диета е задължителна, както и спазването на определен режим на хранене, физическа активност и натоварване – тъй като стомашните язви могат да причинят кръвоизливи и други здравословни проблеми.

И анемия

Хроничният гастрит от автоимунен тип може да причини витамин В12 дефицитна анемия, или пернициозна анемия (hapche.bg).
Някои хронични гастрити (т.н. гигантски) са свързани с деформации и разрастване на стомашната лигавица, която е склонна да кърви – това също води до състояния на анемия.

Температура

Тя нерядко се появява при острите форми на гастрит. Възможно е болният човек да усеща пристъпи на втрисане. Температурните състояния са по-чести, ако причина за атаките от гастрит е агресивният хеликобактер пилори (framar.bg). Терапията, включително овладяваща температурата, в подобни случаи трябва да е много предпазлива, тъй като стомашната лигавица е оточна и склонна към кървене.

Главоболие

Главоболие и отпадналост са част от симптомите на гастрит, обичайно – острите форми на болестта (framar.bg). Възпалителните процеси в зоната на стомаха променят циркулацията на телесните течности и се отразяват на състоянието на нервната система.

Фарингит

Логиката допуска да предположим, че при фарингит, причинен от патогенни микроорганизми, естественото движение надолу може да причини заразяване и възпаление и на стомашната лигавица. Описвани са също случаи на фарингит от гъбички, за който се твърди, че условие да се развие са възпалителни огнища в стомашно-чревния тракт, респ. гастрит (all.bg).

Болки в гърдите

Много често пациенти с гастрит и гастроезофагеален рефлукс се оплакват от болка в гърдите, която напомня за стенокардичен пристъп (blitz.bg). Болката “под лъжичката” понякога напомня сърдечен пристъп, пристъп на стенокардия. Тя предхожда излива на стомашен сок в хранопровода и е достатъчно сериозна причина за консултиране с лекар. При пациенти с исхемична болест на сърцето е възможно да става дума именно за стенокардия.

Разстройство. Запек

Разстройство и запек са две възможни реакции на чревния тракт при гастрит. Разстройството при гастрит е един от сигналите, че нещо в храносмилателния тракт не е както трябва; болката в стомаха е последвана от чревни колики и диария, която може да се обясни с повишената киселинност или присъствието на патогенни микроорганизми (gotvach.bg).
Промените във функционирането на стомаха при хроничен гастрит могат да са причина за системно проявяващ се запек. Здравният статус на човек с гастрит има различни характеристики и всеки организъм реагира по различен начин на проблема гастрит. Във връзка с възможните състояния на разстройство или запек, както и на редуването им, болният от гастрит може рязко да отслабне или да натрупа наднормени килограми (framar.bg).

Стомашното разстройство (диария) – причини, лечение, полезни храни

Рак

Рак на стомаха – една зловеща диагноза, която никой не би искал да научи за себе си. Заболяването е най-разпространено в Китай и Япония – счита се, че фактор за такава статистика e начинът на хранене, наличието в менюто на много осолени и опушени храни (medik.bg). Има значение и наследственият фактор; най-застрашени от такава диагноза са хората с А-кръвна група.
Има ли връзка между рак на стомаха и гастрит? Тревожното е, че наистина има. Гастритът от тип В с хеликобактерна зараза създава повишен риск от развитие на онкологичен процес. В почти всички случаи на стомашен рак болните са диагностицирани и с хеликобактерна зараза.
Хроничният атрофичен гастрит от автоимунен тип също може да има злокачествено развитие.

Рефлукс

Гастроезофагеален рефлукс често придружава състоянията на гастрит. Връщането на храна и стомашни сокове в хранопровода може да е инцидентно, при остри състояния. Възможно е и да се наблюдава системно. Няма точно правило, което да определи в кои случаи досадните киселини (рефлукс) притесняват един човек с гастрит. Връзката обаче е ясна и налага комплексно лечение. Може би най-важната част в него е спазването на подходящата диета (pramed.com).

Рефлукс: Значение на ГЕРБ. Симптоми и лечение с билки и лекарства

Световъртеж. Аритмия

Световъртеж и аритмия са симптоми, характерни за острия гастрит. Такива състояния много често са последица от бактериална инфекция – болният чувства замайване, слабост, болки в стомашнаjа зона, парене “под лъжичката”. Възможни са позиви за повръщане, разстройство. Има опасност от дехидратация (loramed.com). При такава обща картина сърцебиенето, нарушенията в пулса и замайването са обясними усещания. Приемът на много недразнещи течности и диетата са главното, с което следва да започне лечението.

Кръв в изпражненията

гастрит
Симптомите на гастрит алармират за проблем със стомаха

Появата на кръв в изпражненията или на черни изпражнения е сигнал, че стомашната лигавица може да е разранена. Такова състояние е възможно, тъй като лигавицата при гастрит е отекла и с висок риск от прокървяване. При положение че не се спазва диета или медикаментозното лечение не е подходящо, възпалителният процес може да се усложни и да се получи разраняване. Проявата на подобни симптоми налага незабавно търсене на лекарска помощ.

Кървенето е възможно и при хронични гастрити, които протичат с периоди на затишие и обостряне. Често кървене и последваща анемия се наблюдава при т.н. гигантски гастрит (pharmacy-bg.com). Този вид гастрит се характеризира със свръхразвитие на стомашната лигавица, която образува едри гънки и е склонна да кърви. Пациентите с такава диагноза нерядко повръщат, като в изхвърлената маса се откриват слуз и кръв.

Гастрит и алкохол

Гастрит може да се появи при честа употреба на алкохол или при комбинацията от нездравословно хранене и злоупотреба с алкохол. Ясно е, че при установена диагноза гастрит алкохолът трябва да бъде забравен, понякога и завинаги (doctorbg.com, pharmacy-bg.com).

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Eza

Язва: причини и лечение, рискове за здравето

Лекарства и билки за лечение на язва на стомаха или дванадесетопръстника. Симптоми, диети и профилактика. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *