препарат против въшки, перметрин
Перфектната лична хигиена не е гаранция за предпазване от въшки

Реална опасност: въшки! С какъв препарат да ги преборим?

Как да ликвидираме досадните главови въшки. За какво се използват различните препарати като перметрин, шампоан против въшки и други.

Изглежда, че времето, когато появата на въшки беше често срещано явление, е отминало, но всъщност не е точно така. Всеки от нас има спомени от времето, когато въшките често присъстваха в живота ни…

Перметрин и шампоан против въшки по главата (главови въшки).

Когато чуем за въшките, първото чувство, което изпитваме е досада. Всеки, който има лични впечатления от борбата с тези упорити малки кафяви досадници, знае колко е трудно да се пребориш с тях.
Най-често срещани са въшките на главата, тъй като те обичат да се скрият на топло до корените на косата и се хранят с кръв от скалпа.

Температурата на тялото е подходяща за тяхното размножаване. Въшките предизвикват твърде неприятен и досаден сърбеж и това може да доведе до разраняване на кожата след разчесване и до бактериални инфекции. Никоя възраст не е застрахована от напастта на въшките, но най-податливи са децата, което се обяснява с начина на разпространението на въшките.

Те имат способността да се предвижват много бързо по косъма и са генетично програмирани да търсят себеподобните си върху друга глава и коса, за да се размножават с тях. Въшките не прескачат от глава на глава, а се прехвърлят при допир.

Тъй като децата, играейки едно с друго, най-често доближават глави, това улеснява лесното предаване на въшките от едно на друго дете. На този принцип обикновено става и заразяването на членовете на едно семейство , когато един от тях е нападнат от въшки.

Борбата с въшките е трудна по няколко причини:

Перфектната лична хигиена не е гаранция против въшки
Перфектната лична хигиена не е гаранция за предпазване от въшки
 • с шестте си крачета те се захващат много здраво за косъма и е необходимо една по-една да бъдат механично отделяни
 • придвижват се до корените на косата на топло, което ги прави трудно откриваеми.
 • тъй като имат кратък живот – до 30 дни, те се размножават бързо

Яйцата на въшките, наречени „гниди”, представляват жълто-кафяви зрънца, които остават здраво закрепени за косъма и се премахват още по-трудно, защото не се отделят при разресване.

Лекарите предписват специални препарати и средства които убиват въшките и гнидите

въшки, препарат перметрин, гребенче
Гребенче против въшки

Перметрин и специален шампоан против въшки са сред ценните средства за лечение на главови въшки (въшки на главата).

Тези препарати трябва да се ползват при стриктно спазване на инструкциите, за да се избегнат негативни последици.

Перметринът, лекарствен препарат от групата на пиретрините, е основна съставка на някои шампоани и лосиони, която убива паразитите и техните яйца.

Химикалът е доста силен, поради което е необходимо да се спазват приложените инструкции за безопасност при употребата му.

Дайте мнение и Вие тук!

Добре е използването на перметрин да става с ръкавици:

 1. Нанася се върху мокра коса, като особено внимание трябва да се обърне на областта зад ушите и около врата.
 2. Оставя се да действа около 10 минути, след което се измива.
 3. Косата се подсушава и се разресва упорито с гъст гребен, за да изпаднат унищожените паразити, техните гниди и яйца.
 4. Препоръчва се, за окончателното унищожаване на паразитите, процедурата да се повтори след една седмица.
Демир бозан за безсъние

Възможно е, при прилагането на препаратите на основата на перметрин, да се получат някои нежелани реакции, като зачервяване на кожата и обриви.При евентуална алергична реакция, като затруднено дишане, уртикария, подуване на езика, устните или лицето, е необходимо да се потърси незабавно лекарска помощ.

НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА използването на шампоан и лосион на основата на перметрин при наличие на ранички по кожата или някакви възпаления.

При малките деца до 2 години е забранено ползването на подобни препарати.

въшки, лечениеЗатова при тях отстраняването на паразитите става изцяло механично. Косата се намокря, за да се парализират временно въшките и се разресва многократно със ситен гребен. Наличните гниди просто се отделят една по една.

На помощ тук идва старите „бабини рецепти” с газ за горене, като смес от газ, олио или зехтин и оцет. След намазване, косата се разресва, за да изпаднат част от паразитите, след което се увива с найлон за около час, за да се задушат останалите. След измиване отново се разресва продължително. След това се почистват една по една и гнидите.

Още домашни рецепти срещу въшки:

Почти всички методи за справяне с въшките се базират върху задушаването им. И тъй като децата са по-уязвими и не можем да използваме силни препарати, е добре да използваме щадящи домашни средства:

 • Чесън и лимонов сок – използва се при тежки случаи, в които „нашествието“ е особено интензивно. Смачкайте няколко скилиди чесън и ги направете на паста. След това смесете с лимонов сок и масажирайте скалпа. Увийте в найлон и кърпа и прекарайте нощта с тази маска – киселината и уникалните вещества в лимона и чесъна гарантирано ще „уморят“ въшките. Сутринта измийте главата.
 • Сок от лук – изцедете сок от лук и масажирайте скалпа. Останете така 3-4 часа. Сярата, която се съдържа в лука унищожава въшките, които ще паднат, след като измиете косата.
  Как да предотвратим разпространението на въшките и повторната им поява?
  Важно е да знаете, че въшките не оцеляват без човешкия организъм – до 48 след отстраняването от главата, те умират. За това не е нужно да третирате дома си с със специални препарати. За разлика от бълхите, например, въшките не оцеляват във външна среда.

След като премахнете въшките от главата не детето си е препоръчително да извършите няколко стъпки.

 • Сменете всички чаршафи и и дрехи и ги изперете на много висока температура. Това важи и за всички шапки, шалове, горни дрехи и ръкавици.
 • Ако някой от дрехите не могат да се перат в пералня, използвайте химическо чистене, но предупредете за наличието на въшки!
 • Изчистете старателно с прахосмукачка всички подови настилки, мебели, столове и ги почистете с подходящ препарат за почистване.
 • Накиснете всички гребени, четки и други аксесоари за коса в белина за един час. Можете също така да ги изварите. Най-сигурният вариант е да си купите нови, а старите да изхвърлите.
 • Последна препоръка: НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ шампоана против въшки на домашния си любимец! Някой от съставките съвпадат с тези в шампоаните, които се препоръчват за хора, но не са тествани върху деца и възрастни.

Появата на въшките не трябва никога се подценява и да се оставя без адекватна намеса. Ненавременното лечение може да доведе до появата на вторични инфекции в следствие на разчесването на скалпа.

Знаете ли, че…

въшки, борба против тях

 • Един зрял женски индивид може да снесе 3-4 яйца на ден. Това означава 90-120 яйца на месец.
 • Женските обикновено се нуждаят само от един мъжки индивид през целия си живот, за да произведат яйцата си.
 • Възрастните индивид са с размера на сусамово зърно.
 • Въшките стават все по-резистентни към третиране с медикаменти, включително и пестициди. Това може да доведе до сериозно епидемии в бъдеще.
 • Перфектната лична хигиена не е гаранция за предпазване от въшки.
 • Въшките не могат да скачат, летят или прескачат.

ВНИМАНИЕ: Имаме още няколко задължителни материала на тема „въшки“:

 1. Главови въшки – какво са те
 2. Въшките – премахнете ги с домашни рецепти
 3. Каква е опасността от главови въшки

За Руслана Василева

Прочети още

Въшките – премахнете ги с домашни рецепти

Как да премахнем въшките. Какво е така нареченото „лечение на въшки“ – в тази хубава …

17 Мнения

 1. Виприн лосион и проблема свършва!

 2. Голяма напаст всички се заразихме и накрая взехме Паранит. Много трудно се намира но е много добър.

  • Лекар.БГ

   Здравейте, Мария! Благодарим ви за препоръката. Вече ще имаме предвид и препарата паранит и ще го проучим. Ще го имаме предвид следващия път като пишем по темата за лечението на заразата с въшки!

 3. Взимали сме Виприн и не свърши работа, при нас положението беше особено тежко-всички сме с много гъсти коси и само на мъжа ми не му е дълга 😀 малката ми дъщеря е на годинка, почти няма препарати, които могат да се използват, а тя не търпи да я изчистя на ръка… спасението ни беше head once-много трудно го намерих, но е много ефикасен и може да се използва при деца над 6 месеца

 4. пробвай с Паранит, при нас се получи

 5. Здравейте,имам нужда от помощ.От юли 2015 се борим с въшки,дъщеря ми се зарази и от тогава сме ползвали почти всичко за което съм намерила информация,без резултат.Постът ,ще стане дълъг ,но искам да споделя ,с всички през какво сме минали и ако някой може да ни помогне? Първо започнахме с виприн всичките му разновидности (шампоан,балсам и лосион)нулев резултат с часове съм я ресала и мислех ,че съм я изчистила,но две седмици по късно отново си имахме гости,започнахме с газ мас и оцет извадихме няколко умрели въшки,но гнидите си бяха живи(тук ще вметна ,че когато аз бях дете също имаше въшки но тогава беше достатъчно едно намазване и всичко беше мъртво и въшките и гнидите само трябваше да се почистят ,а сега са мутирали и са развили резистентност нищо не ги убива.)Така следващия препарат Хигия отново мазане отново часове ресане и бях спокойна защото съм го ползвала като тийнейжър и тогава даже не съм се почиствала само се намазах и без почистване на гнидите проблема ми беше решен,което означава ,че е убил и гнидите, но сега нещата са други само седмица след процедурата мазане и чистене с часове отново има въшки.Отново я намазах с Хигия , не е възможно препарата да е виновен, детето ги е донесло от училище , и понеже беше късно вечерта не я реших оставих го за другия ден,уведомила съм класната да проверят и другите деца ,тя отново няма да ходи на училище… аз ще я чистя отново.На сутринта пак я намазвам с Хигия и започваме да се решим извадих стотици гниди (всичките живи. Събирахме ги в купичка с оцет да ги покажем на тати горди, че сме се изчистили!!!!!!!!!)Да ама не на сутринта реших да направя контролно почистване ,за всеки случай отново я обработих с Хигия .Изненадата ми беше като започнах да я реша.Главата и отново беше пълна все едно не съм я почиствала само преди няколко часа.Целия ден ни мина в ресане кичур по кичур добре познато упражнения ,и отново ИЗНЕНАДА от косата и извадих 12 ЖИВИ въшки след три намазвания с Хигия.Сега сме взели Паразидоус все още не знам какво да очаквам защото сме в началото,но навсякъде по сайтове и на самата опаковка на продукта декларират че убива въшките и гнидите,но не е така, въшките може би, извадих една мъртва(онзи ден се е скрила,дано е само тя!),но гнидите са живи. Само едно уточнение от Хигията до момента говоря за последователни дни,някой да не реши ,че я мажа и чакам чудо.Кажете ми с какво да се изчистим (да след всичкото чистене и аз се сдобих,макар че съм с боя и отново се боядисах като очаквах да ги убия ,но не, мъжа ми извади и от моята коса живи въшки)Детето губи много в училище главичката вече и се бели след всички мазила и ресане с оцет.Моля помогнете!!!!!!!!!!

  • Лекар.БГ

   От дългия ви текст не разбрахме дали сте пробвали остригване гола глава, нула номер?! Наистина за момиченце е крайно неприятно, но в сравнение с всички тези мъки, през които сте минали, си е направо песен! Един наш приятел като дете е минал по същия път (много от тези препарати против въшки тогава ги е нямало, разбира се), но в крайна сметка само остригването е свършило работа и въшките, и техните гниди са измрели до крак. Вземете една машинка за подстригване и острижете всичко до кожа или отидете в близкия фризьорски салон и ги помолете да направят същото. След месец-два косата отново ще е за оформяне при фризьор и въшките няма да ги има!

   • Благодаря Ви за компетентния отговор! Как не се сетих?В знак на благодарност ,ще изпратя копие до МЗ и до ХЕИ , за да ги запозная с какви чудесни съратници разполагат.

   • И аз ви благодаря и ако имате момиче го направете вие.Острижете я нула номер.

   • Пробвайте вие да острижете 0 номер 15 годишна тинейджърка с коса почти до кръста. Или аз, фризьорката, и аз с гъста коса, почти до кръста, да се появят на работа 0 номер. Я малко по сериозно, моля ви.

  • Здравей Диди,

   Със същия проблем се сблъскахме вкъщи след 15 септ., преживяхме кажи речи същото нещо. На 2-ри ден, се обадихме на познат дерматолог, който ни насочи към лосиона Акарол. Бяхме опитали вече някакъв френски лосион, с който за съжаление само измъчихме детето. По съвет на дерматолога, разредихме Акарол-а и го третирахме по обичайната процедура БЕЗ да се завива или обвива главата (реално това щади главата на детето и не само). Активно действие на лосиона е от 4 до 8ч. после измихме косата с обичайния шампоан и повторихме след 2 дни отново. В нашия случай не се наложи да потретваме. Просто трябва да се има предвид, до колкото вече съм навътре в нещата, че има различен стадий и понякога е нужно търпение и стриктно спазване на процедурите. Цената на Акарол-а(6.80лв.) сравнение с вносните(12.20лв.) също е приемлива. Вярно няма етирични масла, но в случая целта на „занятието“ е друга и крайния резултат беше положителен.
   Не знам дали е много удачно така да се напише, но както се казва в обобщение – препоръчвам го и съм доволен от крайния резултат
   Поздрави
   Илян

 6. Здравей Диди,

  най горещо ти препоръчвам спрея на Паранит трябва да стигне за всички ви, той ще ви помогне.

 7. А шампоанът „Хигия“ помага ли при въшки?

  • Здравейте на всички!Да кажа само,че и вкъщи борбата е голяма,дъщеря ми донесе въшки от градината и покрай нея хванах и аз.Вече цял месец не мога да се изчистя напълно,при нея беше по-лесно с Хедрин и Паранит реших проблема,но скъпите препарати май нямат ефект при възрастните,пробвах и със старата рецепта газ,олио и оцет-без резултат.Сега се мажа с Виприн лосион през няколко дни,вече губя надежда..помагайте хора,давайте съвети,коси не ни останаха..а относно шампоана Хигия не върши никаква работа,не убива нито въшките,нито гнидите,просто не го купувайте вреден е и безполезен.От всичко,което се продава в аптеките има три качествени продукта-Хедрин трийт срей,Паранит шампоан и спрей и Виприн лосион,това е моят опит,споделяйте вашият,дайте съвети за превантивни мерки,моля!Успешно избиване на гадовете!

 8. Здравейте, това което ме посъветва нашия паразитолог е да се намажат главите внимателно с разреден перметрин. Също така процедурата да се повтори през седмица, защото така може само да се прекъсне цикъла на паразита. И най-важното да се третират всички деца с които имате достъп напр. в училище защото третирането ще Ви бъде безрезултатно, защото те пак ще се заразят от съучениците си отново. Успех

 9. Брат ми на 11 г донесе вкъщи тези отватителни паразити.. Та така де аз също имам гниди не знам какво да правя работя не става да си обръсна косата а и ми трябва продукт щ който бързо и ефикасно маха въшките Независимо каква е цената предложете идеи какво да закупя?! Здраветоо на мен и семейството ми не зависи от парите. Моля дайте съвет. Отчаяна съм

 10. Не ви трябват препарати моята дъщеря е с коса до под дупето и когато ми казаха в училище че има гниди ми се приплака.Започнахме употреба на какво ли не.Първият път намерих 10-15 живи.След поредният препарат реших,че като намеря живи ще експериментирам с тях.Намерих една и я напръсках на хартия с втвърдител за коса.Докато беше мокра не мърдаше след това се съживи.След това я напръсках с лак за коса.Дълго време мърда с крака,Но накрая се предаде.На другият ден напръсках косата на дъщеря ми с лак по челото,врата и над ушите ,загладих я и я вързах на опашка.Стоя около два-три дни .После една сутрин повторих процедурата.Вече втори месец косата й е чиста.Със един прост лак за коса и без много усилия се справихме с проблема. Споделям го защото се борихме повече от година.До гуша ми дойде.Но се сетих,че мен не ме хванаха може би защото си лакирам косата всеки ден.Така ми дойде идеята.Пробвайте и вие.Успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.