Брадавици и кокоши трън, заразни ли са
Брадавици и кокоши трън, заразни ли са и какво е тяхното лечение и премахване?

Заразни ли са брадавиците и ужасният кокоши трън?

Брадавиците са заразно заболяване. Причиняват се от няколко папиломни вируса, като заразяването става от човек на човек директно.

Според типа на вируса, мястото на брадавицата и външният вид на измененията по кожата се различават са няколко вида:

обикновени – разположени по ръцете, най-често по пръстите и китките. Представляват малки възловидни образувания, сиво-кафяви на цвят, сухи и с неравна повърхност;

Плантарните са разположени по краката, предимно по стъпалата – образувания, силно болезнени при натиск. Това е така нареченият “кокоши трън”.

Имаме също така островърхи и нишковидни брадавици.

Папилома вирусът, от който идва заразата, може да бъде наследствен, но също така с лекота се хваща и от мокър замърсен под, от басейни, джакузи и прочие обществени места, където хората ходят полуголи и без обувки и чорапи. Напоследък той е доста “модерен” и почти всеки го има. Но това не значи, че папилома вирусът, който причинява заразните брадавици, е безобиден. Той причинява десетки различни заболявания, някои от които може да се трансформират и в рак.

Самите заразни брадавици също могат да се обърнат на рак, затова е добре всяка година да ходите на дерматолог и той да гледа как се развиват. Ако брадавицата започне да се разраства и да придобива познатата пенеста повърхност, имате всички основания да се притеснявате. Тогава и срещата с дерматолога става неотложна, по възможност още същия ден!

Дайте мнение и Вие тук!

Вижте и народна рецепта с чесън за премахване на брадавици, както и същност и лечение на ужасните брадавици, два от нашите доста популярни материали по темата за брадавиците.

Също погледнете и ТОВА:

Лечение на кокоши трън с лепенки, билки и 15+ други начини

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кокоши трън, лечение, премахване

Лечение на кокоши трън с лепенки, билки и 15+ други начини

Кокоши трън, откъде се взема и какви видове има. Може ли да се премахне в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!