парацетамол
Парацетамол - при главоболие и температура

Колко често може да се пие Парацетамол и как? Мнения. Редуване с Аналгин. При цикъл

Парацетамол и черен дроб. При бременност. Влошава ли кърменето. При деца. При хрема и настинка. При температура. При главоболие. При цикъл. Парацетамол и алкохол. Взаимодействие с нурофен. С кофеин. С ибупрофен. С аналгин. С аспирин. Сироп парацетамол. Кога уврежда бъбреците? Вдига ли кръвното? Странични ефекти

Има ли нещо вярно в коментарите, че продължителната употреба на парацетамол може да ти съсипе черния дроб?

Статистиката на Световната здравна организация сочи, че има немалко регистрирани случаи на чернодробни токсикози след лечение с парацетамол.

Има и смъртни случаи! Анализите поясняват, че принципно отравяния и дори инциденти с летален изход има при предозиране на медикамента. Максимално допустимата дневна доза е 4 грама дневно за човек със здрав черен дроб.

Продължителното приложение или приемът на по-високи дози поставят съответния пациент в риск. Има и нещо друго: при медикамента парацетамол “прозорецът” между терапевтичната и токсичната доза е много по-малък в сравнение с други лекарства.

И най-малкото превишаване може да създаде проблеми, а има и индивидуална поносимост. Заради нея хора, лекувани с парацетамол, са имали чернодробни проблеми дори с дози под препоръчителните.

Най-често злощастните инциденти се случват с онези, които по време на лечението си са приемали алкохол, или са алкохолици (hepactive.org).

При бременност

Ако една бременна жена реши да потърси информация в интернет, за да се ориентира – безопасно ли е да пие парацетамол, ще открие истинска бъркотия. В някои от препоръките за пациенти (framar.bg) се сочи, че парацетамол не бива да се приема през първия триместър на бременността, но през втори и трети може, разбира се – по лекарско указание и при точно спазване на индивидуалната дневна доза.

В други случаи парацетамол се препоръчва през цялата бременност с уговорката, че трябва да е в терапевтични дози (actavis.bg). Има обаче и медийни предупреждения – парацетамол изобщо да не се докосва по време на бременност или кърмене поради риск родените от нея деца да имат дихателни проблеми или дори да развият астма, хиперактивност и синдром на дефицит на вниманието (woman.hotnews.bg).

парацетамол
Парацетамол – при главоболие и температура

Един съвет: ако сте в такава позиция и се колебаете дали да изпиете спасителното хапче, не питайте интернет, а лекаря си!

Влошава ли кърменето

Лекарствената информация за парацетамол съдържа бележката, че парацетамол в терапевтични дози за кърмеща майка не се отразява негативно на бебето (framar.bg). Дозите от медикамента, които се излъчват в кърмата, се определят като незначителни. Разбира се – налице е предупреждението, че приемът на парацетамол от кърмачка трябва да е в минимални полезни дози и за кратко, по възможност дори само еднократно.

При деца

парацетамол
Парацетамол – при висока температура
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Как се лекуват деца с парацетамол? Това е един от медикаментите, най-често препоръчвани за деца при болестни състояния с висока температура (pramed.com).

Децата до 12-годишна възраст могат да се лекуват с парацетамол-сироп; изрично е предупреждението този медикамент да не се приема при чернодробно заболяване или алергия към активното вещество (framar.bg).

Пояснено е също, че ако температурното състояние продължи повече от три дни, трябва да се направи лекарска консултация и евентуално да се смени лечението.

Важно е и предупреждението сиропчето парацетамол да не се комбинира с други лекарства, които съдържат парацетамол: така допустимата доза за съответната възраст може да бъде надвишена и да се увеличи опасността от проявата на странични ефекти.

Негативните прояви се усилват и при комбиниране с лекарства за разреждане на кръвта, аспирин, против повръщане, противоепилептични, антибактериални от рода на рифампицин или хлорамфеникол.

При хрема и настинка

При “стандартна” хрема и настинка оздравяването може да стане и без парацетамол. Ако можете да определите състоянието си като леко, ако не правите температури, нямате болки в мускулите или ставите – доверете се на народната медицина и по възможност останете за ден-два вкъщи. Не натоварвайте черния си дроб излишно!

При температура

Температурата и болката са два симптома за това, че болестта ви изисква по-сериозно внимание. Приемът на парацетамол е напълно адекватно решение – точно това са основните му ефекти. Подходящ е при възпалено гърло с температура, общо неразположение и други симптоми на настинка.

Възрастни и деца над 12 години могат да гълтат по 1-2 таблетки до 4 пъти дневно, като интервалът между два приема трябва да е 4-6 часа. Този режим на терапия НЕ ТРЯБВА да продължава повече от три дни! (framar.bg). Ако високата температура и болките се повлияят след първите няколко приема, дозата може да се намали.

Докато гълтате парацетамол, в никакъв случай не пийте какъвто и да е алкохол за загряване! Черният ви дроб ще страда от такава комбинация.

При главоболие

Парацетамол е подходящ медикамент при леко до средно главоболие и мигрена (framar.bg). Ефективно болкоуспокояващо; “отпуска” и при главоболие от напрежение и стрес.

Дайте мнение и Вие тук!

При цикъл

Стандартната листовка за парацетамол изрично отбелязва, че медикаментът се препоръчва при менструални болки (framar.bg); това е едно от обичайните му приложения. Наистина облекчава – но както други обезболяващи усилва кървенето. Не забравяйте това и следете състоянието си. Не прекалявайте с хапчетата – глътнете минималното, което ще ви донесе облекчение.

Парацетамол и алкохол

Токсичните ефекти от парацетамол са много вероятни при хора, които пият. Счита се, че токсичен ефект и чернодробно увреждане може да има и тогава, когато подобни хора спрат алкохола докато тече лечението им с парацетамол (hepactive.org).

Смята се също, че потенциално опасно е да се вземе парацетамол няколко часа след като е употребен алкохол.

Как действа приемът на парацетамол върху черния дроб? Известно е, че този орган е отговорен за метаболизма на приеманите хранителни и лекарствени компоненти; в комбинация с алкохола, който подлежи на сложно разграждане, усвояването на парацетамола причинява пренатоварване и блокиране на чернодробните клетки (cosmopolitan.bg).

Тъй като метаболизмът е нещо индивидуално, не се знае дали и малка доза парацетамол в комбинация с алкохола няма да се окаже фатална – при блокиран черен дроб, който не е в състояние да изхвърли токсините от разпада. Затова специалистите съветват хората, които са на “ти” с алкохола, а им се налага да пият парацетамол – да вземат минимална доза.

Взаимодействие с нурофен, с ибупрофен

парацетамол
Лечението на настинка с парацетамол не бива да е по-дълго от три дни

Много от новите лекарствени продукти съдържат парацетамол, особено разтворимите прахчета при настинка и грип.

Затова е важно да се знае съставът на всеки медикамент и да се изключи опасността от предозиране на рисковия парацетамол. В някои случаи е допустимо редуване на два медикамента, например парацетамол с нурофен (или неговия аналог ибупрофен).

И двата продукта имат температуропонижаващо и болкоуспокояващо действие и не би следвало да се вземат едновременно, но в някои ситуации е допустимо редуването им по лекарско указание (puls.bg).

При това трябва да се държи сметка за дозировката на всяко от лекарствата, за интервалите между приемите и за общото количество, което се приема за едно денонощие. Така например при комбиниране на парацетамол и ибупрофен при лечение на дете за предпочитане е вечер да се даде доза ибупрофен, тъй като той осигурява времева писта за въздействие от осем часа и може да се прекара нощта по-спокойно.

С кофеин

Комбинацията не само е допустима, но има и готови продукти от двете съставки – парацетамол и кофеин в сашета с разтворима смес. Същата комбинация е налична и в ефервесцентните таблетки солпадеин. Доказано е, че съчетаването на тези две съставки усилва болкоуспокояващия ефект от приема (framar.bg).

С аналгин, с аспирин

Парацетамол плюс аналгин – това е практикувана комбинация; за да я приложите е необходимо лекарско указание. Задължително е между два приема на всеки от медикаментите да има поне 4 часа пауза.

Не е желателно парацетамол да се взема едновременно с аспирин, особено ако лечението е по-продължително или се взема в по-високи дози. Опасността е от усилване на негативните ефекти на парацетамола (framar.bg).

Кога уврежда бъбреците?

Заради добрия си болкоуспокояващ ефект хапчетата парацетамол лесно се приемат като универсален лек против болка. Превишаването на дневната доза от 8 таблетки обаче, както и прекалено честата употреба на лекарството, съсипват както черния дроб, така и бъбреците.

Може да се достигне дори до остра бъбречна недостатъчност, тъй като токсичните съставки на продукта искат време за разграждане, а това няма как да се случи при прекомерния прием (nanocom-bg.com).

Вдига ли кръвното?

Парацетамол е един от болкоуспокояващите лекарствени продукти, които могат безопасно да бъдат приемани от хора с високо артериално налягане и сърдечни заболявания. Разбира се – при спазване на всички правила и ограничения за предотвратяване на нежелани странични ефекти (panadol.com).

Странични ефекти

Освен описания ефект върху черния дроб, парацетамол може да предизвика алергични реакции – с кожни обриви, затруднения в дишането и замайване. Има информация и за стомашни дразнения – дискомфорт, болки, гадене, повръщане, диария. Гаденето и повръщането може да са и признаци на чернодробно увреждане.

Първоначално публикувано на:04.02.2015 @ 23:38

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Hem

Хемангиом: какво представлява, лекува ли се

Що е то хемангиом? Каква е причината за появата му и как да се премахне …

Едно мнение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *