зеле зелеви листа зелев сок компрес
Зеле за лечение на оток на крака. Ползи от зелеви листа и зелев сок. Как се прави компрес

Лечение с прясно зеле

Сок от прясно зеле, зелев лист и други производни на зелето – това са невероятно ценни лекове при цяла купчина от заболявания!

Обикновеното зеле се прилага в народната медицина под различни форми. Използват се главно листата и сокът, но също с успех се прилагат семената и корените. В сока от зелеви листа се намира витамин U, който защитава лигавиците на стомаха и дванадесетопръстника и помага срещу възпалението и разязвяването.

Същият витамин, приложен непосредствено върху кожата, подобрява кръвообращението и намалява болката при увреждания на кожата. Затова със зелеви листа се налагат натъртвания и насинявания. В зелевите листа има и фолиева киселина – витамин, който е нужен при анемии и продължителен стрес.

Зелето е богато и с полезни микроелементи – фосфор, цинк и магнезий, които подпомагат възстановяването след изтощителни болести. За да се приготви сок листата трябва да се очистят от пръстта и евентуалните яйца от паразити. Най-добре е да се откъснат от кочана, да се измият и да се натопят в дълбока тенджера с гореща вода, в която се разтворени 3 – 4 лъжици обикновена сол.

Вижте и ТОВА: Как точно да приготвим кисело зеле в бидон?!

След като постоят 15 -20 минути, се измиват обилно с течаща вода. Така евентуалните яйца от паразити, които са полепнали по листата, се отлепват и се измиват с водата. Понеже зелето е сух зеленчук, при прекарването през сокоизстисквачка може да се добавя по малко вода.

СРЕЩУ ГАСТРИТ С ПОВИШЕНА КИСЕЛИННОСТ И АЛКОХОЛНА СТЕАТОЗА

Измийте много добре 1 килограм зеле, нарежете го и го прекарайте през сокоизстисквачка. Изпивайте по 2 винени чаши леко загрят сок 3 пъти на ден 1 час преди хранене. Легнете на лявата страна за 10 -15 минути.

Този сок лекува добре гастрит с повишена киселинност и язва на стомаха и дванадесетопръстника. Много добре помага също при стеатоза на черния дроб от алкохолизъм.

СРЕЩУ ЯЗВА НА ДВАНАДЕСЕТОПРЪСТНИКА СЪС ЗЕЛЕ И ВОДКА

Настържете 1 зелка с тегло около 3 килограма и я минете през сокоизстисквачка. Сокът смесете с половин литър водка и разбъркайте добре. Приемайте от тази смес по 2 супени лъжици 3 пъти дневно след хранене. Курсът на лечение е 3 седмици. По същия начин можете да си приготвите алкохолна настойка и от 1 килограм картофи. Дозите и лечението са същите.

ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД ТЕЖЪК СТРЕС

Към зелев сок, приготвен по горния начин, на всяка винена чаша се добавя по 1 лъжичка мед. Пие се обаче след хранене 3 пъти дневно. Същата смес от зелев сок и мед, ако се затопли и се изпие гореща, има слабително действие.

СРЕЩУ ТИРЕОТОКСИКОЗА

Наред с медикаментите, предписани от лекаря, е добре да се пие сутрин и вечер преди хранене по 1 винена чаша сок от прясно зеле. Това трябва да продължи и след като пулсът се нормализира. Този сок не взаимодейства с лекарствата.

Дайте мнение и Вие тук!

СРЕЩУ ДИСКОПАТИЯ

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Лист от прясна зелка се начуква до омекване, намазва се с 1 супена лъжица несолена свинска мас, поръсва се със захар на пудра и се налага върху болезненото място. Превързва се с вълнен шал и престоява така през нощта. Процедурата се извършва всяка вечер най-малко 1 седмица.

СРЕЩУ СТОМАШНА ЯЗВА С ВОДКА И ЗЕЛЕ

Измийте добре и настържете около 2 килограма листа от зелка. Прекарайте ги през сокоизстисквачка. Към сока добавете половин литър водка или ракия. Размесете добре.От тази смес се вземат по 2 супени лъжици 3 пъти дневно половин час след хранене. Лечението продължава 3 седмици.

СРЕЩУ ЕКЗЕМА СЪС ЗЕЛЕ И ЯЙЧЕН БЕЛТЪК

Вземете 2 – 3 листа от бяло зеле, минете ги през ренде и миксер докато станат на каша. 100 грама от тази каша смесете с 2 яйчни белтъка и разбъркайте добре. Намазвайте с тази смес поразените места всяка вечер, завивайте ги с памучен плат. На сутринта почиствайте местата с топла влажна кърпа.

СРЕЩУ АРТРОЗА НА КОЛЯНОТО

Вземат се 2 – 3 листа от прясна зелка, начукват се до омекване, посипват се с 1 -2 чаени лъжички морска сол и с 1 -2 лъжички сода бикарбонат. Коляното се налага с тези така приготвени листа и се превързва с вълнен шал. Това се прави всяка вечер най-малко 2 седмици, но още в края на пръвата седмица се чувства облекчение от болките.

СРЕЩУ НАТЪРТВАНЕ И НАВЯХВАНЕ

Натъртеното място се налага с начукани листа от зеле и се превързва.По същия начин се лекува навяхване на глезена като ставата се налага с начукани зелеви листа и се превързва добре. Тази превръзка със зелеви листа се държи непрестанно като се сменя вечер.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

2 Мнения

  1. Jivka Grozeva

    Нa мен ми помогнa при събрaнa водa в коляното след изместенa кaпaчкa,сaмо дa добaвя,че мястото трябвa дa се нaмaже с някaквa мaзнинa(aз мaжех с олио) преди дa се постaви нaчукaното листо.Дaно и други хорa облекчaт болките си 🙂

    • Лекар.БГ

      Много ценно уточнение е това за намазването с някаква мазнина при лечение на болки в коляното със зелеви листа. Благодарим ви, Живка Грозева!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *