Всеки втори мъж след 50-годишна възраст има проблеми с жлезата

Простатата е слабото място на силния пол

Стане ли дума за болест на простатата, няма мъж, който да не потреперва от ужас. Независимо дали знае нещо по въпросите за болестта простатит или си няма понятие.

При това невинаги страховете са основателни. Лрактически всички представители на т. нар. силен пол след определена възраст получават доброкачествена простатитна хиперплазия. Но не всички имат симптоми за това.Направените в последно време проучвания показват, че приблизително 24 процента от мъжете на възраст 40 и повече години имат клинични симптоми на заболяването. А при мъжете над 50-годишна възраст – всеки втори.

Специалистите уролози обясняват, че с напредването на възрастта при мъжете в резултат на хормонални промени започва споменатото уголемяване на простатната жлеза. Преди време по отношение на това страдание бе направено мащабно проучване сред 2200 лични лекари във Франция. Данните показват, че 49,4 на сто от пациентите им мъже се оплакват от проблеми с простатата.

Какво представлява простатата?

Става дума за една жлеза при мъжете (тя се среща и при кучетата), която произвежда секрет. Той е основна съставка при семеизпразването на мъжа. Иначе казано – течен носител на сперматозоидите, в който те могат да просъществуват известно време извън тялото. Жлезата играе основна роля за оплождането, но не и за секса.

Защо заболяваме?

Среща се предимно при мъже от 20 до 40 години. Най-често то се наблюдава при пациенти, които са боледували от възпаление на пикочния канал, след прекарани ангини, грип и др. Злоупотребата с алкохол, запекът и мастурбацията също влияят върху възпалението на жлезата.

Начини на лекуване

Когато възпалението е обхванало цялата жлеза, лечението на острия простатит е комплексно. То зависи от вида на инфекциозния причинител. При всички случаи се предписват мощни антибиотици и химиотерапевтици. Понеже има болка дават се успокояващи лекарства, може инжекции или свещички.

Хроничният простатит

Сред мъжете на възраст 35-40 е най-чест хроничният простатит. Болните дълго време могат да нямат оплаквания и заболяването им да се открие случайно. Лечението е трудно, като е нужно голямо търпение и от пациента, и от лекаря. То започва от огнищата, причинили инфекцията. На простатния секрет се прави бактериологично изследване. Предписват се и процедури – особено подходящи са баните в Хисаря и Поморие.

Дайте мнение и Вие тук!

Абсцес

Среща се предимно при хора с намалени защитни сили. Заболяването се проявява с висока температура, понякога до 40 градуса. С обща отпадналост и безапетитие. Още: често уриниране и ходене по голяма нужда. Абсцесът на простатната жлеза може да пробие и в пикочния канал, правото черво, пикочния мехур и други органи.През последните години броят на страдащите от заболявания на простатната жлеза се увеличава. Но това не бива да плаши мъжете, стига да вземат мерки навреме, уверяват уролозите.

Възможни опасности

В 5 до 10 процента от случаите възпалението на простатата води до стерилитет. Микробите оказват неблагоприятно влияние върху узряването на сперматозоидите. Затова задължително се прави спермограма – тя показва какво е количеството, качеството и зрелостта на сперматозоидите. Други заболявания са аденомът на простатата или доброкачествената хиперплазия и карциномът (рак).

Изследванията показват, че 80 процента от мъжете над 60 годишна възраст имат уголемена простата, но от нея боледуват само едва 20 на сто. За клинична изява се говори, когато има смущения в уринирането, а след него остава урина в мехура.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

ефикасни билки за простата

Ефикасни билки за простата? Ето някои наистина хубави!

Най-полезните билки за простата може да се окажат по-ефикасни и от медикаментите в аптеката Прилагането …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!