Незадържането на урина може да съсипе самочувствието на жената

Незадържането на урина или неволното й изпускане често е в резултат на травма или заболяване на отделителната система.

Липсата на контрол върху пикочния мехур поставя човек в неудобно положение, но в много случаи проблемът отшумява чрез подходящи упражнения, конто укрепват мускулите на малкия таз.

Проблемът засяга предимно жените и обикновено се дължи на отслабени мускули около шийката на пикочния мехур (пикочен сфинктер) и началото на пикочния канал, както и на отслабване на мускулатурата на малкия таз, която поддържа матката и пикочния мехур.

Това се получава в резултат на стареене, заболяване (като инсулт), затрудняващо контрола над мускулите, или травма на нервите и мускулите. Други възможни причини са увредена лигавица на пикочния мехур и свръхчувствителност на детрузора (мускул на пикочния мехур, който изгонва урината), водеща до неочакваното му съкращаване.

Най-честият резултат от отслабването на мускулите на шийката на пикочния мехур и на малкия таз е изпускането на урина поради увеличено вътрекоремно налягане, предизвикано от смях, кашляне, кихане, вдигане на тежки предмети или скачане.

Състоянието е широко разпространено сред жените, особено по време на бременност (когато нарастващата матка притиска шийката на мехура и мускулите на малкия таз) и след раждане (когато понякога тези мускули се разтеглят или увреждат).

Възможно е хората и от двата пола да страдат от този проблем, ако са с наднормено тегло. Внезапната и непреодолима нужда от изпразване на пикочния мехур често се дължи на позата, например от седнало в изправено положение. Това може да се случи и през нощта.

Дайте мнение и Вие тук!

Една от причините, обикновено срещаща се в зряла възраст, е повишената активност на детрузора вследствие на препълване на мехура, медикаменти (диуретици, антидепресанти, транквиланти и лекарства за високо кръвно налягане) или пък явен повод не се открива, фактори за императивно незадържане на урина са раздразването на лигавицата на пикочния мехур поради инфекция на отделителната система, прекалено концентрираната урина, заради недостатъчен прием на течности, пушенето, хранителни оцветители, захарта (при нелекуван диабет), кофеинът и алкохолът.

Според изследвания вероятен причинител са и пастите за зъби, имащи флуорид.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Неволното изпускане на урина не е срамно, потърсете лекар

Оказва се, че свръхактивният пикочен мехур съвсем не е рядко срещано състояние. От него страдат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *