астигматизъм и наклон на главата
Астигматизмът и другите очни заболявания понякога се познават по наклона на главата.

Астигматизъм. Подробно за неясното виждане

Какво е астигматизъм. Причини. Симптоми. Лекува ли се и какво е неговото лечение (начини за премахване). Лазерна корекция. Лещи или очила? Кои очила препоръчваме.

Още в текста: Кои контактни астигматични лещи. Упражнения. Късогледство, далекогледство и астигматизъм. При деца. Тест. Главоболие.

Това е най-изчерпателният и полезен материал в българския интернет по темата „астигматизъм“. В него са разгледани задълбочено всички изброени по-горе теми.

Така че ви препоръчваме да си го запазите някъде, защото може да ви потрябва – на вас или на ваши приятели. Да започнем с основния въпрос.

Какво е астигматизъм.

Вижте и ТОВА: Как да изберем добри контактни лещи за астигматизъм?

Понякога неправилно наричан “стигматизъм”, астигматизмът, като едно от най-често срещащите се заболявания на очите, е състояние, причиняващо замъгляване на зрението. То представлява рефракционна вродена аномалия на окото. При нея лъчите светлина се фокусират неточно върху ретината.

Проявява се по два начина – или самостоятелно (прост астигматизъм), или в комбинация с далекогледство или късогледство (сложен астигматизъм). Състоянието се дължи на определени особености в пречупването на лещата (напр. кривина) и роговицата и нейната неправилна форма.

Така се нарушава светлинният път към повърхността на задната част на окото, чувствителна към светлина, известна като ретина. В резултат, имаме некоректно изграждане на изображенията върху ретината и замъгляване на зрението на всякаква дистанция. При по-слаба степен на астигматизъм нормално зрение би могло да се постигне чрез нагаждане на очите, подпомогнато от вътреочните им мускули.

Това непрекъснато усилие обаче предизвиква зрителна умора и оплаквания от замъгляване на образа (макар и временно). Отделно могат да се развият и възпалителни хронични процеси като блефарит, конюнктивит и даже ечемик.

Причини за възникване на астигматизъм.

какво е астигматизъм
Астигматизъм е вродена аномалия, при която светлината се фокусира неточно върху ретината.

Възниква логичният въпрос кое причинява астигматизма? Като основна причина за появата на астигматизъм може да се назове неправилната форма на роговицата, наподобяваща повече продълговата топка за американски футбол, отколкото нормална сферична, каквато например е бейзболната.

Неправилно оформената продълговата роговица поглъща лъчите от светлина, фокусиращи се върху две точки в очната ретина, вместо върху една. Голям процент от хората се раждат с издължена роговица, което, разбира се, води до проблеми със зрението им, влошаващо се напред във времето. Въпреки това причините за тази аномалия не са съвсем изяснени.

Демир бозан за безсъние

Астигматизмът обикновено е вроден и може да бъде наследствен. Докато детето расте, той може да се увеличава или да намалява с годините. Астигматизъм може да се причини и от нараняване на очите или операция. Рядко срещан е кератоконусът – вариация, при която роговицата е придобила форма на конус и е много тънка. При кератоконус в повечето случаи се изисква употреба на контактни лещи.

Развитието на кератоконуса обаче може да доведе до необходимост от трансплантиране на роговица.

Симптоми на астигматизъм. Как да сме сигурни, че го имаме?

замъглено виждане при астигматизъм
Остротата на зрението се намалява при астигматизъм.

При по-ниска степен на заболяването, потърпевшият може да не забележи конкретни проблеми със зрението си. Астигматизмът се проявява като понижена острота на погледа, изразяваща се в неясно виждане на предмети, независимо от това дали са разположени близо или по-далеч.

Такова състояние на зрението логично довежда до умора, главоболие и лесна уморяемост на очите, когато са натоварени. Да обобщим – когато са налице няколко от следните симптоми и оплаквания, препоръчително е прегледът при очния лекар да не се отлага:

 • замъгляването на зрението
 • намаляването на неговата острота
 • напрежението в очите
 • лесната умора
 • главоболието
 • влошаването на работоспособността

Правилната диагностика изисква подробен преглед при офталмолог. Първоначалното изследване включва добре познатата на всички таблица със символи и числа, с помощта на която се определя остротата на зрението ни и характера на евентуалния астигматизъм.

Следва внимателното измерване на формата на роговицата посредством цилиндрични специални лещи. Нормалната оптична рецепта съдържа една част. Има ли предписанието ви три части, имате форма на астигматизъм. Първата част – Sph – означава основната ви сферична корекция, а втората и третата (Cyl и Ax) представляват разположението и размера на астигматизма ви.

Пример: -2.70 -1.20 х 180, където първа част е сфера, втората – цилиндър, а третата – градус.

Лекува ли се и какво е неговото лечение (начини за премахване на астигматизъм).

Начините на коригиране на астигматизма включват употребата на контактни лещи, очила или корекция с помощта на рефракционната хирургия. Непоносимостта на пациента към контактните лещи или очилата води до оперативно лечение на болестта. Оперативната корекция може да бъде извършена още в детска възраст. Съществуват няколко варианта на оперативна намеса:

 • при кератомията се нанасят корекции върху роговицата с цел отслабване пречупването на светлинните лъчи. Методът се използва при смесен астигматизъм и късогледство
 • при термокоагулацията се увеличава извивката на роговицата и пречупващата й способност. Тази оперативна вариация се ползва в случай на далекогледство.

Лазерна корекция. Може би най-популярната корекция е

лазерната коагулация, метод, при който се използва лазерен лъч вместо иглата.

При ексимер-лазерната операция с помощта на ексимер лазер, изпускащ ултравиолетови лъчи, се премахва излишната дебелина на проблемната роговица. Въпреки широкото приложение на този вид интервенция, лазерната корекция при наличие на астигматизъм не трябва да се предприема в следните случаи – при бременност, при възраст под 18 години и над 45 години, късогледство над 15 диоптъра и далекогледство с диоптър над 4, както и при астигматизъм над +/-3 диоптъра.

Ако страдате от астигматизъм, обсъдете с вашия офталмолог най-подходящата процедура за вашия конкретен случай.

Лещи или очила?

Заболяването астигматизъм би могло да се коригира с помощта на контактни лещи или очила. Приложението на контактните лещи е в случаите, в които имаме висока степен на астигматизма, а също така и когато е в съчетание с далекогледство или късогледство. Употребата на лещи губи смисъла си само ако степента на астигматизъм е малка.

Няколко думи и за спецификата на лещите, коригиращи астигматизма – независимо дали са на очила или на контактни лещи, те са един вид – торични.

Торичните лещи са характерни с това, че отразяват повечето светлина в едната посока, отколкото в другата. Офталмологът, чрез редица от тестове, подбира най-подходящите според индивидуалния пациент.

Понеже цилиндричните лещи променят пречупването на светлинните лъчи единствено в една медиана, те компенсират недостатъците на очната оптична система. В този случай при част от засегнатите носенето на очила води до определени особености – болка в очите, виене на свят или най-общо казано – дискомфорт.

мнения, отзиви, коментари, форум

Стъклата на очилата за астигматизъм се произвеждат по поръчка, което струва скъпо, а и отнема немалко време, най-вече когато цилиндърът е значително голям.

Преди време се е смятало, че контактните лещи въздействат отрицателно върху роговицата. Днес се изработват контактни лещи, които не увреждат роговицата, понеже са меки и напълно подходящи за употребата им при астигматизъм.

Кои очила препоръчваме.

Все пак очилата си остават стандартен вариант при корекцията на астигматизма. Самите стъкла на очилата, които коригират заболяването, се наричат астигматични.

Различават се както като материал, цветове и всичко останало, предлагано в областта на очилата, така и по рефракционен индекс.

Кои контактни астигматични лещи препоръчваме.

Все още доста от пациентите с астигматизъм продължават да считат, че не биха могли да употребяват контактни лещи и че само твърди лещи биха могли да постигнат корекция на астигматизма. Но, разбира се, това вече е минало. Както споменахме, днес вече съществуват коригиращи астигматизма меки лещи.

Дайте мнение и Вие тук!
торични контактни лещи при астигматизъм
При астигматизъм се препоръчват торични контактни лещи.

Торичните контактни лещи притежават вградена специална корекция, имащи възможността да едновременно да имат предписания за късогледство или далекогледство, ако, разбира се, имате необходимост от това. Както при очилата, техните материали и дизайни също са различни.

Упражнения за астигматизъм.

При много засегнати хора, чиято работа е свързана с непрекъснато четене или взиране в компютъра, астигматизмът е доста неприятен проблем. В повечето случаи лекарите предписват смяна на очила и дори хирургична интервенция. Има, разбира се, и трети вариант, който не е толкова радикален – упражнения!

Упражненията на очите могат да помогнат за подобрение на зрението и намаляване на вредата от заболяването. Дори да не вярвате, страдате ли от астигматизъм, упражненията могат само да ви помогнат.

На първо място можете да потренирате очите си в четене.

Тази тренировка е малко по-сложна от обикновено четене, но има великолепна полза за зрението. Направете следното. Първо, започнете упражненията, без да носите нито очила, нито лещи.

Вземете книга и започнете да четете избран от вас текст, след което трябва да отместите погледа си към някакъв друг предмет (например втора книга, а може и карта). Върнете погледа си отново към първия текст и продължете да го четете. Пак преместете погледа си към втория обект за малко, преди пак да го върнете към текста.

Продължавате описаното превключване на погледа за няколко минути до момента, в който почувствате умора в очите си. Не се напрягайте излишно, упражнявайки се по този начин. Усетите ли някаква умора и ако очите се насълзят, преустановете упражнението.

След почивка на очите продължете! Правейки това упражнение дни наред, ще усетите, че продължителността му, без да почувствате умора, се е увеличила значително. Тогава вече ще установите, че реално постигате прогрес.

Контролирайте накланянето на главата при астигматизъм!

астигматизъм и наклон на главата
Астигматизмът и другите очни заболявания понякога се познават по наклона на главата.

Понеже хората, страдащи от астигматизъм, имат склонността да наклоняват главата си в някоя посока, вие можете да извлечете полза от този факт, като се научите да контролирате това накланяне. Ако обичате да се накланяте надясно или наляво, опитайте да наклонявате главата си в посока, обратна на тази, в която се чувствате най-комфортно.

Не бива да ви притеснява това, че го правите неволно. Просто забележите ли, че го правите, се опитайте да го коригирате. Понеже тялото опитва да компенсира автоматично проблематичното зрение, накланянето на главата се превръща в навик. Както при повечето навици и при този е необходимо време, за да бъде пречупен. Ако всеки път, когато го забележите, го коригирате, скоро ще го превърнете в рутина.

Късогледство и астигматизъм. Далекогледство и астигматизъм.

Както споменахме в началото, в повечето случаи астигматизмът е в съчетание с аномалии като миопия (късогледство) или хиперметропия (далекогледство). Нарича се още сложен астигматизъм. Има вероятност в едно око да бъдат комбинирани нормално зрение, далекогледство и късогледство.

Ако простият астигматизъм не се коригира, предизвиква късогледство и рязко нарушаване на зрението. Комбиниран ли е астигматизмът с късогледство, в зависимост от диоптрите на късогледството, далечното зрение в различна степен е затруднено.
Ако астигматизмът е далекоглед, засегнатите пациенти могат да са с добро зрение, но бързо получават умора, най-вече когато гледат продължително на къса дистанция.

Както вече споменахме, при определени форми пациентите, болни от астигматизъм, накланят неволно главата си, в опити да прояснят зрението си.

Астигматизъм при деца.

астигматизъм при деца
Ако децата присвиват очите си и страдат от главоболие, замислете се за астигматизъм!

Понеже децата не винаги осъзнават, когато имат здравословен проблем, възниква въпросът за това как родителят би могъл да прецени, че детето му е с евентуален астигматизъм, за да го заведе при офталмолог. Зрителната острота при децата също се намалява, както на близо, така и надалеч.

Както и при възрастните, децата проявяват същите симптоми на астигматизъм, само че не могат да ги обяснят. И слабите степени на астигматизъм биха могли да бъдат забелязани от родителите. Ако страдат от главоболие, присвиват очичките си, оплакват се от бърза умора, появяват им се често конюнктивити и ечемици, вече може да се замислите за астигматизъм.

В опит да нагодят очите си и тяхната позиция, също както пи възрастните, децата накланят главичката си, за да виждат по-ясно. На малчуганите също се изписват очила, които ако не са за далекогледство, се носят за постоянно.

Тест за астигматизъм.

Предлагаме ви няколко теста, с помощта на които може да прецените дали имате някаква форма на астигматизъм.

Тест 1

тест 1 за астигматизъм
Ако някои от линиите ви изглеждат по-сиви, а други – по-черни, вероятно имате астигматизъм.

Застанете приблизително на 1 метър от екрана и отворете снимката. Закрийте едното си око в ръка, без да притискате клепача, и направете теста. Закрийте по същия начин и другото око и започнете теста отново.

Ако някои от линиите ви изглеждат по-сиви, а други по-черни, вероятно имате астигматизъм. В този случай се консултирайте с вашия офталмолог. Нека той да даде компетентното си мнение, иначе без него вие винаги ще имате съвсем основателни подозрения за съществуващ астигматизъм.

астигматизъм втори тест
Проверете дали квадратите ви изглеждат еднакво черни. Ако някои от тях бият на сиво, вероятно имате проблем.

Тест 2

 • Закрийте с ръката си едното си око, след което другото.
 • Ако виждате квадратите, съставени от линии, еднакво черни, то най-вероятно нямате астигматизъм.
 • Ако не виждате квадратите еднакво черни и един или повече квадрати изглеждат сиви, следователно е добре специалист да ви погледне за астигматизъм.
астигматизъм тест номер 3
Ако някои от тези линии ви се струват по-тъмни от други, е добре да се прегледате със съмнения за астигматизъм.

Тест 3

 • Закрийте едното си око с ръка и погледнете кръга на разстояние една ръка разстояние от монитора.
 • Обърнете внимание дали някои от линиите не ви се струват по-тъмни от други.
 • Ако да, възможно е да имате астигматизъм.

И трите теста се обединяват от това, че различните линии са разположени под различен наклон.

Когато вие виждате по-зле линиите, които имат определен градус на наклона, и по-добре другите, които имат друг наклон, тогава вероятно има някакъв дефект в очите ви.

Всички линии и на трите теста са съвършено черни и не би трябвало да ви се явяват в различен цвят, ако всичко с вашето зрение е наред. Ако пък тези проблеми са съчетани и с главоболие, тогава е възможно да имате притеснения от друг характер:

Главоболие и астигматизъм.

Освен тестовете, които ви предложихме, ви съветваме да обърнете внимание на главоболието, което би могло да бъде, червена лампичка, която да ви предупреди за астигматизъм.

По-високите степени на астигматизма могат да доведат до необяснимо главоболие, напрежение в очите и лесна умора.

След корекцията на астигматизма с лещи, очила или оперативна намеса, главоболието в повечето случаи престава. Също така главоболие, съчетано със замъглено зрение, може да бъде симптом на нещо неприятно (вижте и това за подробности:).

https://www.lekar.bg/2009/09/22/%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B5-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF/

Видео

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

vestibo-betaserk-cynarizin-01

Вестибо 16, 24 на таблетки: Мнения, аналози. Какво лекуваме?

Как се ползва Вестибо на таблетки от 24 и от 16 мг? Мнения за лекарството. …

15 Мнения

 1. радостин радев

  Май имам голям проблем

 2. Добре де, навсякъде пише за астигматизма че се вижда замъглено. Ами при мен не е така, а съм астигматик. Аз не виждам замъглено – виждам втори по-блед образ и това е. Показвате тук на снимката как вижда астигматик – е аз не виждам така. Аз виждам абсолютно всяка буква от таблицата ,но точно до нея я има още веднъж изместена на определено разстояние и по-бледа. И точно наслагването е големият проблем . Защото нощно време ,на пътя, движещите се коли пред мен започват да имат два пъти повече фарове – било то бели или червени. Ако са 4 коли , аз виждам 16 червени фара и въобще не знам кой е истински и кой е фалшив, защото колите са на съвсем различно разстояние една от друга .
  През деня е проблем гледането на цветни изображения, защото например червен обект прави втори по-блед отгоре , но там има зелен обект. Червено и зелено се наслагват и вече не може да се разбере какво въобще се вижда.
  Ей това е астигматизмът ,който аз познавам , а не някакво просто замъгляване.
  Днес ходих да ми правят очила (сменям предишните) и отново зад стъклата на апарата видях всичко идеално. Буквите бяха абсолютно сами и нямаше никакви вторични образи. За съжаление очилата няма да правят това.

  • АБСОЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСНА!
   И АЗ СЕ ЗАМИСЛИХ ВЪРХУ ТОВА „ЗАМЪГЛЕНО“
   ВЪОБЩЕ НЕ МИ Е ЗАМЪГЛЕНО А ВИЖДАМ ДВОЙНО. (НЕ КОНСУМИРАМ АЛКОХОЛ :))
   ОТ СКОРО СЪМ И ШОФЬОР И ИЗБЯГВАМ ДА ШОФИРАМ НОЩЕМ. ОСОБЕНО ПЪК АКО Е ИЗВЪН ГРАДА. АБСУРД. ЗА 20мин СЕ УМОРЯВАМ И ЗА ДА БЪДА СПОКОЙНА СЕ НАСИЛВАМ И НАПЪВАМ ДА СИ ДЪРЖА ОЧИТЕ ОКОКОРЕНИ. А ПЪК БЕЗ ОЧИЛА СЪМ СИ НАПРАВО ИНВАЛИД. -1 И -0.75 НОСЯ.

   КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО КОЕТО ДА МИ ОПРАВИ ТОВА ДВОЙНО ВИЖДАНЕ ЕФЕКТИВНО ЗА КРАТЪК ПЕРИОД?

 3. Още може да се пише по темата. Например каква е връзката между мозъка и зрението. В смисъл- защо лекарите не искат да ми сложат такива лещи с които да виждам идеално. На всеки преглед досега ми говорят едно и също – мозъка трябвало да свиква. Искаше ми се да прочета точно какви са проблемите и какво води до компромисно решение при избиране на очила за астигматизъм.

  • Лекар.БГ

   Абсолютно сте прав! Може би наистина е дошло време да направим продължение на нашия материал на тема астигматизъм! И нещата, за които пишете, са верни!

   • ДАЛИ НАМЕРИХТЕ ПОДХОДЯЩО РЕШЕНИЕ ЗА АСТИГМАТИЗМА?

    • Йорданка

     Привет,случайно попаднах тук,с удоволствие ще споделя Как без да искам ,сред 15 години живот с астигматизъм се излекувах.Ще посрещна 50 годишнината се с нови очи.
     Всеки ден на гладно по 200 мл.от следната смес:връзка магданоз плод по избор (най-често банан )лъжица мед и 400мл вода или пр.мляко.Пасирам.Тази смес застопори кръвното на съпруга ми на 120/75 от 160/90
     Аз просто допивах втората чаша ?очилата започнаха да ми пречат и аз притеснена реших,че съм качила диоптъра. След прегледа се оказа,че вече само ще чета с очила.

     • Елеонора

      Здравейте,
      Можем ли повече подробности, ако може на лично на мейла.
      Бих искала да прилага Вашия опит за детето ми, но много бих искала преди това да получа повече информация от Вас ро въпроса.
      Благодаря!

 4. Борислав

  Препоръчайте някой добър доктор и клиника за преглед на Астигматизъм

  • Лекар.БГ

   За астигматизъм и всичко останало, свързано с очите, ви препоръчваме д-р Мариела Облашка. Тя беше в болница „Вита“, а може и още да е там, потърсете в Гугъл и лесно ще намерите координатите й. Само една молба имаме към вас, ако може. След това да се върнете на сайта и да споделите мнението си – хубаво или лошо, то ще бъде полезно за читателите. Благодарим предварително!

 5. Това че виждаш двойно и имаш астигматизъм неозначава че раздвояването е от астигматизма .А ако искаш да видиш замъгляването си купи едни обикновенни очила и едни с астигматичната ти добавка и ги изпробваи на най дребния шрифт който можеш да прочетеш .Демек да докараш зрението си на предела на възможностите си тогава ще видиш разликата .

 6. Кристина

  Здравейте! Аз съм със сложен астигматизъм, астигматизъм плюс късогледство. Откакто нося торични лещи мога да кажа, че съм цял човек. Виждам кристално ясно, никога преди това не ми се беше случвало, защото правих очила, а те винаги си стояха в калъфа, защото или ме болеше главата, или очите. Пробвайте с лещи и Вие, които имате проблем.

  • Николина

   Здравейте, бих искала да ви попитам с какъв диоптер астигматизъм сте? И къде, в коя клиника ви поставиха тези лещи?

 7. Здравейте,

  имам астигматизъм и леко късогледство. Преди 3-4 години си правих очила, които ми паснаха идеално, носех ги предимно на работа пред лаптопа. В останалото време не ги нося, дори и при шофиране.
  В последната година – година и половина започнах да се чувствам дискомфортно, най-много, когато шофирам, т.е. дискомформа ми се изразява в замайване (много дискомфортно усещане), тежест в главата или по скоро в очите, напрегнатост дори на моменти ме обливаха вълни явно от напрегнатостта и напрежението в очите при шофиране. Самият поглед не ми е бистър, нямам предвид замъгляване, а дискомфортно усещане, можеби усещане за изкривяване. Не знам дали това може да са стандартни симптоми при астигматизъм, но се замислих сериозно през последните 2-3 седмици. Преди това търсих други причини за дискомфорта си, понеже имам завишаване и на антитела свързани с щитовидната жлеза.

  Може ли някой да даде мнение дали подобни симптоми са присъщи за астигматизъм, за което предварително съм благодарен.
  А аз от своя страна ще споделя резултатите от прегледите ми в следващите 1-2 седмици.
  Ще ходя на прегледи и съм решил да е поне на 2-3 места, едно от което ще е при д-р Облашка.

 8. Кристина

  Здравей ТВН! Мисля, че тази замаяност идва от това, че астигматизма на очилата ти е по-голям от необходимото. При мен на прегледа се получи това, че изследването на апарата ми показа астигматизъм( непомня точно колко беше), а когато докторката ми сложи очилата да ме види на дъската, същите тези параметри ме дразниха. Това го осетих, когато си приместих главата настрани. Осетих нещо, като носене, замайване. Понеже, ти като работиш пред компютъра гледаш само напред и ти е добре, но когато шофираш например и си местиш главата се получава носене. Поздрави и дано съм била полезна 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.