червени петна по лицето и тялото
тъмни петна по кожата и сърбеж и по дупето

Петна по тялото. Червени петна по лицето, грапави и кафяви – по кожата. Какво е това?

Как лекарите правят диагностика по кожата от пръв поглед? Какво означават червени петна по лицето? Грапави кафяви петна по кожата. Тъмни петна по дупето и сърбеж? Всичко това казва нещо съвсем определено!

Какво означават червени петна по лицето, тялото, на гърдата или по краката, бели петна по кожата, кафяви петна и червени точки, бели точки по кожата с или без сърбеж и други симптоми в нашата подробна статия за диагностика по кожата!

Поставянето на вярна диагноза е повече от половин лечение.

Често пъти точната диагноза е „закодирана“ в кожата – трябва само да се вгледаме по-внимателно.

И всеки добър лекар може да каже от какво страдате само с един поглед.

Поставяне на диагноза по кожата

Правилното диагностициране е доста трудна работа и не случайно добрите диагностици не са толкова често срещани.

Има обаче някои признаци, по които дори ние, лаиците, можем да се ориентираме кога да потърсим специалист.

Тъй като кожата е човешкият орган с най-голяма площ, а и с най-голяма чувствителност, нейното състояние ни дава представа за здравословното състояние на организма.

Реакциите и промените на кожата са предупреждение за редица болести в организма.

Какво означават: бели петна по кожата

Белите петна по кожата се дължат на липса на меланин или пък на по-малък брой на кръвоносни съдове в дадения участък по рождение или придобити, поради автоимунно заболяване – витилиго.

 • Причината може да бъде и гъбична инфекция.
 • Разноцветен лишей (Pityriasis versicolor) – причинява се от размножаване на дрождевата гъбичка Pityrosporum orbiculare. Това е нормален обитател на кожата, като при определени обстоятелства като прекомерно изпотяване, свръхомазняване, определени климатични условия или високите температури през лятото може да доведе до развитието на кожно заболяване познато като разноцветен лишей
 • Друга възможна причина е екзема. Винаги, когато бялото петно нараства по размер или са появяват и други петна по други части на тялото, е необходимо да са направи консултация с лекар.
 • Хиперпигментация – характеризира се със загуба на цвета на кожата в определени участъци. Това се случва, когато меланоцити (пигментни-произвеждащи клетки на кожата) са изчерпани или когато аминокиселината тирозин намалява. Това намалява и производството на меланин. По този начин, белите петна по кожата се дължат на изчерпване на меланин в кожата.
 • Липса на хранителни вещества – непълноценното хранене може да доведе до появата на бели петна поради липсата на калций, витамин Д и витамин Е. Тези петна са безобидни, но са ясен сигнал ,че трябва да промените начина си на хранене.

Какво означава: Червени петна (зачервяване)

диагноза Червени петна по кожата са важен диагностичен признак. Те може да се дължат както на алергична реакция, така и на хранително отравяне или кожно заболяване.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

В някои случаи причините за тях са психически – проява на нервност, притеснение, срам и др. подобни, които предизвикват артериална хиперемия. Червени петна по лицето, запазващи се дълго, често се дължат на сърдечно заболяване.

Понякога причината за такива петна е системна злоупотреба с алкохол.

При малки деца обикновено се появяват червени петна по цялото тяло при вирусни инфекциозни заболявания като шарка.

Дребна шарка морбили: Симптоми при деца и възрастни. Лечение, снимки

Много често алергична реакция е причина за поява на червени петна, предимно по гърдите, корема и бедрата, а по лицето – като отоци по устните и очите. Тези обриви могат да са и с подутини. Това е изключително опасно и живото застрашаващо състояние и медицинската намеса трябва да е незабавна.

Различни видове лишеи причиняват петна с различни размери, по-червени в краищата и белезникави в средата, понякога с фина коричка.

Понякога болести, предавани по полов път предизвикват червени петна в областта на корема.

Псориазисът също се характеризира с дебели червени петна, покрити с бели или сребристи люспи. Появяват се върху скалпа, лактите, коленете и долната част на гърба.

Розацея е възпаление на лицето, което включва появата на зачервявания по носа, устата, бузите и скалпа, Като причините могат да са свързани с проблеми като гастрит и колит, намалена секреция на жлъчния мехур и др.

При всички подобни случаи най-добре е да се направи консултация с лекар.

Какво означават: Кафяви петнадиагноза

Различават се няколко типа кафяви петна.

 • На първо място, предизвикани от гъбички. Те могат да засегнат цялото тяло през лятото, а през зимата избеляват.
 • Вторият тип са вродените – бенки. За тях е опасно слънчевото влияние, което може да предизвика развитието им към кожен меланом и рак на кожата. Затова е особено важно те да бъдат периодично наблюдавани от лекар. Ако забележите, че бенките по тялото ви променят формата и големината си, незабавно се обърнете към лекар.
 • „Старчески петна“  – това е вид кожна пигментация и се дължи на високо количество токсини в тялото и голямо количество свободни радикали. Те не са релефни и имат правилни очертания за разлика от раковите образувания, които са релефни и с неправилни контури.

Какво означават: Тъмни петна

Тъмни петна по лицето и тялото в повечето случаи се появяват при временни нарушения на пигментацията на кожата, при смяната на сезоните, когато има промяна на силата и интензивността на слънчевото облъчване.

Дайте мнение и Вие тук!

В други случаи тъмните петна по кожата се дължат на временни нарушения на обмяната на веществата, при което се стига до недостиг на някои витамини и минерали. Трета група причини се крият в заболяване на някои от вътрешните органи и в тези случаи тъмните петна са сигнал за нуждата от сериозно лечение. Премахването на петната в тези случаи може да стане само при излекуване на основната болест.

Какво означава: Белене на кожата

Белене на кожата е признак, който много често сигнализира за заболяване, изискващо незабавно внимание.

На първо място това може да е сигнал за сериозен недостиг на витамин Д или А. В тези случаи кожата на дланите и на китките се бели на малки люспи.

мнения, отзиви, коментари, форум

При задълбочаване на състоянието е възможно наличие на нарушено кръвообращение, гъбички или липса на никотинова киселина. При всички случаи е нужна консултация с дерматолог.

Какво означава: Мазна кожа

диагноза Мазната кожа сигнализира за повишена дейност на жлезите с вътрешна секреция. Може да се наблюдава както в периода на полово съзряване, така и при бременност. Понякога причината са смущения в храносмилателната система (например запек), както и чернодробни и някои нервни заболявания (Паркинсонова болест).

Червени точки по кожата

Червени точки по кожата може да са признак на чернодробно заболяване. Срещат се и при някои видове левкемия.

Сърбеж на кожата

Сърбеж на кожата също може да е признак на заболяване. Ако това не са дължи на суха и чувствителна кожа, е необходимо да се направи консултация с алерголог и дерматолог.

Възможно е да става дума за псориазис, контактен дерматит, алергичен дерматит или екзема.

Има случаи, в които сърбежът по кожата може да е индикация за наличието на диабет, за това е добре да се направят обстойни изследвания.

Какво означава: Атопична кожа

Атопичната кожа се характеризира с хаотични обриви и увреждания по цялата кожа, което показва , че не се касае за кожно заболяване, а за такова на целия организъм.

диагноза При атопичен дерматит е налице повишена склонност от възпаление на кожата, носната лигавица и белите дробове. Наблюдава се зачервяване на кожата, могат да се появят мехурчета, кожата да се подмокри, удебели и лющи. Преди обрива се появява сърбеж.

Какво означава: Суха кожа

Сухата кожа може да е както проява на заболяване, така и да се дължи на сух въздух, продължителен и горещ душ, неподходящ сапун, някои лекарства, като диуретици, лекарства за лечение на високо кръвно налягане, за лечение на акне и др.

Причините могат да се крият в хормонално заболяване, кожни заболявания като псориазис и екзема, диабет, хранителни разстройства, заболявания на щитовидната жлеза. Фактор за изсушаване на кожата много често е и напредналата възраст.

Гъбички и лишеи по кожата

Често пъти точната диагноза е „закодирана“ в кожата
Често пъти точната диагноза е „закодирана“ в кожата

Разнообразни промени по кожата на тялото предизвикват гъбичките и лишеите.

Лишеите се характеризират с промяна вида на кожата в определени участъци, необичайна пигментация, поява на люспи, груба и нееластична кожа.

Лишеите могат да се появят под влияние на атмосферни влияния.

Лишеите се причиняват от гъбички при нападане на космите, най-често на главата, но често и по тялото. Подобен лишей обикновено нараства бързо към периферията и трябва да се вземат спешни мерки.

Гъбичките засягащи епидермиса, предизвикват пъстроцветен лишей, който води до петна с различна форма, цвят и големина по тялото. Основният проблем при него е козметичният. Лечението е бавно и не бива да се отлага.

Лишеи и проблемна кожа: сигурни начини да се справим

За Руслана Василева

Прочети още

Болест на Дегос bolest-na-degos

Болест на Дегос или Кохелмайер-Дегос

Болест на Дегос, известна още като болест на Kelmeier-Degos или злокачествена атрофична папулоза, е изключително …

8 Мнения

 1. Може ли някой да ми каже при кои е ходила жената от клипа аз имам подобни симптоми и искам да пия билки

  • Лекар.БГ

   Ходила е при лечителя Никола Алексиев от Плевен. Потърсете го в Гугъл по името и лесно ще го намерите!

 2. Мария Суроджийска

  майка ми има рак на дебелото черво и много кърви както ходи по-голяма нужда може ли да се спре кървенето и как?

 3. Имам бели правилни гладки кръгли петна по краката. Няма болка и. И сек ет. Просто като белег или място без пигмент. Диабетър 2 до 3 мм. МолМоля за коментар.

 4. Zdraveite interesuva me ima li lek sre6ty kafiavi petna po liceto

 5. Румяна Маринова Сидова

  Интересувам се от лечението на червен ирландски лишей. Ще Ви бъда много благодарна, ако ме насочите към определена клиника или лекар дерматолог. Предварително Ви благодаря!

 6. Здравейте някой може ли да ми помогне моля ви имам педна подмишниците те какво да си зема за да се махнат

 7. Здравейте, интересувам се за едно момиче на около 30г. . Много странно ми стана като ведях че по тялото и започнало да се поевява големи кафеви петна.Искам да питам как може да и помогна, има ли личение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *