Какви мнения съществуват за Геритамин.
Противопоказания и странични ефекти на Геритамин. При менопауза.

Мнения за Геритамин и Геритамин Хиалурон. Ползи и вреди. Странични ефекти и противопоказания

Какви мнения съществуват за Геритамин. Има ли вреди от Геритамин Хиалурон? Противопоказания и странични ефекти. При менопауза. Видове. Пълнее ли се? Предизвикване на цикъл. Колко време се пие?

Геритамин е търговско име, под което се продава комбинацията от витамини А и Е. Името се използва от няколко производители, като към момента трима от тях продават в България.

Продуктите са регистрирани като хр. добавки. Вложените в тях количества витамини са в дози, които надхвърлят обичайната дневна нужда. Те служат за попълване на дефицити.

Продукти с името Геритамин
Продукт, производителброй капсули, актуална цена
Геритамин А + Е на Тева Фарма20 капсули, 6.80 лв
Геритамин Хиалурон на IHS Великобритания30 капсули, 18.60 лв
Геритамин А + Е на Актавис20 капсули, 5.39 лв (4.79 лв)
Геритамин Нео на Актавис40 капсули, 6.15 лв

За какво се ползва Геритамин и видове

Продуктите Геритамин се продават като добавка за подобряване на вида на косата, кожата и ноктите, а Хиалурон – само за кожа. Макар че носи името Геритамин, което предполага наличието едновременно на витамините А и Е, в Геритамин Хиалурон няма витамин А, а само витамин Е, съчетан с хиалуронова к-на. С този си състав този продукт е адресиран само за кожа.

Класически Геритамин

Общите ползи от класическото съчетание от витамините А и Е надхвърлят сферата на козметиката. Дефицитни състояния възникват при боледуване, трайна преумора и продължително претоварване (физическо, психическо, умствено), излагане на стрес, некачествено хранене и диети.

Дневната доза витамин А е изчислена на 0.9 мг, за витамин Е т я е 15 мг.

 • Геритамин подава 1.5 мг вит. А, 67 мг витамин Е;
 • Геритамин Хиалурон предоставя 0 мг витамин А, 30 мг витамин Е, 100 мг хиалуронова к-на.

Препоръчителна от производителя доза: по 1 капсула дневно за всеки продукт.

geritamin-01
Различни опаковки на класическия Геритамин
За коса и против косопад, за растеж

Дефицитът на вит. А води до пърхот и падане на косата, до увреждане от ултравиолетовите лъчи. Дефицитът на вит. Е води до патологии на скалпа, основно изсушаване на покритието и себорея.

Приемането на двата витамина води до:

 • За косъма: синтезиране на допълнителен кератин, антиоксидантна защита, подхранване на фоликулите за усилен растеж, оздравяване на космената структура, удебеляване на космите, хидратиране;
 • За скалпа: активизиране на кръвния поток, отрегулиране на клетъчните процеси и възстановяване на покритието, омазняване на скалпа чрез влияние върху съответните жлези, дълбоко хидратиране, борба със сухота и излющване, лекуване на себорея.

При нормални състояния се взема по 1 капсула дневно. При сериозни дефицити дерматолозите изписват Геритамин по схемата: 1 месец 2 Х 1 капсула (2 броя дневно), 1 месец 1 Х 1 капсула (1 брой дневно).

Още по темата ТУК: Кои са най-добрите витамини за коса? Мнения. За кожа и нокти. Противопоказания. На Допелхерц и др.

За кожа и за лице
Демир бозан за безсъние

Показание за приемането на витамин А е наличието на възпаления, пъпки, акне, бактериално заразяване, порязвания, излющване, разраняване и др. нарушения на кожното покритие. Добавянето му ускорява процесите на възстановяване и оздравяване на покритието.

geritamin-04
Доставяме си витамините от добавки (капсула) и от храната

Витаминът има и козметичен ефект – противодейства на появата на комедони и бръчки, последното – чрез подобрен кръвен поток през всяка точка от епидермиса. Изравнява тена. Полезно е периодичното вземане на Геритамин за по-добър тен, дълбока хидратация и подхранване.

Геритамин през зимата има допълнителна функция: защитава от външните увреждащи фактори, бори се с изсушаването и преждевременното остаряване на покритието.

 • При акне. Ретинол палмитат се използва за лечението на различни кожни патологии. Особено ефикасно се противопоставя на възпаленията. При акне се изписват 2 капсули вътрешно. Подходящо е и външно прилагане на Геритамин – 4 капсули се пробиват и съдържанието им се смесва с бяла хума и сметана по 1 с.л. Този състав успокоява кожното покритие;
 • Маска за лице. Масленият разтвор в меките капсули Геритамин лесно се изкарва след пробиване с игла. Той е подходящ за добавяне към всякакви състави на възстановяващи и подхранващи маски. За хидратиране се съчетава с мед, жълтък, йогурт, за подхранване – с извара, зехтин, рициново масло, глицерин, сметана, за оздравяване – с билкови отварки (лайка, невен, лавандула, тетра, мента). Стандартна доза за една маска за лице е 4-5 капсули Геритамин;
 • При псориазис. Комбинацията от А + Е се изписва от дерматолозите при всякакви кожни патологии като псориазис, дерматити, екземи, дерматози. Показания за приема му са появата на възпалителни и гнойни огнища, напукване и излющване. За псориазис се взема 1 месец по 2 капсули, 1 месец по 1 капсула.
За нокти

Витамините А и Е повлияват всички придатъци в тялото, вкл. ноктите. При продължителното му приемане ноктите се хидратират, удебеляват и израстват. Повърхността им се изглажда, премахват се патологични процеси като разслояване и набраздяване (което е сигнал за липса на витамини).

За здрави и укрепнали нокти е полезно не само пиенето на Геритамин, но и полагането му на място с помощта на маски за нокти. Обичайната доза е 3-4 капсули, които отново пробиваме, за да изтече съдържанието. Съчетаваме с глицерин (задължителна съставка на всяка маска за укрепване на ноктите), масла като зехтин, рициново, краве масло, етерични. Добавят се лимон или йод против патогени. За сгъстяване – хума, нишесте, извара.

Отлична маска се получава от козметичен крем за ръце, в който се изсипва течният витамин.

Съставът на маската се намазва върху ноктите и се покрива с ръкавица, за да остане да действа няколко часа, допустимо е през цялото време на нощния сън.

За деца

18 години е минималната възраст за употреба на Геритамин, както са посочили производителите. Въпреки че децата също развиват дефицитни състояния спрямо витамините А и Е. Продуктите не се адресират и към другите уязвими групи.

Вероятна причина за такова указание е влагането на прекалено висока доза от двата витамина. Международно определената средна дн. доза за дете на 3 до 7-годишна възраст е 400 мкг (0.4 мг) витамин А и 7 мг витамин Е. В една капсула Геритамин има в пъти повече.

Става ли за забременяване? При бременност

Витамините А и Е са подходящи след зачеване, дори са необходими за правилното развитие на плода. Но Геритамин е недопускан за бременни, защото дозите не са съобразени с това специално състояние.

geritamin-03
3 до 6 месеца преди зачеване започва приемът на комплексни състави, затова пазарът е „наводнен“ с адресирани към майчинството продукти

Лекар може да откоригира индивидуално дозата на бременната, за да може тя да се ползва от преимуществата на витаминната корекция. Вит. А трябва за развитието и храненето на плода, за здравето на мастните тъкани и млечните жлези, за процесите на лактация.

Витамин Е е нужен и на двата пола за благоприятстване на зачатието. Той се изписва при планиране на бременност.

 • При дамите той защитава съзряващите яйцеклетки и подпомага правилното им делене, влияе върху нарастването на прогестерона, регулира имплантирането на ембриона и оформянето на плацентата, подобрява кръвоснабдяването на матката. Под негово влияние затихват хронични възпаления. Регулира кръвното на бременната, предпазва я от тромби.
 • При мъжете той увеличава възможността за предаване на здрави гени и повишава вероятността от зачатие. Витамин Е подкрепя жизнеспособността на сперматозоидите и подобрява техните характеристики. Освен това усилва кръвообращението в половите органи. Прилага се в лечението на безплодие.

Витамин Е се приема 1 до 3 месеца преди планираното зачеване от двамата партньори. Средната норма е около 10 мг, при предишни проблеми и неизносване на бременност дозата може да се увеличи до 200 мг за всеки от партньорите.

За предизвикване на цикъл

Витамините повлияват нивата на хормоните в тялото и съдействат за отстраняване на дисбаланса между тях. Нерядко те са полезна добавка в лечението на хормонални патологии, които се отразяват върху редовността на цикъла. В такива случаи се приемат курсово за около 20 до 30 дни.

 • За кърмене. Кърменето е голямо натоварване, което изтощава женския организъм. Вътрешните ресурси се насочват към детето. Затова майчинството нерядко влошават коса, нокти, цялостно кожата на жената. Дефицитите повлияват нервите, очите, зъбите и др. След раждането трябва да се приемат по 2,7 мг ретинол и 15 мг токоферол като минимум. Другите нужди са от В-витамини (В2 2,1 мг, В6 2,1 мг, В12 2,7 мг), Д3 12,4 мг, вит. РР 26 мг, вит. С 100 мг;
 • При мастопатия. Тя се съпровожда с хормонално дебалансиране (преобладаване на естрогени, недостиг на прогестерон). В млечната жлеза се формират зърнести уплътнения и поради травми, стрес, климакс, хормонална терапия и др. Най-нужни в това състояние са витамините А, Е и С. Те ускоряват метаболизма, укрепват имунната и нервната с-ма, предпазват от атипични и онко клетки, органите повишават изработката на хормони. По въпроса погледнете ТУК: Как се ползва Геритамин при мастопатия? Чай и лекарства за лечение. Форум с мнения. Симптоми;
 • При менопауза. Това е състояние на хормонални изменения (дебалансиране), при което са нужни същите витамини – А, Е, С плюс комплексни В и Д. Те влияят върху обмяната и хормоналния синтез. Особено ценни са за кожата и лигавиците, които се влошават през климакса. Подобряват и психическата сфера – депресивност, променливи настроения;
 • При ковид. Стандартно при заболяването се изписват витамини С, Д и цинк. Но ако сте заболели от коронавирус, веднага започнете да приемате Геритамин. Установено е, че около 3 месеца след оздравяването настъпва масирано окапване на косата. Приемането на вит. А и Е противодействат на този процес и намаляват негативния ефект;
 • За отслабване. Вит. Е се включва в борбата с излишните кг и лошия холестерол. Той дава видим ефект, дори при наситено с мазнини меню и неспазването на някакви режими. Помага чрез функцията си на антиоксидант. А при бързо отслабване орг. се нуждае от над вит. А, за да съхрани доброто състояние на кожата и тя да не се увреди с увисване и стрии.

Приложение на Геритамин хиалурон

Британският продукт запазва името Геритамин, но в него не присъства витамин А. Той представлява съчетание от витамин Е и хиалуронова к-на. Поради съставът си, добавката се насочва само за оздравяване на кожното покритие. Целта е дълбоко хидратиране, изглаждане и подобряване на еластичността.

geritamin-02
В този продукт витамин А е заместен от хиалурон

За производството на Геритамин Хиалурон е приложена патентована технология, която подобрява усвояването в стомаха и червата. Принципно при пиене на витамините, голяма част от тях се загубват (разрушават, неусвояват) в стом.-чр. тракт. Този неприятен ефект е намален чрез намаляване на молекулното тегло на съставките.

мнения, отзиви, коментари, форум

Мнения за Геритамин и Геритамин хиалурон и Нео

Във форумите има доста теми, отделени на витаминното зареждане и конкретно на Геритамин. Продуктът се ползва с добро име. Дамите си го препоръчват помежду си, когато имат нужда от подобряване на вида на кожата или косата. Споделят се различни лечебни схеми. Много се хвали пулсовото приемане: 1 месец прием, 1 месец почивка, и сезонното приемане: всяка пролет по 1 месец. Някои го влагат в маски, други директно го намазват върху ноктите.

Относно ефективността има достатъчно положителни отзиви. Потребителки свидетелстват за спиране на косопада, а като негативен ефект – по-интензивно окосмяване по тялото.

Вижте още мнения за Геритамин и Геритамин хиалурон и оставете и вие своя отзив ТУК в нашия форум за коментари!

Геритамин Нео

Геритамин Нео на компанията Актавис е в процес на замяна на пазара с обновения продукт Геритамин А + Е. В повечето аптечни сайтове стои старото название и снимка на новата опаковка. Разлика в съдържанието на капсулите няма – и в двата случая вътре са вложени 1 500 мкг вит. А и 67 мг вит. Е.

Изменя се разфасовката. Нео се продаваше по 40 капсули в кутия, а А + Е се предлага на половина – по 20 капсули. Цената обаче не е така променена. Новият продукт в аптеки Subra е 4,58 лв, а във Фрамар все още се предлага Нео на 6.15 лв.

Има ли вреди и какви?

Производителите не посочват негативи на Геритамин. Единствено поставят стандартното предупреждение, че добавките не трябва да заместват разнообразното хранене. Затова ще видим какви са стандартните предупреждения спрямо приемането на витамини А и Е.

Противопоказания

Препаратите са добавки, безрецептурни продукти. Стандартно се ограничават за уязвимите групи потребители.

Дайте мнение и Вие тук!

Приемът на витамин А е противопоказан при хиперчувствителност, жлъчно-каменна болест, хроничен панкреатит и през втория триместър на бременността.

Приемът на витамин Е е противопоказан при хиперчувствителност, тежка атеросклероза на коронарните артерии, инфаркт, повишен риск от тромбоемболия, детска възраст, независимо от лекарствената форма;

Странични ефекти

Приемът на Геритамин не дава нежелателни явления.

Дългият ежедневен прием на вит. А може да причини интоксикация и хипервитаминоза (симптоми – главоболие, сънливост, вялост, замервяване, болки в костите на краката, нарушена походка).

Пиенето на витамин Е грози с алергичен отговор като сърбеж и зачервяване, както и от страна на храносмилането – диария, гадене, болка, диспепсия.

Пълнее ли се?

Витамините А и Е нормализират метаболизма, подобряват нормалното протичане на обменните процеси в здравословен порядък. В този смисъл приемането им съдейства за отрегулиране на теглото, а не обратното. Но във форумите понякога се изказва такова опасение – че добавянето на витамини подсилва организма и води до качване на теглото.

Колко време се пие? Прием

Производителите указват в листовките препоръчителен курс от 2 – 3 месеца.

geritamin-05
Геритамин е нужен при псориазис и екзема

При патологии като псориазис, екзема, дерматози Геритамин се изписва за 2 месеца, след което се заменя от друг витаминен препарат (например при псориазис – Неопсорал или билковото Псориазал Плюс). За профилактика подходящата продължителност на приемането е 1 месец. За подобряване на косаа, нокти – 1-2 месеца.

Стандартната доза, описана в настоящите листовки, е 1 капсула дневно. В старата листовка на Геритамин Нео се допускаше приемането на 2 капсули (двойна доза) дневно.

Вижте и ТОВА: Какви странични ефекти има Геритамин? Вреди и противопоказания. Колко дълго се пие?

Заместители и аналози

Гери“ в името на добавките показва комбинация от витамините А и Е. На българския пазар такива са само две имена – Геритамин и Герикапс. Те са идентични, представляват абсолютни аналози един на друг. Други препарати с витамини А и Е няма.

Герикапс или Геритамин?

Gericaps ® е Геритамин на друг производител – Адифарм България. Приликите между двата препарата са много: формата е меки капсули, съдържанието на витамини е същото – 1500 мкг вит. А и 67 мг вит. Е. Показанията и дозировките също са идентични.

Единствената разлика е, че Адифарм допуска употребата на Герикапс от 6-годишна възраст. Другата разлика е в цената. Тази на Адифарм е 6.60 лв за 20 капсули.

Мерц или Геритамин?

Дражетата Специал на Мерц са насочени за оздравяване на косата, кожа и нокти, точно както Геритамин. Но приликите свършват дотук. Мерц е мултикомпонентен състав, в който са вложени 11 витамина, желязо, цинк и соев протеин.

Дозата на вит. А е наполовина спрямо Геритамин – 800 мкг, на вит. Е е доста по-малко – едва 13.4 мг. Доколкото дневната доза Мерц е 2 дражета, то клиентът получава същото количество вит. А и 2.5 пъти по-малко витамин Е.

60 капсули Мерц, които са за 1 месец (2 броя на ден) струват 29.80 лв.

Витамин А и Е

ГериТамин и ГериКапс са двата продукта, които съчетават единствено витамините А и Е в една капсула. Частичен техен заместител е АЦЕД на компанията Фитофарма. В състава са добавени още витамините С и Д (АЦЕД идва от А+Ц+Е+Д). Това прави продукта достатъчно добър за коса и кожа и допълнително му дава качество спрямо имунитета.

Ако сравним само витамините А и Е, в АЦЕД те са приблизително такива, каквито са и в добавката на Мерц (1500 мкг/ 24 мг в дневната доза).

60 капсули АЦЕД, които са за 1 месец (2 броя на ден) струват 21.50 лв.

Геритамин или Невробекс?

Neurobex  е съчетание от В-витамини. В него има 15 мг вит. В1, 10 мг вит. В6 и 0.02 мг вит. В12. Показание за избора му са наличието на възпаления, дегенеративни процеси, неврологични дефицити – невралгии, парези и др. Помага за възстановяване след боледуване, умора, алкохолизъм. Взема се при кожни заболявания като дерматит, екзема, псориазис, акне и др.. Таблетките за един месец струват 5.74 лв.

Няма място за пряко сравнение между Невробекс и Геритамин. Те предоставят различни витамини. Геритамин има подчертано козметична роля, Невробекс влияе по-силно на вътрешните процеси. И двете добавки са нужни при кожни патологии.

Още нещо интересно ТУК: Геритамин или Невробекс? Колко време се пие? Мнения, странични ефекти. При високо кръвно.

Калмацин или Геритамин?

Калмацин е още един комплекс с подобна, но не идентична функция. Той е насочен към двигателния апарат. Представя за нуждите му цинк, калций и магнезий + витамин Д. Продуктът е насочен по-пряко към кости и зъби, нервна и имунна с-ма. Цинкът подобрява състоянието на кожата и косъма.

Още информация и източници на английски: Странични ефекти от Геритамин; * Как се ползва за коса.

Геритамин или рибено масло?

Рибеното масло на капсули се получава от съдържащи се в рибата мазнини, обикновено взети от черния дроб. В голямо количество такива мазнини се съдържат в морската риба, обитаваща студени води. В капсулите се влага очистено масло за перорален прием. Те представляват прозрачна обвивка с жълтеникава маслена течност в центъра.

Рибеното масло е богато на витамините А, Е и Д. То е друг начин да се попълват дефицитите от тези елементи. Капсулите се изписват при дефицитни състояния, хронични болести, респираторни инфекции, проблеми със зъбите и костите, при рани, травми, счупвания, очни заболявания. Рибеното масло е чудесно при суха кожа и лигавици, взема се при лошо състояние на косъм и нокти.

Следователно функционално рибеното масло съответства на Геритамин.

Разликата е, че количеството витамини в Геритамин е фиксирано, докато в рибеното масло то не подлежи на контрол.

Производителите на такива добавки посочват в листовката количество рибено масло, а не съдържащите се в него витамини. Някои обогатяват маслото с витамин, вложен допълнително. Например в капсулите на ФитоФарма има 6.7 мг витамин Е, в капсулите на Нейчърс ейд има 5 мг витамин Е, при Sanct Bernhard добавката е от 3.4 мг.

Видео: Витамини за дълга коса.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Киви и кърмене. хранене на майката при кърмене

Киви при кърмене, чиа и др. Примерно меню и рецепти за кърмачки

Как да приемаме киви при кърмене? А чиа? Кое е доброто примерно меню за кърмачки. …

Едно мнение

 1. Виктория

  Къде мога да си направя такова изследване (определяне на витаминен статус)?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.