аденом на простатата
При съмнения за аденом на простатата не отлагайте консултацията с лекар!

Аденом на простатата – кое е успешното лечение

Симптоми на аденом на простатата. Билки и билково лечение. Лазерна терапия при аденом на простатата

Ако страдате от това толкова много разпространено заболяване – увеличаване на простатната жлеза – поразяващо половината от мъжете над 50-те, шепа тиквени семки дневно могат да ви помогнат.

Тиквените семки съдържат аминокиселините аланин, глицин и глутаминова киселина. В строго контролируем опит тези аминокиселини в чист вид намалявали основните симптоми на увеличаване на простатата при 45 мъже: с 95% се намалило нощното уриниране, с 81 % се съкратили позивите за уриниране и със 75% – честотата на уриниране.

Други средства за лечение на простатата са семената от краставица, диня, сусам, соя, ленено семе, бадем, орехи и фъстъци. Смилат се заедно с тиквените семки до получаване на еднородна маса. Полученото “масло” за аденом на простатата се взема по 30 г дневно или 2 ч. л.

Симптоми на аденом на простатата

Кое може да накара един мъж да потърси лекар специалист заради съмненията си, че има аденом на простатата? Кои са симптомите на това заболяване?

При аденом на простатата (доброкачествено уголемяване, хиперплазия) оплакванията са свързани най-често със смущения при уринирането. Нарастващата тъкан на простатната жлеза притиска уретрата и причинява някои промени в пикочния мехур. Възможно е обаче да липсват оплаквания и самият пациент да бъде изненадан от разкритието, че страда от аденом на простатата. Симптомите се проявяват постепенно, но понякога най-изненадващо уринирането става невъзможно (puls.bg). Най-често симптомите за аденом на простатата са:

  • затруднения в уринирането: трудно начало на процеса, колеблива и прекъсваща струя включително сутрин;
  • чести позиви за уриниране, многократно отделяне на малки количества урина нощем;
  • намалено количество на отделяната урина;
  • продължаващо, неконтролирано отделяне на урина на капки, след като актът е приключен.

Внезапното блокиране на възможността да се уринира е познато като остра задръжка на урината (ретенция). То се случва при развит аденом на простатата, който не е лекуван и е налице ограничен просвет на пикочния канал. “Запушването” се провокира от приема на някои медикаменти – за настинки или алергични пристъпи, при ниски температури или прием на по-голямо количество алкохол.

Споменатите симптоми насочват именно към аденом на простатата, но могат да са свързани също с възпалителни или злокачествени процеси. Тъкмо по тази причина всяко подобно оплакване си струва да се консултира с лекар – колкото по-рано, толкова по-добре. Аденом на простатата се лекува успешно, но както при всяко заболяване е важно да се започне навреме. При доброкачествена хиперплазия или аденом на простатата нелекуваната жлеза може да причини увреждания на уретер, на пикочен мехур или бъбреци, тъй като задържането на урина – то е неизбежно при заболяването – създава условия за инфекции.

Билки и билково лечение при аденом на простатата

аденом на простатата
Диагнозата аденом на простатата определя точно лечение

Не случайно започнахме с тиквените семки: те доказано имат положителна роля при лечението на аденом на простатата. Както при всяко билково лечение – на успех може да се разчита при упорито и продължително изпълнение на рецепти и спазване на правила за прием на билкови продукти.

аденом на простатата
При съмнения за аденом на простатата не отлагайте консултацията с лекар!

Кои билки са полезни при аденом на простатата? Популярен е готовият продукт “Царски билки за мъжа” (framar.bg). Съдържа див кестен, екстракт от златен корен, прополис, семена и корени от коприва, тетра, ветрогон, гинко билоба, полен. От този билков сироп се приема два пъти дневно по 5 до 10 мл, разтворени в сок.

Дайте мнение и Вие тук!

Ще се изненадате да узнаете какво разнообразие от билкови рецепти за аденом на простатата витаят в мрежите! Вижте една от десетте изпитани рецепти на zdraventer.com, която успешно може да се приготви в домашни условия:

“Демир

В 500 мл вода се сипва чаена чаша ечемичени зърна – вари се, докато течността остане наполовина. Прави се и втора отвара от два литра вода, в която се сипват две супени лъжици семе от пъпеш, по една супена лъжица царевична свила, листа от бяла бреза и корени от магданоз, един стрък репей. Втората смес се вари само две минути. Отдръпва се от огъня и й се добавя една супена лъжица мечо грозде, след което се връща да поври още една минута. Двете отвари се прецеждат и смесват. Новата “двойна” отвара се пие по три пъти на ден преди хранене – всеки път по една кафена чашка.

Особено важен при билковото лечение, пък и изобщо, е режимът на живот и хранене. Трябва да се избягват стресови ситуации, да няма преохлаждане и измръзване на тялото, да се забравят пикантните и силно солени и подлютени, мазни храни. Алкохолът също е противопоказен.

Лазерна терапия при аденом на простатата

аденом на простатата
Билките доказано помагат при аденом на простатата

При разраснала се тъкан на простатата, когато други, консервативни терапии и лечение с билки не дават резултат, единствено решение остава отстраняването на хипертрофиралата жлеза. Съвременната медицина може успешно да лекува аденом на простатата чрез лазер, включително т.н. зелен лазер (hillclinik.com). При лазерната терапия по принцип се отстранява ненужно разрасналата се тъкан, което решава трайно проблемите със задържане и неконтролирано изпускане на урина. Лазерното отстраняване спестява всички болки и рискове на класическата хирургия, а вариантът зелен лазер съкращава драстично времето за възстановяване след интервенцията.

Модерната технология буквално изпарява тъканта, като освобождава трасето на урината и спасява от всички описани неудобства. По данни от специализирани сайтове някои пациенти са в състояние да се приберат вкъщи часове след операцията със зелен лазер. За това време вече е станало възможно да уринират без катетър.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/07/06/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *