кисти на яйчниците
За кисти на яйчниците е необходима добра диагностика

Кисти на яйчниците – какви са опасностите

Поликистозни яйчници. Болки при възпаление и кисти. Симптоми на рак на яйчника

Кисти на яйчниците най-често се образуват при неправилно развитие на фоликули – те нарастват повече от обичайното и остават затворени, без да освободят развилата се в тях зряла яйцеклетка.

Така се получават т.н. фоликулярни кисти на яйчниците, най-често срещаният тип образувания в яйчника (pharmacy-bg.com). Това са капсулообразни тела с различни размери, изпълнени с течност. Те търпят обратно развитие и изчезват до няколко месеца или в рамките на няколко дни. С отклонения в цикъла са свързани и кисти на яйчниците при т.н. жълто тяло – тъкан, която се развива на мястото на освободена от фоликула яйцеклетка.

Фоликулярните кисти могат да останат незабелязани и да бъдат открити случайно при преглед по друг повод. Обикновено организмът се справя сам с тях. Друг тип кисти – органичните, нарастват в яйчниците на базата на различни типове тъканни структури. Ако една киста не претърпи обратно развитие в рамките на 3 до 5 месеца, обикновено се прибягва до оперативното й отстраняване. Органичните кисти нарастват с различна бързина и при уголемяването си могат да притиснат съседни органи – например правото черво, и да създадат проблеми (medik.bg).

Поликистозни яйчници

За поликистоза се говори, когато по повърхността на засегнатите яйчници има множество малки кисти. Счита се, че причината за това състояние е хормонално нарушение; то може да се прояви у 5 до 10% от жените във фертилна възраст (виж в medik.bg).

При поликистозни яйчници цикълът е нарушен, а забременяването – проблемно. Причините за образуването на такъв голям брой кисти на яйчниците според медицината могат да са свързани с генетични особености, отклонения във функциите на хипофизата, променена инсулинова резистентност, производство на голямо количество мъжки хормони – определено от работата на надбъбречните жлези. Един или няколко от тези фактори стават причина за нарушения в цикличното узряване на яйцеклетки – затова яйчниците са буквално обрасли с недоразвити фоликули, които именно са и въпросните кисти на яйчниците.

кисти на яйчниците
Образуването на кисти на яйчниците има различни причини

За този тип кисти на яйчниците сигналите са няколко: има нарушения в менструалния цикъл с прекалено често или много рядко кървене, окосмяването по тялото е твърде обилно и напомня мъжки тип, и най-важното: при опити за забременяване няма положителен резултат. Прегледите от специалист потвърждават диагнозата и практиката е да се приложи хормонално лечение. Това може да се прави само под лекарски контрол и при лекар, който е достатъчно компетентен в тази тясна област. В отделни случаи се практикува и оперативно лечение с “обелване” на поликистозния пласт.

Болки при възпаления и кисти

кисти на яйчниците, симптоми
Оставените без лечение кисти на яйчниците могат да нараснат до гигантски размери

Болките в зоната на яйчниците могат да са симптом на възпалителен процес. Причинители на инфекцията най-често са ешерихия коли, по-рядко стрептококи, стафилококи, патогени, предавани по полов път (ezine.bg). Освен болка може да има слабост и температура, болезнено да е и уринирането. Острите възпаления – при липса на лечение – могат да преминат в хронични и да създадат здравословни проблеми за години. Могат да причинят и промени в репродуктивната система, които да са пречка за забременяване. Тъкмо по тази причина при болка в областта на яйчник посещението при лекар е задължително; лечението с подходящи антибиотици и спазването на определен режим дава добър резултат.

Болките при кисти на яйчниците обикновено се проявяват при тяхното спонтанно разкъсване с или без кървене. При определен размер и разположение една киста може да се усуче, да се завърти, това също е придружено с болка. Болезнените усещания са фокусирани ниско в коремната зона. При по-голям размер на проблемната киста освен болка има почти непрекъсната потребност от уриниране. При този случай изчакването е лоша тактика: бързото посещение при лекар спасява от възможни усложнения и дава ясна картина какво трябва да се направи. Най-често кисти на яйчниците с размер над 6 см се оперират. При установяване на по-малки се препоръчва наблюдение за известен период с медикаментозна терапия (puls.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Симптоми за рак на яйчника

кисти на яйчниците, рак, симптоми
За кисти на яйчниците е необходима добра диагностика

Яйчникът има сложен строеж: изграден е от много типове тъкани и това предопределя изключително разнообразните видове злокачествени новообразувания или рак на яйчника. Този тип рак е шести по честота при жените. Броят на българките с рак на яйчника е над 7000; проблем в лечението му е късното диагностициране, което дава лоша прогноза в половината от случаите (onkokonsult-bg.com).

Специалистите сочат като рискова група жените в постмепопауза (50-75 години). Рискът е по-голям при нераждали жени, с рак на млечната жлеза, лекувани от стерилитет, с фамилна обремененост.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ранната фаза от рак на яйчника обикновено остава незабелязана, защото не се свързва със специфична симптоматика. При напреднало развитие се появяват смущения при уриниране и дефекация, защото туморът започва да притиска пикочния мехур и дебелото черво. Има пристъпи на остри болки, свързани с усукване на тумора; температура. Ако тези симптоми не отведат жената при лекар, в следващия етап туморната маса причинява нарастване на корема, промени в съседни органи, изпълване на корема с течност.

Лечението е оперативно с последващи терапии; прогнозата зависи от фазата на заболяването, общото здравословно състояние и мобилизацията на имунната система.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2018/03/05/%D0%BA%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D1%8F%D0%B9%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Боракс. Цена, мнения, таблетки

Боракс за пиене. За какво се използва? Лечение

Лечение с Боракс. За пиене. Лечение с Боракс и борна киселина. Какво бораксов разтвор. Борна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *