диклофенак

Диклофенак и Дуо – хапчето, което убива болката

Как действа. При болки в кръста. При дискова херния. При мигрена. При болест на Бехтерев. При ревматоиден артрит. При вадене на мъдрец. Диклофенак и/или аулин? Какво е диклофенак дуо. А диклофенак гел? Ефективен ли е на ампули? С кои други лекарства си взаимодейства добре. Странични ефекти и опасности. Противопоказания.

Диклофенак е хапчето, към което посягаме при болка и от което очакваме да ни помогне по възможност на минутата.

Действа обезболяващо и противовъзпалително при цяла група заболявания: ревматоидни възпаления на ставите, артрози, увредени зони на съединителната тъкан вследствие на травми и оперативни намеси, при възрастови промени в скелета (framar.bg).

Болката действително отслабва, дори изчезва напълно, движенията стават по-леки и по-бързи. Все пак не бива да имаме илюзии, че нашето хапче ще излекува болестта: в повечето случаи, когато го търсим, става дума за необратими промени и след време болката и сковаността се връщат.

Диклофенак при болки в кръста; при дискова херния

Болките в кръста, които измъчват милиони хора, могат да са причинени от притискане на прешленни дискове при износване на хрущялната тъкан между тях (zdravoslovnobg.org). При тези деформации е възможно да бъдат засегнати и притиснати нервни окончания, което прави болките в кръста непоносими.

Диклофенак е медикаментът, който може да овладее симптоматично болките и последвалия възпалителен процес, но за решаването на проблема са необходими и други неща. Задължително както при този тип болки, както и при дискова херния, човекът с оплаквания трябва да си осигури покой – да прекара известно време на легло, като приема предписаните от лекуващия медикаменти и се пази от настинка.

Проблемът се овладява в известна степен от развиването на мускулатурата на гърба – това помага да се отнеме от натоварването на прешлените в зоната на кръста. Съвет: правете гимнастика за съответните мускулни групи – това става и вкъщи!

При дискова херния има не само изхабяване на хрущялната тъкан и слягане на прешленните дискове, но и излив на течност от капсулата. Това усложнява възстановяването, но при спазването на описания по-горе режим е възможно в дългосрочен план. Приемът на диклофенак – вътрешно или чрез външното му приложение, овладява неприятната симптоматика и съдейства по-лесно да се понесат болезнените състояния. В някои случаи се налага оперативно лечение на дискова херния.

При мигрена

диклофенак
Деформациите се понасят по-леко с диклофенак

Мъчителните чести главоболия, които тормозят хората с мигрена, могат да бъдат лекувани профилактично или чрез програма за овладяване на остри пристъпи. Диклофенак е един от силните обезболяващи продукти, които се прилагат по време на пристъп. Дълготрайната им употреба за профилактика не се препоръчва, тъй като могат да причинят проблеми на стомашно-чревния тракт.

Като силно действащ продукт с обезболяващ и противовъзпалителен ефект, диклофенак се оказва добро решение в случай, когато пациентът го понася (framar.bg).

При болест на Бехтерев

диклофенак
Диклофенак позволява да се овладее болката и да се съхрани подвижността
“Демир

Болестта на Бехтерев е хронично страдание, при което гръбначният стълб губи гъвкавостта си, втвърдява се – според някои описания се превръща в бамбукова пръчка (arsmedica.bg) . Засегнати са и кръстно-хълбочните стави, губи се хрущялна тъкан и еластичните връзки се “вкаменяват”, срастват се костни фрагменти.

Развитието на целия процес, както и самото движение при тази диагноза, изисква прилагането на медикаменти с обезболяващо и противовъзпалително действие и диклофенак е един от тях.

При ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е възпаление на ставите, често и на прилежащи тъкани; заболяването е автоимунно. Страданието може да протича със затихване и обостряне, но като хронично изисква постоянна терапия за поддържане на засегнатите части и за превенция на остри пристъпи. Диклофенак е сочен като медикамент, подходящ за тази цел (framar.bg).

При вадене на мъдрец

диклофенак
Увреждането на хрущялната тъкан означава възпаление и болка

При вадене на мъдрец, болен зъб или възпаление в устната кухина се препоръчва продуктът глимбакс. Активната съставка в глимбакс е диклофенак. Това е течност, която се използва за промивки и гаргара; разчита се на локалното въздействие върху болезнената точка, респ. рана от ваденето на мъдрец (framar.bg). Течността не бива да се поглъща, разчита се на външното й действие!

Диклофенак и/или аулин?

Кой от двата продукта да бъде предпочетен? И двата действат върху сходни симптоми – обезболяващо и противовъзпалително. Според някои източници аулин все пак действа по-бързо и е по-подходящ за овладяването на остри състояния (medinfo.bg).

Какво е диклофенак дуо?

Диклофенак дуо е продукт с удължено освобождаване под формата на капсули (puls.bg). Активното лекарствено вещество в тях е диклофенак; за разлика от стомашноустойчивите таблетки диклофенак, вариантът дуо спестява някои неприятни странични ефекти като дразнене на стомаха, гадене и болки.

Препоръчва се прием на цялата капсула преди хранене, за да се ускори обезболяващият ефект. Диклофенак дуо позволява поддържаща терапия по схема с прием на една капсула от 75 мг вечер, докато при таблетките диклофенак до овладяване на острата симптоматика е препоръчителен прием на 2-3 таблетки от 50 мг дневно (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Диклофенак дуо се прилага при същия тип страдания – остри и хронични артрити, болест на Бехтерев, постравматични или слеоперативни състояния. Препоръчва се и при подагра по време на пристъпи.

А диклофенак гел?

Както лесно се разбира, тази форма е предназначена за външно приложение. Еднопроцентният гел постига бърз обезболяващ ефект, втрит в кожата при проблеми с меки тъкани и сухожилия, артрози, битови и спортни травми и разтежения, болки в областта на гръбначния стълб (framar.bg).

Често се използва паралелно с медикаменти за перорално приложение, които имат същия ефект. Не трябва да се прилага при наранявания или обриви по кожата.

Не се използва за деца под 12-годишна възраст.

Ефективен ли е на ампули?

диклофенак
Без диклофенак всяка стъпна е мъчение

Течната форма на диклофенак (алмирал) се прилага интрамускулно или интравенозно, като за втория тип лечение има определени професионални параметри и се практикува в болнични условия – по принцип при постоперативни състояния.

Интрамускулното приложение е с добър ефект при бъбречни колики (кризи), като се препоръчват две инжекции със 75-мг медикамент през интервал от 30 минути (framar.bg).

Течната форма на лекарството се използва при остри състояния и изисква медицински контрол. Овладява значително по-бързо болката и потиска характеристиката на възпалителния процес.

С кои други лекарства си взаимодейства добре

Съчетаването на диклофенак с други лекарствени продукти е работа на специалистите и не търпи самодейност и опити на принципа “проба-грешка”. По принцип приемът на диклофенак, както и на други нестероидни противовъзпалителни средства, отчита вероятността от стомашни проблеми и риска от вътрешни кръвоизливи.

По тази причина една от най-често практикуваните комбинации е с медикаменти, които предпазват лигавиците на стомашно-чревния тракт, например ранитидин или омепразол.

При необходимост от по-продължителен прием при хронични състояния с често обостряне, се препоръчва комбинирането на диклофенак с витамини от В-групата: В1, В6 и В12,скоито съдействат за укрепването на нервните пътища и блокиране на възпалителните процеси, както и по-лесно овладяване на болката (revmatologbg.com).

Странични ефекти и опасности

Най-често проявяваните странични ефекти засягат функционирането на стомашно-чревния тракт. Съобщавано е за болки в корема, гадене и повръщане, запек или диария, метеоризъм, вътрешни кръвоизливи, чревни перфорации и провокиране на улцерозен колит.

При най-леки симптоми в тази посока приемът на диклофенак трябва да се прекрати и да се направи консултация със специалист (framar.bg). При продължително вътрешно кървене може да се развие анемия.

Регистрирани са също и оплаквания от главоболие и световъртеж, разстройства на съня и на сетивността, засягане на функциите на панкреаса и бъбреците, отоци, хипертонични атаки и сърдечна недостатъчност.

Противопоказания

Ето при какви случаи диклофенак не трябва да се използва, независимо от болките и страданията – а да се търси алтернативно лечение или друг тип медикаментозно въздействие:

    • – тежки заболявания на бъбреците и черния дроб;
    • – сърдечни заболявания в напреднала фаза;
    • – заболявания на стомашно-чревния тракт, включително гастрит и язва;
    • – алергия към някоя от съставките на медикамента или към други нестероидни противовъзпалителни средства;
    • – при бременни в третия триместър;
    • – за деца под 12-годишна възраст (framar.bg).

Първоначално публикувано на:27.01.2015 @ 11:56

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

фастум гел

Фастум гел или Репарил? Дийп рилийф и другите. Мнения и описание

Как действа лекарственото средство фастум гел, в какви случаи да го използваме. Може ли да …

Едно мнение

  1. Камбурова

    Може ли да кажете дали е противопоказан при прием на 100 град ракия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *