ехинацея чай за деца капки тинктура
Ехинацея, как се дава на деца, как се прави и се ползва чай. Тинктура и капки от ехинацея. Хранителни добавки.

Ехинацея: Добавки, чай, тинктура (капки) за деца и възрастни. Кои са хубави?

Кои са добрите добавки с ехинацея и как се ползват. ⊗ Сравнение и цена. ⊗ За деца. ⊗ Ехинация форте. ⊗ Чай, капки (тинктура), капсули и таблетки

Още в текста: Как билката ехинацея действа върху имунната система. Противопоказания.  Отглеждане на ехинацея. Ехинацея на капки, чай, сироп и таблетки. Какви съмнения поражда у потребителите ехинацеята на д-р Тайс? Трябва ли да ни плашат “марсианци с ехинацея”?

Ехинацея е един от даровете на природата, с чиято помощ можем да се предпазваме от болести или да се възстановяваме по-бързо.

ехфинацея
С ехинацея успешно се стабилизира имунната система

Лековитото растение е “гост” от Северна Америка. Външно цветовете му приличат на маргаритки; цъфти в бяло, розово или пурпурно (rozali.com).

Най-важното качество на билката ехинацея е способността й да укрепва и балансира имунната система. Помага за пречистването на кръвта и лимфата; действа потискащо на вируси, стрептококи и стафилококи.

Продукти с екстракт от ехинацея великолепно церят рани и херпеси. С тяхна помощ по-бързо заздравява изгорено, отшумяват кашлица и главоболие. Успокоява язви, възпаления в различни телесни зони; прилага се вътрешно и външно.

С ехинацея се укротяват и упорити страдания като синузит, цистит и язва.

Популярният фитотерапевт и специалист по хомеопатия – д-р Атанас Михайлов отбелязва, че стимулирането на имунната система с продукти от ехинацея е чудесен вариант. Приемът на ехинацея увеличава активността на “гардовете” – моноцити и макрофаги; нараства броят на т.н. имунокомпетентни клетки, повишават се защитните сили (ladyzone.bg).

Ехинацея за деца

ехинацея
Лековити са всички части на билката ехинацея

На родния лекарствен пазар продуктите с биоактивен компонент от ехинацея цвят обикновено са придружени с предупреждението, че не бива да се прилагат при деца на възраст до една година (framar.bg) и дори на по-големи, до 4-годишна възраст.

Съветът на д-р Михайлов е ехинацея форте например да се прилага при деца по следната схема: от 1 до 6 години – 13-27 капки по три пъти дневно, а от 6 до 12 – по 40-53 капки три пъти дневно (ladyzone.bg).

Има и детски вариант на ехинацея капки – комбинация с портокалово масло, при който дозата се дава през ден – 5 капки за деца от 6 месеца до 1 година, или 10 за по-големите, до 12 години (framar.bg).

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Същевременно в медицинските среди се коментира опасността от проява на алергични реакции при по-големи деца (puls.bg). Цитират се изследвания на британски специалисти, според които продуктите от цветовете на ехинацея съдържат полени и могат да предизвикат алергични реакции, включително шок.

По тази причина се обсъжда вариант на официални препоръки продуктите с екстракти от цвят ехинацея да не се дават вътрешно на деца под 12-годишна възраст. Няма проблем такива продукти да се прилагат външно или да се ползват компоненти например от корените на растението или стрък.

Продуктът Echinacea ChildLife за деца и бебета (капки)
ехинацея
От тези капки с ехинацея може да се дава и на бебета над 6 месеца, но само по препоръка на педиатър

За този именно продукт стана дума по-горе: това е комбинация от екстракти ехинацея – два типа, като са използвани за суровина цвят, листа и корен. Добавено е масло от сладък портокал. Дава се под формата на капки и моментът сега, на прага на зимния сезон, е подходящ за профилактика и укрепване на имунната система. Бебета на 6-12 месеца могат да получават по пет капки веднъж дневно, но през ден. За деца от 1 до 12 години дозата е двойна – 10 капки, също през ден. Цената на продукта е около 20 лв за една течна унция, т.е. 29.6 мл.

Таблетки Гъми с ехинацея, витамин С и цинк (Gummi Star)

В този случай имаме форма, особено желана от децата: желирани таблетки. Екстрактът от ехинацея в комбинация с витамин С и цинк  прави от продукта мощно средство с антимикробно и противовъзпалително действие. Това е много важно при простудни заболявания и вирусни инфекции, тъй като ускорява възстановяването и мобилизира имунната система на детето. Приемът на тези таблетки действа облекчаващо при хрема и болки в гърлото. Две таблетки дневно са достатъчна доза за уфуктивно въздействие при споменатите симптоми. Продуктът обаче не бива да се дава на деца под двегодишна възраст, тъй като има риск от задавяне. Цената на Гъми ехинацея за опаковка от 60 таблетки е 17-18 лв.

Таблетки за смучене с прополис и ехинацея

Комбинацията от прополис и ехинацея съчетава въздействията на два доказани имуностимуланта. Тя е препоръчителна при честите сезонни простуди и вирусни инфекции, когато децата страдат от възпалено гърло и хрема. Прополисът е с доказан антибиотичен ефект – изчиства засегнатите лигавици от бактерии, вируси и гъбички и подкрепя имунната система. Ролята на екстракта от ехинацея е да активира имунната система в противопоставянето й срещу възпалителните процеси в организма. За витамин С, който също присъства в продукта на “Фармадент Био”, едва ли има нужда да се обяснява колко е важен. Опаковка от таблетките за смучене – 60 броя, струва около 7 лв. Дозирането е според възрастта: деца на 3 до 12 години могат да вземат 2-3 пъти дневно по една таблетка, а по-големите 3-4 пъти дневно по две таблетки.

 • Комбинация от прополис и ехинацея съдържат и желираните мечета на Teva, серия Пупи. Този продукт също е предназначен за деца и се предлага в желан от мъниците вариант. За децата има значение и добавеният екстракт от шипка. Както и предишния продукт, не бива да се дава на деца под тригодишна възраст. Дневната доза за 3-4-годишни е едно мече на ден, за тези до 8 години – две мечета, за децата над 8 години до три мечета на ден. Производителят препоръчва да се приемат по време на хранене.
Ехиначи (Echinacci) за имунитет при деца

Ехиначи е имуностимулатор под формата на дъвчащи таблетки за деца над три години; продуктът е на Валмарк и може да бъде приемат и от възрастни. Този продуект е обогатен с прах от червено цвекло, което усилва въздействието му върху имунитета и антиоксидантната защита на детския организъм. Взема се само една таблетка дневно; валидно е предупреждението, че предозирането причинява диария. Стандартната опаковка ехиначи съдържа 30 таблетки и се продава по около 8 лв.

Как се дава ехинацея на бебета

Специализираната литература ясно предупреждава да се внимава с използването на ехинацея за деца – профилактично и терапевтично. Някои експерти дори ограничават вътрешното прилагане на лечебното растение до 12-годишна възраст. Фармацевтичната индустрия обаче предлага готови формули за безопасно използване и при бебета, такива са вече коментираните капки с ехинацея и портокалово масло на ChildLife. Не бихме омаловажили всички предупреждения; използването на продукти с ехинацея за бебета трябва изрично да бъде препоръчано от педиатър и строго да се спазва правилното дозиране. При споменатия продукт то е само 5 капки дневно, при това през ден. За да се приложи, бебето трябва да е навършило най-малко 6 месеца.

Ехинацея форте, капки, капсули

Ехинацея може да се използва като самостоятелен продукт или в комбинация с други лекарствени растения като риган и мащерка. Има също вариант на еликсир ехинацея и прополис. В българските аптеки се намират формули във вид на капки или капсули (framar.bg).

Ехинацея форте най-често откриваме като популярните капки на д-р Тайс или във вид на стандартни капсули с пълноценен екстракт от билката. Препоръчва се при инфекции на дихателните пътища, ефектът е подпомагане на дишането и неутрализиране на болката при вирусни заболявания и настинки.

Действа като антиоксидант и укрепва имунната система. Тонизира организма и съдейства за втечняване на налепи, слуз и секрети и по-лесно отхрачване.

На капки как се приема, за какво се дава

Капките “Ехинацея форте” на д-р Тайс са препоръчвано средство за по-лесно и без усложнения преодоляване симптомите на простудни заболявания. Не бива да се дават на бебета под едногодишна възраст и принципно не са препоръчвани за деца под 12 години – освен ако лекуващият изрично не ги включи като допълващ терапевтичен компонент.

Препоръчваната доза за деца над 12 години и възрастни е 55 капки до 3-4 пъти дневно, в продължение най-много на 10 дни. Ефектът е по-добре изразен, ако терапията започне още при първите признаци на простудата.

Стандартната опаковка капки от 50 мл струват приблизително 8 лв.

Ехинацея на капсули, приложение
ехинацея
Капсулите ехинацея са удобен и точен вариант за прием на билката

Ехинацея капсули на “Биохерба” е универсален продукт, препоръчван при простуди и симптоми на възпаления в организма; за подкрепа на имунната система и подобряване на енергийния баланс. Капсулите са дозирани с по 240 мг билков компонент; препоръчва се прием на три капсули дневно (3×1), с по 200 мл вода. Опаковка от 100 капсули се набавя за по 7 лв.

 • Капсули предлагат и други производители на хранителни добавки. Така например “Рота натура” директно препоръчва продукта си на хора с понижен имунитет – за прием през зимните месеци, с идеята да се преодоляват по-бързо възможните възпалителни процеси и да се ускорява регенерацията на засегнатите тъкани. От тези капсули, които съдържат по 280 мг билка, се препоръчва дневен прием на 1-2 капсули. Цената му е 13 лв за 30 капсули.

Лекарственият пазар предлага и капсули с по-голямо съдържание, от порядъка на 400, 500 и дори на 1200 мг. Капсулите на GNC например са от 500 мг и струват 60 лв за 100 бройки; съдъдраж коренови екстракти от ехинацея. Потребителската група, за която е предназначен продуктът, са пациенти с отслабена имунна система на възраст над 18 години; приемът е само по една капсула на ден.

 • 60 капсули по 1200 мг от “Булгарикус” пък могат да се купят за 18 лв. този продукт е препоръчан като средство за подкрепа на имунитета, както и при лечението на простуди, инфекции от различно естество, хемороиди, кожни заболявания – включително псориазис. Приемът стимулира продукцията на колаген, което се отразява върху общото състояние на кожата и съединителните тъкани, и ускорява зарастването на рани от изгаряния. Засилва паметта и концентрацията и върши работа като средство за анти стрес терапия.

Цена и приложение на други продукти с ехинацея

Това растение е един от билковите хитове в света през последните 15 години (zdravnitza.com). Изключително популярно е в Западна Европа. Любопитен факт – само за година в Германия лекарите изписват над 2.5 милиона рецепти с ехинацея.

мнения, отзиви, коментари, форум

У нас може да бъде намерен целият арсенал от лечебни продукти с ехинацея – капки, чай, сироп, капсули и таблетки. Билковата онлайн аптека “Здравница” например предлага “БронхоПам”- чай с ехинацея, тинктура с ехинацея “Стоп грип”, детски желирани таблетки “Ехинацея+витамин С и цинк”, мехлем с натурален екстракт от пурпурна ехинацея, сироп за кашлица “Ехинацея С”.

Обичайни форми на приложение за възрастни са капсулите и таблетките (от д-р Тошков!), както и капки и билкови сиропи (framar.bg). Човек понякога трудно се ориентира кой продукт да избере. Цената не винаги е водеща при този избор, тъй като български продукти на приемливи цени не отстъпват по качество на чуждоземските, обяснимо по-скъпи. Важен е точният избор, тъй като в някои случаи билковият компонент е от ехинацея корен, друг път от цвят или от цяло стебло. Точно по тази причина изборът трябва да се консултира с лекар, фитотерапевт или фармацевт и да се избере най-подходящ за здравословния проблем на потребителя.

Есберитокс

Освен  коренови екстракти от ехинацея, таблетките есберитокс съдържат също компоненти от диво индиго и западна туя. Подходящи са като допълващо лечение при вирусни инфекции на горните дихателни пътища, и за цялостна подкрепа на имунната система. Продуктът е противопоказан  при туберкулоза, автоимунни заболявания, множествена склероза, СПИН, при пациенти с трансплантирани органи, подложени на химиотерапия, с левкемия и агранулоцитоза. Не се дава на деца под 4-годишна възраст, не се препоръчва при бременност и кърмене.

Дозирането е в зависимост от възрастта: възрастни и деца над 12 години могат да вземат три пъти дневно по 3-6 таблетки; от 7 до 11 – 3х2; от 4 до 6 – 3х1 или 3х2. Препоръчителният срок на приема е 10 дни, но по лекарска преценка може да се удължи. Цената на продукта е 13 лв за 60 таблетки.

Таблетките на Д-р Тошков и на Евелин 29

Таблетките ехинацея от популярната билкова серия на д-р Тошков представляват успешна комбинация от екстракт ехинацея – 325 мг на таблетка, и инулин от цикория. Продуктът се препоръчва като допълнение към терапевтични планове при настинка и грип. Помагат при кожни заболявания и проблеми със стави и кости. Инулинът като добавка от фибри оптимизира въздействието на ехинацеята върху стомашно-чревния тракт; ускорява освобождаването от токсини и шлаки, неутрализира възпалителните процеси и намалява риска от злокачествено израждане на тъкани. Особено добър е продуктът като профилактика срещу рак на дебелото черво.

Приемът на тези таблетки е три пъти дневно по две, след хранене. Достатъчна е една седмица, за да се почувства положителният ефект. За трайни резултати приемът трябва да продължи 3-4 месеца. Цената на продукта е 12 лв за 120 таблетки, достатъчни за около три седмици.

Една таблетка ехинацея на Евелин29 съдържа 290 мг екстракт от корена на лечебното растение. Препоръчва се при настинки и грип, за укрепване на имунитета и подобряване на антиоксидантната защита. Допълва терапията при кожни заболявания и псориазис. Приемът е 3-4 пъти дневнопо една таблетка, с вода. Противопоказано при деца под 12 години, бременни и кърмачки. За една опаковка таблетки – 30 броя, трябва да приготвите към 10 лв.

Вносни капсули на Natures Way

Всички вече описани като подвластни на ехинацеята здравословни проблеми се повлияват и от американските капсули на Natures Way. По описание съдържанието на капсулите е от по 400 мг билков екстракт и полезни фибри. Пият се три пъти дневно по три капсули, по препоръка на производителя – при хранене. Режимът се поддържа около два месеца, след което се прави двуседмична пауза. Ако е необходимо, терапевтичният модул се повтаря. Цената на вносните капсули е 35 лв за 100 бройки.

100 капсули на Now, 400 мг

Капсулите на Now (Now Foods) се препоръчват като средство за профилактика срещу грип и сезонни простуди, за подобряване на антиоксидантната защита и подкрепа на сърдечно-съдовата система. Специално е подчертан анти-ейдж ефектът от приема им. Добре е да се направи консултация с лекар за точната доза, която даден пациент е добре да приема. По условие приемът е по една дапсула до пет пъти дневно, но високи дози могат да се вземат не повече от две седмици в рамките на един месец. Опаковка от 100 капсули по 400 мг струва 26 лв.

Ехинацея астрагалус и рейши на капсули

Още един интересен продукт на Natures Way е комбинацията ефинацея+астрагалус+рейши. Вложена в капсули, тя съчетава въздействията на трите полезни натурални съставки и има подчертан ефект на имуномодулатор, адаптоген, средство за стабилизиране на антиоксидантната защита. Не се препоръчва в случаи на автоимунни заболявания. Тази хранителна добавка оптимизира метаболитните процеси и върши чудесна работа като средство за профилактика и като вариант за поддържане на организма в периоди на големи натоварвания. Приема се три пъти дневно – по три капсули, с храна. Опаковка от 100 капсули може да се купи за около 30-32 лв.

Ехинацея на ампули “Супер диет”

При тази форма е подчертано антибактериалното, противовирусно и противогъбично действие. Предлага се под формата на ампули от 15 мл; опаковка от 20 бройки струва приблизително 30 лв. Приемът е само една ампула дневно – чисто или с малко вода. Оптималният срок на терапията е 8 седмици. Има доста ограничения – продуктът не е добър за бременни и деца; не се прилага при потребители с автоимунни заболявания, приемащи имунопресори, при алергии и астма. Изборът на този продукт следва да се консултира с лекар, който да прецени възможните рискове с оглед здравословното състояние на пациента.

Таблетки на Amway (Амуей) и на Валмарк

Продуктът на Amway – Ехинацея плюс NUTRILITE, е с активен компонент от три съставки, всичките получени от ехинацея в различни фази от развитието и цъфтежа на лековитото растение. Използва се цялото растение – от корена до пресния цвят. Тези таблетки са представени като иновативен продукт с изключително натурален състав – без добавки, и с изразен силен положителен ефект върху имунната система на потребителя. Той се подчертава и от добавените цитрусови компоненти. Приема се три пъти дневно по една таблетка; опаковката от 120 таблетки струва 94 лв.

И Валмарк предлага таблетки ехинацея, в случая съчетани с екстракт от сибирски женшен. Приемът на такива таблетки подкрепя имунитета, прави организма устойчив към негативните външни въздействия и тонизира ефективно. Продуктът е отличен помощник при възстановяването след изтощение или продължително заболяване. Приемът е 2-3 таблетки дневно, след хранене. Цената на опаковка от 30 таблетки е 12 лв.

Екстракт “Имуномикс” на Абока с котешки нокът

В продукта на Абока са съчетани натурални съставки с доказан положителен ефект върху имунната система, енергийния баланс и антиоксидантната защита. Това са капсули с компоненти от ехинацея, котешки нокът и черен бъз. Съставките взаимно усилват полезните си въздействия и ускоряват оздравителните процеси при настинка и грип. Приемът подобрява устойчивостта към сезонни инфекции на дихателната система. Вземат се по две капсули дневно – сутрин, в продължение на 20 дни. След 10-дневна почивка повтаряме при необходимост. При настъпило заболяване дозата може да се увеличи, но не повече от 2х2 капсули на ден. Опаковката от 50 капсули се продава по 23 лв.

“Имунобор ехинацея” на Борола

Именобор ехинацея на Борола представлява растителни капсули с високо съдържание на пречистен екстракт от ехинацея. Капсулите се препоръчват при чести дихателни инфекции – като средство за по-бързо оздравяване и възстановяване на бронхиалната лигавица. Продуктът подкрепя имунната система и подпомага мобилизацията на собствените защитни сили срещу заради от вирусно, бактериално естество и микози. Взема се по една капсула три пъти дневно – за възрастни, или 1-2 пъти дневно по една капсула за деца над едногодишна възраст. Приемът е винаги след хранене. Опаковка от този продукт, съдържаща 30 капсули по 400 мг, се продава по 14-15 лв.

Био сок имуностимулант от ехинацея

Още една активна форма от ехинацея, предназначена за подкрепа на имунната система и устойчивост на дихателните органи против инфекции. Био сокът е произведен от доказано качествени суровини, които са расли в екологично чисти райони.

200 мл био сок на Schoenenberger струва около 20 лв. Приема се в следните дози: деца на 4-10 години, до три пъти дневно по 2 мл; деца и подрастващи на 10-16 години до два пъти дневно по 4 мл; за възрастни приемът е два пъти дневно по 5 мл, преди хранене. След отваряне на опаковката продуктът е годен в продължение на две седмици, съхраняван в хладилник.

 На “Боарон”, хомеопатия: Ехинацея ангустифолиа 5 сн

От ехинацея е приготвен и хомеопатичният продукт на “Боарон” –  Ехинацея ангустифолиа 5 сн. Добро средство при ангини и кожни инфекции с гной; продуктът е подходящ при състояния с температура и втрисане. Цената на едно стандартно флаконче е около три лева. Стандартният прием е по пет гранули през ден – за усилване на имунитета и противодействие на инфекциозните процеси.

Сироп Самбукус Нигра (с черен бъз, ехинацея и др.)
ехинацея
Интересни са различните комбинации на ехинацея с други билки

Детски сироп, в който са комбинирани биоактивни компоненти от ехинацея, черен бъз, прополис и коластра. Добър като продукт за профилактика – укрепва имунната система срещу простуди и грип. При болестни състояния съдейства за нормализиране на телесната температура, тонизира, действа като мощен антиоксидант. Комбинира се добре със синтетичните медикаменти, препоръчвани при инфекции на дихателните пътища. Подходящ е за деца над едногодишна възраст. Дозиране: за деца на 1-6 години по една чаена лъжичка дневно; от 7 до 12 години – две чаени лъжички дневно. При необходимост дозите за двете възрастови групи могат да се увеличат съответно на две и три чаени лъжички  дневно Цената на шишенце от 120 мл е 22 лв.

Ехинацея корен на капсули

Този тип продукти помагат при инфекции на дихателните органи и отделителната система. 90 капсули на GNC можем да си набавим за 45 лв; пият се по 1-2 капсули до три пъти дневно. Припомняме, че макар и хранителни добавки, коментираните продукти трябва да се избират и приемат след консултация с лекар. Така ще се ориентираме правилно за най-полезния и финансово достъпен вариант.

За кръвно: Garlicin с ехинацея, чесън и др.

Комбинираният продукт Garlicin е предназначен за хора с проблеми на липидната обмяна, висок холестерол и високо артериално налягане. Съдържа комбоненти с висока активност от ехинацея, чесън, както и винамин С и цинк. Като цяло приемът на капсули с такова съдържание укрепва имунната система, нормализира метаболитните процеси, действа балансиращо на кръвообращението и подпомага нормализацията на кръвното налягане. Приема се до три пъти дневно по една капсула. Продуктът може да служи за профилактика, но също и за терапия при състояния с инфекции и високо кръвно. Цената на опаковка от 90 капсули е около 50 лв.

Дайте мнение и Вие тук!
Мехлем от д-р Пашкулев

Този мехлем позволява полагането върху проблемна кожа на продукт, който съдържа маслен извлек от ехинацея. Ефектът е локално усилване на активността на белите кръвни клетки, стабилизиране на имунната защита срещу патогени и инфекции, съдействие за регенерация и оздравяване на кожата. Помага при гнойни рани и обриви, обриви по ушите и клепачите, ечемик, рани от залежаване, трофични язви; полезен е като кожна профилактика при пребиваване в среда с агресивно действащи върху кожата агенти. Полага се в проблемните  зони на кожата до три пъти дневно, така, че да образува тънък филм. Мястото не бива да се изтрива или мие в продължение на един час. Цената на бурканче от 40 мл е 4 лв.

Какви съмнения поражда у потребителите ехинацеята на д-р Тайс?

Форумите, в които често се обсъждат продуктите с ехинацея – включително тези на д-р Тайс, понякога коментират реална ли е ползата от тях (framar.bg). Проблемът е, че както и в други случаи с билкови средства, очакваме бърз резултат.

Затова и потребителските съмнения са от рода “Трети ден го ползвам, но не чувствам промяна”. Който реши да се възползва от подобни продукти, особено с превантивна цел – за укрепване на имунната система, трябва да се запаси с търпение за няколко седмици.

Тинктура от ехинацея. Капки

Спиртният извлек, настойка или тинктура от ехинацея обикновено се използва вътрешно- под формата на точно отброени капки. Може да има и външно приложение при някои кожни проблеми. Обикновено купуваме тинктура от аптеката, продуктът е достъпен като цена и лесно се намира. Може да се приготви и вкъщи от прясна или сушена билка, ето как:за половин литър водка ни трябват 50 г пресни растения – листа и цвят, или 25 г суха суровина. Може да използваме и алтернативно 100 г сухи накълцани корени. Заливаме билката с вода в стъклен буркан, слагаме капака и прибираме за две седмици на тъмно, като от време на време разклащаме буркана. Прецеждаме. От този цяр се вземат три пъти дневно по 20 капки с малко вода, в продължение на 10-12 дни. Ако трябва лечението да се продължи, лекуващият ще каже дали в продължението може да участва и ехинацеята.

Капките ехинацея се приемат при различни инфекциозни заболявания, за повишаване на защитните сили и за по-бързо оздравяване.

Тинктура на Вербена М

Този продукт се приготвя от корените на растението и е препоръчан от специалистите като успешно действащ при възпаления на гърлото и ушите. Подходящ като съставна част от програми за редукция на теглото; помага при вирусни инфекции, херпес, хронични проблеми с черния дроб и бъбреците, при синузит, при сезонни вирусни инфекции – за предпазване и за лечение. Шишенце капки от 50 мл струва към 7 лв.

Обикновено се вземат профилактични дози от по 20 капки – три пъти дневно, с малко вода. Ако е започнал болестен процес, същата доза може да се вземе през 1-2 часа до 5-6 пъти.

Тинктура с прополис

Тинктурата от ехинацея с прополис на “Билкова аптека” е подходяща при отслабен имунитет и заболявания на дихателните пътища. Помага за по-бързото преодоляване на болестното състояние и възстановяване нормалното състояние на инфектираните тъкани. Взема се от тинктурата по 25 капки в 100 мл вода, до три пъти дневно. Препоръката е това да става десетина  минути преди хранене. Шишенце с капки от 20 мл може да се купи за 4 лв.

Тройна ехинацея с бъзак. Тинктура “Имунитет”

Тройната ехинацея с бъзак съдържа извлек от корените на три вида ехинацея – ехинацея ангустифолия, ехинацея пурпурея и ехинацея палида. Това усилва противовъзпалителното и антимикробно действие на крайния продукт от “Хербалкан”.  Той е по-успешен и като подкрепа на отслабен имунитет и подпомага бързата регенерация на тъканите в засегнатите от инфекция зони. За предпазването на дихателната система от патогени специален принос има бъзовият сок, който по специфичен начин допринася за укрепването на имунитета. Подходящ е за подрастващи над 14 години и възрастни. Препоръчителният прием е три пъти дневно по 25 капки в малко течност, преди хранене. Режимът е 10-дневен; след това се прави 20-дневно прекъсване и отново правим 10-дневен прием при максимална дневна доза от 75 капки. Редуването на прием и почивки трае три месеца.

Тинктурата “Имунитет” съчетава екстракти от ехинацея и бъз, но също така и прополисова съставка. 50 мл продукт на “Билкова аптека” върви по около 5 лв. Приемат се само по 25 капки в 100 мл вода около 15 минути преди хранене, един до два пъти дневно. Не бива да се вземат вечер, тъй като прдуктът е с тонизиращ ефект и може да причини безсъние. Максималната дневна доза е 2 мл за потребители над 18 години; не се прилага при деца и подрастващи под тази възрастова граница. Както сочи и названието на продукта, основното му предназначение е подкрепа на имунитета. Полезен продукт за дните на преход към зимните месеци!

Как се ползва при гъбички?

При гъбички по кожата, стъпалата и ноктите, както и при микози от типа на кандидоза, може да се започне с вътрешното укрепване на организма против растежа им. Посъветвайте се със специалист за приема на чай от ефинацея; стандартният режим, да припомним, е две чаени лъжички суха билка на половин литър вряла вода за един ден. След заливането билката се запарва 40 минути, прецежда се и дозата, разделена на три, се изпива без подслаждане.

Тинктурата от ехинацея може да се използва за промивки и действа успешно против досадните гъбички. Достатъчни са 20-30 капки на половин литър хладка вода за една промивка или ваничка за накисване на ходилата.

За щитовидна жлеза и Хашимото

Специалисти ендокринолози са на мнение, че спиртната настойка от корени на ехинацея, т.е. капки за вътрешен прием, може да има положителен ефект върху функциите на болната щитовидна жлеза. Но не предприемайте самолечение, тъй като се касае за много фин и деликатен механизъм и вместо да си помогнете – може да си навредите още повече, особено при диагноза от типа на Хашимото. Посъветвайте се със специалист за вашия случай и разберете дали е препоръчително да приемате продукти от ехинацея успоредно с другата терапия, която ще ви е необходима (bgbilka.com).

С жен шен за повече имунитет

Готовите продукти, които съчетават лечебните ефекти от ехинацея и жен шен, са особено актуални като ефективна профилактика срещу сезонните вирусни инфекции. Съчетанието има качества на продукт за подкрепа на имунната система, адаптоген и средство за подсилване на антиоксидантната защита. За жалост продуктът не е подходящ за деца и подрастващи под 18 години. Не бива да се взема и от бременни и кърмачки.

При херпес

Подходите за използването на ехинацея срещу херпес са два: единият е своевременната профилактика, ако този проблем ви тормози често. Т.е. билката ще ви помогне да се погрижите за стабилността на имунната си система. Тук може да избирате между профилактичния прием на чай или билката под формата на таблетки/капсули.

Друга е ситуацията, ако херпесът е актуален проблем; в този случай е добре да имате вкъщи на разположение домашно приготвена или купена тинктура, от която веднага да започнете да приемате по 20-30 капки в 100 мл вода – три пъти дневно.

Чай от ехинацея

ехинацея
Чай от ехинацея е добро решение при простуда и грип

За лечението на различни заболявания народната медицина използва растение ехинацея, което е поне двегодишно. Лечебна стойност има цялото растение – корен, стебло и листа, цветове. Най-често препоръчваният продукт е чаят; вътрешният прием помага при грип, простуда, заразяване на кръвта, болести на пикочния мехур. Не бива да омаловажаваме и външното приложение на лековитото растение – то върши работа при различни кожни заболявания, херпес, изгаряния и обриви.

Рецепта за чай при простуда, язви (рани), грип, екземи

Чай можем да си направим при простуда и грип, при възпаления, след тежко заболяване или операция, след лечение с антибиотици. Добре е да го приемаме и при алкохолна зависимост. Външно чай от ехинацея използваме като разтвор за компреси и обтривания при екземи, язви по кожата и обриви. Ето най-разпространената рецепта за чай от ехинацея:

 • Три пресни цвята от ехинацея или две чаени лъжички суха билка заливаме с половин литър вряла вода; оставяме да се запари за 40 минути. Лечебната доза е три чаши чай дневно, но можем да пием и профилактично по една чаша на ден. Един от допълнителните ефекти на този режим е подмладяващият: чаят от ехинацея забавя стареенето.
 • Ето още един вариант за приготвяне на чай от ехинацея: чаена лъжичка надробена суха билка – цялото растение, се залива с половин литър вряла вода. Добавяме и 2-3 супени лъжици сухи шипки плод. След 10 минути прецеждаме. Пие се по половин чаша 3-4 пъти дневно, затоплено и подсладено с малко мед. Много полезно при настинка и грип.
Рецепта при гастрит или язва, главоболие, отоци, болки в ставите

Комбинацията от ехинацея и мед е много ефективна при главоболие, безсъние и нервна превъзбуда; подобрява и паметта. За да си помогнем, трябва да стрием на прах суха ехинацея – една супена лъжица, и да смесим праха с три лъжици мед. Тази смес трябва да престои две седмици, след което е готова за употреба. Взема се до три пъти дневно по половин чаена лъжичка, задължително  – и вечер, преди сън, с чаша чай.

 • За гастрит или язва има друга рецепта с ехинацея; трябват ни 50 грама сух корен, който надробяваме и заливаме с чаша растително масло – олио или зехтин. Сместа престоява един месец, след което прецеждаме и вземаме два пъти дневно: по една чаена лъжичка час – час и половина след хранене.

Маслената настойка с ехинацея може да се взема в малки дози и при възпалителни процеси в устната кухина и гърлото. Външно може да помогне при изгаряния, трофични язви и декубитус. Масажът и компресите с чаена запарка или маслен извлек намаляват болката и отока при проблеми със ставите.

Рецепта за чай за имунитет и против настинки

Супена лъжица сух корен от ехинацея – наситнен, заливаме с чаша и половина преварена и охладена вода. Варим сместа половин час на водна баня, на тих огън. Прецеждаме. От получената лековита течност вземаме по една супена лъжица три пъти дневно, преди хранене. Помага при грип и настинка, препоръчва се за подкрепа на имунната система при всякакви възпалителни и инфекциозни заболявания.

Чай, настойка или отвара – при определени условия всеки продукт с ехинацея оказва положително въздействие върху имунната система. Тя е отличен имуномодулатор: това означава, че подкрепя организма в усилията му да стабилизира имунната си система самостоятелно, а не я активира директно. Ехинацеята подтиква организма да произведе специфични вещества, които правят клетъчните мембрани устойчиви към проникванего на болестотворни микроорганизми. С помощта на ехинацеята се предотвратява и повишеният риск от злокачествени трансформации на клетките и образуването на тумори.

Чай при аденом на простатата, запек и за пикочен мехур

При простатит и аденом на простата като допълващо лечение често се препоръчват билкови чайове и отвари от цялото растение ехинацея или само от корена, по някоя от вече споделените чаени рецепти. Но народни лечители твърдят, че за подобни здравословни проблеми най-ефективна е спиртната настойка от корен ехинацея. Тя се приготвя от изсушен билков корен, който накълцваме и сипваме в стъклен буркан; сипваме медицински спирт – 95%, така че сухото вещество да е едва-едва покрито. Оставя се да престои две седмици, след което се прецежда, а билковата маса се изцежда през марля и се добавя към прецедената настойка. Получената течност е лекарството за болна простата; от нея се взема три пъти дневно по 30 капки, половин час преди хранене.

 • Ето и една рецепта, която може да е полезна при запек и гастрит. 20 г ехинацея суха – стрък и цвят, се накъсва и се залива с 200 мл водка. Оставяме съда със сместа на тъмно за две-три седмици, като всеки ден раздрусваме. Готовата настойка се прецежда; от нея е достатъчно да приемаме три пъти дневно преди хранене по 20 до 30 капки. Това се прави в продължение на седмица и половина; следва тридневна почивка, нов лечебен курс със същата продължителност, нова тридневна почивка и още един лечебен модул от седмица и половина. Има информация за полезен ефект от този продукт и при лечението на гинекологични възпаления, бъбречни заболявания, цистит, стомашна язва и спазми на кръвоносните съдове.
Чай против хронична умора, възпаления, инфекции

Основната рецепта за чай от ехинацея (вижте по-горе “Рецепта за чай при простуда…”) може успешно да се прилага при възпаления и инфекции от различно естество. Свойствата на билката като имуномодулатор пък правят продукта подходящ при състояния с отслабени съпротивителни сили след преумора – физическа и на психиката, или след продължително боледуване. Ако вече са налице симптомите на някакво възпалително заболяване, от приготвения чай трябва да се пият три пъти дневно по 200 мл чай, ефективна добавка към основното лечение. Ако целим подкрепа на имунитета, енергиен баланс и подобряване на тонуса – достатъчен е еднократен прием за деня на 200 мл от чая.

Отглеждане на ехинацея

ехинацея
Ехинацея в двора – напълно възможно

Ехинацеята е непридирчиво растение, не е трудна за отглеждане. Предпочита слънчеви зони, не понася сянката. Устойчива е на студ и засушавания. Развива се добре върху всякакви почви, с изключение на пясъчните. Размножава се чрез семена – директен посев или отглеждане на разсад; може да се размножава и вегетативно, чрез сегменти от коренището.

Разсад, цена. От семена

Семената от ехинацея могат да се засеят директно в почвата на открито или в сандъчета под полиетилен – за разсад. При засяването е добре семената да лягат в разрохкана почва и да се покрият с тънък слой, да се полеят внимателно. Покълването се случва след 14 дни най-рано, но при по-ниски температури може да мине и повече от месец преди появата на първите растения. След това трябва да се внимава посевът да има умерена влага, но до пълното му развитие да не се преоводнява или пресъхва. Ако работим с разсад, през май може да се засажда на открито. При директна сеитба на открито семената се полагат в началото на април.

 • Младите стръкове с размер от 6 до 12 см могат да се намерят на пазара за 6 до 8 стотинки бройката. Обикновено такава оферта интересува фермерите, които отглеждат растението на по-голяма площ, промишлено. За градината или вилния участък е по-подходящо друго предложение: три броя зрели коренища в пакет върви за около пет лева.  
В градината

Младата ехинацея, отгледана от семена или от разсад, в късна есен се изрязва и загърля. Растението се разраства много бързо и се превръща в красив храст, особено ако е засадено от коренище. През пролетта е добре да се подхрани при първата фаза на новия растеж, а при образуването на  цветни пъпки да се направи още едно подхранване.

През първата година от живота си младата ехинацея образува само листни розетки. Цъфтене очаквайте през втората година; периодът на цъфтежа през лятото продължава три месеца.

Бране

Листата и цветовете на ехинацеята се берат в рамките на споменатите три месеца – фазата на интензивен цъфтеж. Корени се вадят в късна есен, след като паднат първите слани. Пълноценен коренов продукт растението дава от втората до четвъртата година. Сушенето на билковата маса става в тъмни и сухи помещения; за цвета и листата са достатъчни температури на сушене от порядъка на 35-40 градуса, а за корените около 55 (bulherbs.com). изсушената билкова маса при правилно съхранение е годна до една година.

Ехинацея като цвете и като билка

Красивото и лековито растение може да се отглежда за декорация и в същото време да се използва за провеждане на семейна профилактика и за приготвянето на тинктури и чай. Когато засаждаме това растение, трябва на всяка цена да изберем за него слънчево място и да сме готови да го отглеждаме на същото място пет години. Растението дава цвят на втората година, а семена – на третата. Макар и не особено придирчиво и капризно, то все пак си има изисквания – не е трудно да се спазят. Редовно поливане – без да се опитваме да удавим хубавата ехинацея, торене два пъти и при заболявания използване на съответни агрокомпоненти срещу вредители.

Ехинацея пурпурея
ехинацея
Ехинацея пурпурея

Този сорт има ефектни големи цветове, чийто диаметър може да достигне до 12 см; в центъра на цвета има изразен купол – това е сърцевината с тичинките. Родината на този сорт е брегът на Атлантика – Северна Америка и Мексико. В тези райони сортът расте в диво състояние масово, изпълвайки големи каменисти пространства, голи хълмове и горски поляни. Медоносно растение, лесно за отглеждане като декоративен вид, включително в саксии на балкона. Сортът Шайенски дух на ехинацея пурпурея е доста устойчив на температурни амплитуди, цъфти още на първата година – посят от семка. Пакетче с 30 семенца може да се купи за 6 лв.

Ехинацея пурпурея е сред най-често използваните растения за приготвянето на различни продукти с профилактично и лечебно предназначение. Тя все пак отстъпва малко в това отношение на посестримата си – ехинацея ангустифолия.

Ехинацея ангустифолия
ехинацея
Ехинацея ангустифолия: понякога е трудно да различиш видовете!

Този вид ехинацея е използван от древността в лечебните практики на коренното американско население, индианците. С екстракти от ангустифолия са лекувани рани, изгаряния, инфекции и зъбобол, ухапвания от змии и насекоми. Основният принос на това лекарствено растение е в подкрепата на имунната система. Двете растения – пурпурея и ангустифолия, имат известни разлики във въздействията си, тъй като активират различен тип клетки от имунната система. Посоката им на въздействие обаче е една и съща, така че съвместната им употреба в хранителни добавки, тинктури и разтвори за външно приложение има обща цел и успешно я постига. Често в аптечните продукти с ехинацея единият вид е представен с маса от листа и цвят, а другият – с коренов екстракт.

Противопоказания

Билката ехинацея е изключително лековита, но тя е и сред растенията с много противопоказания. Когато си купувате билкова смес с участието на ехинацея или лекарство, в чийто състав има ехинацея екстракт, трябва много внимателно да се интересувате от нейните ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ.

Така например бременни жени, кърмачки и деца на възраст под четири години не бива да я включват в намеренията си за лечение. Ехинацея не е подходящата билка и за хора с алергии, вирусоносители или болни от СПИН и туберкулоза, левкемия, множествена склероза (izdrave.com).

Допустима дневна доза и предозиране

Въздействието на билковите продукти с ехинацея е доста силно, билката има висока имуномодулираща способност. Доста се спори за начините на прилагане при деца, някои източници сочат като противопоказана употребата при деца под 4-годишна възраст, другаде бариерата е поставена пред по-малките от 6 години. Спиртният извлек е сочен като възможност за онези, които вече са навършили 12 години. За всеки продукт с ехинацея има препоръчителни дози и не се препоръчва надхвърлянето им, въпреки илюзията че повечето са със слабо действие. Превишаването увеличава риска от появата на странични ефекти, които обикновено са неприятни и дори опасни. Ето защо забраните за определени групи са задължителни – бременни, кърмачки, хора с автоимунни заболявания. обикновено ехинацея не се препоръчва при хипертония или при хронично безсъние, или най-малкото при употреба след лекарско разрешение приемът е под контрол.

Освен това прилагането на продуктите не бива да е прекалено дълго, срокът от 10-14 дни е най-често препоръчван.

Странични ефекти

Предозирането или прекалено продължителната употреба на ехинацея може да предизвика повишаване на артериалното налягане, безсъние, нервност и раздразнителност. Ето защо преди използването на някакъв продукт с ехинацея е задължителна консултацията с лекар, който е наясно със здравословното ни състояние. И задължително приемът трябва да започне с минимални дози, да се види как реагира организмът и едва тогава да се търси оптималната като резултат.

Трябва ли да ни плашат “марсианци с ехинацея”?

Това ни питат читателите. Странен въпрос. Става дума за популярните желирани бонбончета с витаминен комплекс, към който вече е добавен и компонент от ехинацея. Практиките на отделните хора, споделени във форумите, са различни и е ясно, че универсално лекарство за всички болести, при това – бързо действащо, няма!

Марсианците с ехинацея са един от продуктите, препоръчвани като имуностимулатори. Когато избирате подобен продукт за дете, пък и за възрастен, все пак не пропускайте да се консултирате със специалист. Няма причина да се плашите от един или друг продукт: информирайте се по-сериозно и прилагате с внимание и търпение!

За още информация: На английски: Coneflowers. На латински и испански: Echinacea. На немски: Sonnenhüte. На руски: Эхинацея. На турски: Kirpi otu. На гръцки: Εχινάτσεα.

Източници:

Ехинацея за деца – рецепти, специални указания

http://irinazaytseva.ru/exinaceya-lechebnye-i-poleznye-svojstva-primenenie.html

http://www.ayzdorov.ru/tvtravnik_ehinaceya.php

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения от читатели за зелен чай за отслабване.

Зелен чай за отслабване. Мнения. Билков чай Сание и др.

Мнения от читатели за зелен чай за отслабване. Какво мислят хората за билков чай Сание. …

5 Мнения

 1. lubka zheleva

  От доста година изполвам таблетките на доктор Тошков- помагат ми при настинки и при други възпаления! Не оставам без тях в къщи !

 2. Лекар.БГ

  Наистина тези таблетки с ехинацея са много добри. Ще се радваме, ако някой сподели и за други, независимо дали е доволен или не!

 3. Розалина стоянова

  Купих си Ехинацея Форте на д-р Тайс. При прочитане на листовката ми направи впечатление, че има доста предупреждения. Въпросът ми е – може ли да се използва от хора с Хронична лимфолевкоза, тип В? Много объркващи са коментарите – Помага за пречистването на кръвта и лимфата; действа потискащо на вируси, стрептококи и стафилококи и в същото време – Ехинацея не е подходящата билка и за хора с алергии, вирусоносители или болни от СПИН и туберкулоза, левкемия, множествена склероза (izdrave.com). В повечето случаи при левкозите има отслабване на имунната система, може ли да се помогне с ехинацея?

 4. Аз ползвам Тройна ехинацея и съм доволна. Има я и в комбинация с бъзак, като се ползват корените на 3 вида ехинацея. Корените съдържат съединения, които стимулират имунитета, а в стръка количествата са минимални. Масово продуктите на пазара са само от стръка.

 5. Невена Живкова

  До сега никога не съм използвал Ехинацея, но забелязвам ,че в сайта, от който си пазарувам хранителни добавки, винаги е в класацията за най-купуваните по това време. Явно има ефект щом това се повтаря вече 3 години (от толкова пазарувам от там и имам наблюдения). Ехинацеята събуди любопитството ми определено, така и попаднах на тази полезна статия. Сега остава да си избера и конкретен продукт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.