Кои са добрите хапчета за щитовидна жлеза?
Селен, Келп. Странични ефекти и симптоми на предозиране.

Еутирокс или Л Тироксин? Странични ефекти, предозиране с хапчета за щитовидна жлеза

Кои са добрите хапчета за щитовидна жлеза? Еутирокс или Л Тироксин? Тирохелп или други? Селен, Келп. Странични ефекти и симптоми на предозиране. Отслабване. Как се спира Еутирокс? Мнения. Заместители

Щитовидната жлеза приема йод в клетките си. С помощта на определен ензим йодът минава в активна форма и дирижира синтеза на хормони и размножаване на клетките тиреоцити. Има втори участник – тиреотропен хормон, който се поражда в хипофизата с цел да „отключи“ хормоногенезата в щитовидната жлеза.

Това са и звената, в които се пораждат болестни изменения. Процесът се нарушава например при недостиг на йод, при автоимунно изработване на антитела срещу ензима, при недостиг или излишък на регулиращия хормон.

Видове заболявания на щитовидната жлеза (ЩЖ)
ЗаболяванеХарактеристика
ХипотиреозаНамалена изработка на хормони от ЩЖ. Води до забавяне на основни функции на организма, на първо място захранване с енергия. Пациентът изпитва слабост, депресия, умора, пада му кръвното и косата. Напълнява. В тежка форма – микседем, води до сърдечна недостатъчност, конвулсии и кома
ХипертиреозаУвеличена изработка на хормони от ЩЖ. Води до ускорени функции на организма. Пациентът изпитва трескавост, сърцебиене, безпокойство, безсъние. Отслабва. В тежка форма – тиреотоксична криза, възниква риск за живота
ЕутиреозаНормална изработка на хормони. Това е погранично състояние, в което патологичните изменения все още не са изминили количеството на създаваните хормони. Разпознава се по тиреотропния хормон, който първи показва изменение

Щитовидна жлеза се лекува медикаментозно. Схемите са различни според това дали произвежда намалено или повишено количество хормони.

Хапчета за щитовидна жлеза, особености

Лечение на хиперфункция се осъществява с антитиреоидини, които намаляват производството на хормони, и с радиоактивен йод, който редуцира свръхактивните клетки в щитовидната жлеза.

Лечение на хипофункция (недостиг на хормони) се осъществява с прием на синтетичен заместител на липсващите хормони + биодобавки като селен с помощна функция. Това се прави в постоянен порядък, до живот.

Златен стандарт в терапията на хипотиреоидизъм е ливотироксин натрий. Той се приема от тялото като естествения хормон. С негова помощ се постигат две цели – замества се липсващият хормон или се облекчава работата на жлезата, като се доставя готов хормон, който тя не трябва да синтезира.

Търговските имена, под които се продава ливотироксин в България, са Еутирокс на Мерк и L-Тироксин на Берлин Хеми.

Еутирокс

Лекарството се пие при хипотиреоидизъм и при увеличена жлеза (гуша) – за предпазване от първично увеличаване или вторично след операция. Четвърто показание за изписване на хормона е раково образувание в жлезата, чийто растеж се потиска от левотироксин.

  • Действие. Еутирокс е изкуствено подобие на тиреоидния хормон тироксин, означаван като Т4. Под негово влияние жлезата се активизира и започва сама да изработва повече хормони (основните са Т3 и Т4). Хормоналният недостиг се преодолява, а  функцията на органа се регулира;
  • Дозировка. За заместване на естествения хормон Еутирокс се назначава в доза 25 – 50 мкг, която постепенно се увеличава до 100 – 200 мкг (за деца – наполовина). За баланс на хормоните при свръхпродукция дозата е 50 – 100 мкг. При гуша се вземат 75 – 200 мкг, при рак – 150 – 300 мкг.
Мнения

Във форумите пациенти хвалят действието на Еутирокс – нарочно и индиректно, разказвайки за други проблеми. Те не търсят заместител на препарата. Случва се болни да питат каква е разликата с Л- тироксин и кое от двете лекарства е по-добро.

tiroksin-01
Как се променя ЩЖ според заболяването

Безпокойство поражда необходимостта хормонът да се пие до живот. Някои се безпокоят от рак, други – от гъбички, трети – от изменение на външните белези. Най-неспокойни са младите пациенти, защото някой започват да пият Еутирокс от детска възраст.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Освен като лекарство, Еутирокс се коментира и в друга посока – използването му за отслабване. Идеята да се пият хормони за насилствено вталяване възмущава повечето потребители в съответните теми. Масово се препоръчва на питащия да не прави опити със здравето си.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Еутирокс и оставете и вие своя отзив ТУК в нашия форум с коментари!

Отслабване с Еутирокс или напълняване?

С Еутирокс се отслабва. Това е ефект от набавяне на липсващи хормони и нормализиране на функцията на жлезата, след като тя е била намалена, потисната. Просто казано, синтетичният хормон активизира жлезата.

А защо се отслабва? Хормоните на щит. жлеза импулсират разграждането на отложените под кожата мазнини и насочват новопостъпилите мазнини към използване, като пречат на тяхното депониране.

Когато жлезата не работи добре и хормоните са малко, пациентът започва да пълнее – няма кой да ограничава мастните запаси и те се трупат. Когато хормоните се върнат в норма и жлезата се активизира, участниците си идват по местата и се заемат с обичайната си работа. Отложените излишни мазнини се стопяват.

Еутирокс се приема и от здрави хора с цел отслабване. При техния случай става следното – здравата щитовидна жлеза се активизира над нормалното за нея, започва да произвежда повече хормони и съответно тези хормони стопяват повече мазнини. Обаче това е различен ефект от описания по-горе. Докато болният отслабва, след като болестно е напълнял, то здравият отслабва, след като изпадне в болестно състояние – хипертиреоза (тиреотоксикоза). Големи дози левотироксин водят до насилствена загуба на тегло.

Естествено, лекарите са крайно против подобни експерименти със здравето и напълно ги отричат. Но някои пациенти, главно спортисти, използват лекарството на своя глава. С помощта на изкуствения хормон те потискат апетита, повишават енергичността и издръжливостта, захранват се с повече нужна им за спорта енергия.

Еутирокс е харесван като хапче за отслабване и заради ниската си цена. Няма друго лекарство, което да струва 3-4 лв. Отделно във форумите се твърди, че за месец се свалят до 20 кг – един твърде висок резултат за каквито и да е способи за отслабване.

Истина ли е? Хормонът има отслабващо въздействие, това е безспорно. Нещо повече – той влияе на т.нар. кафява мазнина, която има пряка връзка с патологичния процес на затлъстяването. Но специалистите са категорични, че отслабване с Еутирокс е допустимо единствено при хипотиреоидизъм. При здрави хора и болни от други патологии на щитовидната жлеза приемът му представлява риск от висока степен.

Вижте и ТОВА: Отслабва ли се от Еутирокс? Хапчета за отслабване и щитовидна жлеза. Мнения. Как реално да отслабнем?

Странични ефекти

Всички хормонални препарати дават стр. ефекти, които болните приемат по необходимост, но винаги търсят начин да ги намалят.

tiroksin-02
Хората с хипофункция на ЩЖ са дебели, безжизнени и апатични

Приемането на синтетичен тироксин води до активна обмяна на мазнините, от което следва отслабването. Но заедно с този харесван ефект идва и негативният – заедно с мазнините се топят и белтъчините, което значи разрушаване на мускулите. Да припомним, че сърцето също е мускул. Трайният прием на Еутирокс е потенциална опасност за сърдечни патологии.

Друг значим ефект от изкуствения хормон се изпитва върху костите. Приемащите го с години са рискови за остеопороза.

Текущи негативи от лекарството са болки в мускулите и треперене на крайниците, засилена сънливост и липса на енергия, потене и горещи вълни, сърцебиене и тревожност, вдигане на кръвното и често изхождане.

Пациенти на Еутирокс се оплакват, че изпитват студ, страх и едно постоянно чувство на дискомфорт, въпреки че обективно са добре.

Противопоказания, непоносимост

Изкуственият тироксин повишава налягането в кр. съдове, затова не подхожда на хипертоници. Под негово влияние те биха страдали от кървене на носа и са рискови за инфаркт.

Пациенти с исхемия също да не приемат левотироксин, защото са рискови за инфаркт. Хормонът не се дава и на диабетици, защото допълнително завишава кр. захар.

Еутирокс активизира и енергизира. Действието му още повече се засилва от питиета със спирт и кофеин. Комбинацията не е забранена, но трябва да има минимално 2 часа разстояние между лекарството и приемането на стимуланти.

Предозиране с Еутирокс, симптоми

Най-тежкото последствие от високи дози Еутирокс е отслабване и спиране на сърцето. Има описани подобни случаи, при които сърдечният инцидент е следствие от дълго предозиране.

При обичайните дози левотироксин не би трябвало да се стига до негативи. Риск се поражда при самоназначаване на препарата (например за отслабване) и при самоволно вдигане на дозата. Понякога болните не са доволни от резултата или от скоростта, с която той настъпва, и сами взимат по-голяма доза.

Най-ясният симптом на предозиране е сърцебиене, което надхвърля 110 – 120 удара. Възможно е да възникне опасно високо кр. налягане. Външни белези на прекаляването в хормона са гадене, треперене, непоносимо главоболие, паника, световъртеж.

Някои пациенти получават негативи върху храносмилането – диария, коремни спазми, остри болки.

При силни симптоми на предозиране се обадете на 112, защото съществува реален риск от сърдечен проблем. Спешните медици провеждат промиване на стомаха и червата. Докато ги чакате, вземете активен въглен и изпийте колкото можете вода.

  • Еутирокс и бременност, кърмене. Назначеният по-рано Еутирокс не се спира при зачеване на жената. Ако лекарството е показано поради нарушена функция на жлезата, то спирането му увеличава риска от раждане на дете с недостатъчно умствено развитие. В случаите на хипотиреоза на бременната Еутирокс е гарант за успешно развитие и износване на плода. Кърменето също не е повод да се прекратява лечението. В млякото се отделя пренебрежимо малко к-во от хормона;
  • Еутирокс и закъснение на цикъла. В листовката на производителя не се споменава, че Еутирокс е противопоказан за жени с нередовен цикъл или че създава проблеми в тази посока. Но ако имате някаква дисфункция, споделете с лекаря. Някои болни споменават за закъсняване или спиране на цикъла по време на лечение с Еутирокс.
Как се спира Еутирокс?

Спирането на Еутирокс провокира симптоми на хипотиреоза в обема, който е изпитван преди началото на лечението. Връщат се апатията, сънливостта, постоянната умора, втрисането. Възможно е симптоматиката да е по-ясно изразена, отколкото преди първоначалния прием на синтетичния хормон.

Както и да се спре лекарството – постепенно, дозирано, до 6 месеца пациентът ще се върне в изходното състояние. Единственият начин за лечение на хипофункция е заместителна терапия с левотироксин.

Цена и откъде?
tiroksin-03
Продуктът на Мерц отвън и отвътре
  • Еутирокс, таблетки 25 мг. Продават се в кутии по 90 бройки. Цена във Фрамар – 3.41 лв, в Ремедиум – 3.05 лв. Кутия с 30 табл. в Софармаси е 1.07 лв;
  • Еутирокс 50. Продават се в кутии по 90 бройки. Цена във Фрамар – 6.53 лв, в Ремедиум – 5.85 лв. Кутия с 30 табл. в Софармаси е 2.04 лв;
  • Еутирокс 75. Продават се в кутии по 90 бройки. Цена във Фрамар – 9.92 лв, в Ремедиум – 8.90 лв. Кутия с 30 табл. в Софармаси е 3.12 лв;
  • Еутирокс 100. Продават се в кутии по 90 бройки. Цена във Фрамар – 13.15 лв, в Ремедиум – 11.68 лв. Кутия с 30 табл. в Софармаси е 4.10 лв;
  • Еутирокс 125. Продават се в кутии по 90 бройки. Цена във Фрамар – 15.97 лв, в Ремедиум – 14.55 лв. Кутия с 30 табл. в Софармаси е 5.11 лв.

Л Тироксин

L – Тироксин e препарат, идентичен на Еутирокс. Това също е левотироксин – синтетичен хормон, но произвеждан от германската фармацевтична компания Берлин-Хеми. Показанията и противопоказанията са като при Еутирокс. Разликата е в дозировките и цената.

  • Действие. Препаратът на Берлин-Хеми попълва запасите от тироксин и активизира жлезата за активно производство на естествени хормони;
  • Дозировка, мг и мкг. Разликата между Еутирокс и Л-Тироксин е в дозировките. Таблетките Л-тироксин са по 50, 75, 100 и 150 мкг, тоест няма най-малката дозировка от 25 мкг, а максимумът при Еутирокс 125 мкг тук е заменен със 150 мкг. Това дава други възможности за дозиране. Плюс на този препарат е, че е предвидено делене на таблетката. Това става само с натискане с пръст.
Странични ефекти, противопоказания

Свръхчувствителност към синтетичния хормон е първото противопоказание, описано от производителя. Той предупреждава за алергичен отпор с реакции върху кожата и дишането.

При непоносимост към приеманата доза са засечени следните ефекти:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Чести – сърцебиене, лош сън, главоболие, тахикардия, нервност;
  • Редки – повишено налагане в черепната кутия;
  • С неясна честота – нарушение на сърдечния ритъм, болка и стягане в зоната на сърцето, кожни реакции, безпокойство, слабост на мускулатурата, остеопороза при пациентки след менопауза, горещина и потене. Тук са описани и менструални нарушения.
Хормонът тироксин за отслабване

Хормонът от хапчето Л Тироксин и от хапчето Еутирокс работи по идентичен начин. Съдържанието в двете лекарства е еднакво. Отслабване се провокира както с единия, така и с другия препарат. Ефектът и опасностите също са еднакви.

Мнения

Специализираните теми във форумите ни показват, че Л – Тироксин се изписва толкова интензивно, както и Еутирокс. За него също има достатъчно положителни отзиви и запитвания как да се пие за отслабване.

От отзивите се вижда, че потребителите масово бъркат тироксин с тирозин. На пациентите им е неприятно, че трябва да пият хормона пожизнено. Също така питат има ли разлика между Л Тироксин и Еутирокс и в полза на кое лекарство е тя.

Еутирокс или Л Тироксин?

Съдържанието е еднакво, цените са от един и същи диапазон.

Единствената разлика е в дозирането. При Еутирокс има много малка доза от 25 мкг, при Л – Тироксин има много голяма доза от 150 мкг.

Това може да е значим признак за избор при пациенти, на които са назначени много големи и много малки дневни дозировки.

Спиране на Л Тироксин

Препаратът не се спира при хипотиреоидизъм. Спира се единствено при профилактика и възстановяване след операция на гуша, когато се назначава за срок от 6 месеца или повече.

Ако се приема малка дозировка, Л – Тироксин може да се спре рязко. При по-големите дози се предприема стъпаловидно намаляване на дозата до пълното спиране на препарата.

Цена и откъде?
tiroksin-04
Две различни опаковки на препарата на Берлин Хеми

Л Тироксин и Еутирокс се продават в аптечната мрежа. Германският производител е избрал опаковки по 50 и по 100 бройки.

  • Л Тироксин 50. Във Фрамар най-малката дозировка е 3.36 лв за 50 бройки, в Софармаси – 3.19 лв, в Ремедиум – 3.10 лв;
  • Л Тироксин 75. Във Фрамар тази дозировка е 2.57 лв за 50 бройки, в Софармаси – 2.40 лв, в Ремедиум – 2.37 лв;
  • Л Тироксин 100. Във Фрамар тази дозировка е 5.66 лв за 100 бройки, в Софармаси – 5.38 лв, в Ремедиум – 5.22 лв;
  • Л Тироксин 150. Във Фрамар най-голямата дозировка е 4.50 лв за 50 бройки, в Софармаси – 4.33 лв, в Ремедиум – 4.15 лв.

Течен Л Тироксин, АКУ – ТИРОКС

Съществува и течен левотироксин. Той се произвежда от гръцка компания. Неговата начална доза от 12,5 мкг, оптималната доза от 200 мкг.

Гръцкият производител го предлага в три концентрации – от 25, 50 и 100 мкг. В момента е наличен разтворът от 100 мкг на цена от 17.03 лв за 2 Х 75 мл.

Погледнете и ТУК: Диета при Хашимото за отслабване (бързо). Помага ли Тирохелп за целта? Хапчета за отслабване при Хашимото и болна щитовидна жлеза.

Тирохелп

Тирохелп е испанска биодобавка в помощ на лечението на хипотиреоидизъм и гуша. Препаратът не е лекарство – той подава вещества, които улесняват работата на основното лечебно средство – изкуственият левотироксин.

Основната съставка на Тирохелп е тирозин. Това вещество наподобява името на тироксин и често се бърза с него. Тирозин не е хормон, а аминокиселина, която участва в някакъв етап от синтезирането на тироксин. Тоест с приема му се улеснява синтеза на естествен хормон, с което се допълва работата на синтетичния.

В Тирохелп са вложени и елементи, които са полезни за щитовидната жлеза. Куркумин се противопоставя на възпаляването на жлезата, недостигът от цинк повлиява пряко хормоните Т3 и 4, недостигът на селен е провокатор на автоимунни атаки и снижена функция, вит. Д е ключов в патогенезата на автоимунните болести на ЩЖ.

1 капсула дневно подава премерени нива от четирите съставки и спомага терапията, провеждана с изкуствения левотироксин.

Мнения

Някои ендокринолози уважават добавката и я изписват заедно с левотироксин. Други намират препарата за излишен, защото тирозин се секретирал самостоятелно в тялото.

Сред пациентите също се открива колебание – те бъркат тирозин с тироксин и не разбират докрай, че Тирохелп не е лекарство, а само помощно средство. Някои болни харесват препарата, защото той се афишира като нехормонално решение. В действителност твърдението на испанския производител е вярно – в Тирохелп няма хормони. Но е истина и това, че лечение предоставя единствено хормонът левотироксин и нищо друго.

Как го ползват за отслабване?

Тирохелп се свързва с отслабване само в една рекламна статия в интернет, целяща продажби на добавката от търговски сайт. Според описанието, достатъчно е да се приема 1 капсула дневно. Това е обичайната доза, която се предписва и за болни пациенти.

Производителят не посочва показание отслабване сред ефектите на Тирохелп. Продуктът е адресиран единствено към пациенти с недостатъчност в работата на ЩЖ.

Самото присъствие на Л – тирозин обаче насочва на мисълта за отслабване. В спортните добавки Л – тирозин се приема за мускулна маса и изгаряне на мазнини. В другия вариант на Тирохелп, наречен Слоу, основният компонент е Л – карнитин, който в съчетание с тренировки наистина води до вталяване.

Съчетанието от селен, цинк и вит. Д пък има подчертан ефект върху имунитета и дават обща устойчивост и здраве на потребителите.

Странични ефекти
tiroksin-05
Под името Тирохелп са регистрирани два препарата за щитовидна жлеза, с известна разлика в състава

Нежелателни и вредни ефекти от добавката не се описват. Производителят препоръчва препаратът да не се приема след зачеване, при деца до 6 г. и при кърмене. Забрана за употреба има при чувствителност към съставките.

Колко време се пие при Хашимото?

Няма конкретни ограничения и препоръки за сроковете. Като добавка, Тирохелп би трябвало да се приема в продължителен период, примерно от 3 месеца. Възможно е да се приема и постоянно, докато тече лечението със синтетичен хормон. Решението се приема от специалист спрямо конкретния случай.

Още по темата ТУК: Как се ползва Тирохелп за щитовидна жлеза при Хашимото и за отслабване? Мнения и странични ефекти. Колко време се пие?

Селен

Към днешно време няма единни клинични препоръки за използване на селен при хора със заболявания на щитов. жлеза. Според практикуващи ендокринолози, Европа е регион с потенциален дефицит на селен, затова трябва да се назначава допълване в срок от 6 месеца.

При добавките се дава приоритет на селен под формата на селенит или натриев селенат. Не се препоръчва селенометион, който е склонен да се натрупва в токсични дози.

В публикуван през 2020 г. обзор датски и британски ендокринолози посочват, че в човешкия геном има 25 гена, които кодират протеини със селен. Те имат много функции  – от антиоксидантни до противовъзпалителни. Също така участват в производството на хормона Т3.

Недостигът на селен има различни клинични прояви – от задържане на растежа до дистрофия на мускули, повишена чувствителност на кожата, увеличаване на мастните отлагания.

Източници на селен в природата са зърнените храни, морските дарове и водораслите. Рекордьори са бразилските орехи, от тях може да се получи дори интоксикация – селеноза. В много европейски страни хората не приемат препоръчваната доза зелен от 55 – 70 мкг на ден.

И ето резултатът от цитираното изследване:

  1. Дефицитът на селен съществено влияе върху работата на щитов. жлеза;
  2. Селеновият статус влияе на размера на възловите образувания;
  3. При дефицит на селен нараства рискът от автоимунен тиреоидит.

При 50% от бременните има риск от послеродилен пиреоидит. 20 до 40% от тях на тази база развиват първична хипотиреоза. Но това състояние може да се избегне, ако жените получават 200 мкг селен на ден.

Още информация и източници на английски език: Хранителни добавки за щитовидна жлеза при хипотиреоидизъм; * Отслабване с хапчета за щитовидна жлеза; * Хормонът тироксин в различните средства за щитовидна жлеза.

Келп

Това са вид водорасли, естествен източник на йод. Добавките с келп се насочват към страдащите от проблемна ЩЖ. Препоръчват се за нормализиране на производството на Т3 и Т4, за цялостната работа на органа и за метаболизма. Оптималната доза е 1 таблетка за ден.

Видео: Как излекувах Хашимото

Пациентка разказва как се лекува от Хашимото със съчетание от Еутирокс + витамин Д + селен + Тирохелп и специална диета.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Стафидена вода, рецепти, за отслабване

Стафидена вода: за отслабване, диария и кисти. Диети и рецепти

♠ Полза ♠ Рецепти ♠ Стафидена вода ♠ Със сена и шипка ♠ Със зърнастец …

6 Мнения

  1. Много рядко в българския интернет се прави разлика между хипотиреоидизъм и хипер- такъв. Препоръчват едни и същи билки и лекарства уж “за щитовидна жлеза”, а не си дават сметка, че за двете различни заболявания и лекарствата са различни. Например ако сбъркаш с йода в единия или другия случай може да има тежки и гадни последици. Това, разбира се, не важи за Лекар.БГ, говоря по принцип. Благодаря ви, че сте коректни!

    • Вера Трайкова

      Аз съм за Еутирокс – достъпна цена и добре го понасям. Това е лекарство, благодарение на което съм жива. Не е приятно да се пият хормони завинаги, но това е – съдба!

  2. Мариана Салутска

    На мен първо ми изписаха Еутирокс за автоимунен тиреоидит с хипофункция и ендемична гуша трета степен. Определихме 25 мкг. Най-неприятното е, че започнах да пълнея без да ям повече. Друг ендокринолог ми смени в Л – Тироксин на Берлин Хеми и макар че много се изказват против него, на мен точно той ми помогна. Сега пие по 150 мкг и съм супер.

  3. Ирина Найденова

    Аз предпочитам Еутирокс – достъпна цена и ми понася. Теглото горе долу позадържам. Това е лекарство, благодарение на което съм жива. Не е приятно да се пият хормони завинаги, но това е – съдба!

  4. Вера Трайкова

    Л Тироксин е по-изгоден, ако трябва да сме точни. Аз го предпочитам и заради производителя, че е от Германия. Мерц също са германци, но произвеждат в Испания.

  5. Вера Трайкова

    Предпочитам Л Тироксин заради това, че е от Германия. Мерц също са германци, но хапчетата ги правят в Испания. Освен това ми е по-тънък, може да е с малко, но е по-тънък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *