Кистите често се израждат в тумори

В тази статия разглеждаме образуванията киста на яйчниците, миома на матката, проблеми с маточните тръби, които могат да се превърнат в тумори.

Навършвайки 40 години, преди настъпването на менопаузата, хормоналният статус при жените силно се променя. Процесите на пренастройка на организма често протичат много бурно.

На тази основа възниква риск от развитие на различни тумороподобни образувания. Те могат да бъдат доброкачествени, но могат да се окажат и злокачествени. Такива са киста на яйчниците, миома на матката, проблеми с маточните тръби.

Миомата на матката може да възникне поради нарушаване процеса на обмяната на веществата, поради захарен диабет и затлъстяване. Тези състояния водят до изменение концентрацията на половите хормони в женския организъм. Може да се стигне до влошаване състоянието на мускулния слой на матката.

Доста голяма роля за развитие на гинекологичните заболявания играят също и нарушенията на менструалния цикъл, наследствената предразположеност и по-големият брой извършени аборти през годината. Причините за появяване на кисти всъщност са почти същите, както и при миомата – хормонален дисбаланс, ендокринни нарушения, аборти. По статистика от миома страдат повечето жени, навършили 40-годишна възраст.

По принцип и миомата, и кистите са доброкачествени образувания. Въпреки приетото мнение, че миомата се изражда в рак, това не е точно така. Много рядко се случва точно миомата да премине в злокачествено образувание. По-често това се случва при израждане на кистите от различен произход, ако, разбира се, не са били лекувани.

ПОЛОВИНАТА СЛУЧАИ НА МИОМА ПРОТИЧАТ БЕЗ СИМПТОМИ.

Ако усетите някакви болки, ако се наруши менструалният ви цикъл или протича с много обилни кръвоизливи, значи веднага трябва да се прегледате при гинеколог.

Доказано е, че при половината случаи на миома жената няма почти никакви симптоми. Затова не се изисква и лечение. От останалите 50 процента – 25-30 процента изискват хирургична намеса. Всички останали случаи се лекуват консервативно – т.е. с лекарства.

Във всеки случай всичко зависи от индивидуалното състояние на жената. Така например миома в размер от един сантиметър може да доведе до операция, ако е съпроводена с кръвоизливи. Има миоми с 5 см големина, но те не безпокоят жената. Обаче много големите миоми непременно и задължително се отстраняват.

Дайте мнение и Вие тук!

Понякога наред с тях се отстранява и матката. Що се отнася до кистите на яйчниците, най-често на операция подлежат ендометриозните кисти. Ако не бъдат изрязани, те ще продължат да растат и тогава може да се появи риск от развитие на рак.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Ако жената е под 40 години и иска да си роди дете, такива кисти ще пречат на забременяването. След операцията по отстраняване на ендометриозните кисти се назначава хормонална терапия в продължение на 4 до 6 месеца.

Погледнете и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2008/11/05/%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%8F%D0%B9%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

миома на матката д-р Дориан Босев

При 1/3 от жените миомата не предизвиква оплаквания

При 1/3 от жените с миома на матката не се наблюдават оплаквания и те не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *