Ето подробен отговор на въпросите относно алкалната вода и дали тя може да се получи чрез преваряване на вода от чешмата

Преварената вода алкална ли е?

Ето подробен отговор на въпросите относно алкалната вода и дали тя може да се получи чрез преваряване на вода от чешмата

Когато преварим чешмяна вода, нейното pH ниво леко се променя и става малко по-алкално. Обикновено чешмяната вода има неутрално pH около 7, но след кипване то може да се повиши до около 7.5 или 8. Това се дължи на факта, че при високата температура на кипването се увеличава дисоциацията на водните молекули и се освобождават повече хидроксидни йони (OH-).

Въпреки това промяната в pH е сравнително малка и преварената вода не може да се смята за силно алкална. За да се постигне по-значително повишаване на алкалността, са необходими други методи като добавяне на алкални съставки или използване на специални филтри или йонизатори.Prevarena Voda Alkalna 01

Вижте непременно и ТОВА: Йонизатор за вода. Мнения как се прави алкална вода с него. Кои са най-добрите йонизатори? Кана, японска система и др.

Фактори, влияещи върху алкалността на преварената вода

Степента, до която pH на чешмяната вода се повишава при кипване, зависи от няколко фактора. Един от тях е първоначалното pH на водата преди варене. Ако то е по-ниско (по-киселинно), повишаването на алкалността след кипване ще е по-осезаемо. Обратно, ако изходното pH е по-високо (по-алкално), промяната няма да е толкова забележима.

Друг фактор е съдържанието на разтворени вещества във водата, особено минерали като калций и магнезий. Те могат да повлияят върху химичните реакции по време на кипването и да допринесат за алкализирането на водата в различна степен.

Prevarena Voda Alkalna 05Продължителността на варенето също играе роля. По-дългото кипване води до по-голямо изпаряване на водата и концентриране на разтворените вещества, което може да повиши алкалността в известна степен. Въпреки това, ефектът от времето на варене върху pH е по-малък в сравнение с другите фактори.

Освен това, варенето не премахва всички потенциално вредни вещества от чешмяната вода, като тежки метали, пестициди, хербициди и др. Някои от тези замърсители не се влияят от високата температура и остават във водата дори след кипване.

Затова, ако целта е да се постигне значително по-алкална и чиста вода, варенето на чешмяна вода не е най-ефективният метод. То може да помогне в малка степен, но за оптимални резултати е добре да се комбинира с други техники за пречистване и алкализиране.

Други методи за алкализиране на вода

Prevarena Voda Alkalna 04Съществуват различни начини за повишаване алкалността на водата, които са по-ефикасни от обикновеното изваряване. Един от най-популярните е използването на специални алкални филтри, които пропускат водата през слоеве от алкализиращи минерали. Те едновременно пречистват водата и повишават нейното pH, правейки я по-алкална и годна за пиене.

Друга възможност е добавянето на алкални съставки като сода за хляб, магнезий или pH капки директно във водата. Те могат да повишат алкалността до желаното ниво, но е важно да се използват в правилните количества и пропорции.

Prevarena Voda Alkalna 06Йонизаторите са още един вариант за получаване на алкална вода. Те използват процес на електролиза, за да разделят водните молекули на алкални и кисели, като крайният резултат е вода с по-високо pH от изходната.

Демир бозан за безсъние

Избирането на подходящ метод зависи от конкретните нужди и предпочитания. Комбинирането на различни техники, като филтриране и добавяне на алкални съставки, може да даде още по-добри резултати в повишаването на алкалността и качеството на водата.

Възможност за кипване на алкална вода

Алкалната вода може спокойно да се преварява, ако е необходимо. Загубата на положителни йони и здравословни ползи ще бъде минимална, ако варенето е кратко. Важно е да се отбележи, че алкалната вода кипва по-бързо от обикновената, така че не е нужно да се вари толкова дълго.

Дайте мнение и Вие тук!
Приготвяне на чай и напитки с алкална вода

Prevarena Voda Alkalna 03Алкалната вода е чудесна за приготвяне на чай, кафе и други топли напитки. Всъщност, високото й pH помага за неутрализиране на киселинността на тези напитки и подобрява вкуса им. При приготвяне на чай и кафе с алкална вода, те стават по-гладки и меки на вкус.

Ако искате да запазите максимално ползите на алкалната вода в напитките си, гответе ги за по-кратко от обичайното. Алкалната вода ще заври по-бързо и ще е нужно по-малко време, за да е готова напитката.

Готвене с алкална вода

Prevarena Voda Alkalna 07Алкалната вода е чудесна за готвене, особено на киселинни храни като супи, кафе, чай, ориз и яхнии. Високото й pH помага за неутрализиране на киселините в храната. Препоръчва се алкална вода ниво 4 (pH 10) за готвене, тъй като намалява значително киселинността.

Когато използваме алкална вода за ястия, които се варят дълго, pH ще се понижи, но пак ще е по-високо отколкото при готвене с чешмяна вода. Дори и при дълго готвене, ястията ще са по-малко кисели в сравнение с приготвянето им с чешмяна вода.

Prevarena Voda Alkalna 02

Още по темата ТУК: Мнения за вода Канген. Измама ли е? Апарати и йонизатори. Откъде се купуват изгодно?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как да изберем добър йонизатор за алкална вода на добра цена? Измамата "Канген вода". Кой японски йонизатор за вода върши работа?

Йонизатор за алкална вода | Мнения, цена

Как да изберем добър йонизатор за алкална вода на добра цена? Измамата “Канген вода”. Кой …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *