миома
Може ли да се размине операцията при миома?

Миома – задължителни ли са операциите?

Симптоми и признаци. Лечение с операция – хистеректомия. Безкръвна операция. Миомен възел. Как действа оргаметрил. А дуфастон? А хайфу. Билки. Мужик корен.

Още в текста: Медицинска дъвка. Конопено семе. Турта. Хума. Змийска хурка. Алое, мед и вино.

Прополис. Миома и менопауза. Диета. Спирала “Мирена” и миома. Миома и бременност. Миома и аборт. Миома и цистит. Миома и щитовидна жлеза. Лапароскопия. Хомеопатия. Възстановяване.

Миома е често срещано заболяване, което засяга жени на различна възраст.

По същество е доброкачествен тумор, който се развива в миометриума – мускулния пласт на маточната стена. Туморите се развиват от гладките мускулни влакна, които изграждат този основен пласт. Според статистиката заболяването засяга около 20% от жените на възраст 20-35 години, и до 40% от следващата възрастова група. При жените в менопауза процентът рязко намалява (puls.bg).

Наличието на миомни възли се открива при профилактични прегледи или в случаите, когато са налице смущаващи симптоми и предизвикващи тревога неразположения. Ето кои могат да са те:

  • Кървене извън цикъла или прекалено обилно кървене със съсиреци;
  • Болка, свидетелстваща за растеж на тумора, включително болка при полов акт;
  • Усещане за пълнота и притискане, ако миомата расте в посока към коремната кухина и притиска съседни органи;
  • Проблеми в уринирането – чести позиви с отделяне на малки количества поради притискане на пикочния мехур;
  • Констипация – притиска се дебелото черво, перисталтиката му е затруднена;
  • Чести аборти или стерилитет.

Възможно е развитието на една миома да протича без тези симптоми. Ако една жена няма навика да ходи на профилактични прегледи, болестта й може да остане дълго време неразкрита (puls.bg).

Лечение с операция – хистеректомия

Както при редица други заболявания лечението на миома може да бъде консервативно или оперативно. При оперативното може да бъде отстранен, изрязан само малък миомен възел, а органът да се съхрани – това се практикува при по-млади жени, които искат да раждат. В случаи, когато миомата е много развита, обхванала е голяма площ и има вероятност от рецидиви, се предлага цялостно отстраняване на органа (хистеректомия). Това е обичайна практика във възрастовата група 40-50 години, но се случва и при по-млади жени. След менопауза хистеректомия се прави при злокачествени заболявания или при необратимо смъкване (пролапс).
Правят се и хистеректомии по спешност, ако е налице разкъсване на матката при манипулации или раждане, и кървенето не може да се овладее.

Хистеректомията може да се извърши чрез т.н. абдоминална операция – отваряне на корема, вагинално – през влагалището, или лапароскопски.

Най-често практикувана е абдоминалната хистеректомия, при която възстановяването на оперираната жена е най-бавно и трудно и с риск за постоперативни инфекции. По-щадяща е вагиналната хистеректомия, която обаче не е често практикувана у нас, а и не е подходящ вариант при големи миоми (ag-specialist.com).

Безкръвна операция

Безкръвното (лапароскопско) премахване на миома е най-щадящо, защото липсва голям разрез, кръвозагубата е малка и възстановяването е бързо. За такава операция обаче е необходима специална техника, с която не разполагат много клиники. Освен това пациентката трябва да плати за консумативите, а това не винаги е по джоба на всяка жена.

Демир бозан за безсъние

Какво се случва при безкръвната операция от миома? След като пациентката приеме наркоза, се прави малък разрез около пъпа и през него се вкарва инструмент с камера за оглед на коремната кухина. Правят се допълнителни разрези в долната част на коремната стена, за да се въведат инструментите; въвежда се инструмент и през влагалището, чрез който се променя положението на матката (ag-speialist.com). Възстановяването след лапароскопска хистеректомия е значително по-бързо и с по-малка опасност от коремни сраствания (az-jenata.bg).

Миомен възел

Прието е единичният тумор (миома) да се нарича миомен възел или само възел. Туморното образувание може да бъде съставено от повече близко разположени възли (blitz.bg). Счита се, че наличието на един оформен възел (тумор) без значение размера му, означава, че някъде в мускулната тъкан на матката има още такива образувания, които не могат да се забележат поради незначителния си размер. Ако един миомен възел не нараства и не създава опасности за здравето от рода на кръвоизливи и последващ риск от анемия, практиката е само да се следи състоянието му, без да се прибягва до медикаментозно или оперативно лечение.

Как действа оргаметрил

миома
Туморът миома се развива в мускулната тъкан на матката

Оргаметрил е лекарствен продукт с линестренол, аналог на хормона прогестерон (remedium.bg). Медикаментът се назначава по схема от лекар, за да се регулира цикъл при миома с отклонения и обилно кървене и евентуално да се забави растежът на тумора. Този тип лечение не е подходящ за всяка пациентка – например не се препоръчва при чернодробни проблеми, тромбози, сърдечни заболявания.

А дуфастон?

Дуфастон също е често прилаган медикамент при разстройства на менструалния цикъл, както и при миома. Съдържа хормона дидрогестерон, подобен в действието си на прогестерона (framar.bg). Идеята е да се нормализира месечният цикъл, като се ограничи опасността от кръвозагуба, и се забави или преустанови растежът на туморната маса.

А хайфу?

Хайфу е авангардна терапия за лечение на миома и други туморни образувания. Технологията е приложима и при злокачествени заболявания (medicusalpha.com). Това е високотехнологично лечение по безкръвен път, което разчита на приложението на ултразвук. Туморната маса се разрушава чрез насочен лъч без радиация. Същността на терапията е разрушаването на клетъчните мембрани в болестната тъкан, без да се засягат здрави участъци. На мястото на унищожената туморна маса впоследствие се развива чиста съединителна тъкан. Фокусираният ултразвук не оставя белези, не причинява кръвозагуба; за него не е необходима пълна упойка. Възстановяването след отстраняване на миома е кратко – след ден два пациентката може да се върне към обичайния си живот. Всеки конкретен пациентски случай се разглежда и одобрява за хайфу предварително, защото трябва да са налице точно определени характеристики на заболяването.

Билки

Въпреки, че официалната медицина се отнася доста резервирано към билколечението при миома, много жени с този здравословен проблем предпочитат да опитат първо старите рецепти и след това да се решат на операция. Има доста истории за това, че една или друга билка, комбинирана с диета, е стопила миомния възел за изненада на доктора. Има и специалисти, които препоръчват билколечението и акцентират върху въздействието на лековитите растения върху хормоналния баланс, имунната система, приемат като успех регулирането на цикъла с помощта на билки и намаляването на кръвозагубите и провокираните случаи на анемия. Не се отрича вероятността малки миомни възли да се свият след билкова терапия, но подобни случаи има също при спазване на лечебни диети.

Обичайните билки, използвани при миома, са турта, едра пупалка, червена калина, змийско мляко, конопено семе. Ето и рецептата на framar.bg за билкова запарка при миома: смесват се по 50 грама цвят от невен, слез и влачещ очеболец. Две чаени лъжици от сместа се заливат с 400 мл вряла вода и се оставят в похлупен съд, докато запарката изстине. Прецежда се и се пие три пъти на ден по една чаена чаша един час преди хранене.

Мужик корен

Мужик корен е лековит продукт, използван за множество заболявания в тибетската медицина. Това е коренът на лековитото растение Euphorbia pallasii, от който се приготвя спиртна настойка за пиене. Растението е познато в Сибир и Северен Китай; в Европа придобива популярност най-рано като природна виагра – счита се за добър стимулатор при еректилна дисфункция. Свойството на мужик корен да възстановява хормоналния баланс в организма го прави подходящо лековито средство и при миома – както е известно, този вид доброкачествени тумори се развиват при твърде високи естрогенови стойности в женския организъм (lavur.bg).

Медицинска дъвка

Медицинската дъвка (борова дъвка, борова смола) е препоръчвана от народната медицина за лечение на миома. Споменават се варианти с чай/запарка от 3.4 зрънца дъвка/сакъз с една чаша вода – тази запарка се пие на глътки всяка сутрин на гладно (epoch-times.bg). Практикували тази рецепта твърдят, че чрез дъвката може да се стопи миома колкото яйце. Чай от дъвка се пие в продължение на месец, след което се почива толкова и се прави още един едномесечен курс. Вместо чай/запарка може дъвката да се дъвче заедно с малко мед с восък от питата на пчелния кошер.

Конопено семе

Една рецепта от наследството на Ванга с конопено семе: твърди се, че конопената отвара спира растежа на тумора и дори насърчава обратното му развитие – смалява го. Отварата се прави всеки ден прясна така: супена лъжица счукано конопено семе се сипва в 300 мл вряща вода и се оставя да къкри 15 минути. Отдръпва се от огъня и се запарва два часа, след което се прецежда. Разделя се на три части, всяка от които се изпива преди хранене (lekuva.net).

Турта

миома
Билката турта се смята за сигурен целител от миома

Отварата от турта (тагетес, камшик) e средство от народната медицина, с чиято помощ се регулира обилно кървене и нередовен месечен цикъл. Тя може да се използва и по внушение, че изсушава и смалява всяка миома (framar.bg). Ето как се прави лековитата отвара: три цвята турта заедно с дръжките се сваряват на тих огън в 400 мл вода за пет минути. Отварата се оставя да изстине, след което се прецежда. Пие се по 120 мл три пъти на ден преди ядене. Този режим се изпълнява три последователни месеца, като във всеки от тях се почива по 5-6 дни.

Хума

Лечението с хума е многопосочно и сред стотиците й приложения има и някои за лечение на миома. Важно условие при лечението с хума е обработките да не се правят в метални съдове и с метални инструменти, а с дървени, стъклени или порцеланови.

Дайте мнение и Вие тук!

За лечение на миома се използва жълта хума. Тя се изпича на слънце три дни, след което се счуква в дървен или порцеланов хаван и се залива с хладка преварена вода. Оставя се така една нощ да “кипне”, след което с получената гъста каша се намазва плътен памучен плат. Така се прави компрес, който се оставя върху долната част на корема за три часа (newage.bg). След като се махне, компресът се изхвърля на защитено място – да е недостъпен като отпадък, тъй като е изтеглил от тялото много токсини и патогенни микроорганизми. Процедурата се изпълнява в десет последователни дни. Същевременно се пие всеки ден разтвор от една чаена лъжичка хума в половин чаша хладка преварена вода.

Змийска хурка

За билката змийска хурка се разказват легенди, коментират се както лечебните й свойства – така и фактът, че всяка част на растението е токсична. Точно по тази причина към лечението със змийска хурка при миома трябва да се пристъпва много внимателно. Билкари обясняват, че това лечение е ефикасно при миома в начален стадий. Използва се грудката на змийската хурка – лековитите грудки се вадят през есента и са по-силни пресни. Всеки ден се гълта едно малко парченце – колкото царевично зърно, поставено вътре в залък хляб и с много вода (24chasa.bg).

Алое, мед и вино

Дали този цяр ще ви помогне не се знае предварително, но нищо не пречи да опитате. Сиропът от алое, вино и мед се прави от 15-20 неголеми листа от алое. Смилат се, заливат се със 600 мл червено вино, добавя се 600 г пчелен мед. Тази смес се вари на тих огън един час, отдръпва се и се оставя да изстине. След това се прецежда и полученият сироп се прибира на хладно, по възможност в тъмна бутилка. От него се пие по една супена лъжица три пъти дневно, около два часа преди хранене (blitz.bg).

Прополис

Любителите на този продукт са убедени, че с прополис може да се излекува миома. Препоръчват се различни рецепти, голяма част от които са неефектевни и дори опасни. Така например се твърди, че помагат топчета прополис в качеството на вагинални глобули. Това е малко ефективен способ, тъй като прополисът не се разтваря и следователно не упражнява очаквания ефект. Опасно е във влагалището да се поставят тампони с клеева тинктура, тъй като това е спиртен продукт и би причинил увреждане на лигавицата. Подходящи по-скоро са вагиналните свещички с прополис, които се правят така:

миома
Една миома може да порасне чудовищно

Смесват се 200 г прополис, 50 г масло от чайно дърво, 150 г какаово масло, 300 мл медицински спирт. Прополисът трябва да постои във фризер една нощ, за да може да се счука на прах. Затопленият спирт и прополисът се смесват и се държат на тъмно 12 дни, като всеки ден бутилката се разклаща. След това на много слаб огън се изпарява спиртът, докато се получи плътна кафеникава течност. Към нея постепенно се прибавят маслата и се бъркат до получаване на хомогенна смес. В някои рецепти се споменават и 50 г пчелен восък, които дават възможност за по-добро оформяне на свещичките. Сварената маса се оставя да изстине и от нея се оформят свещички – съхраняват се в хладилник. От тези свещички се поставя по една във влагалището в десет последователни вечери преди сън (lechenie-narodom.ru). Паралелно с това за укрепване на имунната система и хормонален баланс се пие клеева тинктура – около 30 капки в супена лъжица вода 2-3 пъти преди хранене. След десетдневния курс се прави почивка три дни и следва нова десетдневна серия. Ефект може да има след пет такива курса.

Миома и менопауза

Миомата е хормонозависимо образувание, затова по време на менопаузата растежът на туморите – при променения хормонален фон – спира и дори имат обратно развитие (ladyzone.bg).

Диета

Храненето е важна част от алтернативното лечение на миома (framar.bg). Диетата трябва да подпомага възстановяването на хормоналния баланс. Препоръчваните храни са моркови, пълнозърнест хляб, кафяв ориз, овесени ядки и жито, бобови храни – те съдържат важния за хормоналния баланс инозитол. Освен това е добре да се хапват соеви продукти, куркума, ленено семе – заради фитоестрогените лигнани, целина, чесън, магданоз – стрък и корени. Добре е да се избягва червеното месо.

Ето и една народна билкова рецепта за лечение на миома: смилат се килограм целина на глави, заедно с килограм корени от магданоз и 400 г изчистени скилидки чесън. Получената маса се съхранява в хладилник и от нея се взема по една супена лъжица три пъти на ден 15 минути преди хранене. Курсът продължава 15 дни, след което се почива 10-12 дни и терапията се провежда отново.

Спирала “Мирена” и миома

Спиралата от ново поколение “Мирена” е различна от познатите по това, че след поставянето й в матката започва да се отделя хормонът левоноргестрел. Освен традиционните ефекти – предпазване от забременяване и регулиране на цикъла, тази спирала провокира обратно развитие или намаляване на миомните възли (mamita-bg.com).

Миома и бременност. Миома и аборт

Една миома може да бъде пречка за забременяване в зависимост от това къде е разположена. Ако тя се развива в посока към кухината на органа или е близо до маточната тръба, може да препятства придвижването на яйцеклетката и имплантирането й в матката (bela.bg).
Ако въпреки наличието на миома е настъпила бременност, рискът е миомата да започне да нараства също така бързо, както матката с плода, и да причини различни усложнения. Некроза, кръвоизливи и спонтанен аборт или кръвоизлив с усложнения при самото раждане са “черните” варианти.

Миома и цистит

В зависимост от разположението и размера дадена миома може да причини болка, усещане за натиск или смущения във функционирането на съседни органи. Често това е пикочният мехур, а сред симптомите освен често уриниране е и опасността от развитие на цистит (mamatatkoiaz.bg).

Миома и щитовидна жлеза

миома
Миома може да се открие при профилактичен преглед, без оплаквания

Връзката е директна; при болна щитовидна жлеза в женския организъм се отключва дисбаланс на хормоните и това може да провокира промени в репродуктивната система. Специалистите съветват – ако се установи миома, да се прегледа и изследва при ендокринолог и щитовидната жлеза (blitz.bg). Малко са обаче хората с медицинско образование, които сами биха направили подобна връзка и затова би следвало да бъдат посъветвани от лекар. Т.е. ако са налице гинекологични проблеми от рода на миома, да се направи и консултация за щитовидната жлеза, и обратно.

Хомеопатия

Лекува ли се миома с хомеопатия? Специалистите по хомеопатия уверяват, че в повечето случаи при миома хомеопатичното лечение дава ефект (homeopathytoday.eu). Този тип консервативно лечение е насочено към укрепване на имунната система, възстановяване на хормоналния баланс, ограничаване на туморния растеж и обилното кървене. Счита се, че при оперативното отстраняване на миомни възли проблемът не се решава, защото не е отстранена причината за появата на миома.

Около 50 са хомеопатичните продукти, които се препоръчват в различни комбинации при миома. Най-често прилаганите са Аурум муриатикум натронатум, Калкарея карбоника, Калкарея флуорика, Фосфор, Сепия.

Лапароскопия. Възстановяване

миома
Може ли да се размине операцията при миома?

Лапароскопията е вариант за отстраняване на миомен възел през няколко малки разреза на коремната стена.

За такава операция е необходима специална апаратура и квалифициран за работа с нея медицински персонал.

Счита се за щадяща операция, защото не се отваря цялата коремна стена и възстановяването е много по-бързо в сравнение с класическата хирургична интервенция (ehograf.info).

Дали една миома може да бъде премахната чрез безкръвна операция, зависи от размера и разположението й. Вариантите за операция се уточняват при предварително изследване.

Първоначално публикувано на:22.02.2015 @ 23:03

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Atop

Атопичен дерматит (невродермит): как да се лекуваме

Невродермит и екзема като прояви на атопичен дерматит. Обичайното лечение. Какъв крем (мехлем) да използваме. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *