Билкови препарати, които помагат при глаукома

Комбинираното медикаментозно лечение на глаукома с лекарствата (капки за очи) латанопрост и бримонидин стана популярно след едно изследване.

То бе представено пред Американската академия по офталмология през 2001 г., според което тази лекарствена комбинация по-ефикасно от другите медикаменти (в това число и от предишното лекарство номер едно – бета-блокера тимолол) понижава вътреочното налягане.

По-късно се появи и лекарството бринзоламид. Но то има сериозни странични ефекти, най-често замъглено зрение и горчив вкус в устата. Един на всеки 20 пациенти се оплакват от зачестили очни инфекции, зрителен дискомфорт, сърбежи и сълзене на очите.

Капките за очи често се смятат за неинвазивно лечение и не се обръща достатъчно внимание на страничните ефекти от тях върху останалата част от тялото. А изследванията, проведени през последните години, показаха, че 40 на сто от пациентите, използващи бримонидин, се оплакват именно от такива странични ефекти, а повече от половината, които се лекуват с бетаксолол, страдат от раздразване на очите.

Капките за очи от рода на бринзоламида могат да причинят косопад,

болки в гърдите, виене на свят, съхнене на устата, проблеми със стомаха и с дишането, болки в бъбреците, гадене и инфекции на гърлото. В редки случаи лекарството може да взаимодейства неприятно с големи количества салицилати в организма (аспирин).

Някои лекари препоръчват непрекъснато наблюдение на пациенти, които се лекуват от глаукома с локално приложение на бетаблокери. Известно е също така, че всички видове капки за очи предизвикват бактериален кератит (инфекция на роговицата), която лесно се предава при контакт с болния пациент.

Освен това има случаи, в които лекарството латанопрост предизвиква промени в пигментните тъкани на окото и при продължителна употреба може да доведе до увеличаване на кафявия пигмент и до пълна промяна в цвета на очите. Клепачът също може да стане по-тъмен на цвят.

Това е особено потискащо, ако използвате капките само за едното око, тъй като промените обикновено са трайни.

Други капки за очи – бримонидин тартрат, предизвикват парене, щипане, замъглено зрение, сърбежи и други алергични реакции на очите. В отделни случаи лекарството може да доведе до ерозия и петна по роговицата, умора и сънливост.

Проблеми може да предизвика и консервантът, използван при производството на този вид капки за очи, който се абсорбира от мекия тип контактни лещи.

Дайте мнение и Вие тук!

При всички изброени недостатъци на капките за очи; предназначени за забавяне на развитието и лечение на глаукомата, не е неочаквано пациентите да търсят все по-често алтернативни решения на здравословния си проблем.

Известни са различни билкови препарати, повлияващи това болестно състояние на очите, глаукомата:

  • На първо място се препоръчва доза между 260 и 480 мг екстракт от боровинки, три пъти дневно.
  • Полезно действие имат и количества от 40 мг екстракт от билката гинко билоба (стандартизиран до 24-процентово съдържание на гинкофлавоногликозиди), приемани също по три пъти на ден.
  • И при двата вида билкотерапия трябва да се набляга и на витамини А и С, рутин и групата на В-витамините, приемани по схема, която трябва да изработи диетолог или офталмолог, който познава използването на хранителните добавки като част от природното лечение на глаукома.

Погледнете и ТОВА:

“Демир

https://www.lekar.bg/2014/10/23/%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как да изберем добър офталмолог очен лекар

Мнения: Най-добра очна клиника в България и добър очен лекар

Дайте мнения: Коя е най-добрата очна клиника в България? Класация за най-добър очен лекар: В …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *