Наргилето е много вредно за здравето

В последно време се връща модата на пушенето на наргиле: изискано развлечение, дошло при нас от източните страни.

Лекарите спорят вредно ли е това забавление или не.

Неотдавна се появи информация за това, че наргилето е също толкова вредно за здравето, както и цигарите, независимо от по-малкото съдържание на никотин в тютюна за наргилето и филтрирането му през вода.

Почти всички тютюни за наргиле се състоят основно от глицерин, ароматизатори или ароматни масла, мед, петмез или захар, плодове и, разбира се, самия тютюн.

Относителните пропорции на тютюна, петмеза, плодовете и подправките не се крият от потребителите – те са средно 30%, 50% и 20% съответно.

Тоест сместа за наргиле се състои по-малко от една трета от тютюн. Тютюнът, независимо от вида си, съдържа никотин, а също и други опасни за организма вещества. Но в случая никотинът, който иначе се съдържа и в патладжаните, не е най-страшното нещо, а именно опасността идва от глицерина.

Той е същата съставка, която буди съмнение за безвредността на електронните цигари. Според някои учени именно изпаряването на глицерина, ароматизаторите, маслата и прочие ще доведе до налепи по белите ви дробове, което всъщност е цялата вреда от наргилето.

Дайте мнение и Вие тук!

Представете си вътрешността на вашия бял дроб, полепена с капки глицерин, мед и ароматизатори и сами ще си отговорите дали това е вредно или не. Дробовете са за дишане, а не за полепяне с гадни, лепкави капки, нали?

Водният филтър на наргилето поглъща само малка част от вредните вещества. Медиците смятат, че трябва да пазим децата от наргилето, а пребиваването в стая, в която се пуши наргиле, се приравнява към пасивното пушене.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *