Начало > Билков справочник > Природното чудо мурсалски чай – вижте всичко за него!
Лечебните свойства на чудодейния мурсалски чай са удивителни

Природното чудо мурсалски чай – вижте всичко за него!

Лечебните свойства на чудодейния мурсалски чай са известни дори извън границите на страната ни

Едва ли има човек у нас, който да не е чувал за природния еликсир мурсалски чай – една от най-удивителните лечебни билки, които се срещат по нашите земи.

Легендата за мурсалския чай…

Мурсалица е връх в Родопа планина, в подножието на който се намират две от чудесата на Родопите – живописното триградско ждрело и пещерата Дяволското гърло.. Но Мурсалица е известна с това, че дава името на едно растение с невероятни качества, което наистина може да се нарече чудо – Мурсалския чай.

Легендата разказва, че мурсалският чай расте там, където са падали сълзите на Орфей, когато е търсел своята любима Евридика. Така на мястото на сълзите се появява една от най-лечебните билки познати по нашите земи – билка, за която казват, че е магическа и лекува всичко.

Отглеждане на билката

Казват, че мурсалският чай е билката за всеки и за всичко.

Мурсалският чай се отглежда култивирано от 15 години в плантация от 20 декара в околностите на Триград, върху варовиковата почва на 1400 метра надморска височина. Естествените му находища са нагоре по сипеите, по богатите на варовик триградски скали.

Естествени находища има също по южните склонове на Пирин и в Славянка планина, затова чаят се нарича още и пирински.

Има и култивирани находища на Мурсалски чай в екологично чисти райони на 2000 метра надморска височина. Култивираният чай се отглежда на огрявани от слънце места, предимно върху хумусно- карбонатни почви на надморска височина над 100 метра. Препоръчително е да се подготви предварително разсад, тъй като в началото растението расте много бавно и изисква доста грижи. Разсадът се окопава, плеви и полива редовно.Растението е многогодишно. Продават се както семена, така и разсад от мурсалски чай.

Мурсалският чай се среща и в други страни на Балканите, като Македония, която се смята за основен производител и износител, в Гърция и Албания.

Мурсалският чай е включен в Червената книга на България и понастоящем брането на дивата билка е забранено.

Екстракт от него – какво действие има?

мурсалски чай Благодарение на специфичните и напълно натурални вещества, които се съдържат в чая, действието му е изключително благотворно за здравето. Действието на чая е познато в народната ни медицина от векове и благодарение на него можем да поддържаме здравето си и да се спасим от редица здравословни проблеми.

Лечение с мурсалски чай – какво лекува?

Характерен за билката е приятният й, освежаващ аромат. Бере се надземната й част в периода на цъфтеж – юни, юли. В прясно състояние билката има жълт цвят, а за стане годна за употреба се изсушава добре на цели стръкове, до светлозелен цвят.
Невероятните лечебни качества на мурсалския чай се дължат на съдържащите се в него флавоноиди и 22 елемента от Менделеевата таблица, между които микроелементи желязо, мед, кобалт, селен, цинк, и макроелементи калций, калий, натрий,магнезий, и др.

Мурсалският чай има редица ползи за здравето:

 • помага при белодробни проблеми – има уникално отхрачващо действие, действа успокояващо при бронхити астма
 • бъбречни заболявания
 • чернодробни заболявания
 • простудни заболявания
 • успокоява нервната система
 • действа тонизиращо и имуностимулиращо, антианемично
 • понижава кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт
 • премахва солите на тежките метали и радиоактивни вещества от тялото
 • препятства развитието на някои ракови клетки
 • забавя процесите на стареене, благодарение на действието на мощните антиоксиданти
 • подобрява мъжката потентност
 • подобрява работата на храносмилателната система
 • предпазва от появата на атеросклероза.
 • добре изразено противовъзпалително и противомикробно действие, което го прави успешно приложим при хроничен гастрит, ентероколит и други чревни заболявания.
 • чудесно въздействие върху пикочно-половата система

Интересен е фактът, че билката може да се прилага и при деца под 5 години.мурсалски чай
Мурсалският чай е подходящ за ежедневна употреба.

Каква е цената на еликсира и как се приема?

Цената на Мурсалския чай е приемлива, около 3-4 лева за 30 грама изсушен чай за отвара и около 20 – 25 лева за 200 мл екстракт от мурсалски чай. Екстрактът от мурсалски чай определено се предпочита пред обикновената запарка, тъй като при него се извличат повече от 90% от съдържащите се в него полезни микроелементи. Усвояват се максимално етеричните масла, танините, кофеина, тристероидите.
Ориентировъчното количество за прием е 1 мл на 6 кг телесна маса, като за деца от 7 до 14 години се препоръчват до 10 мл дневно, а за възрастни по 10-15 мл. Макар че се прилага и за деца под 7 години, дневната доза за тях трябва да бъда определена от лекар. Не прилагайте самолечение с мурсалски чай при деца! 
Екстрактът от мурсалски чай е хранителна добавка, която няма странични ефекти и може да се пие целогодишно за поддържане на добро здраве и тонус.

Да го приемаме ли при бременност?

Съдържанието на танини и етерични масла в билката е причина да не се препоръчва приемането на мурсалски чай по време на бременност и кърмене. Бременните жени трябва винаги да се консултират със своя лекар преди да приемат каквито и да било билки, тъй като много от тях са противопоказни по време на бременност и кърмене.

Приготвяне и рецепта. Как да си приготвим мурсалски чай?

Целите светлозелени стръкове показват, че чаят е качествен. Сложете 4-5 стръкчета в 1 л вода и варете 5 минути на тих огън. Две стръкчета са достатъчни за три чаши ароматен, качествен чай.

Желателно е съдът да е порцеланов и да се покрие до изстиването му. Добре е да се прецежда през тензух или неметална цедка. Полезно е да се подслажда с мед.

Знаете ли какви са правилата за приготвянето на перфектния чай?

Още през 1946 година Джордж Оруел пише есе, в което описва правилата за приготвянето на перфектния чай.
мурсалски чай
Ето някои важни правила, които ще направят чая ви още по-вкусен, ароматен и полезен:

 • според някой специалисти най-доброто време за запарване на чая е три минути
 • не „разваляйте“ чая като добавяте мляко – каквото и да било – така няма да пиете чай, а друг вид напитка, която не се нарича „чай“, в Китай и Япония това се смята едва ли не за „престъпление“
 • не пийте чая със захар – ако искате да го подсладите, добавете лъжичка ме
 • никога не претопляйте чая си в микровълнова фурна
 • винаги топлете водата за чай на котлона или в кана за вода, но не и в микоровълновата

Знаете ли, че…

Чаят никога не се пие горещ. Изчакайте го до 10-ина минути, леко да изстине. Прекалено горещият чай може да събуди нежелани странични ефекти като реакция на тялото заради сигнал за опасност.

Лечебните свойства на чудодейния мурсалски чай са удивителни
Лечебните свойства на чудодейния мурсалски чай са удивителни

Чаят се консумира веднага след като бъде приготвен, никога не се пие чай престоял от предния ден. Това също е вярно, въпреки че изглежда в противоречие с горното твърдение. След като чаят е престанал да бъде непоносимо горещ, побързайте да го изпиете. Но не го оставяйте за утре, защото билките имат свойството да променят въздействието си, ако бъдат оставени за цяла нощ.

Прекалено дългото варене на чая намалява полезните му качества

За Руслана Василева

8 коментара

 1. "Чаят никога не се пие горещ

  Чаят се консумира веднага след като бъде приготвен"

  Хем да е веднага, хем да не е горещ? Как става този фокус?

 2. Благодарим ви за уточнението по темата за мурсалски чай, г-н Петков! Наистина звучеше объркващо! Редактирахме статията: http://goo.gl/vobuJL

  Истината е, че трябва да се спазят и двете условия: Хем чаят да не се пие прекалено горещ, за да не събуди нежелани реакции на организма в защита срещу изгаряне, хем и да не се оставя за другия ден, защото тогава лечебните растения може да дадат съвършено различни свойства.

  Целият фокус се свежда до това, мурсалският чай да се пие не по-рано от 5-10 минути след запарването му и не по-късно от час.

  Ще ви бъдем благодарни, ако и в бъдеще пак ни пишете!

  Лекар.БГ.

 3. Може ли повторно да се запари чай с вече използвани стръкове? Губят ли се лечебните свойства на чая?

  • Лекар.БГ

   Може, макар че лечебните свойства на билката мурсалски чай, а и която и да било друга, по този начин отслабват решително!

 4. В крайна сметка, понижава или повишава кръвното този мурсалски чай?

  • Лекар.БГ

   Принципно известният мурсалски чай НОРМАЛИЗИРА кръвното, тоест ако е високо, ще го понижи, а ако е ниско – обратното. Естествено, в повечето случаи той понижава кръвното, защото високото кръвно е по-често срещано от ниското.

 5. А може ли с запарката от сутринта да пия на обяд и вечер преди хранене, и трябва ли да я затворя в някакъв съд или може да стои в чайника

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *