Тайната на жълтото петно в окото

Макулна дегенерация или появата на жълто петно в окото говори за старческо намаляване на зрението с тенденция към ослепяване.

Появяват се сенки и паяжини пред очите, зрението намалява и се налага да бъде подкрепено с очила. Думата е остаряване. Но дори старостта може да се преживее по-леко, ако се съхрани добре зрението.

Има едно очно заболяване, което е свързано предимно с възрастта, и то се нарича макулна дегенерация. След 60-годишна възраст е водеща причина при слепотата. Основната причина за това заболяване е процесът на стареенето на организма и на очите, разбира се.

За съжаление не са известни точните механизми на появата на болестта, но в клиничните проучвания са установени някои потенциални рискови фактори: Напреднала възраст, наследственост, тютюнопушене, продължително излагане на слънце, консумация на алкохол, който намалява плазмените каротиноидни концентрации, бедна на витамини, минерали и антиоксиданти храни, недостатъчен прием на зелени зеленчуци.

“Фигурин

Ретината на окото е най-фината и най-високо диференцирана очна обвивка. В нея има два обособени слоя – рецепторен и нервен (мозъчен). Рецепторният слой възприема светлинните стимули, трансформира ги и ги предава като нервни импулси на мозъчния слой.

Възникващата под действието на светлината и кислорода фотохимична реакция в окото води до образуването на свободни радикали -високоактивни вредни молекули. Свободните радикали могатда увредят чувствителните клетки на ретината.

При нормален обмен на веществата свободните радикали се разрушават като междинен продукт. Обаче с напредването на възрастта активността на антиокислителната система уврежда тези чувствителни клетки, което всъщност влошава и зрението.

От друга страна, фоторецепторите са участък с интензивна обмяна в организма, парциалното налягане на кислорода е многократно по-високо от това в другите органи, висока е концентрацията на ненаситени мастни киселини и свободните радикали, генерирани от светлината, са повече.

Първите симптоми на заболяването в повечето случаи не се проявяват. Поради тази причина човек се обръща към лекар едва когато болестта е значително напреднала.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Тайната на жълтото петно в окото

  1. Аз съм на 26 години и вече имам такава точка,обаче понякога и лек дискомфорт на цялото око и околноста лека болка ,какви са вероятностите за заболяване? Хипертоничка съм с бъбречни дългогодишни проблеми,случва се да виждам черни точки . Може ли да препоръчате безобидни капки за почистване на очите,без лекарско предписание?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *