бяло течение
При бяло течение със съмнителен цвят и миризма на всяка цена потърсете лекар!

Бяло течение – какво още не знаем за него?

Бяло течение – за него: ето кое не бива да пропускаме. Бяло течение и цервикална слуз. Причини, лечение и профилактика на бяло течение

Бяло течение е един от проблемите на женското здраве, коментирани често и с претенции за компетентност (нали всяка жена се оплаква от него поне веднъж в живота си!). Нормално ли е да го има? Кога е признак за болестно състояние? Как се лекува?

Важно е по темата бяло течение да се знае, че всяко усещане за изтичане на влагалищен секрет, всяко зацапване на бельото заслужава внимание. Не е излишна малко грамотност в това отношение: нормално е наличието на влагалищна секреция, но прекалено обилният секрет, оцветяването и особено неприятната миризма са сигнали за отклонения от нормалното състояние.

Бяло течение и цервикална слуз

Правите ли разлика между бяло течение и цервикална слуз? Влагалищният секрет, по определение от framar.bg , е “зададен” във функционирането на женската полова система.

Естествената му консистенция е слузеста (цервикална слуз); отделя се от шийката на матката и задачата му е да чисти деликатните тъкани от бактерии и мъртви клетки. Почиствайки и овлажнявайки влагалището, цервикалната слуз предотвратява инфекции. Нормалният влагалищен секрет е прозрачен или леко белезникав, без миризма.

Не причинява парене и сърбеж.

Количеството на цервикалната слуз се променя под действието на хормоните; то е различно в зависимост от състоянията на овулация или бременност, променя се с възрастта, с фазите на цикъла.

По време на бременност вагиналният секрет е значително по-обилен и може да е с млечнобял цвят. Този тип бяло течение се счита за нормален – свързан е с хормонални влияния и с необходимостта от предпазване на родовия канал от инфекции.

бяло течение
При бяло течение със съмнителен цвят и миризма на всяка цена потърсете лекар!

Кога всъщност наличието на бяло течение трябва да се счита за проблем, за отклонение от здравето?

Ето кои са симптомите на болестния проблем бяло течение:

  • отклонения във вида и цвета на секрета – изтичащият секрет може да е с вид на пресечено мляко, да е жълтеникав или зеленикав, да съдържа фрагменти с кръв или да е кафеникав;
  • има неприятна миризма, често – на развалена риба; острата миризма е категоричен белег за инфекция и възпалителен процес;
  • силен сърбеж, парене в интимната зона, дискомфорт;
  • болки при полов акт (по framar.bg).

Има и други симптоми за това, че се касае за здравословен проблем и че наличието на съмнително бяло течение изисква лечение. От pharmacy-bg.com например споменават паралелно с наличието на бяло течение – лесна умора и отпадналост, болки в кръста, запек.

Взети заедно, тези признаци насочват най-често към възпалителен процес, резултат от инфекция с патогенни микроорганизми.

Кои са най-честите причини за бяло течение?

бяло течение
Нелекуваното бяло течение причинява по-тежки здравословни проблеми

Болестното състояние с бяло течение може да бъде причинено от гъбички, полипи, рак на маточната шийка, настинка, неподходящ сапун…Ето по-точен списък на причините за бяло течение, което се нуждае от лекарска помощ:

  • реакция при прием на някои антибиотици и стероиди;
  • бактериална инфекция;
  • противозачатъчни;
  • инфекция с човешки папилома вирус;
  • инфекции, предавани по полов път – гонорея, трихомониаза;
  • бременност;
  • фистули в интимната зона и ректума;
  • хигиенни средства – сапуни, пяна за вана;
  • вагинит и вагинална атрофия;
  • гъбична инфекция;
  • присъствие на чуждо тяло във вагината
Демир бозан за безсъние

Обикновено при сериозни здравословни проблеми цветът и миризмата на влагалищния секрет трябва да са ориентир за това, че ви е нужен лекар. Впрочем – всяко притеснение и съмнение по темата бяло течение е най-добре да обсъдите с гинеколога си, а дебатите във форума приемете като обикновен обмен на информация. Лекарят може например да ви успокои (или притесни?) с новината, че вашето бяло течение е нещо нормално, защото ще ставате майка. Или че появилото се бяло течение е резултат на настинка, от която сте се снабдили с едно лечимо възпаление.

Лечение и профилактика при бяло течение

бяло течение
Промивките със смрадлика винаги помагат при бяло течение

В много случаи при появата на съмнително бяло течение предприемаме самолечение “по бабешки”. Докато си правим отвара от лайка и промивки с топла вода и сода, инфекцията се развива и проблемът се усложнява. Затова е най-добре да се посети лекар, да се установи причината за състоянието и компетентно да се назначи лечение.

Има достатъчно добри медикаменти, които отстраняват причинителите на инфекцията, що се касае до патогенни микроорганизми.

Дайте мнение и Вие тук!

В подобни случаи лекуващият естествено препоръчва да прекратите сексуалните контакти, а ако това е необходимо – медикаменти да взема и постоянният ви партньор. Лечението е завършено тогава, когато контролните изследвания докажат, че “врагът” е унищожен.

Проблемът бяло течение на практика е неизчерпаема тема – всеки случай може да има индивидуална причина и проява. Общото в профилактиката му е избягването на риска – с добра лична хигиена и “хигиена” на интимните връзки.

Народната медицина също има какво да каже по темата бяло течение. За промивки помагат цариче, ябълков оцет, чесън, невен. Вижте тази рецепта от pharmacy-bg.com:

Накисват се 200 грама листа от невен в половин литър зехтин. Сместа престоява една седмица на слънце и се прецежда. Две супени лъжици от обогатената мазнина се разбиват в половин литър топла вода и се прави вагинална промивка. Повтаря се 2-3 пъти седмично.

Сред подходящите билки при бяло течение от framar.bg пък посочват класическата смрадлика (тетра) за промивки, както и лайка, жълт кантарион, кори от нар, орех, мечо грозде, алое, розмарин. Има церове, разбира се – но по-добре да го няма проблема!

Погледнете и ТУК:

https://www.lekar.bg/2015/03/23/%D0%B1%D1%8F%D0%BB%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-2/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат.

Kак да се обличаме по време на бременност

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат. От …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *