Необходим е организиран скрининг срещу рака на маточната шийка

Всеки ден в България 3 жени се разболяват, а една умира от рак на маточната шийка.

Заболеваемостта непрекъснато се увеличава, като през 2006 г. тя е достигнала рекордната стойност 29 на 100 000 жени.

По данни на Националния раков регистър България заедно с Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина и Словакия е с най-високи показатели по заболеваемост от цервикален рак в Европа.По смъртност отново сме сред лидерите, като първенството държи Румъния.

Ракът на маточната шийка поразява предимно жени на възраст между 35 и 50 години. Като причини за възникването на цервикалния рак се смята инфекция с човешкия папилома вирус, ранно започване на полов живот, множество и различни партньори (т.нар. промискуитет), отслабена имунна система.

Организираният популационен скрининг чрез цитонамазки от маточната шийка е ефективно средство за предпазване от цервикалния карцином. Съчетаването на организиран скрининг с ваксини срещу човешкия папилома вирус дава надежди в борбата със смъртоносното заболяване.

Фигурин билки за отслабване

По време на 14-тата Национална конференция по онкогинекология, която се проведе от 18-21 септември в Несебър, видни наши и чуждестранни онкогинеколози се обединиха около мнението, че у нас е необходимо да бъде създадена програма за организиран скрининг.

Доказано е, че ефективността на организирания популационен скриинг на рака на шийката на матката води до намаляване на честотата на това заболяване с около 80 на сто. Включването на нови технологии като ДНК-тестове и ваксиниране срещу онкогенни типове на вируса може да доведе до почти пълно ликвидиране на болестта.

Необходимо е здравните власти в България да предприемат мерки за изграждане на национална програма за превенция на цервикалния рак. Предлага се програмата да бъде финансирана от държавния бюджет, публичния осигурителен фонд или от европейските фондове.

Контингентът, подлежащ на организиран популационен скрининг на рак на маточната шийка в България включва всички жени на възраст от 30 до 59 години. Интервалът между скрининговите програми варира межди 3- месеца и 3 години. Интервалът е в зависимост от резултатите, получени при преходния преглед и други обстоятелства, обуславящи риск от развитие на рак на шийката на матката.

В условията на недостиг от цитолози и липса на цитотехници резултатите от организирания популационен скрининг следва да преминат през внимателна селекция. Това означава скрининговите тестове да се обработват и да се интерпретират в малко на брой, но достойни за доверие лаборатории, чиято дейност отговаря на съответните условия и е под постоянен контрол върху качеството.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *