сок от тиква и моркови ползи

Какви ползи има сок от тиква, моркови, цвекло, картофи и т.н.

Тук ще разгледаме основните ползи от различни видове зеленчуков сок: от моркови, червено цвекло, тиква, картофи, зеле и други.

Отдавна сме усетили вкуса им и предпочитаме прясно изцедените плодови сокове. Но зеленчуковите не могат да си извоюват популярност. Напразно.

Зеленчуковият сок е източник не само на витамини, но и на много полезни биологичноактивни вещества. В тях има и целулоза, и органични киселини, и пектинови съединения, и етерични масла.

Ако нямате електрическа сокоизстисквачка, можете да използвате месомелачка. Върху гърловината й сложете чист капронов или найлонов чорап и зеленчуковата маса веднага ще попадне в торбичката. Изцеждането на сока от него след това не е трудно.

Соковете трябва да се приготвят само от пресни, неувредени зеленчуци и веднага да се пият. Желателно по 600 мл на ден. Няма смисъл да се приготвят предварително: консервираните сокове губят част от полезните си вещества, освен това в качеството й на консервант се използва и сол.

СОК ОТ БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ.

В смес с моркови, зелена салата и зелен фасул помага за възстановяване на функцията на задстомашната жлеза. Установено е, че тези сокове са изключително полезни при диабет.

Сок от зеле.

Тази напитка чудесно изчиства организма и помага за отслабване. Само не солете сока, защото така ще загуби ценните си свойства. Особено ефективен е зелевият сок при запек. Той се приема и при хроничен гастрит с намалена киселинност, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, заболявания на черния дроб и далака, затлъстяване.

Дозировка: 1-2 чаши два-три пъти дневно, един час преди ядене в топъл вид. Единственият страничен ефект е газообразуването. Сместа от морковен и зелев сок е полезна при възпаление на венците.

Сок от моркови.

Най-богатият източник на витамин А. В него има също голямо количество витамини от група В, С, D, Е, К. Морковеният сок подобрява апетита и храносмилането, укрепва зъбите. Повишава съпротивата срещу инфекции, предпазва от претоварване нервната система, подобрява зрението и състоянието на кожата.

Препоръчва се на кърмачките. Полезно е да се пие при язва. Важно е да бъде отделен от меката част. По време на лечение с морковен сок трябва да се изключи храната, съдържаща брашно и нишесте.

Сок от червено цвекло.

Този сок се смята за най-ценен за кръвта: стимулира образуването на еритроцити ( а значи, повишава хемоглобина). Сокът от цвекло е очистващо средство за черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур. Той е едно от най-добрите средства при хипертонична болест и атеросклероза. Ако се пие не по-малко от 0,5 л на ден, смесен с морковен сок, помага при невроза и безсъние.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Не консумирайте само чист сок от цвекло, защото може да почувствате лек световъртеж, гадене, повръщане, диария. На първо време по-добре правете смес, в която преобладава морковеният сок, като постепенно увеличавате съдържанието на сока от цвекло. Обикновено е достатъчно да изпиете 1-1,5 чаши на ден.

Дайте мнение и Вие тук!

При разстройства на менструалния цикъл, особено по време на менопауза, сокът от цвекло трябва да се пие на малки порции – не повече от 50-100 мл 2-3 пъти дневно. Желателно е прясно изцеденият сок от цвекло да престои няколко часа в хладилник, след това да се обере пяната и да се смеси с прясно изцеден сок от моркови. Унгарските учени съветват всички да изпиват по 100 мл такава смес всеки ден.

Сок или чай от магданоз.

Един от най-силнодействащите сокове. 30-60 мл е максималната доза. И най-добрата комбинация е със сок от моркови, зелена салата, спанак или целина. Сокът от магданоз е отлично средство при заболявания на пикочно-половата система, препоръчва се при камъни в бъбреците, в жлъчния и пикочния мехур, при нефрит и други бъбречни заболявания.

Полезен е при катаракта и конюнктивит. В пропорция 1:3 с морковен сок премахва умората на очите. В чист вид сокът от магданоз се прилага при хипертония: 2 пъти на ден не повече от супена лъжица. Тъй като изстискването му е меко казано трудно, ако искате да облекчите живота си, направете си истински силен чай от магданоз, като запарите връзка магданоз във вряла вода за 20 минути.

Сок от тиква.

Смята се за едно от добрите пикочогонни средства. В тиквата се съдържат калиеви, калциеви, магнезиеви, железни соли, а също витамини С, В1, В2, РР, каротин. Тиквеният сок е особено полезен при болести на сърцето, бъбреците, при затлъстяване, хипертония, запек, холецистит. Той трябва да се приема по 1 чаша 3 пъти дневно преди ядене.

Сок от картофи.

Очиства организма, помага при проблеми с храносмилането, при нервни разстройства (например при ишиас и гуша). В тези случаи се препоръчва ежедневно да се изпива по 500 г смес от морковен, краставичен, картофен и сок от цвекло до значителното подобряване на състоянието. През това време трябва да се изключат от менюто месните и рибните продукти.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

киселото зеле е евтин заместител на виаграта

Ето кой е естественият заместител на виаграта без рецепта!

Знаете ли, че киселото зеле има същия ефект като виаграта?! Качествен заместител е и се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *