Кои успокоителни имат най-малко странични ефекти при депресия?

Как да действаме, когато ни се наложи да се занимаваме с успокоителни лекарства (транквиланти, антидепресанти или транквилизатори) при депресия?

Ако препаратът не е растителен, а химичен, най-добре е да се посъветвате с лекуващия ви лекар, преди да го купите и използвате. Ако отидете в аптеката, фармацевтът може да ви излъже от личен интерес.

От билковите успокоителни лекарства за предпочитане са хомеопатичните. Има и много стари, проверени през годините билкови рецепти против всякакъв вид болежки. Ще ви предложим една от тях.

Заливате половин буркан ситно нарязани листа от билката валериана със спирт. Оставяте да постои така 24 часа и отваряте капачката на буркана.

Настойката не се приема вътрешно, нито е за мазане, просто се диша над буркана така, че изпарението да може да попадне в ноздрите. Достатъчни са от 8 до 10 вдишвания за да се тушира болката.

Валерианата помага не само при сърдечни болки, а и при много други. Тя действа и болкоуспокояващо и подобрява тонуса, но прекаляването с употребата на отвара от тази билка води до възникване на депресия.

Още за лекарствата, наречени успокоителни

Тези, които редовно приемат невролептици и транквиланти, дори и по предписание от лекар, винаги рискуват да се разболеят от болестта на Паркинсон.

Впрочем транквилантите не трябва да се предписват на хора с творчески професии. С такива лекарства те губят остротата на възприятията си. Например, ако на Ван Гог са давали такива таблетки, той нямаше да си отреже ухото, но и нямаше да нарисува своите шедьоври.

Дайте мнение и Вие тук!

Видове депресия

Депресията е два вида: ендогенна и екзогенна, тоест – вътрешна и външна. Втората обикновено се появява след тежък стрес, свързан с житейски обстоятелства. Пациентът винаги е с потиснато настроение, почти няма светли промеждутъци и нищо не му е интересно. У него царят само напрежение, страх и болка. Ако не се обърне навреме към лекаря, пациентът може да стигне до лудост.

Как се лекува депресията?

Сложно е да се лекува ендогенната депресия, защото е предизвикана от болести на вътрешните органи.

Като следствие от това заболяване възниква недостиг на химичните вещества на удоволствието – ендофрините. Само специалист може да различи едната депресия от другата.

“Фигурин

Изключително важно е пациентът да не се слага веднага в списъка на психо-болните, а да се открие от кой вътрешен орган е възникнало заболяването му. Тоест, къде е огнището, от което тръгва болестта?

Лечението на това огнище трябва да започне веднага, а когато вътрешният орган се стабилизира, може да се започне и с лечението на депресията.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Противопоказания на Мелатонин Релакс Форте.

Мнения за Мелатонин Релакс Форте, Амброз, Плюс и др. Противопоказания

Противопоказания на Мелатонин Релакс Форте. Мнения за Мелатонин Релакс Плюс. Странични ефекти от мелатонин 3 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *