Начало > Домашен лекар > Реална опасност: въшки! С какъв препарат да ги преборим?
препарат против въшки, перметрин
Перфектната лична хигиена не е гаранция за предпазване от въшки

Реална опасност: въшки! С какъв препарат да ги преборим?

Как да ликвидираме досадните главови въшки. За какво се използват различните препарати като перметрин, шампоан против въшки и други.

Изглежда, че времето, когато появата на въшки беше често срещано явление, е отминало, но всъщност не е точно така. Всеки от нас има спомени от времето, когато въшките често присъстваха в живота ни…

Перметрин и шампоан против въшки по главата (главови въшки).

Когато чуем за въшките, първото чувство, което изпитваме е досада. Всеки, който има лични впечатления от борбата с тези упорити малки кафяви досадници, знае колко е трудно да се пребориш с тях.
Най-често срещани са въшките на главата, тъй като те обичат да се скрият на топло до корените на косата и се хранят с кръв от скалпа.

Температурата на тялото е подходяща за тяхното размножаване. Въшките предизвикват твърде неприятен и досаден сърбеж и това може да доведе до разраняване на кожата след разчесване и до бактериални инфекции. Никоя възраст не е застрахована от напастта на въшките, но най-податливи са децата, което се обяснява с начина на разпространението на въшките.

Те имат способността да се предвижват много бързо по косъма и са генетично програмирани да търсят себеподобните си върху друга глава и коса, за да се размножават с тях. Въшките не прескачат от глава на глава, а се прехвърлят при допир.

Тъй като децата, играейки едно с друго, най-често доближават глави, това улеснява лесното предаване на въшките от едно на друго дете. На този принцип обикновено става и заразяването на членовете на едно семейство , когато един от тях е нападнат от въшки.

Борбата с въшките е трудна по няколко причини:

Перфектната лична хигиена не е гаранция против въшки
Перфектната лична хигиена не е гаранция за предпазване от въшки
 • с шестте си крачета те се захващат много здраво за косъма и е необходимо една по-една да бъдат механично отделяни
 • придвижват се до корените на косата на топло, което ги прави трудно откриваеми.
 • тъй като имат кратък живот – до 30 дни, те се размножават бързо

Яйцата на въшките, наречени „гниди”, представляват жълто-кафяви зрънца, които остават здраво закрепени за косъма и се премахват още по-трудно, защото не се отделят при разресване.

Лекарите предписват специални препарати и средства които убиват въшките и гнидите

въшки, препарат перметрин, гребенче
Гребенче против въшки

Перметрин и специален шампоан против въшки са сред ценните средства за лечение на главови въшки (въшки на главата).

Тези препарати трябва да се ползват при стриктно спазване на инструкциите, за да се избегнат негативни последици.

Перметринът, лекарствен препарат от групата на пиретрините, е основна съставка на някои шампоани и лосиони, която убива паразитите и техните яйца.

Химикалът е доста силен, поради което е необходимо да се спазват приложените инструкции за безопасност при употребата му.

Дайте мнение и Вие тук!

Добре е използването на перметрин да става с ръкавици:

 1. Нанася се върху мокра коса, като особено внимание трябва да се обърне на областта зад ушите и около врата.
 2. Оставя се да действа около 10 минути, след което се измива.
 3. Косата се подсушава и се разресва упорито с гъст гребен, за да изпаднат унищожените паразити, техните гниди и яйца.
 4. Препоръчва се, за окончателното унищожаване на паразитите, процедурата да се повтори след една седмица.

Възможно е, при прилагането на препаратите на основата на перметрин, да се получат някои нежелани реакции, като зачервяване на кожата и обриви.При евентуална алергична реакция, като затруднено дишане, уртикария, подуване на езика, устните или лицето, е необходимо да се потърси незабавно лекарска помощ.

НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА използването на шампоан и лосион на основата на перметрин при наличие на ранички по кожата или някакви възпаления.

При малките деца до 2 години е забранено ползването на подобни препарати.

въшки, лечениеЗатова при тях отстраняването на паразитите става изцяло механично. Косата се намокря, за да се парализират временно въшките и се разресва многократно със ситен гребен. Наличните гниди просто се отделят една по една.

На помощ тук идва старите „бабини рецепти” с газ за горене, като смес от газ, олио или зехтин и оцет. След намазване, косата се разресва, за да изпаднат част от паразитите, след което се увива с найлон за около час, за да се задушат останалите. След измиване отново се разресва продължително. След това се почистват една по една и гнидите.

Още домашни рецепти срещу въшки:

Почти всички методи за справяне с въшките се базират върху задушаването им. И тъй като децата са по-уязвими и не можем да използваме силни препарати, е добре да използваме щадящи домашни средства:

 • Чесън и лимонов сок – използва се при тежки случаи, в които „нашествието“ е особено интензивно. Смачкайте няколко скилиди чесън и ги направете на паста. След това смесете с лимонов сок и масажирайте скалпа. Увийте в найлон и кърпа и прекарайте нощта с тази маска – киселината и уникалните вещества в лимона и чесъна гарантирано ще „уморят“ въшките. Сутринта измийте главата.
 • Сок от лук – изцедете сок от лук и масажирайте скалпа. Останете така 3-4 часа. Сярата, която се съдържа в лука унищожава въшките, които ще паднат, след като измиете косата.
  Как да предотвратим разпространението на въшките и повторната им поява?
  Важно е да знаете, че въшките не оцеляват без човешкия организъм – до 48 след отстраняването от главата, те умират. За това не е нужно да третирате дома си с със специални препарати. За разлика от бълхите, например, въшките не оцеляват във външна среда.

След като премахнете въшките от главата не детето си е препоръчително да извършите няколко стъпки.

 • Сменете всички чаршафи и и дрехи и ги изперете на много висока температура. Това важи и за всички шапки, шалове, горни дрехи и ръкавици.
 • Ако някой от дрехите не могат да се перат в пералня, използвайте химическо чистене, но предупредете за наличието на въшки!
 • Изчистете старателно с прахосмукачка всички подови настилки, мебели, столове и ги почистете с подходящ препарат за почистване.
 • Накиснете всички гребени, четки и други аксесоари за коса в белина за един час. Можете също така да ги изварите. Най-сигурният вариант е да си купите нови, а старите да изхвърлите.
 • Последна препоръка: НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ шампоана против въшки на домашния си любимец! Някой от съставките съвпадат с тези в шампоаните, които се препоръчват за хора, но не са тествани върху деца и възрастни.

Появата на въшките не трябва никога се подценява и да се оставя без адекватна намеса. Ненавременното лечение може да доведе до появата на вторични инфекции в следствие на разчесването на скалпа.

Знаете ли, че…

въшки, борба против тях

 • Един зрял женски индивид може да снесе 3-4 яйца на ден. Това означава 90-120 яйца на месец.
 • Женските обикновено се нуждаят само от един мъжки индивид през целия си живот, за да произведат яйцата си.
 • Възрастните индивид са с размера на сусамово зърно.
 • Въшките стават все по-резистентни към третиране с медикаменти, включително и пестициди. Това може да доведе до сериозно епидемии в бъдеще.
 • Перфектната лична хигиена не е гаранция за предпазване от въшки.
 • Въшките не могат да скачат, летят или прескачат.

ВНИМАНИЕ: Имаме още няколко задължителни материала на тема „въшки“:

 1. Главови въшки – какво са те
 2. Въшките – премахнете ги с домашни рецепти
 3. Каква е опасността от главови въшки

За Руслана Василева

Прочети още

Главови въшки – какво са те?

Главовата въшка е кафеникаво-сиво безкрило насекомо, което живее в косата на човека. По-малка от главата …

17
Оставете коментар

Моля, Влизане за да коментирате
10 Коментари по темата
7 Отговори към коментари
0 Последователи
 
Коментари с най-много реакции
Най-горещите коментари за темата
13 Автори на коментари
  Абонирайте се  
най-нови най-стари с най-много гласове
Уведомение за
петя

Виприн лосион и проблема свършва!

Мария

Голяма напаст всички се заразихме и накрая взехме Паранит. Много трудно се намира но е много добър.

Петя

Взимали сме Виприн и не свърши работа, при нас положението беше особено тежко-всички сме с много гъсти коси и само на мъжа ми не му е дълга 😀 малката ми дъщеря е на годинка, почти няма препарати, които могат да се използват, а тя не търпи да я изчистя на ръка… спасението ни беше head once-много трудно го намерих, но е много ефикасен и може да се използва при деца над 6 месеца

Мария

пробвай с Паранит, при нас се получи

didi

Здравейте,имам нужда от помощ.От юли 2015 се борим с въшки,дъщеря ми се зарази и от тогава сме ползвали почти всичко за което съм намерила информация,без резултат.Постът ,ще стане дълъг ,но искам да споделя ,с всички през какво сме минали и ако някой може да ни помогне? Първо започнахме с виприн всичките му разновидности (шампоан,балсам и лосион)нулев резултат с часове съм я ресала и мислех ,че съм я изчистила,но две седмици по късно отново си имахме гости,започнахме с газ мас и оцет извадихме няколко умрели въшки,но гнидите си бяха живи(тук ще вметна ,че когато аз бях дете също имаше въшки но… Прочети още »

Мария

Здравей Диди,

най горещо ти препоръчвам спрея на Паранит трябва да стигне за всички ви, той ще ви помогне.

мила

А шампоанът „Хигия“ помага ли при въшки?

петър

Здравейте, това което ме посъветва нашия паразитолог е да се намажат главите внимателно с разреден перметрин. Също така процедурата да се повтори през седмица, защото така може само да се прекъсне цикъла на паразита. И най-важното да се третират всички деца с които имате достъп напр. в училище защото третирането ще Ви бъде безрезултатно, защото те пак ще се заразят от съучениците си отново. Успех

Алисия

Брат ми на 11 г донесе вкъщи тези отватителни паразити.. Та така де аз също имам гниди не знам какво да правя работя не става да си обръсна косата а и ми трябва продукт щ който бързо и ефикасно маха въшките Независимо каква е цената предложете идеи какво да закупя?! Здраветоо на мен и семейството ми не зависи от парите. Моля дайте съвет. Отчаяна съм

Ralitsadas

Не ви трябват препарати моята дъщеря е с коса до под дупето и когато ми казаха в училище че има гниди ми се приплака.Започнахме употреба на какво ли не.Първият път намерих 10-15 живи.След поредният препарат реших,че като намеря живи ще експериментирам с тях.Намерих една и я напръсках на хартия с втвърдител за коса.Докато беше мокра не мърдаше след това се съживи.След това я напръсках с лак за коса.Дълго време мърда с крака,Но накрая се предаде.На другият ден напръсках косата на дъщеря ми с лак по челото,врата и над ушите ,загладих я и я вързах на опашка.Стоя около два-три дни .После… Прочети още »