цикатридина
С цикатридина всяка рана изчезва без белег

Изцеление с цикатридина: кога помага

Хиалуронова киселина – вълшебната съставка на цикатридина. Овули. Спрей. Супозитории. При хемороиди. При раничка на шийката на матката. При хистеректомия. В менопауза. При фисура. При бременност и кърмене. След раждане. По време на цикъл. При гъбички. Странични ефекти. При декубитални рани. Прокто гливенол или цикатридина? Заместител. Проктис М

Серията продукти цикатридина бързо стават популярни заради доказаното си действие при заздравяване на рани от различен характер.

Специалистите обръщат внимание върху способността им да овладяват възпалението, отока и болката в различни зони на тялото. Регенерацията е ускорена, като при това липсва дразнене и образуване на корички и дълбоки белези. Ефектът на продуктите цикатридина се дължи основно на активната съставка – хиалуронова киселина. Любопитна статистика: един 70-килограмов човек има в тялото си 15 г хиалуронова киселина. Една трета от нея всеки ден се “амортизира” и регенерира; 50% се съдържа в кожата. Други важни присъствия на хилуроновата киселина са в ставните хрущяли, “смазващата” течност в тях и в стъкловидното тяло на окото.

При възпалителни процеси хиалуроновата киселина се разгражда. Следователно лекарствните продукти с хиалуронова киселина действат оздравяващо, като подпомагат възстановяването на някакъв дефицит и регенерация на увредените клетки и тъкани. Именно на това разчитат разнообразните продукти цикатридина, всеки от които има специфично приложение.

Цикатридина има интересно присъствие на лекарствения пазар: продуктите се конкурират с какви ли не мазила и супозитории, които обещават същото облекчение. Проблемът е, че почти всички конкуренти съдържат лидокаин – а това ограничава употребата им във времето обикновено до три седмици.

Продуктите цикатридина нямат подобно ограничение; те не провокират привикване и рядко дават странични ефекти.

Овули

Цикатридина овули е продукт за вагинално приложение. Съдържа соли на хиалуроновата киселина и биоактивен компонент – маслени екстракти от невен, алое вера и азиатска центела, масло от чаено дърво. Препоръчва се за заздравяване и ускорена епителизация на влагалищната лигавица.

Овулите са подходящи след раждане, гинекологични операции, преди и след лъчетерапия и химиотерапия, при вагинална сухота поради дефицит на естрогени (framar.bg).  Овулите действат овлажняващо, ускоряват възстановяването на лигавицата и упражняват противомикробен и противогъбичен ефект.

Терапията с цикатридина овули трябва да бъде препоръчана от лекар. Медикаментът се прилага вечер, като след интимен тоалет се поставя дълбоко във влагалището. Предназначен е за продължителна употреба. Не са изключени реакции на свръхчувствителност; при усещания за парене, сърбеж, болка лечението трябва да се прекрати.

Спрей

Това е вариант на цикатридина за обработка на рани (framar.bg). Освен хиалуронова киселина, в композицията са включени витамин Е, бадемово масло и етерични масла от чаено дърво и лимон. Подходяща е при хирургични рани, травми с разкъсване и охлузване, язви от диабет и разширени вени, подсичане. Цикатридина спрей проявява оздравителния си ефект при дълбоки и при повърхностни рани.

Ефектът от приложението на цикатридина спрей е двоен: от една страна – директно в наранената тъкан ускорява оздравителните процеси и регенерацията на тъканите, от друга защитава наранената тъкан на повърхността от вредни въздействия. При зарастването на рани, обработвани с цикатридина спрей, не се образуват корички и дълбоки белези. Проблемното място може да се обработва след почистване 2-3 пъти в денонощие.

Супозитории. При хемороиди

цикатридина
Цикатридина спрей е продукт с най-широко приложение
“Фигурин

Супозитории (ректални свещички) цикатридина се оказват успешно средство за насърчаване на регенерацията при оперативни интервенции със засягане на аноректалния канал. Подходящи са за лечение на анални рагади и различни фистули и фисури.

При хемороиди – един наболял проблем, може да се открие облекчаване на характерната симптоматика с помощта на цикатридина супозитории (stophemoroidi.com). Неутрализират се парене, сърбеж и болка, овладява се дискомфортът, намаляват секрецията и кървенето. Свещичките цикатридина се прилагат веднъж на ден при десетдневен курс на лечение.

За това време е възможно да намалеят възможните отоци и възпаления. Хиалуроновата киселина от продукта насърчава интензивното образуване на колаген – на това се дължи подобрената кондиция на кръвоносните съдове, възстановяването на тяхната здравина и еластичност и възстановяването на нормалното местно кръвообращение. Супозиториите цикатридина постигат ефект без участието на кортикостероиди, което прави възможно продължителното им приложение.

Специалистите предупреждават да не се прибягва до самолечение при хемороиди с кървене: супозиториите са приложими и в този случай, но трябва да е сигурно, че става дума именно за хемороиди, а не за нещо друго. След като диагнозата се уточни няма проблем цикатридина да се прилага, ако не става дума за злокачествено заболяване.

При раничка на шийката на матката

Цикатридина овули се препоръчват за лечение на ранички по шийката на матката (от форумите на framar.bg и bg-mamma.com). Овулите цикатридина се изписват като терапия за заздравяване на лигавиците на женските полови органи с очакване да се насърчат оздравителните процеси при споменатите случаи с ерозио.Появата на ранички често е провокирана от промени в киселинността, възпалителен процес, лечебна манипулация. във всички тези случаи цикатридина овули може да помогне за нормализиране и възстановяване на средата и тъканите в женските полови органи.

Цикатридина овули се препоръчват и след обгаряне на раничката, включтелно лазерна процедура, за ускорено преодоляване на последиците от манипулацията върху влагалището и маточната шийка. Основното качество на цикатридина овули и изобщо на продуктите цикатридина е именно ускореното възстановяване и оздравяване на тъканите.

При хистеректомия

Лечението с цикатридина след хистеректомия (премахване на матката) значително съкращава времето, необходимо за зарастване, епителизация на влагалището и блокиране на риска от постоперативни възпаления и усложнения (bsobgyn.com). Хистеректомиите са сложни операции, които причиняват немалко промени в едно женско тяло – дори когато са изпълнени лапароскопски.

В отделни случаи премахването на миомни възли или на цялата матка може да се изпълни и през влагалището; ясно е, че това води до нараняване на епителни зони, прекъсване на тъканни връзки и кръвоносни съдове. Възстановителният процес протича с по-малко рискове и по-бързо, ако се използват форми на цикатридина – овули, унгвент или спрей.

Цикатридина овули се препоръчват също преди и след лъчетерапия и химиотерапия като част от комплексно лечение на женските полови органи.

В менопауза

Промените в хормоналния баланс в пременопауза и менопауза имат директно отражение върху либидото, върху състоянието на половите органи и желанието за сексуално общуване. Променя се лигавицата на влагалището; усещането за сухота не е сред навяващите оптимизъм.

Цикатридина овули – тази форма може да съдейства за промяна на субективните усещания и за реално възстановяване на еластичността и добрия тонус на тъканите в интимната зона. В такива случаи цикатридина може да се прилага всяка вечер в продължение на 10 дни, след което още 20 с овули през вечер.

Този тип “подмладяване” не е неизчерпаем във времето – след няколко месеца оздравителната терапия с цикатридина трябва да се приложи отново (moeto-zdrave.com). Според коментар от framar.bg при потребители с дефицит на естрогени качеството на интимното общуване може да се подобри, ако час – час и половина преди акт се ползва цикатридина овули.

Освен ефекта на овлажняване глобулите имат и лубрикиращ ефект. Ползването им по този начин предпазват влагалищната лигавица от нараняване и протриване, което би създало и риск за различни инфекции (moeto-zdrave.com).

При фисура

Както се знае, фисура е разкъсване на лигавицата на аналния канал, баналната причина за това е преминаването на прекалено твърди фекалии (medik.bg). Този тип увреждания в много случаи са провокирани – случват се, ако епителът вече е отслбнал поради използването на лаксативи, кортикостероиди или други медикаменти.

Провокиращ фактор е също и състоянието на локалната кръвоносна система и наличието на хемороиди. Наранената лигавица или фисура може да се определи като остра, ако е случайна болезнена проява и организмът е в състояние да се справи сам с нея.

Ако обаче се касае за нараняване при споменатите допълнителни условия – отслабен епител и проблемни кръвоносни съдове с хемороиди, фисурата може да се хронифицира и да се наложи специално лечение.

мнения, отзиви, коментари, форум

Цикатридина супозитории дава добър лечебен ефект при фисури. Мадикаментът в тази му форма действа противовъзпалително и болкоуспокояващо, като в същото време насърчава регенерацията на епитела и подпомага по-бързото зарастване на проблемната фисура.

При бременност и кърмене. След раждане

Дали използването на цикатридина – глобули или продукти за външно приложение като крем и спрей, е допустимо при бременност и кърмене?

Специализираните сайтове съдържат бележката, че медикаментът не е изпитван при подобни потребители и е разумно при необходимост да се търси лекарска консултация за всеки конкретен случай (pharmalife.bg и framar.bg).

Същевременно форумите за млади майки коментират, че цикатридина не би следвало да създава някакъв проблем за бебето при кърмене. Лични реплики отбелязват, че спрей-формата действа великолепно за обработване на раната след раждане със секцио и че този вариант се препоръчва от самите лекари.

Като знаем какъв е съставът на медикамента е логично да допуснем, че цикатридина глобули съдейства за по-бързото възстановяване и след естествено раждане. Все пак не бива да се изключва вероятността от проява на свръхчувствителност – обичайното парене и сърбеж, в някои случаи болезнени усещания.

Дайте мнение и Вие тук!

В такъв случай прилагането на цикатридина трябва да се преустанови и с помощта на специалист да се потърси алтернатива.

По време на цикъл

Професионален коментар на специалист от форума на puls.bg потвърждава, че цикатридина може да се използва по време на цикъл. Ако се замисли човек всъщност, това наистина ли е необходимо? Съвет от framar.bg: ако все пак сте решили да ползвате цикатридина по време на цикъл, това трябва да е преди и след отпадното кървене.

При гъбички

Цикатридина овули по условие е продукт за лечение на вагинални гъбични инфекции (apteka-hubenova.com). Добре е терапията да се консултира с АГ-специалист и да се изработи индивидуална схема на приложение.

При продуктите за външно приложение  общооздравяващият ефект и насърчаването на здравия клетъчен растеж се допълва от етерично-маслени съставки, които действат противогъбично и антисептично (невен).

Продуктите цикатридина и в частност цикатридина овули могат да се използват и профилактично по време на ваканциите на море или в места с басейни. Приложението на цикатридина има предпазваща роля; всяка от формите на практика създава защита срещу проникването на патогенни микроорганизми през наранената кожа или лигавици.

Странични ефекти

Продуктите цикатридина се понасят добре (става дума за вагинални овули, супозитории, спрей, крем и унгвент). Всяка от тези форми има специфично локално приложение; единствените негативни ефекти, които са описани, са свързани с реакции на свръхчувствителност при по-продължителна употреба.

Касае се за сърбеж, парене, дискомфорт (framar.bg). Практиката доказва, че такива случаи са много по-малко отколкото при кортикостероидите с аналогичен ефект.

При декубитални рани

При продължително залежаване на тежко болни или възрастни се получават т.н. декубитални рани: това е разраняване на кожата и тъканите под нея. Най-често те са в областта на пояса и седалището, както и странично-тазови и по бедрата.

Могат да бъдат засегнати лактите, петите и тила. Разраняването е резултат от влошено кръвоснабдяване и дефицит в изхранването на тъканите. При липса на адекватни грижи процесът се задълбочава, раните се инфектират, възможно е да се развие бактериална инфекция.

Разраняването може да навлезе в дълбочина и да достигне дори до костта,  да се развие сепсис. Пациентите с усложнени декубитални рани нямат особени шансове за оздравяване.

Сред грижите за човек с декубитус специално място имат медикаментите за локално външно приложение. Цикатридина крем и маз (унгвент) доказано съдействат за овладяване на болката и възпалението, както и за успешното зарастване на раните (framar.bg).

Препоръките са за спазването на общите правила – обръщане на лежащо болния на всеки два часа, чисто постелъчно бельо и облекло, почистване на раните и обработка с подходящи медикаменти. Бързата регенерация на раните намалява риска от негативно развитие на болестта.

Прокто гливенол или цикатридина?

Прокто гливенол е продукт за лечение на хемороиди и фисури; съдържа лидокаин. Прилага се два пъти дневно при остри състояния. Обезболява и овладява възпалението, съдейства за зарастване на наранения епител, както и за възстановяване тонуса и еластичността на малките кръвоносни съдове (framar.bg).

Същият ефект се очаква от цикатридина, но обезболяването не се постига за сметка на лидокаиновото въздействие. Част от потребителите са доволни от прокто гливенол, за други супозиториите цикатридина са по-доброто решение. Те са решение и за онаези потребители, които имат алергия към лидокаин – а голяма част от препаратите за този здравословоне проблем го съдържат.

Заместител. Проктис-М

цикатридина
С цикатридина всяка рана изчезва без белег

Супозиториите цикатридина могат да бъдат заменени при определени условия от продукта проктис-М, който също съдържа хиалуронова киселина. Това е ректална маз, препоръчвана след хирургични интервенции н аноректалния канал, при външни и вътрешни хемороиди, фисури, анални рагади (framar.bg).

Проктис-М, както е принципно с всички продукти за лечение на описаните проблеми, постига лечебен ефект при редовно извършване на две манипулации дневно. Цикатридина супозитории препоръчва по една.

Както е с всеки медикамент, цикатридина във всичките й форми има както привърженици, така и критици и отрицатели. Една от бележките е сравнително високата цена на продуктите – те се движат от 18 до 22 лв за стандартна опаковка. Един контраргумент – вариантите от рода на супозитории например се ползват само веднъж дневно, докато повечето аналози изискват двукратни процедури.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво е Пантенол и как се ползва на спрей, на пяна, на крем.

Пантенол или Дефламол? Мнения. За коса, лице и при изгаряне. Спрей, крем, шампоан и др.

Какво е Пантенол и как се ползва на спрей, на пяна, на крем. За коса, …

7 Мнения

 1. Аз имам раничка на матката

 2. Бих помолила за отговор – помага ли цикатридина за падане на нокът поради гъбично възпаление ?

 3. Васил Стоянов

  Преди 10 дни бях опериран от абсцес до самия анус
  Раната вече оздравя но чувствам лек дискомфорт при изхождане
  сърбеж и парене около и също вътре в ануса
  Мога ли да ползвам супозитори Цикатридина

  Благодаря

  • Здравейте , преди 1 дни си разрязах палеца много, като липсва и част от възглавничката . След колко време мога да използвам спреш?

 4. Георги Градинаров

  Може ли да се използва Цикридина спрей при заболяване от Псориазис?

 5. Не слагайте това на отворени рани!!! Аз сбърках и умрях от болка! Някакво менте е явно.

 6. Аз се оперирах от бертолини киста която нее зараснала незнам дали да ползвам цикадридина крем ако може някой да ми помогне със съвет защото вече 7 месеца нее зараснала ходя всяка седмица на преглед и казват че всичко е наред

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.