дуфастон
С дуфастон трябва да се неутрализира прогестероновият дефицит

Дуфастон – кога да пием женското хапче?

Странични ефекти от дуфастон. При забременяване и бременност. Дуфастон и цикъл. Кое е важното в неговата листовка. При киста на яйчника. Води ли до напълняване? Дуфастон или утрогестан? Дуфастон и болки в гърдите. Дуфастон и хормонални изследвания. Фолиева киселина и дуфастон. Дуфастон и кърмене

Дуфастон определено е дамско хапче: задачата му е да постигне баланс на хормоните в женския органиъм. Съдържа като основна съставка хормона дидрогестерон.

Приемът на дуфастон компенсира прогестероновия дефицит; взема се самостоятелно или в комбинация с други продукти в зависимост от целта. Прилага се при решаването на различни проблеми, свързани с женското репродуктивно здраве.

Странични ефекти от дуфастон

Медицинската литература описва доста странични ефекти от приема на дуфастон; разбира се – не е задължително те да се проявят у всяка пациентка. Честотата им обаче е предупредителен сигнал за това, че самолечението в подобна деликатна област е изключено.

Най-често дуфастон провокира главоболие, световъртеж, гадене и нарушения в месечния цикъл. Част от потребителите могат да изпитат алергични реакции – отоци на гърлото и лицето, затруднено дишане, срив на кръвното налягане.

Сред описаните странични ефекти са още чернодробните усложнения, депресивни състояния, сънливост, анемия, отоци на краката. При комбиниране с естроген продуктът може да създаде условия за сърдечна криза и инфаркт, инсулт, растеж на тумори при наличието на такива (framar.bg).

При забременяване и бременност

Постигането на хормонален баланс в ранна бременност е важно условие за здравото й протичане. Тъкмо по тази причина практика е да се препоръчва дуфастон, като хапчетата се пият по лекарска преценка до 12-та – 14-та гестационна седмица (zachatie.org).

Приемът на дуфастон предотвратява отлепванията на плодното сакче – нерядко съобщаван проблем през първите месеци. Специалистите уверяват, че приемът на хормоналния продукт няма отражение върху правилното развитие на плода (framar.bg).

Ако една бъдеща майка е имала предхождащи спонтанни аборти, обикновено й се препоръчват две таблетки дуфастон дневно до 12-та гестационна седмица. При отсъствието на подобна история и тревожни симптоми, сочещи опасност от аборт – прием на 4 таблетки дуфастон в един ден, следвани от терапия с 2-3 таблетки дневно до изчезване на симптомите.

Не са доказани опасенията, че терапията с дуфастон може да направи забременяването проблемно. Напротив – ако забременяването е проблемно поради ниски прогестеронови нива, се препоръчва прием на дуфастон по 1-2 таблетки през втората половина на един цикъл до началото на следващия (framar.bg).
Терапевтичните или профилактични схеми с дуфастон са индивидуални и се съставят единствено от лекар!

Дуфастон и цикъл

Едно от приложенията на дуфастон е за нормализиране на месечния цикъл при различни отклонения (framar.bg). При болезнен цикъл например се препоръчва прием на 1-2 таблетки дневно, само от петия до 25-ия ден на цикъла.
Ето какви са фармакологичните препоръки за останалите възможни отклонения, върху които дуфастон оказва положително влияние:

  • при нередовен цикъл: една-две таблетки дневно, считано от втората половина на един цикъл до началото на следващия;
  • при обилно кървене: 2-3 таблетки дневно в продължение на 10 дни;
  • при кървене между циклите: 1-2 таблетки дневно през втората половина на цикъла;
  • при пре-менструален синдром: две таблетки дневно от втората половина на един цикъл до началото на следващия.
Демир бозан за безсъние

При отсъствие на менструация преди настъпването на менопауза – една или две таблетки дневно от втората половина на цикъла в продължение на 14 дни.

Кое е важното в листовката на дуфастон

дуфастон
Дуфастон регулира отклонения в месечния цикъл

Важното е от листовката на дуфастон да се разбере, че този хормонален продукт трябва да се приема само по лекарска препоръка и под контрол. При неумела употреба той може повече да навреди, отколкото да помогне.

Има рискови групи пациентки, които сами трябва да предотвратят възможното му препоръчване: това са жени с алергии към съставките на продукта, при които не е установена причината за кървене от влагалището, с тежки заболявания на сърдечно-съдовата система или главния мозък, включително тумори.

Рисково е приложението при потенциални потребители с чернодробни заболявания, заболявания на кръвта или склонни към депресии (framar.bg).

Дуфастон при киста на яйчник

Лечението на яйчникови кисти с размери до 5 см започва консервативно – дават се високи дози дуфастон или оргаметрил (jenskozdrave.com). Хапчетата се приемат през втората половина на един цикъл до първия ден от следващия цикъл.

Дайте мнение и Вие тук!

Идеята е да се създадат условия, адекватни на естествено протичащите процеси, при които неоплодените яйцеклетки и елементи от репродуктивната система търпят обратно развитие. Предполага се, че тази терапевтична схема може да стимулира смаляването на кистата. Цялата терапия се извършва под контрола на АГ-специалист: лекарят определя както дозите дуфастон, така и колко месеца ще продължи лечението.

Води ли до напълняване?

Женските форуми, в които се коментират терапиите с дуфастон, често обръщат внимание върху вероятността от напълняване и други странични ефекти от рода на промени в окосмяването, кожни проблеми, обриви и пъпки. Вероятността от увеличаване на теглото не е посочена сред възможните чести странични ефекти от приема на дуфастон (форума на framar.bg).

Дами, които са приемали дълго време дуфастон потвърждават, че продуктът сам по себе си не причинява напълняване; ако все пак нещо подобно се случва, най-добре е да се направи консултация с ендокринолог.

Дуфастон или утрогестан?

Утрогестан е друг прогестеронов продукт, който се използва аналогично на дуфастон. Изборът в полза на единия или другия продукт се прави по лекарска преценка, като се вземат предвид възможни характеристики в общото здравословно състояние на пациентката. Обичайната практика е утрогестан да се прилага в първите месеци на бременност, която може да се окаже проблемна заради дефицит на прогестерон в женския организъм.

Предимството на утрогестан пред дуфастон е, че може да се прилага вагинално, като при това се спестяват някои неприятни странични ефекти като гадене, световъртеж и общ дискомфорт. Освен това утрогестан не се отразява негативно на чернодробните функции, не повишава риска от образуване на тромби и не провокира опасни промени в артериалното налягане.

Дуфастон и болки в гърдите

дуфастон
Дуфастон и фолиева киселина се приемат паралелно в първите месеци на бременността

Чувствителни и болезнени гърди – това е един от възможните, често проявявани странични ефекти от приема на дуфастон (framar.bg). Усещането е от типа на дискомфорта и болките при пре-менструален синдром.

Има друг момент, който е ориентиран към проблеми с гърдите при продължителна терапия с дуфастон. Ако продуктът се използва в продължение на три години в комбинация с естроген като хормонозаместваща терапия – нараства рискът от рак на гърдата.

При такива обстоятелства трябва да се следи постоянно дали няма промени по кожата и зърната на гърдите и да се ходи на планираните контролни прегледи.

Дуфастон и хормонални изследвания

Редно е изписването на дуфастон да бъде предхождано от хормонални изследвания. В зависимост от характера на здравословния проблем те се назначават от лекар, като могат да се проследят само прогестерон-естроген или и други хормони, които са от значение за хормоналния баланс.

В процеса на едно по-продължително лечение могат да се правят и контролни изследвания по преценка на лекуващия. По този въпрос форумите отбелязват, че много често продуктът се изписва стандартно, без хормонални изследвания (framar.bg).

Фолиева киселина и дуфастон

дуфастон
С дуфастон трябва да се неутрализира прогестероновият дефицит

Много често при опити за зачатие и ранна бременност се препоръчва паралелен прием на дуфастон и фолиева киселина. От форума на framar.bg става ясно, че млади жени се интересуват какви са последиците от подобно съчетаване. Подтекстът на питането е – дали фолиевата киселина не обезсилва действието на хормоналния продукт.

Всъщност фолиевата киселина изобщо не въздейства върху функците на дуфастон и комбинацията може спокойно да се практикува.

Дуфастон и кърмене

Не вземайта дуфастон, докато кърмите. В листовката на продукта ясно е указано, че има само частични изследвания по този въпрос. Някои проучвания сочат, че малки дози от продукта проникват чрез майчината кърма у детето. При липсата на точна картина за степента на проникване, както и за възможното въздействие върху детския организъм, дуфастон наистина не е подходящ за кърмещи майки.

Първоначално публикувано на:28.01.2015 @ 13:59

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

доплер

Доплер. Изследване на глава, крака и др. Цена, как и къде се прави

Доплер и Доплеров ефект: ето какво да знаем по темата. Защо се правят Доплерови изследвания, …

Едно мнение

  1. Здравейте, днес лекарят ми предписа хапчета Дуфастон при киста на яйчника,до вчера пих и Левзея, забравих да го питам (а и излиза в отпуска и няма да мога да се свържа с него) дали пречи нещо на тази комбинация ако продължа с Левзея.Преди 1 месец също пиех Дуфастон по препоръка на лекаря, но за 2-3 дни имах лек сърбеж в интимната част.Скоро отивам на почивка извън България и и ме притеснява ако стане пак така и няма от къде да си взема нищо за проблема. Дали ще може да се прилага Полижинакс ако го има проблема и пречи ли нещо при киста на яйчника? Благодаря предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *