лечение и симптоми на заболяването анорексия.
Има ли лечение на анорексия и кои са нейните симптоми?

Кога и защо боледуваме от анорексия

Симптоми и снимки на болни от анорексия. Обичайното лечение. Истории. Анорексия и щитовидна жлеза. Има ли общо заболяването шизофрения. Депресия е една от причините.

Още в текста: Анорексия и целулит. И булимия. И аменорея. И невроза. Хомеопатия. Лечение с цинк. С ципралекс. Захранване. Коя клиника в България препоръчват.

За анорексия се говори много и сме склонни да си мислим, че знаем за какво става дума. Това е, когато един човек – най-често млад и най-често момиче, жена, отказва да се храни, след което НЕ МОЖЕ на се храни. Постепенно се превръща в жив скелет и ако не се вземат някакви мерки, прогнозата е много лоша.

Научи ли се медицината защо се случва това? А как да се справи? Може ли да се разпознае анорексия – това хранително и нервно разстройство – в начална фаза?

Това е трудно най-вече поради факта, че човекът с анорексия или не смята поведението си за проблемно, или се стреми да скрие това от семейството и приятелите си (pharmacy-bg.com). Търсенето на специализирана помощ започва едва когато се прояви здравословно усложнение.

Или промените във физиката станат очевидни. Хората с анорексия дори в този момент са склонни да спестят част от истината пред потърсените за помощ специалисти. Практиката е изясняването на общата картина да стане с помощта на близките.

В началната си фаза проблемът анорексия започва да се проявява чрез прекомерен интерес към диети и истории на хора, които са успели да отслабнат и са стопили много килограми. Такава информация в мрежите се намира в изобилие; освен това медийно се налага представата за добра визия чрез силуети на модели и звезди на екрана, които са с – да го наречем така – ефирно телосложение.

Изключително слабите знаменитости чрез вида си играят съществена роля за формиране на убеждението, че за да успееш и да си добре приет, трябва да изглеждаш така.

Ето и кои са симптомите за анорексия според определението на Американската психиатрична асоциация:

  • Отказ от хранене, чрез което се постигат нормални за възрастта и ръста параметри на теглото;
  • Страх от наддаване на тегло и образуване на мастни депа – при положение, че липсват каквито и да било причини за подобни опасения;
  • Прекомерен интерес към реалното тегло и тотално “забравяне” на предишните килограми;
  • Аменорея – липса на три последователни цикъла; цикълът се възстановява само с помощта на хормонални препарати.

Хората с анорексия влошават резултатите от работата си и в училище, или са крайни перфекционисти. Емоционално нестабилни, понякога раздразнителни, с влошени отношения в семейството.

Обичайното лечение

Анорексия не е обикновено хранително разстройство; боледува психиката, затова лечението е сложно, продължително и изисква комплексно въздействие.

Проблемът е, че най-често заболяването се установява по стопените килограми, а всъщност стремежът да се спазват диети е предхождан от дисонанси в психиката. За лечението са необходими психолог, диетолог и интернист; нерядко се налага и хоспитализация.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Лечението включва програма за възстановяване на нормално хранене – това е бавен процес, който трябва да отчете, че е възможно в някои вътрешни органи да са настъпили промени (pharmacy-bg.com).

В изпълнението на един хранителен план трябва да се включи семейството на анорексика; необходим е контрол, защото той едва ли ще иска доброволно да спазва препоръките за хранене. Паралелно с това се акцентира върху насърчаване на социалната активност.

Започва и прилагане на психотерапии, които могат да са индивидуални или групови, семейни. Усвояват се поведенчески модели. Идеята на всички тези занимания е да се насърчи самоусещането за личностни качества, ценност, стойностно присъствие; въпросът е да се постигне контрол и самовъзприемане.

В някои случаи се налага да бъдат прилагани и медикаменти – оланзапин, рисперидон, кветиапин, с цел да се стабилизира настроението и да се неутрализират състояния на тревожност и депресия.

Истории за анорексията

анорексия
Близначките Кембъл, болни от анорексия

Здравната статистика сочи, че в България има между 150 000 и 200 000 души, болни от анорексия. Преобладаващата част от тях са млади жени и момичета.

Много често причината да развият анорексия момичета в тийнейджърска възраст е неприемането от страна на съученици и криво разбраното правило, че ако си слаб – ще бъдеш щастлив и успешен.

Страшното е, че всеки пети от хората с анорексия бива застигнат от преждевременна смърт (blitz.bg). По правило така се случва, когато проблемът е грижливо укриван от самия човек дълго време и са настъпили необратими поражения в организма.

Преди месеци нашумя историята на млада жена от Айтос, която по настояване на майка си започнала да следва програма за лечебно гладуване. Самата майка също следвала диетата и подложила на нея и 10-годишния си син.

Младата жена – жертва на анорексия, буквално се стопила в следването на майчините разпореждания; напуснала работа, изолирала се, не след дълго изпаднала в безпомощно състояние и се наложило да постъпи в болницата в Бургас.

Според медийна информация при постъпването си там тя тежала само 18 килограма и била в истинския смисъл на думата кожа и кости. След смъртта на анорексичката от Айтос в болницата бил приет и малкият й брат, който също имал здравословни проблеми.

Известни са безброй истории за анорексици от света на моделите, които в името на “образа от подиума” постигат чрез глад и лишения желаната фигура. И на родния подиум се случват подобни неща – спомнете си проблемите на сладкия Илиян Никълъс.

Любопитна и предизвикваща съчувствие е и историята на сестрите Кембъл. Близначките Кейти и Мария са лекарки над 30-те, но това не им пречи да се държат като неразумни тийнейджърки и да поддържат неестествено тегло от порядъка на 30-32 килограма (sportuvai.bg).

Започнали опасното си състезание – кой ще отслабне повече, когато били 11-годишни. Но сега разумът им повелява да се върнат към нормалния живот и според информацията това и се стремят да направят.

И драмата на още две сестри анорексички – Елиана и Луисел Рамос, модели от Уругвай, починали в рамките на 6 месеца от здравословни отклонения в резултат на анорексия. Такава е съдбата и на бразилския топ модел Ана Каролина Рестън.

Тя умира през 2006 година от бъбречна недостатъчност – последица от напреднала фаза на анорексия (sportuvai.bg).

Анорексия и щитовидна жлеза

Загубата на тегло при анорексия не е просто механична промяна – такъв тип отслабване променя статуса и функциите на вътрешните органи. Доказано – функциите на щитовидната жлеза отслабват, отслабва имунната защита, нарушава се терморегулацията на тялото (medicine.bg).

Гладуването, загубата на тегло при анорексия – това е вид стрес за щитовидната жлеза (znam.bg). Анорексия е едно от заболяванията, които упражняват такова въздействие върху щитовидната жлеза и могат трайно да потиснат функциите й.

Дайте мнение и Вие тук!

Причинява се дефицит на специфичните хормони на жлезата Т3 и Т4; хипофункцията причинява още забавяне на мисловните процеси, апатия и равнодушие. Ако е налице успешна терапия от анорексия, функциите на щитовидната жлеза могат да се нормализират.

Има ли общо заболяването с шизофрения

И анорексия, и шизофрения са следствие на психологически особености на личността (psyportal.net). И в двата случая има значение генетичната предразположеност, както и въздействието на външни фактори.

Когато е налице анорексия като невротични реакции – при тийнейджърите, където темата за наднормените килограми е особено болезнена – въздействието може да бъде по-ефективно в кратък срок. Но при някои психози – депресия, шизофрения – също може да се прояви отвращение към храната и храненето и да се развие анорексия.

Тогава нещата са по-усложнени. Трябва да е ясно, че подобно “съвместяване” има логика и симптоматиката се проявява паралелно при взаимни влияния (forum.all.bg).

Депресия е една от причините

Депресивните състояния могат да провокират появата на анорексия, но и обратното е вярно; понякога е трудно да се определи кое е първото болестно състояние. Факт – развиват се заедно. Защото депресираният губи интерес и желание за много неща, включително храненето и любими по-рано храни.

Както и анорексикът изпада във все по-дълбока депресия, след като е ограничил социалните си контакти до нула, а образът му в огледалото е все така въображаемо с наднормени килограми (howtoeat.info).

Анорексия и целулит

Погрешно се смята, че целулит имат само пълните момичета и жени с наднормени килограми. Ако целта на една диета и гладуване, гравитиращо към анорексични състояния, е да се стопят килограмите и да се ликвидира целулитът, това просто няма как да се случи (e-vestnik.bg, коментар на професор д-р Иван Топузов). Целулит имат и слабите жени, дори активно спортуващите.

И булимия

анорексия
Бразилският топмодел Ана Каролина Рестън малко преди да почине от бъбречна недостатъчност

Булимия (буквално – волски глад), е състояние на неконтролирано натъпкване с храна, следвано от прием на слабителни или предизвикано повръщане. Принудителното гладуване в ранни фази на анорексия подготвя подобни епизоди на неистов глад, след които човек се чувства виновен и се самонаказва отново с диета и глад.

Булимията, както и описаната анорексия, обикновено засяга момичета и млади жени (zdravnitza.com). Последиците от подобни хранителни отклонения засягат храносмилателния тракт, черния дроб, бъбреците.

И аменорея

Аменорея е състоянието, при което женският организъм е в хормонален дисбаланс и липсва месечен цикъл. Анорексия е една от причините за подобно състояние; липсата на редовен цикъл в продължение на три месеца по правило се счита за доказан признак на анорексия.

В основа на хормоналното разстройство освен психогенни фактори роля играят хранителните дефицити – ето защо лечението започва с установяване характера на храненето и възможните дефицити на хранителни компоненти (framar.bg).

Подходящият режим на хранене и психотерапия могат да въздействат при анорексия и съответно да създадат условия за нормализиране на хормоналния баланс. Любопитно е например това, че при аменорея трябва да се избягват някои храни като захар, бял ориз, консерви, колбаси, газирани напитки, сладкиши и маргарин.

И невроза

Има ли опасност да се разболеете от анорексия?

Анорексия невроза: самото название подсказва връзката на описваната анорексия с неврозите. Невротичните прояви са правило при анорексични казуси; хората с анорексия могат да са раздразнителни, подозрителни и избухливи.

Освен на психическото състояние – епизодите на анорексия се отразяват на здравето на сърдечно-съдовата система, ендокринната, имат проблеми със зачеването, чувстват се замаяни, отчитат хипотонични състояния и отпадналост (vegabg.com).

Хомеопатия

Прилагането на хомеопатични средства е един от вариантите за лечение на анорексия. Това обаче трябва да се направи от достатъчно опитен лекар, който да подбере подходящите за конкретен пациент продукти и да ги съчетае с паралелна психотерапия. За лечение на анорексия могат да се прилагат някои от следните медикаменти: Hydrastis canadensis, Lycopodium clavatum, Conium maculatum, Manganum metallicum (homeopathytoday.eu).

Лечение с цинк

Включването на цинк в медикаментозната терапия при анорексия цели общо укрепване на организма и плавно увеличаване на теглото (framar.bg). Освен това общо въздействие цинкът стимулира отделни зонови подобрения, като например възстановяването на кожата, косата и ноктите. Като участник в комплексната терапия цинкът съдейства за неутрализиране на тревожността и депресията.

Доказано е укрепващото му въздействие върху костите и стимулиране на хормоновата продукция – важно при проявите на аменорея. Като естествен продукт цинкът в здравословна доза реализира ползите си без странични ефекти.

С ципралекс

анорексия
Сестрите Рамос също са жертва на анорексия

Ципралекс е антидепресант, при чийто прием се повишават серотониновите нива в главния мозък. Лечението с този медикамент се назначава от лекар като част от терапия при различен тип психични разстройства. Включва се при необходимост и в лечението на анорексия заедно с други средства.

Трябва да се прилага много внимателно, тъй като не е добър вариант при проблеми с черния дроб и бъбреците. При развита анорексия въпросните органи могат да бележат отклонения във функциите си, така че е въпрос на индивидуална преценка прилагането на ципралекс при анорексия и тревожност (framar.bg).

Захранване

анорексия
Прекомерният интерес към диети и гладуване преминава в анорексия: как се случва това?!

В много случаи при анорексия се налага хоспитализация, където захранването започва по венозен път или чрез тръби; стриктно се следи какъв е калорийният прием (gotvach.bg).

В храненето на човек, решил да преодолее проблема анорексия, възстановяването на нормалното става стъпка по стъпка. Важно е какви групи хранителни компоненти трябва да са приоритетни в това възстановяващо хранене.

На първо място са протеините, които участват в изграждането на мускулите – храните са яйца, леко пилешко месо, соеви продукти. Следват храните с омега-3 мастни киселини, мазните риби: те укрепват имунната система и препятстват обратното развитие на заболяването. Да не забравяме и киселото мляко; то подпомага възстановяването на чревната микрофлора и нормализира функциите на стомашно-чревния тракт.

Коя клиника в България препоръчват

Бегла справка показва Центъра за диагностика и лечение на хранителни разстройства “Василия” в болница “Токуда” (tokudabolnica.bg).

https://www.lekar.bg/2014/10/02/%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%8F-2/

Първоначално публикувано на:11.03.2015 @ 22:02

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *