Яжте брюкселско зеле при проблем с щитовидната жлеза

Признаци на хиперфункция на щитовидната жлеза могат нервност, раздразнителност, безсъние, постоянна умора, стигаща до пълно изтощение.

Други симптоми са треперене на ръцете, непоносимост към топлина, ускорен пулс и повишено налягане, изпотяване по цялото тяло и особено по дланите.

Смяна на запек с диария, отслабване на тегло въпреки засиления апетит, чупливост на нокти, косопад, изпъкналост на очните ябълки, увеличена щитовидна жлеза, понякога с усещане за трудност при преглъщане.

Обикновено хиперфункцията на щитовидната жлеза засяга предимно жени – осем пъти по-често от мъжете. Няма възрастова граница и при двата пола, но по-вероятно е да се появи във възрастта между 25 и 60 години. Хиперфункцията се характеризира с повишено производство на тиреоидни хормони – FT 4 и FT 3, които ускоряват като цяло обмяната на веществата.

Диетичният режим при тиреотоксикоза е особено важен. Яжте големи количества броколи, брюкселско зеле, бяло зеле, карфиол, спанак, ряпа. Много полезни са прасковите, крушите, бадемите. Те подтискат образуването на хормона на щитовидната жлеза. Трябва да се избягват също млякото и млечните произведения – те дават 60 процента от дневния прием на йод, както и яйца, риба, скариди.

Много полезни са прясно изцелените сокове от броколи и краставица, от грейпфрут и касис, както и зеленчуков коктейл – спанак, краставица, бяло зеле.

Дайте мнение и Вие тук!

Вижте и ТОВА:

Хранителни добавки при хипотиреоидизъм. Щитовидната жлеза е причина за поява на кораловиден камък

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

щитовидна жлеза симптоми

Щитовидна жлеза: симптоми по портрет

Как да открием най-често срещаните симптоми на заболялата щитовидна жлеза от пръв поглед. Всичко се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *