елда
Елда е една от храните, които можете да включите в режима си за отслабване

Елда – безценна храна за вашето здраве и фигура

Ако не сте чували за елда (гречка), то е време да се запознаете с една от най-полезните храни познати на човечеството – Вижте Топ 20 ползи и рецепти! Защо се отслабва. При диабет. При високо кръвно. При анемия. При гастрит. При газове. При камъни в жлъчката. При разширени вени. При хемороиди. При целулит. При запек. При подагра. За нормален хемоглобин. Против рак. Прочистване на черен дроб. При холестерол. За бъбреци. При сърдечна недостатъчност. За щитовидна жлеза. При ревматизъм. При нефрит. Противопоказания. Кога е вредна.

Елда е една от храните, които можете да включите в режима си за отслабване и, за да си набавите едни от най-необходимите хранителни вещества. При кои заболявания помага и как да си я сготвите ще ви представим в този текст. В началото по-общо, а по-надолу и в подробности!

Какво е елда (гречка) и за какво помага?

Елдата е зърнена храна, известна някъде като „черен ориз”, другаде като „черна пшеница”. В Югоизточна Азия се отглежда отпреди 6000 години. Особено популярна е в Русия, където я наричат гречка. Кашата от гречка е една от любимите гарнитури в Русия.

Тя се цени заради хранителната й стойност, а полезните й свойства се дължат на богатото съдържание на протеини, около 14 %, на мазнини, захар и фибри. Богата е на витамини – А, В, Е, и РР, на желязо, калций, фосфор, йод, бор магнезий и цинк. Съдържа и органични киселини – лимонена и ябълчна и не съдържа глутен.

Французите смятат за много полезен медът, произведен от елда, особено при простуда и грип.

Елдата е много подходяща храна за спортуващи, тъй като увеличава мускулната сила и издръжливост. Богатото й съдържание на флавоноиди подпомага борбата със стареенето на клетките.

Високото съдържание на магнезий спомага профилактиката на сърдечно – съдовата система, борбата с високия холестерол и хипертонията. Наличието на богат набор от витамини и минерали е особено полезно за кожата, ноктите и косата. Отразява се благоприятно на хора с нарушена перисталтика, поради наличието на пектин и фибри.

Стабилизира кръвната захар. Полезна е за доброто функциониране на черния дроб и панкреаса, поради наличието на желязо и лецитин. Подробно ще разгледаме ползите от нея и приложенията й по-долу.

Макар и рядко, може да предизвика алергична реакция.

В миналото, поради хранителната се стойност елдата е била основно храна на по-бедните слоеве. Днес тя е популярна най-вече с благоприятното си въздействие, включително е като диетична храна за редуциране на теглото.

Да обобщим: Здравословни ползи от елдата

  • Източник на здравословни протеини
  • Високо ниво на рутин, който подпомага намаляването на кръвното налягане
  • Подобрява храносмилането
  • Не съдържа химикали
  • Съдържа голямо количество фолиева киселина, белтъци и аминокиселини и може да се бъде заместител на месото
  • Не съдържа глутен!

В подробности ще разгледаме ползите от елдата по-долу, като посочим точните рецепти, с които да си помогнете във всеки конкретен случай.

Диета за отслабване с елда и кисело мляко

Демир бозан за безсъние

Диета с елда и кисело мляко се смята за една от най-здравословните, тъй като не причинява остър глад и дава ефект в продължение на 1-2 седмици. Освен това диетата е много проста.

Накисва се 1 чаша елда с чаша и половина вряла вода, престоява покрита през нощта и се консумира през следващия ден, смесена с нискомаслено кисело мляко или самостоятелно, половин час след което се пие айрян. Разбира се, по време на диетата не се консумира захар, сол, подправки, сосове.

Каша от елда

Каша от елда е най- известният начин на консумацията й. Тя може също да се добавя към супи и различни ястия, включително десерти и да се консумира с мляко и плодове.

Каша от елда се приготвя лесно само с елда, масло и сол. 250 г елда , добре почистена и измита, се залива с 300 г кипнала вода. Вари се около 20 минути на тих огън под капак. След като поеме водата, се прибавя 60 г масло и се посолява. Съществува и вариант без варене, като ездата се залива с вряла вода и престоява една нощ, добре покрита. На сутринта се овкусява с масло и сол.

За вегетарианците елдата е пълен заместител на месото. Тя не натоварва храносмилателната система, поради наличието на пектин.
Елдата може да се прибави в ястия, като пълнени чушки, мусака,супи и др. подобни, като заместител на ориза, като предварително се накисва. В супите е добре след сваряване да се пасира.

Салата с елда – вкусно и полезно

елдаВсе по-популярни стават салатите с елда. Те могат да бъдат топли и студени.
Топлата салата се приготвя от 150 г сварена елда, задушени в зехтин лук, морков и гъби печурки, подправени със скилидка чесън, чер пипер, сол и течна готварска сметана.

Свежа салата от елда може да се приготви с разнообразни продукти, като зелена салата, домати, чушки и др. Задушената елда се подправя пожелание със соев или друг сос и се прибавя към останалите съставки, които могат да са кашкавал, лук, маслини, сметана, орехи.

Състав. Семена и отглеждане на елда

Елдата се отглежда сравнително лесно, но трябва да се има предвид, че е чувствителна към ниски температури, а и към много високи.Най-добър за нея е температурният интервал от 10 до 25-30 градуса . Зле й се отразява и недостигът на влага, поради което е най-добре да се отглежда около водоеми и гори, на почви с по-висока влажност.

В площите, където расте елда, не виреят бурени. Това я прави особено подходяща за екологично земеделие, тъй като не се налага третиране с изкуствени торове.

Семена елда за посев могат да се намерят в клоновете на Сортови семена и в Интернет-магазини, а семена за покълване се предлагат в аптеките.

Рецепти с елда за бебета

Елдата, като заместител на месото и несъдържаща глутен, е подходяща за бебета.Една примерна рецепта за бебе над 7 месеца : сварена 10-15 минути една част елда с две части вода, оставя се да набъбне около 10 минути, след което се смесва с обезсолено сирене и краве масло и се намачква добре.

Друг вариант, отново за бебета на 7 месеца е:

  • сварете един средно голям морков
  •  добавете 30 г и варете с моркова
  • обелете и настържете една ябълка и добавете към моркова и елдата и намачкайте добре
  • добавете 40 мл адаптирано мляко
  • разбъркайте добре кашата

елдаЕлда със сирене

  • Залейте ½ к.ч елда с 1 к.ч вода и варете 15 минути
  •  След като е готова задушете под капака за 15 минути
  • Добавете сирене и масло и намачкайте

Бланширана и еко елда

Елда е една от храните, които можете да включите в режима си за отслабване
Елда е една от храните, които можете да включите в режима си за отслабване

Освен че е екологично чиста храна, елдата все още не е генно модифицирана.
Препоръчва се да се купува светла елда. Тъмната елда е бланширана или обработена по друг начин, при което губи голяма част от ценните си качества.

Защо се отслабва

Как и защо се отслабва с елда? Този великолепен продукт (англ. Buckwheat, лат. Fagopyrum) не случайно е сред предпочитаните в програми за редукция на теглото.

Семената на тази полезна храна, погрешно смятана за зърнена култура, са бедни на въглехидрати – 30%, и мазнини – само три на сто (zajenata.bg). Същевременно са истинска съкровищница на витамини, микроелементи и фибри. Приемът на добре приготвената елда засища задълго и не създава проблеми заради калориите, стига да не се увличаме в сосове, добавки и овкусители. Храненето с елда дава много на организма, без да натоварва тялото излишно и без да е изпитание за метаболитните процеси в организма.

При диабет

Менюто на един диабетик непременно трябва да включва елда под различна форма. Ниското съдържание на въглехидрати без съмнение я прави подходяща за хора с този вид здравословни проблеми (puls.bg). Същевременно в хранителната елда се съдържат 16% растителни протеини, които са лесни за усвояване. Да не пропускаме и незаменимите аминокиселини аргинин и лизин, други киселини – ябълкова, лимонова и оксалова, благодарение на които по-лесно се контролират стойностите на кръвната захар.

Интересно е това, че при диабет се препоръчва мед от цветовете на елда: медът от елда е с високо съдържание предимно на фруктоза и може по-спокойно да се консумира при диабет от втори тип. Счита се също, че колкото по-тъмен е този мед, толкова по-голяма е ползата от него за диабетиците (puls.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Букетът от витамини и микроелементи допринася за нормализиране на функциите на панкреаса, баланс на инсулина и енергийно равновесие при захарна болест.

При високо кръвно

Полезната елда е сред храните, препоръчвани на хипертоници. Нейното съдържание и особено ниският процент мазнини и наличието на много фибри я правят добро и ефективно средство за регулиране на артериалното налягане. Храненето с елда предотвратява отлагането на мастни плаки по стените на кръвоносните съдове, което намалява пропускливостта им и е една от причините за хипертонични пристъпи. Магнезият от полезната елда действа отпускащо на кръвоносните съдове, което също подобрява кръвотока и не допуска повишаване на кръвното налягане.

Кръвоносните съдове съхраняват еластичността и пропускливостта си, подобрява се кондицията на малките кръвоносни съдове – това е важно за храненето с кислород на периферните зони. Най-сетне, при включването на елда в менюто хората с хипертония балансират холестериновите стойности в кръвта си, което позволява добър контрол на кръвното налягане и предпазване от инфаркти и инсулти (zdrave.org).

При анемия

елда
При кои болести помага чудесната елда?

Вече знаем, че храните с елда внасят в организма добри количества желязо. Това е и една от причините с елда да се приготвят бебешки храни (puls.bg). Споменатият мед от елда също е с високо съдържание на желязо и витамин С и това го прави подходящ за профилактика на желязодефицитната анемия.

При хора, които вече са развили желязодефицитна анемия и приемат определени препарати, специалната диета подкрепя възстановяването и неутрализирането на споменатия дефицит. Менюто с елда е отличен вариант за такова лечебно хранене.

При гастрит

Специалната оздравителна диета при гастрит, популярна като 1Б, препоръчва ограничаване или отказ от зърнени – пълнозърнести храни и варива. Култури като овес и елда обаче могат напълно да компенсират потенциалните дефицити, които ограниченията налагат. Чрез хранене с елда във всяка форма – семена, каши, добавки с брашно от елда – организмът независимо от неприятния гастрит ще продължи да получава лесно усвоими протеини, фибри в недразнещо състояние, микроелементи – включително желязо, витамини –заедно с важния за стомашната лигавица витамин Е (revita.bg).

При газове

Въпреки несъмнените си ползи, чудесната елда не е за всеки стомах. Заради високия си процент фибри тя трябва да се избягва при хроничен колит, болест на Крон, синдром на раздразненото дебело черво. Хората с проблеми на чревния тракт трябва да са наясно, че в някои случаи храненето с елда може да увеличи склонността към образуване на газове и спазми и е разумно да си спестят подобни неприятни преживявания (mydelicious.info).

При камъни в жлъчката

Камъни в жлъчката – това е достатъчно сериозен здравословен проблем, който тормози и разболява още вътрешни органи. Наличието им може да създаде критични за живота ситуации, да съсипе черния дроб и панкреаса. Проблемът може да се избегне чрез здравословно хранене, в което на всяка цена трябва да се включи елда. Похапването на елда засища, без да натоварва с мазнини и токсини. Задоволява се протеиновият глад, което позволява да се ограничи приемът на месо и някои млечни продукти. Специалистите съветват при жлъчни проблеми продуктите с елда на всяка цена да се включват в менюто, тъй като съдействат за оздравителните процеси в жлъчката и черния дроб, подобряват пропускливостта на жлъчните канали и неутрализират причините за конгрегиране на жлъчни камъни (blitz.bg).

При разширени вени

Знаем, че едно от добре представените съдържими в елда е рутинът. Рутин – това е компонент, който поддържа еластичността на кръвоносните съдове (framar.bg). Благодарение на него се подобрява пропускливостта на капилярите, “прибират” се разширените вени, цялата кръвоносна система действа пълноценно.

За прием на достатъчни количества рутин е достатъчно да си правим до четири чаши дневно запарка от елда. Ето как: чаена лъжичка семена се заливат с чаша вряла вода и оставяме на огъня за не повече от една минута. След 15 минути прецеждаме и изпиваме наведнъж, на глътки.
За всеки прием се прави прясна запарка.

При хемороиди

Неслучайно специалистите препоръчват елда в менюто при хемороиди. Това е заради ценния полифенолен антиоксидант рутин – вече стана дума за него. Благодарение на рутина се съхранява добър тонус на венозната система; този компонент от чудодейната елда предотвратява образуването на съсиреци, застой на кръвта във вените и образуване на хемороиди. За профилактиката на хемороидните състояния имат значение и фибрите в зърната елда, благодарение на които е налице добра чревна перисталтика и се избягва хроничният запек – една от причините за поява на хемороиди (zdravoslovni-hrani.net).

При целулит

Консумацията на елда подобрява тонуса на кръвоносните съдове, включително на капилярите. Редовното й включване в менюто оптимизира движението на телесните течности – кръв и лимфа; така се преодоляват възможните застойни състояния и се неутрализира една от причините за появата на целулит. Както вече знаем, чрез елда даваме на организма си лека, лесно усвоима храна с ниско въглехидратно съдържание, богата ва аминокиселини и витамини, на микроелементи и фибри. Този продукт на здравословното хранене е шанс за здрава кожа, коса и нокти – предотвратява появата на целулит или подобрява състоянието на вече наличната портокалова кожа (kozmetikata.com).

При запек

Елда в менюто намалява опасността от запек. Препоръчва се каша от елда или запарена елда с растително масло. Това е сигурно средство за активиране на чревната перисталтика – споменатата елда има високо съдържание на фибри, а добавянето на мазнина подобрява допълнително ефективността й.

Запарената елда на закуска е чудесно начало на деня: пригответе я от вечерта, като залеете една чаша добре измита елда с чаша и половина вряла вода. Оставете я за цялата нощ в похлупен съд, а на сутринта хапнете от нея, след като изпиете чаша топла вода с прясно изцеден лимонов сок (framar.bg).

При подагра

Сред препоръчваните храни при подагра основателно е включена и елда. Препоръчва се като съставка от пресни салати или на млечна каша, която се приготвя така: една чаша елда се вари в малко вода на водна баня, като се бърка постоянно в продължение на 20 минути. В получената гъста маса се добавят чаша и половина – две прясно мляко, малко сол и малко краве масло. Полезната елда балансира метаболизма и съдейства на организма да се освободи от поетите с други храни пурини, причиняващи болезнените кризи (zdrave.org).

За нормален хемоглобин

Желязото е важен компонент в синтеза на хемоглобина – онзи протеин, който балансира здравето и гарантира т.н. силна кръв. Високо съдържание на желязо дават на клетките ни храните с елда, под всякаква форма. Потребностите от желязо в различни възрасти могат да се набавят при подходящо здравословно хранене; то е необходимо и на бебета, и на възрастни. Не е случайно това, че в последно време се препоръчва в бебешкото меню да се въведе брашното от елда заради чудесния състав на културата, особено заради важното за хемоглобина желязо (gotvach.bg).

Против рак

Варена елда под формата на булгур подкрепя организма при лечение от злокачествени заболявания. Елдата съдържа мощния природен антиоксидант кверцетин, който е в състояние да съдейства за създаването на бариера срещу злокачествено израждане на клетките (blitz.bg). Това съдържание в продуктите с елда ги прави подходящи в състава на профилактични програми, но и като активно лечебно средство в комплексни програми за възстановяване на организма след лечение от рак – включително хирургична интервенция, химио- и лъчетерапия.

Прочистване на черен дроб

Коментираната елда е сред продуктите, с чиято помощ може да се прочисти черния дроб от токсини и остатъци от разпада на хранителните вещества. Една от хранителните съставки, които натоварват прекомерно чернодробните клетки, е глутенът. Елдата не съдържа глутен, поради което е доба алтернатива за освобождаване на черния дроб от грижата за преработването му (lechenie.bg). В периодите за прочистване на черния дроб могат да се прилагат различни работещи програми. Същевременно замяната на зърнените храни, включително хляба, с продукти от елда, осигурява едно постоянно прочистване на най-важния филтър на организма. С брашно от елда могат да се правят печива, вкл. палачинки и питки.

При холестерол

Най-доброто присъствие на елда във връзка с високия холестерол е използването на брашно от елда. То притежава способността да “обира” мазнините и да предотвратява състояния, свързани с този висок показател – заболявания на кръвоносните съдове, рискови епизоди от рода на инфаркт, образуване на камъни в жлъчката и др. (puls.bg).

За бъбреци

Елдата е една от разрешените храни при бъбречнокаменна болест. Препоръчват я при наличието на оксалатни камъни (rozali.com). Включването й в здравословно меню помага на организма да балансира компонентите на телесните течности и да редуцира киселинността им.

При сърдечна недостатъчност

Диетите с елда са истински дар за сърдечно-съдовата система, тъй като коментираната култура поддържа тонуса и еластичността на кръвоносните съдове, балансира функциите на сърдечния мускул и предотвратява сърдечна недостатъчност (zelenazemia.com). Тук отново трябва да припомним, че чрез елда се поддържат ниски стойности на холестерола. Специално внимание изискват флавоноидите, рутинът, цялата система от антиоксиданти, които съхраняват сърдечното здраве. Не без значение е съдържанието на магнезий, благодарение на който кръвоносните съдове се отпускат и гарантират добро кръвоснабдяване във всички зони на тялото.

За щитовидна жлеза

Сред комплексните ползи от консумацията на елда е и регулирането на функциите на щитовидната жлеза. При здрава щитовидна жлеза елдата има по-скоро профилактично действие, като подобрява цялостно кръвообращението и създава условия за нормална дейност на жлезата. При хипофункция на хормони от щитовидната жлеза храненето с елда съдейства за по-пълноценна терапия в комплекс със специфични медикаменти (blitz.bg).

При ревматизъм

Брашното от елда се препоръчва като съставка от лечебно хранене при ревматизъм и артрит. Комплексът от антиоксиданти и витамини, които съдържа, съдействат за овладяването на възпалителните процеси и облекчават симптоматиката на тези групи заболявания (biosviat.com).

При нефрит

Лечебната диета при нефрит има за цел да осигури щадящо за бъбреците хранене и да съдейства за бързото извеждане от организма на токсини, шлаки и излишни течности. Налагат се ограничения върху приема на въглехидрати, протеини и мазнини и в това отношение кашата от елда се оказва отлична възможност – с богато съдържание, но без тежките животински протеини, с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини (framar.bg). При ограничения прием на хлебни изделия и тестени закуски храните с елда са добра алтернатива, за да не се допуснат дефицити от важни компоненти в храненето.

Противопоказания. Кога е вредна

Има ли случаи, в които храненето с елда е вредно? Оказва се, че има: диетите с елда не се препоръчват за хора с язва на стомаха и дванадесетопръстника, не са подходящи при бременност и кърмене (hotnews.bg). Елдата може да навреди, ако се консумира в големи количества – тогава има риск да провокира фоточувствителност (nanocom-bg).

Първоначално публикувано на:14.01.2015 @ 15:42

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

7 Мнения

  1. инж. Цветанка Владова

    Този продукт се оказва подходящ за мен, като хипертоничка и с наднормено тегло.
    Вашата статия е полезна- видях днес да се продават опаковки елда, разбрах ползата реших- ще си купя!

  2. Не е вярно, че не е позволена при бременност и кърмене – НАПРОТИВ! Елдата се препоръчва при бременност, защото набавя всичко необходимо. Руските народи ядат мощно елда по време на бременност, даже задължително!

  3. Здравейте, накиснах елда в хладка вода и я забравих така за около 20 часа. Според вас има ли проблем да я консумирам след толкова часове, или да я изхвърля?

  4. Имам и двете язви – мога ли да консумирам брашно от елда а не самите семена

  5. Марийка

    Може ли да се консумира при АНЕМИЯ иНИСКО КРЪВНО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *