настинали бъбреци настинка
Какво се случва при настинали бъбреци настинка

Настинките и пневмониите удрят в бъбреците

Ако не можете да свалите кръвното, боли ви кръстът или имате отоци – веднага си прегледайте бъбреците. Болки в бъбреците при настинка са сигнал за опасност!

Бъбреците са двоен орган и са разположени от двете страни на гръбначния стълб, при това несиметрично.

Те са с бобовидна форма, като вдлъбнатината е обърната към гръбначния стълб. Дължината им е 10-12 см, а ширината около 6 см.

Бъбреците са един от основните органи, поддържащи постоянната вътрешна среда в организма.

Те изпълняват отделителна и ендокринна функция и участват в поддържането на киселинно-алкалното равновесие. Течната част на кръвта непрекъснато се филтрира от кръвоносните капиляри на бъбреците.

След това част от веществата и водата, нужни на организма, се усвояват обратно, а чрез бъбреците се отделят крайните продукти на обмяната и вредните вещества, попаднали от външната среда. Излишната глюкоза също се отделя чрез бъбреците.

КАКВО МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ ЗАБОЛЯВАНЕ на бъбреците?

Когато бъбреците не се справят със своите функции, това се нарича бъбречна недостатъчност: бъбреците не са в състояние да изхвърлят крайните продукти от разпада на кръвта, което води до самоотравяне на организма. Възниква оток на мозъчната тъкан, бъбречна енцефалопатия. При такива болни се потиска умствената дейност и страдат от безсъние.

Дайте мнение и Вие тук!

С един бъбрек човек може да живее, но без двата – не може. И тогава се налага присаждане на донорски органи, в противен случай бъбречната недостатъчност води до летален изход. Но до такъв тежък сценарий няма да се стигне, ако навреме се открият и лекуват бъбречните заболявания.

ОСНОВНИТЕ СИМПТОМИ ЗА НАРУШЕНИ БЪБРЕЧНИ ФУНКЦИИ СА

  • Голяма слабост и изпотяване, понякога повишена температура, пневмония, бронхит и т.н. Запомнете, че ако след някакъв инфекциозно-възпалителен процес продължавате да усещате слабост и изпотяване, значи има усложнения. Това може да е и пиелонефрит, а след стрептококови инфекции може да възникнат други болести, една от които гломерулонефрит.
  • Отоци. При бъбречни болести отоците са различни от тези при сърдечни нарушения -забелязват се най-вече на клепачите, а също и по цялото лице.
  • Повишено кръвно налягане. Ако това ви се случи след прекарана остра респираторна инфекция, може да е бъбречна патология.
  • Болки в кръста. Обикновено са тъпи, но човек не може да се наведе, както е при радикулит. Силните болки са характерни при бъбречнокаменна болест.
  • Бледо и подуто лице.
  • Често уриниране и болки при уриниране.
  • Анемия, за която причината не е ясна.

ВНИМАНИЕ! Дори и да се прояви само един от изброените симптоми, трябва веднага да се изследвате.

Най-информативно е ултразвуковото изследване на бъбреците.

Уролозите и нефролозите се занимават с бъбречните заболявания. С болестите на пикочните пътища и пиелонефрита се заемат уролозите, но не и с бъбречната недостатъчност. Нефролозите в по-голяма степен лекуват гломерулонефрити и увреждания на бъбреците. Те се занимават и с бъбречната недостатъчност. При какъвто и специалист да попаднете, важно е навреме да започнете лечението на бъбречните болести и да спазвате всички препоръки.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

пиелонефрит

Заплахата пиелонефрит: как да я избегнем

Защо получаваме пиелонефрит. Симптоми. Остър пиелонефрит. Кога става хроничен. Обичайното лечение. Как действа ципрофлоксацин. А …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *