зъбни коронки

Д-р Леонид Николаев: Кога се налага поставяне на зъбни коронки и на какви цени?

Един от най-неприятните зъбни проблеми е липсата на един или повече зъби или болни и зле изглеждащи зъби, с които нашата усмивка няма как да бъде чаровна и ослепителна.

Външният вид е важен за повечето хора. Дори и да не си го признаваме, всеки от нас би искал да оставя положително впечатление у хората, които среща и с които комуникира.

За съжаление, когато имаме дентален проблем, това винаги си личи.

Липсата на самочувствие и притеснението от факта, че външният ни вид не е такъв, какъвто ни се иска, може да навреди на личния ни живот, работата и професионалното развитие, на спокойствието и душевния ни комфорт като цяло.

Поглеждайки се в огледалото, всеки от нас иска да приема себе си такъв какъвто е, но и да подобри визията си по възможно най-добрия начин. Това може да бъде постигнато само ако имате надежден и компетентен „помощник „.

При стоматологичен преглед вашият зъболекар ще определи степента на проблема и ще ви предложи варианти за протезиране, ако това се налага.

Най-честите причини за поставяне на зъбни коронки са сериозни нарушения на твърдите зъбни тъкани, които не могат да бъдат възстановени само с пломба или щифт, липсващи зъби, счупен зъб, необходимост от корекция и заздравяване на счупен зъб и достатъчно добра основа за неговото изграждане. Показание за поставянето на коронка е силно разрушен зъб след проведено кореново лечение. Така се запазва дъвкателната фунция на зъба и неговата здравина.

Зъбни коронки се препоръчват при хора, които страдат от абразия или нямат навика да следват правилата на здравословното хранене. Зъбни коронки можете да си поставите и в случай, че имате желание да подобрите вашата визия и излъчване.

Дайте мнение и Вие тук!
коронка на зъб
Зъбни коронки се поставят в множество случаи, изброени в тази статия.

Въпросът за цените на зъбните коронки не е никак маловажен, когато става дума за поставянето им. Цените на металокерамични коронки са от 200 до 250 лв. на зъб, порцелановите коронки ще ви струват около 420-450 лв. на зъб, а циркониевите и цирконийкерамичните около 600 лв.

В зависимост от грижите, които полагате за устната кухина и зъбите си, начина на живот и дентално здраве, можете да се радвате на тези коронки от 7 до 10 години. От своя страна те ще предпазят зъбите Ви от развитие на вторичен кариес и други усложнения след възстановявания с големи обтурации (пломби).

Автор: Анелия Георгиева

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *