Заболяване ли е нощното напикаване. При мъже какво значи?

Нощното напикаване е една от честите неврози у децата. След третата година повечето от тях вече не се подмокрят нощем.

Разстройството в задържането на урината, или инконтиненцията, е било описано още в зората на медицината, но и в днешни дни то е един от най-разпространените и трудни за овладяване урологични проблеми.

Т.нар. първично незадържане на урината обикновено е предизвикано от дефекти в мускулите на пикочния мехур поради вродени аномалии или травми.

Причините обаче за вторичното незадържане на урината са доста повече – от увреждания на отдели в гръбначния мозък, отговарящи за отделянето на урина, до особености в психиката на човека. Една от най-честите причини за напикаването е стресът. При жените този симптом представлява сериозен проблем в световен мащаб, защото 25% от тях страдат от инконтиненция в климактерична възраст.

Мъжете страдат по-рядко. Най-често състоянието при тях е следствие от аденом на простатната жлеза и прекарана операция.

Дайте мнение и Вие тук!

При жените незадържането на урина е два основни типа:

  1. Напикаване при физическо усилие – кихане, кашляне, тичане, вдигане на тежко – това е т.нар. стрес инконтиненция. Тя се причинява от анатомични промени в женските полови органи, най-вече вследствие на тежки раждания, а също така и възрастови дистрофични изменения, причинени от хормонален дефицит. Лечението е най-често оперативно, но може да се опита и рехабилитация на тазовото дъно.
  2. При втория тип (императивна инконтиненция) се получава изпускане при позив за уриниране. Това се дължи на свръхвъзбудимост на мускулатурата на пикочния мехур. Друг типичен симптом в тези случаи е честото нощно уриниране, което е мъчително, нарушава съня, при силно инконтинентни жени води и до напикаване. Лечението е почти винаги медикаментозно. То включва хормонални препарати (при жени в климактерична възраст), както и специализирано насочено лечение.

При децата причините за нощното напикаване най-често са:

  • незрялост на централната нервна система и на пикочния мехур;
  • задръжка в съзряването на нервната система;
  • действие на психологични фактори и стрес;
  • наследственост;
  • нарушен ритъм в секрецията на антидиуретичния хормон;
  • заболявания на пикочополовата система или инфекция на пикочния мехур.

Напикаването е една от честите неврози у децата. След третата година повечето от децата вече не се подмокрят нощем. Следователно след тази възраст може да се счита за болестно. Някои автори обаче приемат за граница четвъртата година.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какво се пие при неволно изпускане на урина?

Как се излекувах от инконтиненция. Какво се пие при неволно изпускане на урина и нощно напикаване

Нарушение на съня

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *